Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 oktober 2021

OPROEP. Ben jij helemaal jezelf? Dan is NINA op zoek naar jou!

HLN
OPROEP. Ben jij helemaal jezelf? Dan is NINA op zoek naar jou!
Ook NINA streeft voluit naar een samenleving waarin iedereen kan en mag zijn wie hij, zij of die is. In 'Iedereen NINA' willen we jullie tonen én aan het woord laten.
Lees verder

Test Aankoop over energieakkoord: vooral middenklasse blijft in de kou staan
Test Aankoop is tevreden dat het sociaal tarief voor de energiefactuur werd uitgebreid, maar is teleurgesteld dat er geen btw-verlaging is gekomen voor een basisverbruik van gas en elektriciteit. De consumentenorganisatie roept de gewestregeringen op om nu stappen te ondernemen, want een groot deel van de energiefactuur bestaat uit regionale heffingen en taksen. Vooral de middenklasse blijft nog in de kou staan, aldus Test Aankoop.
Lees verder

Rusland vraagt VS om diplomatieke beperkingen te schrappen
De diplomatieke beperkingen die Rusland en de Verenigde Staten elkaar de afgelopen jaren hebben opgelegd, kunnen worden opgeheven als het aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ligt. Viceminister Sergey Ryabkov deed het voorstel tijdens besprekingen met de Amerikaanse staatssecretaris Victoria Nuland in Moskou. Die heeft er nog niet publiekelijk op gereageerd.
Lees verder

PVDA: "Op welke planeet leven die ministers?" -Econoom Stijn Baert: "Wie werkt zal écht meer overhouden"
Er komen gemengde reacties binnen op het begrotingsakkoord dat de federale regering deze ochtend gesloten heeft. Econoom Stijn Baert gelooft dat wie werkt écht meer zal overhouden, de PVDA ziet vooral een koude winter met Vivaldi. Een overzicht.
Lees verder

Ghostface zorgt opnieuw voor bloedbad in eerste trailer 'Scream 5'
Een van de beruchtste horroriconen uit de filmgeschiedenis is terug. In de eerste officiële trailer van de vijfde 'Scream' zien we hoe Ghostface er opnieuw op los slacht. Het is de eerste 'Scream'-film zonder de bekende horrorproducent Wes Craven.
Lees verder

Wat vinden onze geldexperten van de nieuwe begroting? "Het is te laat om nog een spaarpotje op te bouwen voor de vergrijzingskosten"
Het nieuwe begrotingsakkoord spreekt onder meer van een korting op de energiefactuur, stevige hervormingen op de arbeidsmarkt en diverse fiscale maatregelen. Maar wat betekent dat nu precies voor onze portemonnee? Onze geldexperten Michel Maus, Véronique Goossens en Stijn Baert nemen het begrotingsakkoord onder de loep en geven advies.
Lees verder

Afscheidsplechtigheid in Bretagne voor Valentin (23), de ingenieursstudent wiens lichaam in Franse Ardennen is gevonden
Familie en vrienden hebben deze voormiddag in de kerk van Betton (Bretagne) deelgenomen aan de uitvaartsplechtigheid voor de 23-jarige Valentin Gomes, de Franse ingenieursstudent die in het weekend van 2-3 oktober spoorloos verdween in de Franse Ardennen en wiens lichaam op 5 oktober is gevonden.
Lees verder

"Mondmaskers blijven in Spanje verplicht in binnenruimtes tot lente 2022"
Het ziet er naar uit dat mondmaskers in Spanje binnen verplicht zullen blijven voor de lokale bevolking en toeristen tot minstens het voorjaar van 2022. Dat heeft de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, verklaard.
Lees verder

Nieuwe beklijvende simulaties tonen hoe wereld er zal uitzien als aarde verder opwarmt
Maar liefst vijftig grote kuststeden overal ter wereld zullen "ongeziene" maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat ze deels verzwolgen worden door het stijgende zeeniveau als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat staat te lezen in een nieuwe studie van Climate Central, een vzw die klimaatwetenschap analyseert en rapporteert. De organisatie maakte voor 180 plaatsen simulaties om te tonen hoe de wereld eruit kan zien als de temperatuur 1,5 graden, 3 graden of zelfs 4 graden zou stijgen. Ook voor Antwerpen werd de denkoefening gemaakt.
Lees verder

Nederlandse vissers vinden stoffelijke resten van sinds 2018 vermiste man
Vissers hebben in de Noordzee botresten opgevist van Dirk van den Belt, een Nederlander die in 2018 op 81-jarige leeftijd vermist raakte. De man vertrok in april 2018 uit zijn woning in het Nederlandse Kampen en werd voor het laatst gezien op het treinstation van Alkmaar. Kort daarvoor was hij op het station in Duivendrecht.
Lees verder

Zo worden videogames opgefrist met een 'remix'
Met de recente release van Tetris Effect Connected voor alle consoles, en de Recharged versie van oerklassieker Centipede, zijn remixes van lunaparkgames uit de jaren 70 en 80 bijzonder populair. Hoe doet men dat, een oude game 'remixen' zoals een dj met muziek?
Lees verder

Nederlandse kabinet heeft geen bezwaar tegen homohuwelijk troonopvolger
Het kabinet in Nederland ziet geen bezwaren als Amalia wil trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht. Dat schrijft premier Mark Rutte als antwoord op vragen van de VVD en PvdA. Hij wil niet ingaan op de troonopvolging door mogelijke kinderen die in dat huwelijk kunnen worden geboren.
Lees verder

Campenaerts vreest dat hij straks uurrecord kwijt is: "Alex Dowsett heb ik te veel verteld, Filippo Ganna is een beest"
Hoelang blijft Victor Campenaerts (29) nog de snelste man ter wereld op een fiets? Begin november valt de Brit Alex Dowsett (33) zijn werelduurrecord aan. Na nieuwjaar bekijkt "het beest" Filippo Ganna (25) of hij ook een poging doet. Wordt dat de allerlaatste aanval op het werelduurrecord ooit?
Lees verder

Moeder (27) en dochter (2) in levensgevaar nadat wagen door truck gegrepen wordt
Op de Aarschotsesteenweg in Houwaart, bij Tielt-Winge, is dinsdagnamiddag een zware botsing gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. De inzittenden van die auto, een 27-jarige vrouw en haar 2-jarige dochtertje, verkeren in levensgevaar.
Lees verder

Jongeman (18) die met wapen rondliep aan hogeschool Vives vrijgelaten onder voorwaarden: "Psychiatrische instelling gevonden die hem wil opnemen"
De 18-jarige jongen die vorige week donderdag na een klopjacht gevat werd nadat hij ophef veroorzaakte in de hogeschool VIVES in Kortrijk en in Waregem, is vrijgelaten onder voorwaarden. Hij werd dinsdagnamiddag naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht. "Hij hoort niet in de gevangenis en heeft hulp nodig, we zijn opgelucht dat hij die nu ook krijgt", zegt zijn advocaat Stijn Dewolf.
Lees verder

HET DEBAT. Is de strengere aanpak van langdurig zieken een goede zaak? Dit is jullie mening
Wie langdurig ziek is, zal binnenkort iets strenger worden aangepakt. Na tien weken wordt men uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen in het kader van de herintegratie. Wie weigert mee te werken, dreigt 2,5 procent van zijn ziekte-uitkering te verliezen. Daarnaast kunnen werkgevers eveneens gesanctioneerd worden als er veel langdurig zieken zijn binnen het bedrijf. Is het een goede zaak dat langdurig zieken strenger worden aangepakt? Eerder vandaag lieten we enkele experts en politici aan het woord. Nu is het jullie beurt.
Lees verder

Hooverphonic gaat dan toch niet op tour: "Te moeilijk door corona"
Op 6 oktober kondigde Hooverphonic nog aan dat ze opnieuw op tour gingen, samen met een orkest. Vandaag laten ze weten dat de geplande reeks concerten dan toch niet kan doorgaan, vanwege de strenge coronamaatregelen.
Lees verder

Man in VS doodgeslagen nadat hij probeerde op voetgangers in te rijden
In het zuiden van Californië is zaterdag een man die volgens ooggetuigen probeerde in te rijden op een groepje voetgangers uit zijn pick-uptruck getrokken en doodgeslagen. Dat meldt het kantoor van de sheriff van Los Angeles. De feiten deden zich voor in Hawthorne, een stad met 90.000 inwoners op zo'n 23 kilometer van Los Angeles.
Lees verder

Britse regering wil bedrijven helpen die in problemen zijn gekomen door stijgende energieprijzen
De stijgende gasprijzen hebben in het Verenigd Koninkrijk heel wat bedrijven in de problemen gebracht. Volgens Britse media zoals de BBC zou de regering bereid zijn om de industrie te steunen, met een kredietprogramma van honderden miljoen ponden. Premier Boris Johnson kiest hierbij de kant van Economieminister Kwasi Kwarteng.
Lees verder

Deontologische Commissie pleit voor eenvormige regeling voor giften aan parlementsleden
Om de kansen op corruptie van parlementsleden te verkleinen pleit de Federale Deontologische Commissie voor een eenvormig beleid over alle beleidsniveaus over het ontvangen van giften om de duidelijkheid, eenvormigheid en transparantie te verbeteren. Zo staat in een pas gepubliceerd advies, dat niet bindend is.
Lees verder