Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 30 oktober 2021

Primeur in België: Aziatische waterbuffels grazen op Verrebroekse Plassen

Primeur in België: Aziatische waterbuffels grazen op Verrebroekse Plassen

Eindelijk nog eens goed natuurnieuws. Natuurgebied de Verrebroekse Plassen in Beveren heeft donderdag tien Aziatische waterbuffels mogen verwelkomen. Een primeur voor ons land.

Lees verder

Website besluit vanaf volgende week of coronatest nodig is, niet de huisarts

Er wordt volgende week een website gelanceerd waar mensen die symptomen van een coronabesmetting hebben, kunnen nagaan of het nodig is om zich te laten testen. Dat heeft het coronacommissariaat vrijdag bekendgemaakt.

Lees verder

Stiptheidsactie op Brussels Airport: vertragingen tot meer dan een uur

De stiptheidsactie van de federale politie op Brussels Airport leidt vrijdagochtend tot vertragingen van maximum zeventig minuten. Om passagiers de tijd te geven hun vlucht te halen, vertrekken de vliegtuigen later. Dat meldt Nathalie Pierard, woordvoerder van Brussels Airport, vrijdag.

Lees verder

Dries Mertens en Kat Kerkhofs verwachten eerste kindje

Dries Mertens (34) en zijn vrouw Kat Kerkhofs (33) verwachten een eerste kindje. Het clubicoon van Napoli maakte dat donderdagavond bekend via sociale media. Kerkhofs is 18 weken zwanger van een zoontje.

Lees verder

Zo zal de metaverse van Zuckerberg eruit zien

Het moederbedrijf van Facebook heet nu Meta. Topman Mark Zuckerberg kondigde het nieuws aan op een virtueel event van het bedrijf. Meta verwijst naar 'metaverse', een virtuele wereld die de opvolger moet worden van het internet zoals we het nu kennen.

Lees verder

Elfjarige verkrachtingsslachtoffer geen abortus door inmenging kerk

In Bolivië woedt een hevig debat omdat blijkt dat een elfjarig meisje na verkrachting geen abortus mag hebben. De inmenging van de katholieke Kerk wordt in vraag gesteld.

Lees verder

'We hopen dat andere landen beter worden. Maar ook niet te goed'

Wat weet u over korfbal? Als u die vraag krijgt in De slimste mens, valt misschien 'Nederland en België aan de top', maar korfbal wordt in meer dan zestig landen beoefend. Deze week wordt een nieuwe poging gedaan om de sport op de Olympische Spelen te krijgen.

Lees verder

President Biden aangekomen in Vaticaanstad

Joe Biden is vrijdagmorgen op het Vaticaan aangekomen, waar hij paus Franciscus ontmoet.

Lees verder

Staatslening helpt coronavouchers terugbetalen

Touroperators kunnen geld lenen bij de federale overheid om klanten te vergoeden voor hun geannuleerde pakketreis tijdens de eerste coronagolf in 2020.

Lees verder

Ook in Brussel en Wallonië minder kinderen geboren in eerste covidjaar

In Brussel en Wallonië is het aantal geboorten vorig jaar met resp. 3 en 4 procent gedaald. Dat is een sterkere daling dan in Vlaanderen.

Lees verder

Polen roept Belgische ambassadeur op het matje na kritische toespraak van premier De Croo

De Belgische ambassadeur in Warschau, Luc Jacobs, is door de Poolse regering op het matje geroepen over de toespraak die premier Alexander De Croo eerder deze week heeft gegeven aan het Europacollege in Brugge. Daar waarschuwde onze eerste minister zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki voor een escalatie van het conflict over de basisregels van de rechtsstaat en het Europese project.

Lees verder

Ook vogels eten graag truffels

Je hebt knuffeldieren en truffeldieren. Na de varkens en de honden worden steeds meer vogels opgemerkt die iets hebben met de delicatesse-zwam.

Lees verder

Waar en wanneer moet u de coronapas voorleggen in Vlaanderen?

Het Vlaams Parlement zette het licht vandaag op groen om de coronapas breder in te zetten in Vlaanderen. Terwijl het na het overlegcomité van dinsdag nog klonk dat het CST verplicht zou worden voor indoor evenementen vanaf 200 personen, blijkt nu die grens op 3.000 te liggen.

Lees verder

Jean-Marie Le Pen vrijgesproken van aanzetten tot rassenhaat

De oud-voorzitter van de Franse extreemrechtse politieke partij Front National, Jean-Marie Le Pen, is vrijdag door een rechtbank in Parijs vrijgesproken van het aanzetten tot rassenhaat. De aanklacht betrof een uitspraak van Le Pen uit 2014.

Lees verder

Wat als u een wolf tegenkomt?

De kans dat u in ons land oog in oog komt te staan met een wolf, wordt steeds groter. Wat doet u als dan als wandelaar? 'Absoluut niets: niet roepen en niet beginnen te lopen.'

Lees verder

Helden van Tokio gehuldigd op koninklijk paleis

Vrijdagvoormiddag ontvingen koning Filip en koningin Mathilde de Belgische topatleten die deelnamen aan de Olympische spelen en de Paralympische Spelen in Tokio. Ook de medaillewinnaars van Europese of wereldkampioenschappen werden in de belangstelling gezet.

Lees verder

Er is dan toch een plafond voor Amazon

Toen e-commerce door corona een ongeziene opstoot kreeg, leek de sky the limit voor Amazon en zijn oprichter, Jeff Bezos. Maar door personeels­tekorten en stijgende kosten botst opvolger Andrew Jassy op grenzen.

Lees verder

België wil leider in waterstof worden: 'Wat goed is voor het klimaat, is goed voor iedereen'

De federale ministerraad keurt een eigen waterstofstrategie goed, die inzet op import en de vergroening van de zware industrie.

Lees verder

Tom Hanks verrast koppel tijdens huwelijk

Op het strand van Santa Monica, Californië, heeft de bruiloft plaatsgevonden van Diciembre en Tashia Farries. Hun onvergetelijke dag werd nog onvergetelijker toen plots acteur Tom Hanks opdook. De acteur betuigde terwijl ook zijn steun voor een huwelijk tussen twee vrouwen.

Lees verder

Angèle zingt over, maar nauwelijks in Brussel

Om haar nieuwe album Nonante-cinq te promoten gaat Angèle op tournee. Zes optredens in Frankrijk, en slechts eentje in België.

Lees verder

Omwonenden in straal van 5 kilometer rond 3M kunnen hun bloed laten analyseren

Alle omwonenden in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht kunnen hun bloed laten onderzoeken op de aanwezigheid van PFAS-stoffen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, meldt minister van Volksgezondheid Wouter Beke.

Lees verder

Tomas De Soete en Siska Schoeters uit elkaar

Radiopresentatoren Tomas De Soete (45) en Siska Schoeters (39) gaan na veertien jaar uit elkaar. Dat bericht delen ze zelf via hun sociale media. 'Er blijft alleen maar liefde en respect over.'

Lees verder

Kwetsbaarste gezinnen krijgen voor kerstmis nog 80 euro korting op energiefactuur

De energiecheque van 80 euro die kwetsbare gezinnen krijgen om hun energiefactuur te verlagen zal nog voor Kerstmis worden uitbetaald. Dat verzekert minister van Economie en PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne.

Lees verder

3M moet productieprocessen die PFAS uitstoten minstens tijdelijk stopzetten

Chemiebedrijf 3M moet de productieprocessen die PFAS uitstoten minstens tijdelijk stopzetten. Dat melden het Departement Omgeving en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat is aan De Standaard bevestigd.

Lees verder

Politie schiet persoon met mes dood tijdens interventie

In het Limburgse Koersel, deelgemeente van Beringen, is tijdens een politie-interventie een dode gevallen. Het slachtoffer had een mes, zo meldt het parket.

Lees verder

Herfstvakantie start in mineur voor duizenden reizigers, maar vakbonden zijn duidelijk: 'Dit is nog maar het begin'

Lange wachtrijen, vluchten die werden vertraagd en meer dan honderd passagiers die hun vliegtuig hebben gemist. Door stiptheidsacties van de Federale Politie vrijdag op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, is de herfstvakantie voor duizenden reizigers in mineur gestart.

Lees verder

Mist Lukaku WK-kwalificatiewedstrijden met Rode Duivels?

Het is nog even wachten op de terugkeer van Romelu Lukaku (28) na zijn enkelblessure. Op de persconferentie voor het duel tegen Newcastle plakte Chelsea-coach Thomas Tuchel voor het eerst een datum op de mogelijke terugkeer van zijn nummer negen.

Lees verder

Belgian Diamonds kloppen Engeland en spelen (opnieuw) EK-finale korfbal tegen Nederland

Het EK korfbal in Antwerpen krijgt zaterdag de verwachte finale tussen België en Nederland. In hun halve finale namen de Belgian Diamonds vrijdagavond in de Lotto Arena met 24-12 de maat van Engeland.

Lees verder

'Haalbaar en betaalbaar is deze zomer weggespoeld'

De federale ministers Van der Straeten en Van Peteghem willen nog sneller gaan met de energietransitie, zeiden ze in het slotdebat van de Grote Shift.

Lees verder

KV Mechelen rukt op naar tweede plaats na zege bij KV Oostende (dat opnieuw te laat wakker schiet)

KV Mechelen won met 2-4 bij KV Oostende op de 13de speeldag in de Jupiler Pro League. Hugo Cuypers strafte na 25 minuten geklungel van de Oostendse verdedigers af en Kerim Mrabti schoot nog voor de rust de 0-2 binnen.

Lees verder

De fascinerendste rotzakken zie je in de tv-reeks Succession

Deze week in Radar: topfictie met Succession en het nieuwe Munchmuseum in Oslo.

Lees verder

Wat als de opwarming de twee graden overschrijdt? Dit moet u weten om te kunnen meepraten in het klimaatdebat

Wat als de opwarming de twee graden overschrijdt? Kan België wel het verschil maken? Kan één klimaatminister niet meer bereiken dan vier? Is het echte probleem niet overbevolking? Halen we het zonder kernenergie? Kan de wereld het tij nog keren?

Lees verder

Ongehoord | 'Mijn prins zit op een schildpad, hij is nog niet aangekomen'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Hoogste aantal covid-patiënten in ziekenhuizen in vijf maanden

Er liggen nu 1.511 covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 36 procent in vergelijking met de week voordien en het hoogste aantal sinds 25 mei. 276 patiënten hebben intensieve verzorging nodig, een toename met 10 procent.

Lees verder

Druilerige zaterdag

Zwaarbewolkt tot betrokken weer met periodes van regen of buien. Dat voorspelt het KMI. In het westen van het land wordt het tegen het einde van de middag opnieuw droger met opklaringen.

Lees verder

Prins Andrew wil dat klacht over seksueel misbruik verworpen wordt

De Britse prins Andrew heeft het Amerikaanse gerecht gevraagd om de klacht van Virginia Giuffre, die hem beschuldigt van seksueel misbruik toen ze nog minderjarig was, te verwerpen. Dat blijkt uit een document dat het Franse persagentschap AFP kon inkijken.

Lees verder

Brazilië gaat akkoord over bosbehoud ondertekenen

Brazilië, dat 60 procent van het Amazonewoud huisvest, gaat een belangrijk internationaal akkoord over bosbehoud ondertekenen op de klimaatconferentie COP26 in Glasgow.

Lees verder