Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 19 oktober 2021

Staking in Klein Kasteeltje: ‘Elk bed is gebruikt’

Staking in Klein Kasteeltje: 'Elk bed is gebruikt'

Het personeel van het aanmeldcentrum voor asielzoekers Klein Kasteeltje is maandag begonnen aan een 24 urenstaking. Tot morgen 8u kan niemand er asiel aanvragen. 'Het zit gewoon vol, ik kan er niet meer over zeggen, elk bed is gebruikt', aldus een personeelsverantwoordelijke.

Lees verder

Al 21 kandidaten voor de job everzwijncoördinator

Eenentwintig personen hebben zich tot nu kandidaat gesteld voor de gloednieuwe functie van everzwijncoördinator bij de provincie Limburg. De vacature wordt vandaag afgesloten.

Lees verder

Blingbling en verval aan de Schelde

Met voormalig nummer 1 Andy Murray als blikvanger is in de Antwerpse Lotto Arena de European Open van start gegaan. De Stad aan de Stroom geldt sinds de jaren 80 als de Belgische hotspot van het toptennis. Een terugblik op de hoogdagen van het gouden racket.

Lees verder

Elke Belg krijgt digitale portefeuille tegen 2023

Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) wil alle digitale contacten van de verschillende overheden met de burgers op elkaar afstemmen. Het platform 'Smart Nation' moet in 2023 resulteren in een makkelijke en efficiënte digitale portefeuille voor elke Belg.

Lees verder

Varkens beschermen vogels op luchthaven van Schiphol

De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft een innovatief idee bedacht om het aantal vogelaanvaringen te beperken. Ze plaatsten twintig varkens rond de start- en landingsbanen om de resten van de oogsten op te eten zodat de vogels er niet meer op zouden afkomen. 'Het lijkt erop dat de varkens geen last hebben van het lawaai rond de luchthaven', aldus boer Josse Haarhuis.

Lees verder

Honderden naakte mensen vragen aandacht voor krimpende Dode Zee

In het zuidoosten van Israël maakte de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick naaktfoto's van een honderdtal mensen aan de kust van de Dode Zee. De installatie maakt deel uit van een campagne om bewustzijn te creëren voor de noodzaak om de zoutzee in stand te houden.

Lees verder

Ex-Chiroleider en kompaan krijgen celstraf voor overval op scoutskamp: 'Ik voel nu enkel schaamte'

De twee jonge mannen die op 7 juli een scoutskamp overvielen in Steendorp zijn door de correctionele rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot celstraffen tot veertig maanden met uitstel. Jens H., die een dag later ook nog een buurtbewoner in Belsele overviel, kreeg de zwaarste straf.

Lees verder

Olympische vlam voor Winterspelen in Peking is aangestoken

Tijdens een sobere plechtigheid in het oude Olympia is maandag de olympische vlam voor de Winterspelen van 2022 in de Chinese hoofdstad Peking aangestoken. Vanwege de coronabeperkingen was slechts een beperkt aantal genodigden, bij wie IOC-voorzitter Thomas Bach, aanwezig in Griekenland.

Lees verder

Explosie gezien in bedrijf IKO Sales International in Ham

De dreigende rook maandagvoormiddag bij het bedrijf IKO Sales International in Ham blijkt het gevolg van een veiligheidssysteem dat in werking trad. Bij de producent van dakbedekking kwam een ventiel onder overdruk en dit moest ontlasten. Niemand raakte gewond en de materiële schade is beperkt.

Lees verder

Gent in de running voor giga-batterijfabriek van Volvo

Begin volgend jaar beslist Volvo waar het zijn grote fabriek voor batterijcellen zal bouwen. Volgens Geert Bruyneel, hoofd productie voor de ganse Volvo groep, maakt Gent een grote kans.

Lees verder

Hoe 'mademoiselle Andrée' 2.000 kinderen redde van de nazi's

Andrée Geulen, een jonge leerkracht uit Brussel, merkte tijdens de Tweede Wereldoorlog hoe plots joodse leerlingen wegbleven van school. Ze trad toe tot een geheim netwerk, het JVC, en redde met haar collega's 2.000 kinderen uit de klauwen van de nazi's, op gevaar van eigen leven. Mademoiselle Andrée, van wie Canvas vanavond een ­portret uitzendt, is net 100 ­geworden en het enige nog ­levende lid van de verzetsorganisatie.

Lees verder

Belgische investeringsambitie botst op Europese muur

Zonder aanpassing van de Europese begrotingsregels loopt België met zijn verhoogde investeringsambitie met zijn kop tegen de Europese muur.

Lees verder

Verdachte moord op Peter R. de Vries blijft zwijgen, forensisch onderzoek duidt op schuld

De verdachte van de moord op de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries, de 22-jarige Delano G., heeft maandag op de eerste openbare rechtbankzitting een beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Het openbaar ministerie bracht een aantal aanwijzingen naar voor die weinig ruimte laten voor twijfel.

Lees verder

Amerikaans oud-minister Buitenlandse Zaken Colin Powell overlijdt aan gevolgen covid op 84

'Generaal Colin L. Powell is vanmorgen overleden aan complicaties door covid-19', meldde de familie op zijn Facebookaccount. Ze voegen toe dat hij volledig was gevaccineerd. Powell was de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten.

Lees verder

Café-uitbater in buik gestoken door klant 'die coronapas niet wilde tonen'

Een café-uitbater in Brussel is neergestoken door een klant die weigerde de sinds kort verplichte coronapas te tonen.

Lees verder

Huis in India zakt in kolkende rivier

In de zuidoostelijke Indiase deelstaat Kerala heeft een grote hoeveelheid neerslag vrijdagnacht voor overstromingen gezorgd. Een video van een huis die loskomt van de oever, toont de omvang van de ravage.

Lees verder

Plots zit er overal zand in de Chinese groeimachine

De Chinese groei vertraagt naar 4,9 procent, veruit het traagste tempo van het afgelopen jaar. Elektriciteitstekorten, vertragingen in de bevoorradingsketen en een uitdijende vastgoedcrisis zetten druk op Peking om in te grijpen.

Lees verder

Rotsblokken surfen mee op hete lava van Cumbre Vieja

De lava blijft stromen op La Palma en volgens de president van de Canarische Eilanden komt daar nog niet meteen een einde aan. Omdat de lava heter wordt, stroomt ze almaar sneller naar beneden. Op beelden is te zien hoe de hete brei enorme rotsblokken kan meesleuren zonder al te veel moeite.

Lees verder

Minister Somers trekt erkenning Antwerpse moskee De Koepel in

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) heeft de erkenning van de Antwerpse moskee De Koepel ingetrokken. Volgens Somers weigert de moskee om transparantie te verschaffen en leeft het de administratieve verplichtingen niet na.

Lees verder

Een unieke zin

Wat mensen zo uniek maakt? Dat ze steeds weer unieke zinnen brouwen die op zichzelf staande kunstwerkjes zijn. Wouter Deprez kwam tot deze conclusie op de tram, bij het horen van een gesprek tussen twee twintigers.

Lees verder

Clement en De Ketelaere geloven in nieuwe stunt in Champions League: 'We zullen kansen krijgen'

Club Brugge ontvangt dinsdag Manchester City in de Champions League, het team van Kevin De Bruyne dat meer dan 1 miljard euro waard is. Maar schrik? Dat hebben ze bij blauw-zwart al lang niet meer. De puike prestaties in Europa dit seizoen sterken het geloof in een nieuwe stunt. 'Al wordt dit misschien wel het hoogste niveau ooit op deze mat', zegt Philippe Clement.

Lees verder

Bewusteloze man net op tijd uit brandend autowrak gehaald

Woensdagnacht redden enkele politieagenten in de Texaanse stad Garland een man uit een brandende auto net voor het voertuig volledig in de vuurzee opgaat. De bodycam van een van de agenten legde alles vast op video.

Lees verder

Slachtoffers Noorse terreuraanval werden gedood met steekwapen, niet met pijl en boog

De vijf slachtoffers die vorige week overleden in een terroristische aanslag in de Noorse stad Kongsberg, werden niet vermoord met pijl en boog - zoals lang werd verondersteld - maar met een steekwapen. Dat meldt de Noorse politie maandag.

Lees verder

Gigantische waterhoos gespot aan Cubaanse kust

Een eerder uitzonderlijk uitzicht kregen de inwoners van de Cubaanse kuststad Cienfuegos zaterdag voorgeschoteld. Tijdens een onweersbui verscheen er plots een gigantische waterhoos. Tien minuten lang was het spektakel te bewonderen. Er vielen geen gewonden.

Lees verder

Rome krijgt weer linkse burgemeester

De Italiaanse hoofdstad Rome krijgt met Roberto Gualtieri weer een linkse burgemeester. De 55-jarige Gualtieri is een sociaaldemocraat en voormalig minister van Financiën.

Lees verder

Vanaf volgend jaar zal iedereen aan remgeld kunnen betalen bij tandarts of huisarts

Betaalt u straks nog maar 3,5 euro voor een bezoek aan de tandarts? Vanaf volgend jaar wordt dat alvast voor iedereen mogelijk. Het blijft voorlopig wel de arts die beslist, al wil de regering het 'op termijn' verplichten.

Lees verder

Iedere Belg krijgt straks digitale portefeuille: hoe gaat dat precies in zijn werk?

Tegen 2023 moet elke Belg gebruik kunnen maken van Smart Nation, een soort digitale portefeuille waarin alle officiële documenten en instanties verzameld zitten. Het project van staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) moet de administratie in ons land vereenvoudigen. Maar hoe zal dat in z'n werk gaan? Is het verplicht? En wat met wie geen smartphone heeft?

Lees verder

Ruim 1,6 ton drugs in beslag genomen en 27 mensen opgepakt bij ontmanteling drugsnetwerk

De federale gerechtelijke politie van Luik heeft maandag 23 huiszoekingen uitgevoerd en 27 personen opgepakt bij de ontmanteling van een criminele organisatie. Er is ongeveer 580 kilo aan pakken cocaïne in beslag genomen en meer dan 1,6 ton drugs voor een geschatte straatwaarde van meer dan 80 miljoen euro, meldt het federaal parket.

Lees verder

Opnieuw zware tegenslag voor Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme

Cercle-doelman Miguel Van Damme (28) heeft een nieuwe mokerslag te verwerken gekregen in zijn strijd tegen leukemie. Begin september meldde Van Damme zelf nog dat alles beter met hem ging en dat de dokters geen leukemie meer vonden in zijn bloed. Spijtig genoeg is dat nu wel weer het geval.

Lees verder

Verdachten moord Peter de Vries 'weten van niets'

De verdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries stonden maandag voor het eerst voor de rechter. De vraag is of justitie een verband kan leggen met 'mocromaffia'-topstuk Ridouan Taghi.

Lees verder

ULB voert 'verbod op naaktheid' in na video waarin studenten seksscènes naspelen

Vanaf vandaag is het voor studenten van de ULB expliciet verboden om hun kleren nog uit te trekken tijdens allerhande activiteiten. Aanleiding is een omstreden filmpje dat dit weekend opdook waarin te zien is hoe enkele studenten naakt seksscènes nabootsten. Drie studenten kregen van de vicerector daarvoor maandag ook een officiële waarschuwing.

Lees verder

Actrice Sien Diels, bekend van 'Sesamstraat', is overleden

De Vlaamse actrice Sien Diels is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar omgeving bevestigd aan VRT.Nws. De actrice is bekend als Sien uit Sesamstraat, een personage dat ze 36 jaar lang vertolkte.

Lees verder

Ook PFAS gedetecteerd in de lucht rond 3M

Hoe verder van de site van de Oosterweelwerken en 3M verwijderd, hoe lager de concentraties PFAS in de lucht.

Lees verder

Rusland slaat terug en sluit missie bij Navo

Rusland sluit per 1 november zijn Navo-missie in Brussel, maakte de Russische minister van Buitenlandse ­Zaken Sergej Lavrov bekend. Na de sluiting moet het bondgenootschap voor ­'urgente zaken' contact opnemen met de Russische ambassade in Brussel, citeerden persbureaus Lavrov.

Lees verder

Kanye West gaat voortaan als 'Ye' door het leven

De Amerikaanse artiest Kanye West gaat voortaan als 'Ye' door het leven. Een rechter in Los Angeles ging akkoord met de aanvraag tot naamsverandering van de 44-jarige rapper.

Lees verder

Hoe Polen de Europese Unie doet wankelen

Polen en de Europese Unie liggen op ramkoers over een uitspraak van het Pools Grondwettelijk Hof. Het lijkt misschien een technisch, juridisch conflict, maar het raakt en vreet aan de essentie van de Unie. En dus houdt iedereen de adem in over hoe dit afloopt. Wat bezielt de Polen en hoe kan Europa reageren?

Lees verder

Vakbonden en directie Lidl bereiken voorakkoord: alle winkels dinsdag open

Vakbonden en directie van supermarktketen Lidl hebben in de nacht van maandag op dinsdag een voorakkoord bereikt over de nieuwe cao en de werkorganisatie. De winkels die maandag gesloten waren, gaan dinsdag om 14.00 uur weer open, melden de christelijke en socialistische vakbond dinsdagnacht.

Lees verder

Trump naar rechter tegen commissie die bestorming Capitool onderzoekt

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is naar de rechter gestapt om de overdracht van documenten tegen te houden aan de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Dat melden Amerikaanse media.

Lees verder

Marokkaanse politie neemt meer dan ton cocaïne in beslag op schip met bestemming Antwerpen

De Marokkaanse politie heeft maandag meer dan 1,3 ton cocaïne onderschept in Tanger, in het noorden van het land. De drugs waren afkomstig van Brazilië en onderweg naar de havens van Antwerpen en Portbury, in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Noord-Korea vuurt projectiel af

Noord-Korea heeft een ongeïdentificeerd projectiel afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap dinsdag.

Lees verder

Conflict Ethiopië: Mekelle, hoofdstad van Tigray, getroffen door luchtaanvallen

Het Ethiopische leger heeft maandag luchtaanvallen uitgevoerd op Mekelle, de hoofdstad van de regio Tigray. Daarbij zijn volgens lokale bronnen zeker drie mensen omgekomen.

Lees verder

Ziekenhuisopnames stijgen met bijna dertig procent

Er liggen nu al 914 covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 229 op de intensieve zorg. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Dag begint zwaarbewolkt, later brede opklaringen

Dinsdag is het eerst zwaarbewolkt met af en toe nog regen, later wordt het droog met brede opklaringen. Het wordt erg zacht met maxima van 15 graden op de Hoge Venen en tot 21 graden in het zuidwesten van het land. De wind waait matig tot vrij krachtig aan zee. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Hoofdredacteur Duitse krant Bild ontslagen

De hoofdredacteur van de Duitse krant Bild is uit zijn functie gezet.

Lees verder

Antwerpse gemeenteraad brengt geen duidelijkheid over schepenambt voor Schiltz

In Antwerpen is het nog steeds niet duidelijk of de coalitie tussen N-VA, Vooruit en Open VLD volgend jaar zal standhouden. Het zogenaamde ultimatum van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert verstreek maandag zonder gevolg en de kwestie ging ook in de gemeenteraad niet opgemerkt voorbij. 'Als voorzitter van deze gemeenteraad ben ik de behoeder van rechtsgeldige aktes', zei burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Lees verder

VRT brengt voortaan ook informatie voor fietsers in verkeersbulletin op radio

Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel waarschuwen in het verkeersbulletin vanaf nu ook fietsers voor werkzaamheden of andere problemen op hun route naar het werk. Dat meldt de VRT maandag in een persbericht.

Lees verder