Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 oktober 2021

Rode Duivels blijven toch nummer één op de Fifa-ranking

Rode Duivels blijven toch nummer één op de Fifa-ranking

De Nations League Final Four was geen groot succes voor de Rode Duivels, met nederlagen tegen Frankrijk (2-3) en Italië (1-2). Maar op het einde van de dag was er toch nog een beetje goed nieuws.

Lees verder

Londense politie stopt onderzoek naar prins Andrew

De Londense politie zegt dat ze haar onderzoek stopt naar de misbruikzaak waarbij prins Andrew en de overleden Jeffrey Epstein betrokken zouden zijn. Britse media berichten dat Scotland Yard daartoe heeft besloten na gesprekken met het vermoedelijke slachtoffer Virginia Giuffre en het opnieuw bekijken van materiaal in de zaak.

Lees verder

Thibaut Courtois: 'Ze geven niks om ons, alleen om het geld in hun zakken'

Nederlaag tegen Frankrijk. Nederlaag tegen Italië. De Nations League Final Four werd een fiasco voor de Rode Duivels. Thibaut Courtois was vooraf al geen fan van de troostfinale tegen de Europese kampioen en haalde na afloop nog eens uit naar de Uefa en Fifa.

Lees verder

Twee keer 30 jaar cel voor moord op Nederlandse advocaat

Moreno B. (33) en Giërmo B. (37) moeten 30 jaar de cel in voor de moord op de Nederlandse advocaat Derk Wiersum. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Lees verder

Belgische reddingshelikopter redt 38 transmigranten voor Franse kust

Een groep transmigranten is zondagmiddag uit het Kanaal gered, mede dankzij de Belgische bemanning van een NH90-helikopter. Nadat melding was gemaakt van verschillende drenkelingen, werden de Belgen door de Franse autoriteiten ingeschakeld. Ze rukten uit vanop de luchtmachtbasis van Koksijde.

Lees verder

Dit jaar kerstvakantie in Zuidoost-Azië? Vergeet het maar.

De grenzen in Zuidoost-Azië zijn al sinds maart 2020 goeddeels dicht voor buitenlandse toeristen. In Singapore, Maleisië en Thailand worden de reisbeperkingen nu eindelijk opgeheven voor de eigen inwoners. Zitten buitenlandse toeristen deze feestdagen ook weer met een cocktail op een palmenstrand in Thailand?

Lees verder

Klimaatactivisten bezetten hoofdkantoor Groen en Ecolo dag na klimaatmars

Leden van het collectief Tegengas bezetten sinds maandagochtend 10 uur de hoofdzetel van Groen en Ecolo in Brussel. Een dag na de grote klimaatmars vragen de activisten dat de daad bij het woord gevoegd wordt en keren ze zich met name tegen het subsidiemechanisme voor gascentrales.

Lees verder

Slachtoffers overstromingen voelen zich in de steek gelaten

Als al het puin geruimd is en de heropbouw achter de rug, zullen de Waalse politici het vertrouwen met de slachtoffers van de overstromingen moeten herstellen. Die voelen zich bedrogen omdat beloofde hulp nooit kwam en de communicatie mank liep, blijkt uit een Zwitsers onderzoek.

Lees verder

Nobelprijs Economie toegekend aan onderzoekers arbeidseconomie en causale verbanden

De Nobelprijs Economie wordt dit jaar toegekend aan David Card, voor zijn bijdrage aan de arbeidseconomie, en aan Joshua Angrist en Guido Imbens, voor hun bijdragen aan de analyse van causale verbanden. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm zopas aangekondigd.

Lees verder

Bosnische uitvinder bouwt huis dat volledig rond zijn as draait

Een 72-jarige man uit Bosnië en Herzegovina heeft een huis gebouwd dat helemaal kan ronddraaien. Op de snelste stand kan de woning in amper 22 seconden tijd een toertje rond haar as maken. Het idee voor het project haalde de uitvinder bij zijn echtgenote: 'Ik werd moe van haar geklaag over het uitzicht vanuit onze woning, dus ik zei: "Ik bouw een draaiend huis voor je, zodat je het kunt draaien zoals je wil."'

Lees verder

Recticel zet Greiner voet dwars met verkoop kroonjuweel

Recticel is van plan zijn kroonjuweel, de afdeling soepelschuim te verkopen. Het heeft al een bindend bod op zak. De waarde wordt op 11,65 euro per aandeel geschat.

Lees verder

Wetenschappers simuleren missie op Mars in Israël

In de Negev-woestijn in het zuiden van Israël startten de Israëlische ruimtevaartorganisatie ISA en het Oostenrijkse ruimteforum OeWF een simulatie van een marsmissie. De roodachtige kleur van de woestijn helpt de zes astronauten zich alvast in te leven. De simulatie zal bijdragen aan de voorbereiding van echte bemande missies die waarschijnlijk nog tien jaar op zich zullen laten wachten.

Lees verder

'Stealthing' kan voortaan bestraft worden in Californië

De Amerikaanse staat Californië beschouwt 'stealthing' voortaan als een vorm van seksueel geweld. Een belangrijk signaal naar slachtoffers toe. 'Door deze wet goed te keuren, onderstrepen we nogmaals het belang van wederzijdse toestemming.'

Lees verder

Frank Vandenbroucke: 'Overheid moet niet rijker worden door stijgende energieprijzen'

Het kernkabinet heeft maandagochtend de onderhandelingen over de begroting opnieuw opgestart. Vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelde maandag bij het binnengaan van de Wetstraat 16 duidelijk dat de regering niet rijker moet worden van de stijgende energieprijzen.

Lees verder

CDU vernieuwt volledig partijbestuur

De Duitse partij CDU wil na de slechte resultaten bij de parlementsverkiezingen in september schoon schip maken. Op een bijzonder partijcongres gaan de christendemocraten een volledig nieuw partijbestuur kiezen.

Lees verder

Nederland verwacht nog zeker 2.100 Afghanen op te halen

De Nederlandse regering verwacht nog zeker 2.100 Afghanen over te zullen brengen naar Nederland. Het gaat om mensen die onder meer voor hulporganisaties en Defensie hebben gewerkt, schrijft het ontslagnemende kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder

Alpaca's houden kalkoenen in leven tot Kerstmis

De Britse kalkoenboerderij Copas Traditional Turkey zet alpaca's in als bodyguard van een duizendtal kalkoenen. De dieren vallen vaak ten prooi aan vossen en andere hongerige roofdieren. Sinds de alpaca's aanwezig zijn, werden er geen kalkoenen meer gedood.

Lees verder

60.000 Europese jongeren krijgen gratis pas voor treinreis naar het buitenland

Europese jongeren die tussen de 18 en de 20 jaar oud zijn, kunnen vanaf morgen, dinsdag, een aanvraag indienen voor een gratis treinpas waarmee ze door Europa kunnen reizen. Dat heeft de Commissie maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Akkoord over energiefactuur focust op kwetsbare gezinnen

Wie recht heeft op het sociaal tarief, zal daarbovenop ook een korting van 80 euro op de elektriciteitsfactuur ontvangen. Dat is de federale regering maandagnamiddag overeengekomen.

Lees verder

Vermoedelijke mensensmokkelaar overleden in politiecel in Koksijde

In een onderzoek naar mensensmokkel is een 42-jarige Irakees in een politiecel in Koksijde om het leven gekomen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Volgens de eerste vaststellingen gaat het om een natuurlijk overlijden.

Lees verder

81-jarige Japanner geeft jongeren het nakijken op het skatepark

Nadat de dertien jarige Japanse skater Momiji Nishiya afgelopen zomer olympisch goud heeft behaald, maakt nu een andere Japanner furore op het skateboard. Met zijn 81 lentes is de Yoshio Kinoshita geen vanzelfsprekende bezoeker van het skatepark, maar de gepensioneerde technicus kan best een staaltje skateboarden. 'Skaten houdt me mentaal scherp', klinkt het onder andere. Bekijk zijn trucs in bovenstaande video.

Lees verder

Nederlandse Pon wordt grootste fietsfabrikant ter wereld

Pon Holdings, eigenaar van onder andere Gazelle en Cervélo, neemt het Amerikaanse Dorel Sports over. Die is bekend van het fietsmerk Cannondale. De nieuwe groep wordt de grootste fietsgroep van de wereld met een omzet van 2,5 miljard euro.

Lees verder

E313 volledig versperd richting Hasselt door brandend autotransport in Wommelgem

De E313 van Antwerpen richting Hasselt is maandagavond volledig afgesloten vanwege een brandend autotransport ter hoogte van Wommelgem.

Lees verder

17.000 huizen ingestort in China door hevige regenval, meer dan miljoen mensen getroffen

Meer dan 1,76 miljoen mensen zijn getroffen door ernstige overstromingen in de noordelijke Chinese provincie Shanxi, aldus lokale media. De zware regenval bemoeilijkt de reddingsacties.

Lees verder

Langdurig zieken zullen straks 2,5 procent van hun uitkering kunnen verliezen

Langdurig zieken die pertinent weigeren om mee te werken aan een mogelijke terugkeer naar werk, zullen een deel van hun uitkering kunnen verliezen. Dat compromis ligt alvast op de regeringstafel. Ook werkgevers zullen over de brug moeten komen.

Lees verder

Regering schaft ziektebriefje af voor één dag afwezigheid

Wie één dag ziek is, zal daarvoor geen doktersbriefje meer moeten voorleggen.

Lees verder

Gent legt nieuw plan op tafel voor Gravensteen

Het Gentse stadsbestuur legt maandag een nieuw plan op tafel om het Gravensteen te renoveren en toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Enkele actiegroepen en omwonenden waren niet te spreken over de komst van een paviljoen en de bouw van een liftschacht.

Lees verder

Lockdown voor 3.000 mensen nadat vulkaanuitbarsting in La Palma cementfabriek in de as legt

Zowat 3.000 inwoners van het Spaanse eiland La Palma moeten thuisblijven. Ze kregen die melding nadat de lava van de vulkaan die op het eiland aan het uitbarsten is een cementfabriek gedeeltelijk heeft verwoest. Daarbij zijn mogelijk giftige gassen vrijgekomen, waarschuwen de plaatselijke autoriteiten.

Lees verder

De ongelijke strijd tussen ouders en online games

China besliste onlangs om het online gamen voor tieners te beperken tot 3 uur per week. Zo'n vaart zal het hier niet lopen, maar ook bij ons maken ouders zich zorgen over het game- en schermgedrag van hun kinderen. Het lijkt op een videospelletje tussen PlayStation en ouders, maar het is een ongelijke strijd.

Lees verder

De ongelijke strijd tussen ouders en online games

China besliste onlangs om het online gamen voor tieners te beperken tot 3 uur per week. Zo'n vaart zal het hier niet lopen, maar ook bij ons maken ouders zich zorgen over het game- en schermgedrag van hun kinderen. Het lijkt op een videospelletje tussen PlayStation en ouders, maar het is een ongelijke strijd.

Lees verder

Kernkabinet heeft akkoord over begroting volgend jaar

Het federale kernkabinet heeft maandagnacht een akkoord bereikt over de begroting van volgend jaar.

Lees verder

Coronabesmettingen en overlijdens nemen licht toe, ziekenhuisopnames dalen

Terwijl het aantal coronabesmettingen en het aantal overlijdens elk met bijna tien procent stijgen ten opzichte van een week eerder, daalt het aantal ziekenhuisopnames met drie procent. Tegelijkertijd daalt het reproductiecijfer opnieuw tot net onder 1. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinsituut Sciensano.

Lees verder

Federale regering zonder begrotingsakkoord uit elkaar

De nachtelijke onderhandelingen hebben nog geen begrotingsakkoord opgeleverd. De premier is opnieuw op bilaterale gesprekken overgeschakeld om MR en PS te lijmen.

Lees verder

Komt Tour in 2022 opnieuw naar België? Binche mogelijk startplaats etappe

Mogelijk start er volgend jaar opnieuw een rit van de Tour de France in België: volgens de Franse krant La Voix du Nord zullen de renners in 2022 via Denemarken en Noord-Frankrijk in Binche terechtkomen, waar de zesde etappe zou starten.

Lees verder

Dit weten we al over de begrotingsonderhandelingen

De begrotingsonderhandelingen zijn voorlopig opgeschort. De klokt tikt nochtans, want om kwart over twee wordt premier Alexander De Croo (Open VLD) in de kamer verwacht voor zijn beleidsverklaring. Hieronder een overzicht van wat al werd beslist.

Lees verder