Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 10 oktober 2021

Strenge abortuswet in Texas weer van kracht

Strenge abortuswet in Texas weer van kracht

Een rechter in beroep heeft de strenge abortuswet in Texas opnieuw hersteld. Enkele dagen geleden werd de wet nog door een lagere rechter tijdelijk opgeschort.

Lees verder

Gemiddeld aantal overlijdens door corona gedaald

Het gemiddeld aantal mensen dat in België per dag overleden is aan de gevolgen van covid-19 is in de voorbije periode gedaald.

Lees verder

Noa Lang tevreden over zijn debuut bij Oranje, ook bondscoach Van Gaal enthousiast

Noa Lang maakte vrijdagavond zijn debuut voor Nederland in de met 0-1 gewonnen interland tegen Letland. De aanvaller van Club Brugge was achteraf erg tevreden over zijn eerste speelminuten voor Oranje. Ook bondscoach Louis van Gaal kon het debuut van Lang wel appreciëren, al had hij wel één bemerking.

Lees verder

Tennissensatie Emma Raducanu meteen uitgeschakeld op Indian Wells

Emma Raducanu slaagde er niet in zich te plaatsen voor de derde ronde van het tennistoernooi van Indian Wells. De winnares van de US Open verloor in twee sets van Aliaksandra Sasnovich.

Lees verder

Belgische scholen schrappen Londen-reis: 'Nog eens 50 euro meer betalen is niet verdedigbaar'

Heel wat middelbare scholen schrappen de Londen-reis voor hun scholieren. Sinds 1 oktober moeten alle reizigers naar Groot-Brittannië immers over een internationale reispas beschikken. 'Die extra kost van nog eens 50 euro voor zo'n paspoort vinden we niet verdedigbaar', zeggen scholen.

Lees verder

Parket van Parijs wil verkrachtingszaak tegen regisseur Luc Besson stopzetten

De Franse filmregisseur Luc Besson ontsnapt zo goed als zeker aan vervolging in de verkrachtingszaak die tegen hem loopt. De openbare aanklager in Parijs heeft de rechter gevraagd om van vervolging af te zien. De Belgisch-Nederlandse actrice Sand van Roy beweerde in 2018 meermaals te zijn verkracht door Besson, maar de regisseur heeft die beschuldigingen altijd ontkend.

Lees verder

Chinese president over Taiwan: 'Hereniging met moederland zal gerealiseerd worden'

De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag in een speech aangedrongen op een hereniging met Taiwan. Dat zou volgens hem wel 'geweldloos' moeten gebeuren.

Lees verder

Bent u geschikt om geheim agent te worden?

De Belgische Staatsveiligheid zoekt nieuwe rekruten. Op haar website heeft ze een quiz geplaatst om mogelijke kandidaten een idee te geven of ze geschikt zijn voor de job.

Lees verder

Eerder zeldzaam: witte dolfijn gespot voor kust van Seattle

Al dagenlang zwemt een witte dolfijn, ook wel beloega genoemd, rond in de zeearm voor de Amerikaanse stad Seattle. Het is voor het eerst in tachtig jaar dat de walvissensoort werd waargenomen in het gebied. Waarom het dier zo ver van huis is nog niet duidelijk, maar hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Lees verder

Ook vader van Remco Evenepoel keert na dramatische val terug naar Lombardije: 'Na de Spelen kregen we dreigbrieven'

Hij zal toch eens moeten slikken. Patrick Evenepoel draait er niet omheen. Niet alleen Remco Evenepoel keert vandaag terug naar die voor hem zo beladen Ronde van Lombardije. Ook voor zijn ouders is het een emotionele dag. Toch willen ze er bij zijn. Alleen al om dit woelige 2021 definitief achter zich te laten. 'Het is een zwaar jaar geweest. Na de Spelen kregen we zelfs dreigbrieven. Mijn vrouw en ik hebben dikwijls naar mekaar gekeken: Waar zijn wij mee bezig?'

Lees verder

Nederlanders steken grens over om goedkoper te tanken

In de Antwerpse gemeente Baarle-Hertog is het de afgelopen weken weer ontzettend druk geweest aan de tankstations. Heel wat Nederlanders komen er benzine tanken omdat de prijzen in België veel lager zijn dan die in Nederland. In België betaal je nu zo'n 1,5 euro per liter benzine, terwijl dat bij onze noorderburen bijna 2 euro is.

Lees verder

Tiener die paniek veroorzaakte in Kortrijk en Waregem aangehouden

De 18-jarige jongeman die donderdag paniek veroorzaakte in Kortrijk en Waregem, wordt aangehouden. De onderzoeksrechter heeft ook een psycholoog en een psychiater aangesteld om de geestestoestand van J.V. na te gaan.

Lees verder

'Diepe belediging van God': pikante video in kathedraal van Toledo doet stof opwaaien

De aartsbisschop van Toledo is misnoegd omdat een Spaanse rapper een pikante videoclip heeft opgenomen in de beroemde kathedraal van Toledo. Nochtans had de rapper toestemming.

Lees verder

Agenten helpen emotionele man na snelheidsovertreding

De 79-jarige David werd donderdag door een politie aan de kant gezet in het Amerikaanse Sterling. Hij hield zich niet aan de snelheidslimiet en agent Kevin vroeg hem wat er aan de hand was. Maar al snel vertelde David een emotioneel verhaal.

Lees verder

Politie lost schot bij achtervolging gestolen belbus

Zaterdagmorgen heeft een man een belbus van De Lijn gestolen aan het station van Ieper.

Lees verder

Laqué naaldhakken in een lawaaiige bibliotheek

Duizenden deelnemers beten vrijdagavond in het dictee De Schrijfwijzen hun tanden stuk op woorden als QR-codescanner en whiplash. Ondergetekende schreef mee in een van de 70 deelnemende bibliotheken. Dat was leuk.

Lees verder

Regeringstop zit opnieuw samen over begroting: 'Deadline is dinsdag om 14.30 uur'

Premier Alexander De Croo en de topministers van de federale regering zijn zaterdagmiddag opnieuw samengekomen voor de opmaak van de begroting 2022.

Lees verder

Kind op step zwaargewond bij aanrijding in Deurne

Een tienjarige jongen is vrijdagavond zwaargewond geraakt bij een ongeval in het Antwerpse district Deurne.

Lees verder

Antwerpse dubbeldekker gecrasht in Westerschelde: piloot ongedeerd

Een dubbeldekker van het Antwerpse vliegtuigmerk Stampe en Vertongen is vrijdag neergestort in de Westerschelde.

Lees verder

Licht uit in Libanon door brandstoftekorten

Libanon zit zonder elektriciteit: door brandstoftekorten zijn zaterdag de twee grootste energiecentrales uitgeschakeld . Een regeringsbron meldde aan Reuters dat een heropstart niet voor de eerste dagen zal zijn. De economische crisis in Libanon is nog acuter geworden door de brandstoftekorten van de voorbije weken.

Lees verder

Pogacar wint Ronde van Lombardije en sluit seizoen fantastisch af

Tadej Pogacar heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. Na een sprint met twee was de Sloveen van UAE Emirates sneller dan de verrassend sterke Fausto Masnada van Deceuninck - Quick-Step. Pogacar pakt zo na Luik-Bastenaken-Luik zijn tweede monument van het seizoen. Met ook nog de Tour de France heeft de Sloveen er een fantastisch seizoen opzitten. Niet minder dan Eddy Merckx realiseerde in '71 en '72 eenzelfde trio.

Lees verder

KMI waarschuwt komende nacht voor mistvorming

Tijdens het tweede deel van de nacht van zaterdag op zondag kan er op veel plaatsen mist gevormd worden. Het zicht kan verminderd worden tot minder dan 500 meter en lokaal zelfs minder dan 200 meter. Dat zegt het KMI zaterdagnamiddag.

Lees verder

Voormalig Frans premier Philippe lanceert nieuwe conservatieve partij Horizons

Zes maanden voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk heeft oud-premier Edouard Philippe zijn nieuwe conservatieve partij Horizons voorgesteld. Zijn politieke doel voor 2022 is de herverkiezing van de Franse president Emmanuel Macron, zei de 50-jarige Philippe zaterdag.

Lees verder

Nieuwe Brusselse stripmuur in teken van 'eco-angst'

In Laken is zaterdag een nieuwe stripmuur ingehuldigd, het 64ste deel van de Brusselse striproute. De afbeelding is van de hand van de jonge Franse illustratrice en striptekenares Eva Roussel.

Lees verder

Manneken Pis wordt opnieuw postbode

Het standbeeld van Manneken Pis in Brussel is zaterdag gekleed in het uniform van postbode. Dat gebeurde naar aanleiding van Wereldpostdag.

Lees verder

Nieuwe lavastroom richt bijkomende vernieling aan in La Palma

Een nieuwe lavastroom heeft zich gevormd en verdere verwoestingen aangericht op het Canarische eiland La Palma. Dat melden Spaanse media zaterdag. De luchthaven op het eiland is intussen wel opnieuw geopend.

Lees verder

Rode Duivels zonder Lukaku tegen Italië

Bondscoach Roberto Martinez kan zondagnamiddag in het Juventusstadion in Turijn geen beroep doen op Romelu Lukaku in de wedstrijd tegen Italië om de derde plaats in de Nations League.

Lees verder

Omstreden Tsjechische premier Babis wint parlementsverkiezingen

De populistische partij ANO van de omstreden premier Andrej Babis heeft zaterdag de parlementsverkiezingen in Tsjechië gewonnen. Uit de voorlopige resultaten blijkt echter dat de partij niet voldoende stemmen haalde voor een absolute meerderheid en het moeilijk zal hebben om een regering te vormen.

Lees verder

Rode Duivels dreigen leidersplaats op FIFA-ranking kwijt te spelen

Niet alleen is er de ontgoocheling na de verloren halve finale van de Nations League tegen (alweer) Frankrijk, de Rode Duivels dreigen na meer dan drie jaar ook hun leidersplaats op de FIFA-ranking kwijt te spelen aan Brazilië.

Lees verder

Sebastian Kurz treedt af als Oostenrijks kanselier

Achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, heeft de Oostenrijkse regeringsleider Sebastian Kurz zaterdagavond zijn aftreden bekendgemaakt. De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, wil niet meer met de bondskanselier verder.

Lees verder

Acteur verpletterd door decorstuk op toneel Bolsjoj-theater

Op het toneel van het wereldberoemde Bolsjoj-theater in Moskou is een acteur verpletterd door een decorstuk. De 37-jarige kwam tijdens een voorstelling om het leven tijdens een verandering van het decor. De politie onderzoekt de exacte omstandigheden, aldus de autoriteiten in de Russische hoofdstad.

Lees verder

Vlaamse regering trekt extra middelen uit voor verslaafden

De Vlaamse regering steekt ruim een miljoen euro in de verdere uitbouw van ambulante verslavingszorgcentra, zo kondigt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zondag aan, naar aanleiding van de dag van de geestelijke gezondheid.

Lees verder

Droge zondag met temperaturen tot 17 graden

Zondag verwachten we eerst soms hardnekkig ochtendgrijs in het noorden van het land. Eenmaal dit is opgelost, wordt het overwegend zonnig ondanks de aanwezigheid van enkele hoge wolkensluiers.

Lees verder