Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 oktober 2021

Slagveld voor de toppers op World Grand Prix: ook Wright, Anderson, Aspinall én Van Gerwen uitgeschakeld in eerste r...

HLN
Slagveld voor de toppers op World Grand Prix: ook Wright, Anderson, Aspinall én Van Gerwen uitgeschakeld in eerste ronde
Dag twee van de World Grand Prix heeft toch heel wat verrassingen opgeleverd. Grote namen als Nathan Aspinall, Michael van Gerwen, Peter Wright én Gary Anderson moeten net als 'Dancing Dimi' al in de eerste ronde inpakken. Van Gerwen werd door z'n tegenstander en landgenoot zelfs verweten dat hij onsportief gedrag vertoonde. Jonny Clayton en José de Sousa wisten zich wel te plaatsen.
Lees verder

Dertiger schiet zichzelf in been op Times Square
Op het beroemde Times Square in New York is nog maar eens een schot gelost. Bij een incident op maandag nabij een metrohalte in de buurt van het plein in Manhattan, schoot een 39-jarige man zichzelf in het been, zo meldde de politie maandag lokale tijd.
Lees verder

AI: Talibanstrijders vermoordden leden van minderheidsgroep die werkten voor vorige regering
Talibanstrijders hebben in de Afghaanse provincie Daykundi dertien leden van de minderheidsgroep Hazara gedood, onder wie een 17-jarig meisje. Dat gebeurde nadat leden van de veiligheidstroepen van de vorige regering zich hadden overgegeven. Dat is gebleken uit een onderzoek van Amnesty International.
Lees verder

Unicef: "Impact coronacrisis op mentale gezondheid jongeren slechts topje van ijsberg"
De impact van het coronavirus op de mentale gezondheid van kinderen en jongeren is slechts het "topje van de ijsberg", aldus Unicef. De coronacrisis weegt zwaar op de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren, maar ook voor de crisis kampten kinderen en jongeren te vaak met mentale gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de resultaten van een jaarlijkse studie van Unicef.
Lees verder

Topvrouw IMF vandaag ondervraagd over beschuldigingen
Voor topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt vandaag een belangrijke dag. Naar verluidt wordt ze deze dag ondervraagd door andere bestuurders van het IMF over de beschuldigingen van onethisch gedrag die tegen haar zijn geuit. De geruchten gaan dat het nog maar de vraag is of de Bulgaarse kan aanblijven als hoofd van de belangrijke financiële organisatie.
Lees verder

Biden wil eerlijk internationaal belastingsysteem met EU
De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op het belang gewezen om "het speelveld van het internationale belastingsysteem gelijk te trekken", meldt het Witte Huis.
Lees verder

Honderden kinderen vinden geen plek in buitengewoon onderwijs
Eén maand na de start van het schooljaar hebben nog honderden kinderen geen plaatsje in het buitengewoon onderwijs. Overal in Vlaanderen lopen de wachtlijsten op. In Antwerpen alleen al hebben 337 kinderen geen plek in het buitengewoon basisonderwijs. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Russische actrice en cameraman naar ruimtestation ISS om film op te nemen
Een Russische actrice begint dinsdag aan een unieke opnamesessie voor haar nieuwste film. Die wordt namelijk opgenomen in het internationale ruimtestation ISS, ongeveer 430 kilometer boven de aarde. Het is de eerste keer dat delen van een speelfilm buiten de aarde worden opgenomen.
Lees verder

7 concrete tips om vandaag nog te besparen op je energiefactuur
Door de stijgende energieprijzen zoeken we allemaal gretig manieren om op het einde van de rit ons energiefactuur te drukken. Maar wat kan je nu al gemakkelijk doen om je verbruik zo laag mogelijk te houden? En hoeveel centen kan je daarmee uitsparen? Experts geven tips.
Lees verder

"Anderlecht kan meedoen voor de prijzen": onze analist Marc Degryse vindt dat paars-wit zich niet mag wegsteken
"Anderlecht kan kampioen worden." Dat is de opvallende conclusie van onze huisanalist Marc Degryse na de topper van afgelopen zondag. Hij vindt dat de gebrachte kwaliteit dusdanig was dat Anderlecht op het allerhoogste mag mikken. "Anderlecht moet zeggen tegen zichzelf: 'We are Anderlecht, wij gaan voor het hoogste'."
Lees verder

Wordt straks ook kernenergie duurder? Nieuwe wet drijft kosten voor Engie omhoog
Niet alleen de prijs voor aardgas zit in de lift, ook kernenergie dreigt deze winter duurder te worden. Een nieuwe wet die vanaf 1 januari in voege zal gaan, drijft de kosten voor Engie, de uitbater van de kerncentrales, onvermijdelijk de hoogte in. De vraag is: aan wie rekenen ze die meerkost straks door?
Lees verder

Renzy (45) was pas 10 toen vader voor z'n ogen moeder vermoordde: "Hij fluisterde dat hij me graag zag. Daarna schoot hij m'n mama dood"
"Mannen die op vrouwen en kinderen slaan, zijn stuk voor stuk monsters", zegt Renzy Tielens (45) uit Avelgem. Als kind zag hij hoe zijn vader zijn moeder jarenlang zwaar mishandelde en uiteindelijk ook vermoordde. Dat het aantal gevallen van partnergeweld tijdens de coronacrisis de lucht in ging, Renzy krijgt er rillingen van. "Daarom wil ik mijn levensverhaal in een boek gieten. Al was het maar voor één gezin dat dit het verschil betekent."
Lees verder

Welk restaurant wordt bekroond tot het beste van de wereld? "Plots wil de ganse wereld bij je komen eten"
Vandaag wordt in Antwerpen het nieuwe 'beste restaurant ter wereld' bekendgemaakt, met het Deense Noma als topfavoriet. Maar wie het ook wordt, nu al staat de overrompelende orkaan aan internationale aandacht en reservatievragen vast. Zo weten ze ook maar al te goed bij het Spaanse driesterrenrestaurant El Celler de Can Roca (Girona), dubbele laureaat in 2013 en 2015. "Zelfs nu nog: van zodra we voor één maand de reservatielijn opengooien, is die binnen de twee uur al volgeboekt", zegt het broedertrio Joan, Josep en Jordi van het restaurant met ook nog eens de uniekste ontstaansplek ter wereld: letterlijk in de kelder van mama Montse.
Lees verder

Solvay-families schuilen in belastingparadijzen
Meerdere Solvay-families hebben een kluwen van postbusconstructies opgezet in de beruchtste belastingparadijzen, zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden. Ze hebben daar hun aandelen in de beursgenoteerde chemiegroep Solvay geparkeerd. Dat blijkt uit de Pandora Papers, zo schrijven De Tijd en Le Soir die samen met Knack meewerkten aan het internationale onderzoek.
Lees verder

Ook Junior Planckaert zoekt binnenkort de ware op tv: "Ik wil ontdekken hoe ik me opnieuw kan openstellen
Niet alleen Fabrizio Tzinaridis (28) hoopt de ware tegen het lijf te lopen via een tv-programma, ook Junior Planckaert (29) wil op die manier de perfecte match vinden. In 'Junior Op Zoek Naar De Liefde' kan de Eén-kijker binnenkort z'n amoureuze avonturen op de voet volgen. De jongste Planckaert-telg krijgt daarbij trouwens professionele hulp, namelijk van psychologe en seksuologe Sarah Van Pelt. "Als iemand te dichtbij komt, voel ik mij bedreigd."
Lees verder

Onze chef voetbal legt 'het favoritisme' van de bondscoach uit: "Martínez wil altijd terug naar Ibiza"
Van Roberto Martínez bestaat de perceptie dat hij een coach is met 'favorietjes'. Zo waren er in het recente verleden de invalbeurten van Nacer Chadli en Dries Mertens op het EK tegen Italië. Vreemd in de ogen van velen. Onze chef voetbal Stephan Keygnaert verklaart waarom Martínez zo vaak teruggrijpt naar zijn 'oude garde'. "Als Martínez van punt A op een veilige manier naar punt B kan rijden, zal hij niet gauw de pas aangelegde weg van punt C naar punt B nemen."
Lees verder

Sieg De Doncker krijgt rol in 'Familie' én interieurprogramma op VTM: "Het prille vaderschap geeft me vleugels"
Na de VTM-roadtrip 'De wereld rond met tachtigjarigen' bleef het twee jaar pijnlijk stil rond Sieg De Doncker (32). Daar komt dit najaar verandering in, want Sieg krijgt een eigen interieurmagazine op VTM, gaat met een live-show door Vlaanderen toeren én krijgt een vaste rol in 'Familie'. En niet de minste, zo vertelt hij in dit gesprek. Een pittige combinatie met een jonge baby, want hij en vriendin Maureen Vanherberghen werden in juli voor het eerst ouders. "Onze wereld is sinds haar komst helemaal op zijn kop gezet."
Lees verder

Nog meer stranden voor kust Californië gesloten na olielek
De olievervuiling voor de kust van Zuid-Californië heeft maandag lokale tijd nog meer stranden vervuild. Ook de stranden in de populaire badplaats Laguna Beach zijn gesloten voor bezoekers. In het naburige Huntington Beach was zondag al gevraagd aan zwemmers, surfers en wandelaars om het strandgebied te verlaten. De opruimwerkzaamheden duren voort.
Lees verder

Gunstig advies voor nieuwe gascentrale in Tessenderlo
De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie brengt een voorwaardelijk gunstig advies uit voor de bouw van een gascentrale van 900 megawatt in Tessenderlo. Het gecoördineerd advies vertrekt nu naar Vlaams minister Demir die tot 26 oktober de tijd heeft om een beslissing te nemen. Dat meldt het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

Wat ís het, waar trek je ze en hoe duur is het? Acht vragen over revolutionaire 3D-lijn beantwoord
Club Brugge - KV Kortrijk wordt op vrijdag 15 oktober een historische wedstrijd. Die avond zal in ons land namelijk voor de allereerste keer met 3D-technologie gewerkt worden om de buitenspellijn te trekken. Amallah die tegen Oostende al dan niet vanuit buitenspel scoort, Refaelov die tegen datzelfde Oostende een doelpunt afgekeurd ziet wegens vermeend buitenspel,... Dat soort discussies zouden vanaf nu definitief verleden tijd moeten zijn, met dank aan de 3D-lijn. Stephanie Forde, Operations Director bij het Referee Department, fietst ons door FAQ's van die 3D-lijn.
Lees verder