Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 15 oktober 2021

Staking van filmpersoneel dreigt in Hollywood, honderden producties mogelijk lamgelegd

Staking van filmpersoneel dreigt in Hollywood, honderden producties mogelijk lamgelegd

Als er tegen maandagmiddag één na twaalf geen akkoord over betere werkomstandigheden en een eerlijker loon wordt gevonden, wordt Hollywood lamgelegd. Dat heeft een van de machtigste vakbonden van het filmwereldje aangekondigd. 'Ongeveer 60.000 film- en tv-medewerkers staan klaar om het werk neer te leggen.'

Lees verder

Opnieuw Lidl-vestigingen gesloten door acties tegen hoge werkdruk

Bij supermarktketen Lidl blijven ook donderdag verschillende winkels gesloten door een staking. Het personeel blijft actie voeren tegen de aanhoudende hoge werkdruk. Het lijkt wel om minder vestigingen te gaan dan woensdag, toen zo'n 100 winkels in ons land de deuren dicht hielden.

Lees verder

'Squid game' op de speelplaats, experts bezorgd: 'Maar we mogen niet in een morele kramp schieten'

Squid game, de razend populaire Koreaanse Netflix-serie, verovert Vlaamse speelplaatsen. Dat baart verschillende experts zorgen. In de reeks spelen de personages kinderspelletjes met dodelijke afloop. 'We moeten opletten dat de spelletjes op de speelplaats niet uit de hand lopen.'

Lees verder

De Pauw arriveert: 'Jullie zullen verschieten van sommige dingen'

Bart De Pauw mag vandaag zijn versie van de feiten geven op het proces tegen hem over vermeende stalking van verschillende vrouwen. 'Ik denk dat jullie gaan verschieten van een aantal dingen', zei hij bij aankomst aan de rechtbank. De televisiemaker kwam samen met zijn vrouw naar de rechtszaal in Mechelen. De vrouwen krijgen vandaag eerst nog de kans om te spreken.

Lees verder

Nachttrein kan op 2 miljoen euro steun rekenen

De federale regering trekt in de begroting aparte middelen uit om reizen met een internationale nachttrein aan te moedigen. Het gaat voor volgend jaar om 2 miljoen euro, meldt minister van mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Lees verder

Waalse techstarter werft 1.400 mensen aan

Odoo, de 'app-winkel' voor bedrijfssoftware voor KMO's, werft de komende 12 maanden 1.400 mensen aan waarvan 700 in België. Het werd gisteren bekroond als 'groeibedrijf van het jaar'.

Lees verder

Zeker 46 doden bij brand in woontoren in Taiwan

Bij een brand in een appartementsgebouw in Kaohsiung, een havenstad in het zuiden van Taiwan, zijn donderdag zeker 46 mensen om het leven gekomen. Er zijn ook meer dan 50 gewonden. Het aantal slachtoffers kan nog oplopen, omdat veel bewoners in de bovenste verdiepingen ingesloten raakten.

Lees verder

'Squid game' verovert Vlaamse speelplaatsen

Squid game, de razend populaire Koreaanse Netflix-serie, verovert Vlaamse speelplaatsen. Dat baart verschillende experts zorgen. In de reeks spelen de personages kinderspelletjes met dodelijke afloop.

Lees verder

Brusselse vrouwen organiseren mars tegen seksueel geweld na verkrachtingen in studentencafés

Een reeks vermoedelijke verkrachtingen in de Brusselse studentenbuurt rond de Begraafplaats in Elsene roept woede op. Donderdagavond zal er een mars plaatsvinden. Burgemeester Christos Doulkeridis roept de eigenaars van de bars deze week op het matje.

Lees verder

Marathondebat in de Kamer: van ene clash naar de andere

In het parlement wordt nu al sinds woensdagmorgen gedebatteerd over de begroting van de regering-De Croo. En ook nu is het debat nog altijd aan de gang. De bespreking van De Croo's 'State of the Union' leverde een bijwijlen scherp debat op. In bovenstaande video zetten we enkele opmerkelijke confrontaties op een rij.

Lees verder

Prins William haalt uit naar ruimtetoerisme

Ondernemers die zich toeleggen op ruimtereizen hebben verkeerde prioriteiten. Dat stelt de Britse prins William in een interview met BBC. 'Sommige van de slimste mensen ter wereld moeten proberen om deze planeet te herstellen, in plaats van te proberen om de volgende plek te vinden om te gaan wonen.'

Lees verder

Werken Oosterweel: twee opritten van Antwerpse ring gaan voor liefst tien jaar dicht

Op maandag 18 oktober worden in Antwerpen de twee opritten van het complex Merksem van de Antwerpse ring (R1) richting Nederland afgesloten voor de werken aan de Oosterweelverbinding. De opritten zullen maar liefst tien jaar lang dicht blijven, tot het viaduct van Merksem op de R1 is afgebroken en vervangen door een deels overkapte sleuf. Ook het complex Merksem zelf zal volledig worden hertekend.

Lees verder

Drinkwater uit kraan in Vlaanderen is van uitstekende kwaliteit

Uit een analyse van het kraanwater in 2020 blijkt dat het drinkwater in België van uitstekende kwaliteit is. De Vlaamse milieumaatschappij vraagt wel om blijvende aandacht voor lood in het drinkwater.

Lees verder

Tourpeloton trekt zich al op vrijdag op gang

De Tour de France zal in 2022 al op vrijdag 1 juli vertrekken in Kopenhagen. Renners zouden zo al na drie dagen in het noorden een eerste rustdag krijgen, om terug naar Frankrijk te trekken.

Lees verder

Hand met cirkel bereikte al 300.000 Belgen

Een stoet bekend volk laat dezer dagen hun hand zien met een cirkel erop. Kedist Deltour was er als eerste bij. Geen betere ambassadeur in de strijd tegen kinderarmoede dan miss België, die als kind zelf honger leed.

Lees verder

Onderzoek naar bestorming Capitool stuit op loyaliteit van naasten Trump

De Huis-commissie die de bestorming van het Capitool door Trump-fans onderzoekt, heeft een aantal naaste medewerkers van de ex-president gedagvaard. Voorlopig komen ze niet opdagen. Kan dat zomaar?

Lees verder

Eerste 'echte' Tour de France voor vrouwen start voor Eiffeltoren

Vrouwelijk renners krijgen volgend seizoen voor het eerst een echte eigen editie van de Tour de France. Die wedstrijd telt acht ritten, en vertrekt op de dag dat de mannen aankomen in Parijs.

Lees verder

Podcasttips | Wat gaf jouw erotische verbeelding vorm?

Corine Koole praat met onbekende Nederlanders over hun liefdesleven, terwijl Claire Richard haar seksuele fantasieën onderzoekt.

Lees verder

Ontvoerde metissenvrouwen: 'België heeft de moed niet gehad om de misdaad te erkennen'

'Het land wilde niet opdraaien voor de schade', zei Michèle Hirsch, een van de advocaten van de vijf 'metissenkinderen' op hun proces. De Belgische staat moet zich verantwoorden voor een klacht die vijf vrouwen hebben aangespannen wegens ontvoering. België riskeert een veroordeling tot herstelbetalingen wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Lees verder

Twee overlevenden van Utøya en meerderheid van vrouwen in nieuwe Noorse regering

De nieuwe premier van Noorwegen, Jonas Gahr Støre van de Arbeiderspartij, heeft donderdag zijn ploeg voorgesteld. Die bestaat uit een meerderheid van vrouwen en telt ook twee overlevenden van het bloedbad op Utøya.

Lees verder

Lakse handhaving en privacyprobleem ondermijnen coronapas

Vanaf morgen is een Covid Safe Ticket nodig om een Brussels café, fitnesscentrum of zorginstelling te betreden. Maar de controle en handhaving van de coronapas dreigt problemen op te leveren.

Lees verder

Simone Biles en andere turnsters pleiten voor vertrek Amerikaans olympisch bestuur

Simone Biles en drie andere Amerikaanse topturnsters hebben in een brief aan het Congres gepleit voor het vertrek van het voltallige bestuur van het olympisch en paralympisch comité (USOPC) van de Verenigde Staten.

Lees verder

Vlaanderen blijft oranje, Brussel en Wallonië nog steeds rood op Europese coronakaart

De kleurencodes van België op de Europese coronakaart zijn niet veranderd ten opzichte van vorige week. De situatie in onze buurlanden, op enkele delen van Frankrijk na, blijft hetzelfde.

Lees verder

Noord-Koreaanse 'Captain America' steelt show op militaire parade

De Koreaanse Arbeiderspartij blies maandag 76 kaarsjes uit. Zoals wel vaker vierde het land met een militair defilé. Tijdens de openingsceremonie daalde een parachutist naar beneden met de vlag van de partij. Door zijn outfit kreeg hij bijval van heel wat twitteraars die hem 'Captain DPRK' noemden. Verder was er ook nog een opvallende show waarin het leger gevechtskunsten toonde. Iedere steen moest eraan geloven.

Lees verder

EMA buigt zich over AstraZeneca's geneesmiddel tegen covid-19

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is gestart met de beoordelingsprocedure voor een nieuw geneesmiddel tegen het coronavirus: Evusheld. De Zweeds-Britse fabrikant AstraZeneca ontwikkelde het geneesmiddel om covid-19 bij volwassenen te voorkomen.

Lees verder

VRT bouwt gokreclame af

De VRT komt met een strenger beleid rond gokreclame. Dat antwoordde Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) donderdag in het parlement op een vraag van Bart Tommelein (Open Vld).

Lees verder

Manifestatie in Beiroet loopt uit de hand: zes doden en dertig gewonden

Een manifestatie in de Libanese hoofdstad Beiroet is donderdag uitgedraaid op geweld: minstens zes personen werden doodgeschoten en dertig mensen zijn gewond geraakt, zegt het Rode Kruis in Libanon.

Lees verder

Nieuwe evacuaties door lavastroom en aardbevingen op La Palma

Opnieuw zijn op La Palma mensen geëvacueerd vanwege lavastromen die huizen op het Spaanse eiland dreigen te verzwelgen. Ongeveer driehonderd mensen kregen opdracht hun woning te verlaten, waarmee het totaal sinds de vulkaanuitbarsting op ruim 7.000 komt.

Lees verder

Coldplay komt op 5 en 6 augustus naar ons land

Coldplay trapt in maart een wereldtournee af en die zal hen ook naar België brengen. Op 5 en 6 augustus treedt de band op in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, zo is te zien op de website van de band.

Lees verder

Coldplay komt op 5 en 6 augustus naar ons land

Coldplay trapt in maart een wereldtournee af en die zal hen ook naar België brengen. Op 5 en 6 augustus treedt de band op in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, zo is te zien op de website van de band.

Lees verder

Drone levert voedselpakketten voor gestrande honden op La Palma

Twee lokale bedrijven, Ticom Soluciones en Volcanic Life, bekommeren zich om de gestrande honden op het door een vulkaanuitbarsting getroffen eiland La Palma. Met drones leveren ze hun pakketjes af.

Lees verder

Bart De Pauw confronteert Maaike Cafmeyer: 'Als je bang bent, doe je die projecten niet met mij'

Bart De Pauw nam tijdens het proces het woord om te reageren op de klacht van Maaike Cafmeyer. 'Wat we hebben gehad bleef gekaderd in, wat ik dacht, een fijne vriendschap. Ik vind het pijnlijk om te horen dat het voor jou niet zo was.'

Lees verder

Laatste westerse sociaal netwerk verlaat China's cyberspace

LinkedIn, de sociaalnetwerksite gericht op professionele contacten, trekt na toegenomen druk van de autoriteiten de stekker uit zijn Chinese versie. Het platform van de Amerikaanse technologiereus Microsoft wijst onder meer naar strengere wettelijke eisen. LinkedIn was het laatste online sociaal netwerk uit de Verenigde Staten dat actief was in China.

Lees verder

Weyts snoeit in geplande onderwijsuitgaven om 112 miljoen euro te besparen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft donderdag verduidelijkt waar hij de geplande besparing van 112 miljoen euro in het onderwijs wil doorvoeren. Een groot deel van de inspanning komt van het schrappen of uitstellen van eerder geplande uitgaven. Daarnaast komt er een snellere re-integratie van leerkrachten na ziekte.

Lees verder

Vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist voor supporter die valpartij veroorzaakte met 'Allez opi-omi'-bord

Tegen de vrouw die afgelopen juni in de Tour de France een massale valpartij veroorzaakte door een kartonnen bord voor haar grootouders omhoog te houden, is een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden geëist.

Lees verder

Poolse parlement geeft groen licht voor bouw barricade aan grens met Wit-Rusland

Het Poolse parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan het plan van de regering om een permanente versterking aan de grens met Wit-Rusland te bouwen. Aanleiding voor de infrastructuur is de groeiende toeloop van migranten uit crisisgebieden die via Wit-Rusland illegaal de EU willen binnenkomen.

Lees verder

Tweet premier Slovenië over Verhofstadt en andere Europarlementariërs ruikt naar antisemitisme

De ­Sloveense premier gaf met een twitterbericht voeding aan een samenzweringstheorie.

Lees verder

Peter Verhelst wint Constantijn Huygens-prijs 2021

De Vlaamse schrijver en dichter Peter Verhelst (59) heeft de Constantijn Huygens-prijs gewonnen. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in 'Kunststof' op de Nederlandse openbare radio. De Huygens-prijs is een van de literaire prijzen in Den Haag die de aan het Literatuurmuseum gelieerde Jan Campert-Stichting jaarlijks uitreikt.

Lees verder

Deels versnipperd Banksy-schilderij geveild voor 22 miljoen euro

Het beroemde deels versnipperde schilderij van de Britse kunstenaar Banksy is in Londen geveild voor 18,6 miljoen pond (bijna 22 miljoen euro). Veilinghuis Sotheby's spreekt op Twitter van een record. De verwachte opbrengst lag tussen de 4 en 6 miljoen pond.

Lees verder

Betoging van Hezbollah in Beiroet ontaardt in bloedbad

Protesten van de Libanese partij Hezbollah tegen het onderzoek naar de grote explosie in Beiroet vorig jaar zijn uitgedraaid op massale schietpartijen. 'Het voelt als de burgeroorlog dertig jaar geleden.'

Lees verder

1.300 demonstreren in Brussel tegen barman die vrouwen zou verdoofd en verkracht hebben

Een optocht van slachtoffers en sympathisanten tegen seksueel misbruik door een barman van de bars Waff en El Café in Brussel heeft volgens de politie 1.300 mensen op de been gebracht.

Lees verder

'Ik ben niet de man voor wie ze mij laten doorgaan'

De tweede procesdag van Bart De Pauw was de woeligste. Zijn advocaten pleitten fors en vragen de vrijspraak, al kwamen er helemaal aan het einde excuses.

Lees verder

Geen onderscheiding voor Vivaldi, maar ook geen onvoldoende

De regering-De Croo leeft nog. Naar goede traditie kwam een akkoord over de begroting met horten en stoten tot stand, maar de regering breekt naar eigen zeggen wel heel wat heilige huisjes binnen. Wat onthouden we van het begrotingsakkoord? En hoe komt de Vivaldi-coalitie hier uit?

Lees verder

Voor koffie hebben we straks geen koffieplant meer nodig

In theorie kunnen we binnenkort overal koffie 'kweken'. Niet uit koffieplanten en bonen, maar uit een celkweek in een laboratorium. Zoals we binnenkort ook hamburgers maken zonder dat we een dier moeten slachten en iets dat op vis gelijkt zonder dat we een vis moeten vangen.

Lees verder

Keniaanse politie arresteert partner van vermoorde atlete Agnes Tirop

De Keniaanse politie heeft donderdag de partner van de vermoorde atlete Agnes Tirop in de boeien geslagen. De man is de hoofdverdachte in dee zaak, die een schokgolf door het Oost-Afrikaanse land en de atletiekwereld stuurde.

Lees verder

'IJsberen' hebben krachtigere energiecentrale

Regelmatig een winterduik of ijsbadje nemen is goed voor je interne warmtehuishouding. En de paar extra verbrande calorieën zijn mooi mee­genomen.

Lees verder

Geen onderscheiding voor Vivaldi, maar zeker ook geen onvoldoende

De regering-De Croo leeft nog. Naar goede traditie kwam een akkoord over de begroting met horten en stoten tot stand, maar de regering breekt naar eigen zeggen wel heel wat heilige huisjes binnen. Wat onthouden we van het begrotingsakkoord? En hoe komt de Vivaldi-coalitie hier uit?

Lees verder

Burgemeester van Parijs Anne Hidalgo wordt presidentskandidate PS

In Frankrijk heeft de socialistische partij PS donderdagavond Anne Hidalgo verkozen tot haar kandidaat bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Lees verder

Hoofdpiloot Boeing aangeklaagd vanwege fraude met 737 Max

De hoofdpiloot van vliegtuigbouwer Boeing tijdens de ontwikkeling van de 737 Max is door een jury in de Amerikaanse staat Texas in staat van beschuldiging gesteld.

Lees verder

Amerikaanse oud-president Bill Clinton in ziekenhuis met infectie

De vroegere Amerikaanse president Bill Clinton is opgenomen in een ziekenhuis in Californië, zo heeft zijn woordvoerder donderdagavond gemeld.

Lees verder

Alle coronacijfers opnieuw in stijgende lijn

Volgens de voorlopige cijfers van gezondheidsdienst Sciensano zijn alle coronaparameters in ons land in stijgende lijn. Het reproductiegetal ligt op 1,06.

Lees verder

Knuffelen we onze honden te veel?

Onze huisdieren hebben stress en dat is er met de coronapandemie niet beter op geworden.

Lees verder

Stromae keert na acht jaar terug met nieuwe single

Zanger Stromae heeft vrijdag verrassend een nieuw nummer gelanceerd, 'Santé'. Het is al acht jaar geleden dat de Brusselaar nog een single uitbracht. Vorige week raakte al bekend dat Stromae volgend jaar opnieuw zal optreden.

Lees verder

Elise Mertens bereikt dubbelfinale Indian Wells

Elise Mertens heeft zich aan de zijde van de Taiwanese Hsieh Su-Wei geplaatst voor de finale van het dubbelspel op het prestigieuze WTA-toernooi in het Amerikaanse Indian Wells (hard/8.150.470 dollar).

Lees verder

Recordaantal studenten voor KU Leuven

Het huidige academiejaar zijn 60.592 studenten ingeschreven aan de KU Leuven. Nooit eerder waren dat er zo veel. Dat heeft de universiteit vrijdag bekendgemaakt. Opvallend is de sterke stijging van internationale studenten dit jaar.

Lees verder

Droog maar koud weekend, volgende week bescheiden nazomer

Dit weekend lijkt de herfst zijn intrede te maken. Een tijdelijke terugkeer van de zomer zit er volgende week echter al aan te komen.

Lees verder

Texaanse abortuswet blijft voorlopig van kracht

Een rechter heeft een bezwaar van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen de strenge Texaanse abortuswet verworpen. Daardoor moet de wet voorlopig niet geschorst worden. Verwacht wordt dat de juridische strijd verder gaat, mogelijk tot bij het hooggerechtshof.

Lees verder