Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 27 oktober 2021

Steenkoolexporteur Australië wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn

Steenkoolexporteur Australië wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn

Enkele dagen voor de start van COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, heeft Australië - één van de grootste vervuilers ter wereld - dan toch ambitieuzere klimaatdoelstellingen aangekondigd.

Lees verder

Opnieuw grote actie tegen cocaïnebende aan de gang

De federale politie houdt vandaag opnieuw een grootscheepse actie tegen een criminele organisatie die zich bezighoudt met de grootschalige import van cocaïne. De actie concentreert zich vooral in het Brusselse, er zijn honderden agenten bij betrokken.

Lees verder

'Slechte medische behandeling oorzaak van Maradona's overlijden'

Volgens de voormalige advocaat van de Argentijnse voetballegende Diego Maradona is de slechte medische behandeling die zijn cliënt in diens laatste levensuren kreeg, de oorzaak van het latere overlijden.

Lees verder

Ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos pakt uit met plannen voor commercieel ruimteschip

Het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, Blue Origin, kondigde gisteren aan dat het van plan is een commercieel ruimteschip te bouwen. Daarbij gaf het ook een video vrij om een idee te geven van hoe het schip, Orbital Reef genoemd, er zal uitzien. Tussen 2025 en 2030 zou het ruimtetuig operationeel moeten zijn.

Lees verder

Nervositeit op de koninklijke missie: Crevits moet multitasken

De koninklijke missie naar Denemarken had volledig in het licht van het Deense arbeidsmarktbeleid moeten staan, maar de corona-ontwikkelingen in België gooien roet in het eten. Of hoe minister Hilde Crevits plots noodgedwongen moest multitasken.

Lees verder

Een op vier leerlingen in basisonderwijs heeft antistoffen tegen coronavirus

In de periode van 20 september tot 8 oktober had iets meer dan een op de vier kinderen (26,6 procent) in het basisonderwijs antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano en de KU Leuven. Het gaat om een duidelijke toename sinds de vorige meting in mei en juni dit jaar. Toen had 15,4 procent van de leerlingen antistoffen.

Lees verder

Vlaanderen blijft hakken in zand zetten tegen ruimere coronapas

Net als de federale regering heeft ook de kern van de Vlaamse regering vanmorgen nog eens de puntjes op de i gezet voor het Overlegcomité vanavond. Met Hilde Crevits (CD&V) op bezoek in Denemarken en Jan Jambon (N-VA) in Dubai vond de vergadering digitaal plaats. Een uitbreiding van de mondmaskerplicht naar bijvoorbeeld winkels is bespreekbaar, maar Vlaanderen blijft wel de hakken in het zand zetten tegen een ruimere toepassing van de coronapas.

Lees verder

Meer dan helft omwonenden 3M heeft te veel PFOS in het bloed

Uit het bloedonderzoek bij 796 inwoners van Zwijndrecht die binnen een straal van drie kilometer rond de fabriek van 3M wonen, is gebleken dat 59 procent te veel PFOS in het bloed heeft. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt.

Lees verder

Directie ArcelorMittal Gent belooft extra premies en opslag in ultiem cao-voorstel

De directie van ArcelorMittal Gent wil met een ultiem cao-voorstel een staking bij ruim 3.000 staalarbeiders afwenden. Een eerder voorakkoord met onder meer een coronapremie van 500 euro en aangepaste loonvoorwaarden werd door drie kwart van het personeel verworpen.

Lees verder

Topbankiers over het klimaat: woon het debat vanavond live bij in de AB

Elke investering vandaag bepaalt de wereld van morgen. Hoe snel trekken banken en verzekeraars zich terug uit fossiel? De toplui van KBC (Johan Thijs), de Nationale Bank van België (Pierre Wunsch), BNP Paribas Fortis (Sandra Wilikens) en Ageas (Hans De Cuyper) zweren tegenwoordig bij duurzaamheid. Frank Vanaerschot van FairFin waakt erover dat het niet bij dure eden blijft.

Lees verder

Nafi Thiam springt uit een vliegmachine

De olympische atleet Nafi Thiam geniet van haar vakantie na het olympisch goud dat ze behaalde op de zevenkamp. Naast reizen naar Peru, Zweden en Griekenland stond blijkbaar ook nog parachutespringen op de planning.

Lees verder

Wankelend Evergrande vestigt hoop op elektrische auto

De zieltogende vastgoedreus Evergrande denkt zichzelf te kunnen redden door elektrische auto's te verkopen. Het plan klinkt weinig geloofwaardig.

Lees verder

Inwoners bedreigde eilanden dagen Australische regering voor rechter

De inheemse bevolking van enkele eilanden ten noorden van Australië heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen om de regering te dwingen haar land te beschermen door de CO2-uitstoot verder te beperken.

Lees verder

Advocaat Schild & Vrienden wil dossier weghalen bij 'partijdig' Gentse hof van beroep

In de zaak rond Schild & Vrienden, waarbij het parket de verwijzing vraagt voor Dries Van Langenhove en acht andere personen die lid waren van de groepering, vraagt de verdediging aan het Hof van Cassatie dat de zaak onttrokken wordt aan het Gentse hof van beroep. Dat bevestigt Frank Scheerlinck, de advocaat van de verdachte. De verdediging meent dat er een schijn van partijdigheid is waardoor de huidige raadsheren in het hof van beroep niet zouden mogen oordelen over de zaak.

Lees verder

Waarom de pandemiewet dan toch geen stof vergaart

De federale regering kan onmogelijk langer het coronastuur in handen houden, zonder toepassing van de pandemiewet. Voor u maakt dat echter weinig verschil.

Lees verder

Iraanse kersverse gouverneur krijgt rake tik tijdens overwinningsspeech

In Iran kreeg de kersverse gouverneur van Oost-Azerbeidzjan, Abedin Khorram, een slag in zijn gezicht terwijl hij aan het speechen was. De beveiliging was er snel bij om meer geweld te voorkomen. De aanvaller, Ayub Alizadeh, is net als de gouverneur lid van de Iraanse Revolutionaire Garde. Het motief is nog niet duidelijk.

Lees verder

Daar heb je de griep al

De griep is er vroeg bij dit jaar. In Kroatië is de epidemie al van start gegaan.

Lees verder

Brood wordt duurder door stijgende energieprijzen en mislukte oogsten

Een wereldwijde stijging van de tarweprijzen na slechte oogsten in Rusland dwingt bakkers de broodprijzen te verhogen. Ook de stijgende energieprijzen spelen een rol. In Frankrijk stijgt de prijs van de baguette met vijf à tien cent. Bij ons zijn de prijzen van het brood gestegen met tien à twintig cent. Dat laat Bakkers Vlaanderen weten aan De Standaard.

Lees verder

Antwerp-fans laten opblaasrollator over tribunes rollen na gewelddadig incident

Onder Antwerp-supporters gaat er een filmpje rond waarop te zien is hoe tijdens de wedstrijd tegen Club Brugge afgelopen zondag met een opblaasbare neprollator wordt gegooid. Daarmee lijken de voetbalfans te lachen met een gewelddadig incident van enkele weken geleden. Tijdens de wedstrijd tegen Frankfurt belaagden misnoegde Antwerp-supporters de Duitsers toen met een echte rollator. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

64 verdachten gearresteerd tijdens 114 huiszoekingen in onderzoek naar drugsorganisatie

Bij de grootscheepse politieoperatie tegen een criminele organisatie die op grote schaal cocaïne invoerde in Europa, zijn dinsdag 64 verdachten opgepakt. Dat melden het federaal parket en de federale politie tijdens een persconferentie.

Lees verder

Live | Premier De Croo kondigt nieuwe coronamaatregelen aan

De federale regering kondigt onder druk van de besmettings- en hospitalisatiecijfers de epidemische noodsituatie af. Premier De Croo vervroegde het Overlegcomité naar dinsdagmiddag en zal na afloop van het overleg nieuwe maatregelen aankondigen. Om 18.30 uur kunt u de persconferentie hier live volgen.

Lees verder

Dit is er beslist op het Overlegcomité: coronapas ook in Vlaamse horeca en fitness, mondmasker in de winkel

De beslissingen van het Overlegcomité schakelen de Vlaamse coronamaatregelen iets meer gelijk met die in Brussel en Wallonië. Dit zijn de belangrijkste beslissingen.

Lees verder

Red Flames doen slechte zaak voor WK met zwaar verlies in Noorwegen

De Red Flames (FIFA-19) zijn met 4-0 de boot ingegaan tegen topland Noorwegen (FIFA-12) in de WK-kwalificatie. De Noren waren een maatje te groot en zijn dankzij de zege op weg naar groepswinst en bijbehorend rechtstreeks ticket voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.

Lees verder

Vlaanderen ontsnapt toch niet aan ruimere coronapas

Ondanks lang verzet van de Vlaamse regering wordt de coronapas verplicht in fitnesscentra en horeca. En de pas wordt zelfs mogelijk gemaakt voor elk evenement. Want ondanks de vaccinaties komt ook de Vlaamse zorg onder druk.

Lees verder

'Overheid moet vervuilende financiering droog leggen'

Banken en verzekeraars zeggen dat ze de deur sluiten voor vervuilende bedrijven. Terzelfder tijd waarschuwen ze voor piraten die geld verdienen door vervuilers te blijven financieren.

Lees verder

Wout van Aert derde keer op rij 'Flandrien van het Jaar', Lotte Kopecky wint bij vrouwen

Topfavoriet Wout Van Aert volgt zichzelf voor het tweede jaar op rij op als 'Flandrien van het Jaar'. Kersvers wereldkampioene puntenkoers Lotte Kopecky mocht voor de tweede keer op rij vieren als 'Flandrienne van het jaar'.

Lees verder

Comeos en NSZ willen vaccinatieplicht in plaats van CST of mondmaskers

'CST is geen oplossing, verplichte vaccinatie is dat wel', liet het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) optekenen na het Overlegcomité dinsdag. Handelsfederatie Comeos stelt zelfs dat de overheid 'haar verantwoordelijkheid niet opneemt' door niet te kiezen voor een algemene vaccinatieplicht. Hebben ze een punt?

Lees verder

Union is eerste eersteklasser die sneuvelt in de beker

Competitieleider Union Saint-Gilloise kan zich al volledig richten op het halen van de play-offs. De Brusselaars werden gisteren in de Croky Cup uitgeschakeld door KV Mechelen. Ook Oostende, Standard en Zulte Waregem bekeren voort.

Lees verder

Ondanks miljoenen vaccinaties toch een vierde golf

Daar is ze dan, de vierde golf. Wie dacht dat het coronavirus door de talloze vaccinaties volledig onder controle was, heeft het mis. Er wordt weer gesproken over strengere maatregelen én over een derde prik. En dus vraagt iedereen zich af of we ooit echt van het virus verlost zullen zijn.

Lees verder

Premier van Soedan is weer thuis na staatsgreep

De Soedanese premier Abdallah Hamdok, die door het leger werd afgezet, is dinsdagavond weer thuis. Dat heeft een verantwoordelijke van het leger gemeld, en is later ook bevestigd door de diensten van de regeringsleider. Hij werd door het leger vastgehouden sinds de staatsgreep van maandag.

Lees verder

ICO: 'Nog 700 leden van Afghaanse olympische gemeenschap in gevaar'

Meer dan 300 leden van de Afghaanse olympische gemeenschap zijn de afgelopen weken in veiligheid gebracht. Maar meer dan 700 andere sporters zijn nog altijd in gevaar. Dat meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat de internationale gemeenschap oproept om hen bij te staan.

Lees verder

Minder dan 1 procent van investeringsfondsen haalt klimaatdoelen Parijs

Nog niet eens 1 procent van de grotere investeringsfondsen heeft een portfolio dat overeenstemt met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs om de stijging van de temperatuur wereldwijd te beperken. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie door het Carbon Disclosure Project (CDP).

Lees verder

Braziliaanse parlementscommissie stemt in met vraag om Bolsonaro aan te klagen

De parlementaire onderzoekscommissie naar de coronapandemie in Brazilië heeft dinsdagavond laat ingestemd met een slotrapport. Een van de aanbevelingen in dat rapport is president Jair Bolsonaro aan te klagen voor een tiental misdrijven, waaronder misdaad tegen de mensheid. Veel kans maakt de aanbeveling niet: de extreemrechtse president heeft in het parlement voldoende steun om een afzettingsprocedure te vermijden en de procureur-generaal geldt als een bondgenoot van de president.

Lees verder

Minister Kitir maakt 50 miljoen euro vrij voor klimaatprogramma in de Sahel

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) maakt 50 miljoen euro vrij voor een Belgisch klimaatprogramma in de Sahel. Dat maakte ze dinsdag bekend tijdens een ontmoeting met de minister van Leefmilieu van Burkina Faso, Siméon Sawadogo.

Lees verder

Volg hier vanavond De Grote Shift | Hoe willen onze energie- en industriereuzen het klimaat redden?

Gasprijzen door het dak. Staal- en chemiefabrieken voeren de lijst van grootste CO2-uitstoters van ons land aan. We zijn hoogdringend toe aan een nieuwe industriële revolutie. Met energie die voor honderd procent hernieuwbaar is. Om 19 uur gaan in De Singel in Antwerpen vier ceo's in debat in 'De Grote Shift', een reeks klimaatdebatten van De Standaard. U kunt het debat hierboven live volgen vanaf 19 uur.

Lees verder

1.312 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen, 260 op intensieve zorgen

De coronaparameters blijven voorlopig stijgen. Elke dag zijn er gemiddeld 121 nieuwe hospitalisaties. Er liggen nu iets meer 1.300 mensen met covid in de ziekenhuizen, waarvan 260 opo intensieve zorgen. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsagentschap Sciensano.

Lees verder

Klimaatblog | Britse koningin ziet af van deelname klimaattop 'om te rusten'

Op zondag 31 oktober begint in het Schotse Glasgow de VN-topconferentie COP26 (Conference of the Parties) over de klimaatverandering. Volg het nieuws over deze belangrijke klimaattop op de voet in onze blog.

Lees verder