Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 oktober 2021

Stad Hamont-Achel: Hamont-Achel dooft verlichting tijdens Nacht van de Duisternis

Hamont-Achel dooft verlichting tijdens Nacht van de Duisternis

Op zaterdag 9 oktober organiseren VZW Preventie Lichthinder, de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en diverse natuurverenigingen opnieuw de Nacht van de Duisternis. Deze nacht staat in het teken van de impact van lichthinder en lichtvervuiling op mens, dier en milieu. Om extra aandacht te vragen voor deze 'vervuiling', zal Hamont-Achel die nacht energiezuinig haar straten verlichten. Dat betekent dat zaterdag de openbare avondverlichting wordt gedoofd en de klemtoonverlichting uitgaat. 

Vandaag de dag wordt er te veel belicht. De verlichting van straten, gebouwen, monumenten… verbruikt niet enkel energie, het heeft ook enorme gevolgen voor de mens en de plaatselijke fauna en flora. Overmatig licht verstoort immers de natuurlijke dag- en nachtcyclus van planten en dieren. Ook mensen kunnen hierdoor gezondheidsproblemen ondervinden. Zo kan te veel verlichting in de nacht het slaappatroon ernstig verstoren.

Hamont-Achel wil haar steentje bijdragen aan de vermindering van deze 'lichtvervuiling'. Daarom neemt het stadsbestuur deel aan de Nacht van de Duisternis. Concreet houdt dat in dat Fluvius op zaterdag 9 oktober de openbare verlichting dooft en de klemtoonverlichting aan de kerk van Hamont en Achel uitschakelt. Inwoners kunnen zo even genieten van de rust en de gezelligheid van een donkere nacht. Om de veiligheid te garanderen, blijft er steeds minimale verlichting voorzien en blijven cruciale verkeers- en kruispunten verlicht.

Lees verder

Gezamenlijke griepvaccinatie: bescherm je tegen griep!

Het najaar brengt niet alleen koudere temperaturen, ook het griepvirus wakkert dan weer aan. Dit seizoen blijft het belangrijk dat risicogroepen zich laten vaccineren tegen griep. Het is immers mogelijk dat de griepepidemie samenvalt met een nieuwe coronapiek. De Hamont-Achelse dokterspraktijken voorzien daarom weer een gezamenlijke griepvaccinatie op donderdag 18 november.

Een vaccinatie vermindert de kans op griep fors en speelt dus een belangrijke rol bij de bescherming hiertegen. Dit jaar blijft vaccinatie belangrijk omwille van een nieuwe mogelijke coronapiek. Griep- en coronasymptomen zijn immers gelijkaardig. Door het griepvaccin te laten zetten, vermindert de druk op de gezondheidszorg en beschermt het gelijktijdig de risicopatiënten.

Op 18 november organiseren de huisartsen van Hamont-Achel een gezamenlijke griepvaccinatie. Deze gezamenlijke inenting vindt plaats op de volgende locaties:

  • Zaal De Posthoorn (Hamont): voor patiënten van praktijk Maesveld;
  • Michielshof (Achel): voor patiënten van praktijk Jaspers/Schuurmans en praktijk de Graaf/Lindemans.

Maatregelen voor een veilig verloop

Om het vaccineren op beide locaties gespreid te laten verlopen, wordt er gewerkt in twee delen (in de mate van het mogelijke): 

  • van 14.00 tot 17.00 uur voor personen met een achternaam beginnend met A tot M;
  • van 17.00 tot 20.00 uur voor personen met een achternaam beginnend met N tot Z.

Verder vraagt men om de mondmaskerplicht en de afstandsregels te respecteren en kledij aan te doen waarbij je eenvoudig je bovenarm kan vrijmaken. De betaling gebeurt via het ziekenfonds. Om de registratie vlot te laten verlopen, breng je zeker je identiteitskaart en een klevertje van de mutualiteit mee, alsook het griepvaccin. 50-plussers kunnen sinds begin oktober zonder voorschrift een griepvaccin afhalen bij de apotheker. Jongere personen die ook een vaccinatie nodig hebben, kunnen best hun huisarts contacteren voor een voorschrift.

Let op: ben je ziek of de laatste twee weken voorafgaand aan de vaccinatie in contact gekomen met iemand die besmet is met corona? Of bezocht je in deze periode een rode zone? Dan dien je je op een later moment te laten vaccineren bij je huisarts.

Wie vragen heeft over de vaccinatie, neemt hiervoor contact op met zijn of haar huisartsenpraktijk.

Lees verder

Plantenverkoop Natuurpunt: help de natuur met een 'plantje van hier'

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Natuurpunt in samenwerking met het Klimaatcafé van Hamont-Achel een bomen- en struikenverkoop waarbij de aankoop van 'planten van hier' centraal staat. Zo kan ook jij je tuin, terras of balkon natuurvriendelijk inrichten en de biodiversiteit vooruit helpen. Koop jij ook een plantje? Dan draag je alvast bij aan de natuur én kan je genieten van egels, vlinders, bloemen of vruchten die je tuin nog meer tot leven brengen.

Op www.natuurpuntlimburg.be/plantenverkoop kan je kiezen uit een ruim aanbod aan bomen, struiken en planten. Bestellen kan tot 1 november. Inwoners van Hamont-Achel krijgen 10% korting op hun bestelling met een maximum van € 10 per adres.

Het afhaalmoment voor de aangekochte bomen en planten is voorzien op zaterdag 27 november. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan je jouw bestelling ophalen aan de stadswerf (Middenweg 5, 3930 Hamont-Achel).

Lees verder

Repair Café: geef je spullen een tweede leven

Samen met de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) organiseert Stad Hamont-Achel twee keer per jaar een Repair Café. Na een COVID-onderbreking kunnen de deuren van het Michielshof opnieuw opengaan op vrijdag 15 oktober. Tijdens het Repair Café kan je terecht bij deskundigen om je defecte apparaten weer nieuw leven in te blazen, je kleding en juwelen op te frissen of je fiets klaar te stomen voor het volgende seizoen. Ook de zadenbank en de weggeefwinkel zijn van de partij.

De GROS wil tijdens dit Repair Café ook andere mooie vormen van duurzaamheid in de kijker zetten. Na Mooimakers, de klimaatspijbelaars en duurzaam voedselgebruik, focust het Repair Café zich deze editie op De Fietsbieb.

Duurzame tweewielers

Jonge kinderen groeien snel uit hun fiets. Om kosten op een nieuwe tweewieler te besparen, kan je sinds februari 2021 terecht bij De Fietsbieb in Hamont-Achel. Hier leen je tegen een voordelige prijs een tweedehandsfiets die tiptop in orde is. En dit voor kinderen tot twaalf jaar. Heb je een groter exemplaar nodig? Dan kan je de fiets inruilen voor een andere. Zo hoef je als ouder niet steeds een nieuw model te kopen wanneer je kind gegroeid is.

Het Repair Café vindt plaats in het Michielshof op vrijdag 15 oktober van 18.00 tot 21.00 uur. Het herstellen van jouw elektrische apparaten, kleding, parelkransen, fietsen… is overigens volledig gratis. Enkel indien je extra stukken nodig hebt, dien je deze te betalen.

Lees verder