Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 oktober 2021

Regering wil ziektebriefje schrappen voor korte afwezigheden, dit bedrijf doet het al jaren zonder: “Tot vijf dagen...

HLN
Regering wil ziektebriefje schrappen voor korte afwezigheden, dit bedrijf doet het al jaren zonder: "Tot vijf dagen thuis zonder attest"
De federale regering bekijkt of het ziektebriefje voor korte afwezigheden kan worden afgeschaft. Of het om één, twee of drie dagen afwezigheid gaat, is nog niet beslist. Huisartsen hopen dat ze zich dankzij het wegvallen van de administratieve last op het ernstige werk kunnen focussen, ondernemersorganisatie Unizo vreest een opstoot van 'de maandagochtendziekte'. Bedrijven die de attestplicht hebben geschrapt, merken geen toename van het kort verzuim. "Medewerkers zien het als een blijk van vertrouwen."
Lees verder

Madrid keurt hulppakket voor La Palma goed van meer dan 200 miljoen euro
De Spaanse regering heeft een hulppakket van in totaal 213,7 miljoen euro goedgekeurd voor het Canarische eiland La Palma, dat zwaar getroffen is door een vulkaanuitbarsting.
Lees verder

Vier esportsfinales op Made In Asia-beurs in Brussel
In Hal 7 van Brussels Expo vindt komend weekend de Made In Asia-beurs plaats, en die draait rond veel meer dan anime en sushi. Ook esports staat prominent in de kijker.
Lees verder

Nina Derwael kijkt uit naar deelname aan 'Dancing With The Stars': "Ik heb meteen 'ja' gezegd"
Turnster Nina Derwael (21) neemt binnenkort deel aan 'Dancing With The Stars' op Play4. In 'De Cooke & Verhulst Show' blikte de olympisch kampioene vooruit op haar deelname.
Lees verder

Jelle Cleymans brengt nostalgische Spring-medley en eerbetoon aan Nina Derwael
Jelle Cleymans (36) was sfeermaker van dienst in 'De Cooke & Verhulst Show' dinsdagavond. De zanger bracht eerst een nostalgische medley met de grootste hits van z'n vroegere jeugdgroep Spring en nadien een muzikaal eerbetoon aan olympisch kampioene Nina Derwael (21).
Lees verder

Straten en kustlijn van Marseille bezaaid met afval na staking vuilnisophalers en zware regenval
De Zuid-Franse stad Marseille is bedolven onder een deken van afval na het noodweer van enkele dagen geleden. Door de zware regenval liepen de straten in de stad onder. Het water sleurde bovendien al het afval mee dat zich opstapelde na een staking van de vuilnislui. "Elk jaar spoelt afval aan door de hevige regens in Marseille, maar dit keer was het erger door de staking", aldus Isabelle Poitou, de woordvoerder van de Franse milieugroep 'MerTerre'.
Lees verder

Excuses volstaan niet voor voetbalster in seksschandaal: "Hij is een roofdier en club legde me zwijgen op"
De Amerikaanse ex-voetbalster Meleana Shim, die samen met een voormalige ploeggenote coach Paul Riley beschuldigt van seksueel misbruik, beschuldigt nu ook haar club Portland Thorns ervan haar te hebben gedwongen om te zwijgen. Dat deed ze vandaag kort nadat de club haar excuses had aangeboden.
Lees verder

Automaker Stellantis legt tweede fabriek tot eind dit jaar stil door chiptekort
Autoconcern Stellantis sluit een fabriek in Wenen voor de rest van het jaar als gevolg van de aanhoudende chiptekorten. Het Amerikaans-Europese bedrijf, dat ontstond na de fusie van Peugeot- en Citroën-moeder PSA en Fiat Chrysler, zal de productie in de fabriek vanaf 18 oktober staken en pas op 2 januari hervatten. Voor de 460 personeelsleden wordt arbeidstijdverkorting aangevraagd.
Lees verder

Biden zoekt steun voor omvangrijk investeringsplan
De Amerikaanse president Joe Biden is afgereisd naar 'swing state' Michigan om een brug te slaan tussen verschillende kampen in zijn Democratische partij die al dan niet akkoord zijn met een omvangrijk investeringsplan. Biden wil 1,2 biljoen dollar uitgeven aan infrastructuur en sociale projecten, maar hij krijgt het plan maar niet door het parlement (Congres).
Lees verder

LIVE (20u45). Europees kampioen Italië en Spanje vechten om eerste finaleplaats Nations League
• Halve finale • Aftrap: 20u45 • San Siro • Neemt Spanje revanche voor nederlaag in halve finale op EK?
Lees verder

Price en Chisnall stoten door, Wade sneuvelt: bekijk hier de samenvattingen van de World Grand Prix darts
Vanavond werden in de World Grand Prix de eerste vier wedstrijden van de 1/8e finales afgewerkt. Met James Wade sneuvelde een grote naam, maar wereldkampioen Gerwyn Price en Dave Chisnall plaatsten zich wél voor de kwartfinales. Bekijk hieronder de samenvattingen van alle matchen.
Lees verder

Actie-avonturenspel Kena: Bridge of Spirits is een pareltje van gene zijde
Een meisje dat gestrande geesten helpt over te steken naar het hiernamaals, dat is de originele insteek van Kena: Bridge of Spirits. Het is de debuutgame van ontwikkelaar Ember Lab, een klein team dat een topprestatie neerzet.
Lees verder

Protest nadat Duits-joodse zanger in hotel ketting met davidster moet afdoen
Honderden mensen hebben gisteravond gedemonstreerd bij een hotel in het Oost-Duitse Leipzig omdat een Duits-joodse zanger daar zou zijn gevraagd zijn ketting met davidster af te doen. De aanwezigen wilden hun solidariteit betuigen met de muzikant Gil Ofarim en met Duitse joden in het algemeen.
Lees verder

De Croo op Europese top: "Samenwerken met VS waar gedeelde belangen zijn, solidair waar belangen afwijken"
De Belgische premier Alexander De Croo pleit op een informele top van staatshoofden en regeringsleiders voor een Europa dat zijn belangen beter kan verdedigen als die belangen afwijken van die van de Verenigde Staten, maar tegelijk moet Europa ook beter met de VS kunnen samenwerken op domeinen waar er gedeelde belangen zijn.
Lees verder

Italiaans wijnfeest eindigt in drama: vier familieleden verliezen bewustzijn en overlijden
Een wijnfeestje in de Italiaanse kustplaats Paola is afgelopen weekend voor een familie uitgelopen op een drama. Vier volwassen mannen stierven aan de gevolgen van koolstofdioxidevergiftiging toen zij hun zelfgemaakte wijn naar de vaten in hun slecht geventileerde schuur wilden brengen. Het dorp, waar zo'n 15.000 Italianen wonen, is met stomheid geslagen, vertelt een geschrokken burgemeester tegen Italiaanse media.
Lees verder

Informateurs kunnen aan de slag in Nederland
In Nederland kunnen Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) beginnen met de formatie van een kabinet van de liberale VVD, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de christelijke partij ChristenUnie. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag hun aanstelling. Remkes hoopt dat "zo spoedig mogelijk" een kabinet op het bordes staat.
Lees verder

VS maken cijfers nucleair arsenaal opnieuw openbaar
De Amerikaanse regering heeft dinsdag lokale tijd de omvang van het eigen nucleair arsenaal bekendgemaakt. De grootmacht had op 30 september 2020 3.750 kernkoppen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de publicatie komt de regering van president Joe Biden terug op de beslissing van diens voorganger Donald Trump om de informatie vertrouwelijk te maken.
Lees verder

Tekeningen van bokslegende Muhammad Ali geveild voor honderdduizenden dollars
Een zeldzame verzameling schetsen en schilderijen van de Amerikaanse bokser Muhammad Ali heeft dinsdag (lokale tijd) bij een veiling in totaal meer dan 815.000 euro (945.000 dollar) opgebracht. Dat was meer dan drie keer zoveel als het New Yorkse veilinghuis Bonhams als minimale opbrengst had geschat.
Lees verder

"Biden verlaagt kosten 10-jarig sociaal plan tot 2.000 miljard dollar"
De Amerikaanse president Joe Biden en de Democratische leiders in het Congres hebben hun ambities voor een uitbreiding van het sociale vangnet in de VS verlaagd tot een pakket ter waarde van ongeveer 2 biljoen dollar (1.720 miljard euro). Dat meldt The New York Times dinsdag (lokale tijd). Aanvankelijk wilde Biden in de komende tien jaar 3,5 biljoen dollar besteden aan klimaatverandering, onderwijs en een breed scala aan sociaal-economische kwesties.
Lees verder

Operatie Zero in laatste rechte lijn, maar nog maanden wachten op duidelijkheid
Het gerecht staat op het punt Dejan Veljkovic als spijtoptant te erkennen. Het luik-Mogi Bayat is zo goed als afgerond. Operatie Zero zit in de laatste rechte lijn. Maar wanneer gebeurt dat, en wie zal zich uiteindelijk voor de rechter moeten verantwoorden? In de sprint naar de meet kan nog veel gebeuren.
Lees verder