Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Hamont-Achel: Natuurpark De Groote Heide lanceert nieuw concept en nieuwe huisstijl

Natuurpark De Groote Heide lanceert nieuw concept en nieuwe huisstijl

Op de Achelse Kluis werd deze ochtend het nieuwe concept en de nieuwe huisstijl van Natuurgrenspark De Groote Heide gepresenteerd. Onder de noemer 'Vindingrijk' zal het natuurgrenspark in de toekomst een heleboel ontwikkelingen in het gebied doorvoeren.

De Groote Heide is een grensoverschrijdende samenwerking tussen zes gemeenten (Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard) met als doel recreatie en toerisme te stimuleren in het gebied. Niet alleen door het onderscheidend karakter van het gebied te benoemen en uit te dragen, maar ook door ontwikkelingen door te voeren. Om die verbindende en onderscheidende factor te bepalen, werd beroep gedaan op een team binnen Breda University of Applied Sciences (Buas). Uit gesprekken met onder andere ondernemers, terreineigenaren, heemkundekringen, natuurorganisaties, gemeenten, VVV's en bewoners in het gebied zijn ze uiteindelijk tot een nieuw concept gekomen: 'Vindingrijk van nature'.

Vindingrijk van nature

Vindingrijk gaat over vroeger en nu. Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen en de toekomst te kunnen zien. Onder dat motto kun je allerlei ontwikkelingen uit het verleden toelichten. Denk bijvoorbeeld maar aan het ontstaan van De Groote Heide, hoe het er ooit uitzag en de invloed die wij mensen hebben gehad op het gebied. Net in De Groote Heide zijn de sporen van slimme bewoners uit het verleden te zien en te beleven.

Maar meer dan dat gaat het ook over die slimme natuur, die altijd weer een weg weet te vinden. Die zich geduldig aanpast aan wat er komt en ons vaak te slim af is met eigen oplossingen. Groot en klein. Vindingrijk gaat kortweg over het samenspel tussen ons mensen en de natuur van De Groote Heide.

Inspiratie voor nieuwe ontwikkelingen

Vindingrijk is meer dan begrijpen hoe De Groote Heide is ontstaan. Het biedt ook inspiratie voor nieuwe ontwikkelingen. Het leert het natuurpark om anders, creatiever en innovatiever te kijken naar het gebied. Het stimuleert hen om natuurontwikkelingsprojecten slim aan te pakken, met een natuur in balans met zichzelf én de bewoners en bezoekers van De Groote Heide. En wellicht inspireert het ondernemers, bewoners en bezoekers tot nog veel meer initiatieven en verhalen.

Om die vervolgstap te kunnen maken, heeft De Groote Heide de hulp ingeroepen van een communicatiebureau om een duidelijk merkpaspoort en een nieuwe huisstijl uit te werken. Die vanaf nu stilaan een doorvertaling vindt, zowel online als offline. De website werd ondertussen nieuw leven ingeblazen en vanaf volgende week kunnen bezoekers bij de verschillende toeristische diensten en VVV-kantoren een gratis exemplaar van hun gloednieuwe magazine vinden.

Lees verder

Hamont-Achel gaat bladafval tegen met bladkorven

De herfst is begonnen en de bladeren vallen van de bomen. Tijdens een herfstwandeling in het bos is het fijn om door de bladeren te wandelen. En ook al zorgen deze afgevallen bladeren voor een mooi kleurenpallet op straat, ze brengen veel bladafval met zich mee. Daarom plaatst de stad bladkorven in Hamont-Achel om de straten proper te houden.  

Inwoners van Hamont-Achel kunnen vanaf vandaag tot en met 18 december op verschillende plaatsen terecht met bladeren van straat- en laanbomen. De stadsmedewerkers plaatsten hiervoor 48 bladkorven en 19 grote containers op een 60-tal weloverwogen locaties. Hiermee wil de stad bladafval in het straatbeeld beperken. Deze bladkorven worden gemiddeld twee keer per week geleegd, eenmaal voor en eenmaal na het weekend. Gedurende deze periode kan je de bladeren ook gratis binnenbrengen bij het recyclagepark.

Ook de veegwagen van de stadswerf draagt zijn steentje bij. Tot begin december maakt hij wekelijks een rondje door Hamont-Achel om het bladafval mee tegen te gaan en de straten proper te houden. Al het opgehaalde bladafval wordt vervolgende gecomposteerd.

Enkel bladafval openbaar domein

De bladkorven en -containers dienen enkel voor zuiver bladafval afkomstig van bomen op het openbaar domein. Indien er toch andere materialen in of rond de korven of containers worden gestort, wordt de container verwijderd en niet meer teruggeplaatst.

Bij het recyclagepark kan je kosteloos zuiver bladafval van openbaar domein binnenbrengen. Dit kan je verzamelen in een zak of bak. Bij het oprijden van de weegbrug registreer je je met jouw eID en kies je voor de knop 'bladafval'. Wie tussen zijn bladafval ander afval mengt zoals fijn tuinafval of snoeihout, krijgt dit aangerekend op zijn quotum groenafval. Voor eigen tuinafval en snoeihout kan je tegen betaling terecht in het recyclagepark of kan je een beroep doen op de tweewekelijkse ophaalronde van de witte zakken.

Composteren met bladafval

Wist je trouwens dat je bladafval kan verwerken in je eigen tuin? Bladeren van bepaalde bomen zijn namelijk geschikt om compost van te maken. Andere bladsoorten zijn dan weer ideale bodembedekkers waarmee je vorstgevoelige planten de winter helpt door te komen. Meer weten? Neem een kijkje op www.limburg.net/zelf-verwerken/composteren.

Lees verder

Fietsstraten? En fietssuggestiestroken? Zo zit dat!

De afgelopen weken werden er in Hamont-Achel diverse wegenwerken uitgevoerd. Zo werden er in de schoolomgevingen fietsstraten aangelegd en werden er op de Stadswaag, Stationsstraat en de Lozenweg fietssuggestiestroken aangebracht. Maar wat houdt dit in? Wat is het verschil tussen beide? En welke regels gelden er?

Fietsstraten

Rode wegmarkeringen – in combinatie met de daarvoor ontworpen signalisatieborden – geven het begin van een fietsstraat aan. In zo'n fietsstraat komen fietsers op de eerste plaats en wordt de straat zo ingericht dat de fietser er de hoofdgebruiker is. Fietsers mogen dan ook de volledige breedte van hun rijstrook gebruiken. Ander doorgaand verkeer dient zich aan enkele verkeersregels te houden, zijnde:

  • motorvoertuigen mogen fietsers niet inhalen (fietsers mogen elkaar wel inhalen);
  • de maximum snelheid is 30km/uur;
  • voorrangsregels blijven gelden.

Fietssuggestiestroken

De okergele stroken op de Stadswaag, Stationsstraat en op de Lozenweg vormen fietssuggestiestroken. In tegenstelling tot een fietsstraat is de fietser hier niet de hoofdgebruiker. Het doel van zo'n suggestiestrook is het optisch versmallen van de rijbaan en het verduidelijken van de positie van de fietser. Hiermee wordt duidelijk gemaakt aan ander gemotoriseerd verkeer dat de fietser een medegebruiker is van de rijbaan. Hier zijn geen specifieke regels aan verbonden, maar wel enkele voor- en nadelen.

Fietssuggestiestroken bieden voordelen als:

  • een duidelijke plaats en zichtbaarheid van de fietser op de rijbaan;
  • een snelheidsremming voor gemotoriseerd verkeer door de optische versmalling van de rijbaan;
  • een groter gevoel van veiligheid voor de fietser;
  • duidelijke conflictpresentatie bij kruisings- en inhaalbewegingen;
  • fietsers worden minder naar de rand van de rijbaan verdrongen.

Maar ze hebben ook enkele nadelen, zoals:

  • geen juridische status – het gaat hier om gemengd verkeer;
  • geen fysieke bescherming van de fietsers;
  • fietsers mogen in een aantal gevallen met twee naast elkaar rijden waardoor ze mogelijk links van de fietssuggestiestrook fietsen.

Door de aanleg van fietsstraten en fietssuggestiestroken wil het stadsbestuur de verkeersveiligheid voor fietsers verhogen. De stad hoopt dan ook dat iedere weggebruiker zijn of haar verantwoordelijkheid opneemt en samen werkt aan een veilig Hamont-Achel.

Lees verder

Vanaf 29 oktober strengere maatregelen om circulatie coronavirus af te remmen

Gezien het stijgend aantal coronabesmettingen heeft het Overlegcomité gisteren beslist om extra maatregelen te nemen om de toegenomen viruscirculatie af te remmen. Zo wordt de mondmaskerplicht opnieuw uitgebreid, wordt er voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten een Covid Safe Ticket ingevoerd en wordt ook telewerk opnieuw sterk aanbevolen.

De huidige mondmaskerplicht – bijvoorbeeld op het openbaar vervoer en bij medische en niet-medische contactberoepen – wordt uitgebreid met een algemene verplichting om mondmaskers te dragen in binnenruimtes van:

  • Winkels en winkelcentra;
  • Zorginstellingen;
  • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen en gerechtsgebouwen;
  • Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten waaronder:
    • Concertzalen
    • Cinema's
    • Musea
    • Indoor pret- en themaparken
    • Indoor fitness- en sportcentra
  • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
  • Erediensten.

De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar het Covid Safe Ticket gebruikt wordt.

Deze algemene mondmaskerverplichting betekent dat ook in de openbare gebouwen van de stad Hamont-Achel het dragen van een mondmasker vanaf 29 oktober opnieuw verplicht is. Breng dus zeker een mondmasker mee als je een bezoek brengt aan het stadhuis, het gemeenschapshuis, de bibliotheek van Hamont of Achel, het Huis van het Kind, de diverse sport- en vrijetijdsaccommodaties…

De nodige signalisatie wordt hiervoor aangebracht zodat je als bezoeker weet waar je al dan niet een mondmasker moet dragen.

Covid Safe Ticket

De federale regering voert vanaf 29 oktober het Covid Safe Ticket in voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Hieronder vallen ook tal van aha!-activiteiten. Zak jij binnenkort af naar culturele activiteiten zoals Jasper Steverlinck, De Kreuners, Adriaan Van den Hoof of Otto-Jan Ham? Vergeet dan zeker niet jouw Covid Safe Ticket mee te brengen. Ook voor activiteiten georganiseerd door verenigingen zoals een fuif of eetavond dien je hierover te beschikken.

De deelstaten engageren zich om vanaf 1 november het Covid Safe Ticket ook te verplichten in alle horeca en fitnesscentra in ons land. Voor het personeel van deze zaken zal de mondmaskerplicht gelden vanaf 29 oktober.

Om een Covid Safe Ticket te kunnen bekomen, dien je één van de volgende documenten te hebben:

  • een vaccinatiecertificaat waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent;
  • een testcertificaat als bewijs van een negatieve PCR-test (niet ouder dan 48 uur) of een antigeentest (sneltest, niet ouder dan 24 uur én uitgevoerd door een wettelijk bevoegd persoon);
  • een herstelcertificaat (niet ouder dan 180 dagen).

Je kan jouw Covid Safe Ticket vervolgens digitaal opvragen via

Telefonisch aanvragen kan via 078 78 78 50. Let wel: je Corona Safe Ticket wordt per post opgestuurd. Reken hier op 1 week verzendtijd.

Lees verder