Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 2 oktober 2021

ONZE OPINIE. Hoe duurder gas en elektriciteit worden, hoe goedkoper de politieke uitspraken

HLN
ONZE OPINIE. Hoe duurder gas en elektriciteit worden, hoe goedkoper de politieke uitspraken
De prijzen voor gas en elektriciteit mogen dan duur zijn, de politieke uitspraken over het probleem zijn vaak vooral goedkoop. Je zal maar een hardwerkende mama zijn die net niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief om energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) te horen zeggen dat ze geen btw-verlaging op energie wil omdat "ook wie een buitenzwembad verwarmt er dan van profiteert". Het plan van de PS om alle gezinnen een energiecheque van 100 euro te geven, is er dan weer eentje dat zo in het museum van utopische ideeën kan. Het voorstel dat zowel CD&V als Vooruit vrijdag lanceerde om de meerinkomsten uit de btw op energie terug te geven, is dan nog het meest realistische.
Lees verder

Hoe de 'Meir van Borgerhout' in verval raakte en nu toch weer zijn vibe heeft hervonden: de bewogen geschiedenis van de Turnhoutsebaan
De Turnhoutsebaan wordt een fietsstraat. Het leek misschien een 'faits divers' maar in Borgerhout en omstreken was het deze week wereldnieuws. Reden genoeg voor een duik in de geschiedenis van de bekendste straat van het Antwerpse district. Want wist u dat 'de baan' ooit een chique winkelstraat zoals de Meir en De Keyserlei was? Dat de Turnhoutsebaan toen liefst vijftig kroegen telde? En dat wereldvedetten zoals Paul McCartney, Lou Reed en Iggy Pop er zijn neergestreken?
Lees verder

INTERVIEW. Bondscoach Roberto Martínez betreurt "attitude" van de buitenwereld: "Sinds de match tegen Italië lijkt het glas halfleeg"
Op weg naar het interview klinkt over de autoradio 'Onderweg naar later' van Suzan & Freek. Dat treft. Even later zal bondscoach Roberto Martínez (48) uit de doeken doen hoe 'Onderweg naar later' eruitziet voor de Rode Duivels: "Er gebeurt iets heel vreemd in België..."
Lees verder

Etienne (77) was 50 jaar geleden als één van de eersten ter plaatse bij de vliegtuigramp met 63 slachtoffers in Aarsele: "Pas na het blussen zag ik de lichaamsdelen overal liggen"
"Alleen al de menselijke resten bij elkaar zoeken, duurde een week." Het kleine Aarsele bij Tielt was op 2 oktober 1971 wereldnieuws. Bij een crash van een passagiersvliegtuig van British European Airways stierven alle 63 inzittenden. Het was de tweede grootste vliegtuigramp ooit op Belgische bodem, maar opmerkelijk genoeg zit de verschrikkelijke gebeurtenis niet in ons collectieve geheugen. Precies 50 jaar na datum blikken we terug op de tragedie, met geschiedkundige Hannes Vanhauwaert én met Etienne Arickx, een brandweerman die er die dag bij was.
Lees verder

Zeven stellingen voor Zirkzee: "Zondag gaat mijn vriendschap met Lang even 'on hold'"
Eens iets anders. Per competitieduel dat hij speelde, legden we RSCA-spits Joshua Zirkzee (20) één stelling voor. "Mijn krullen eraf bij een titel? No way!"
Lees verder

Trump wil via rechter Twitteraccount terugkrijgen
Oud-president Donald Trump wil via een federale rechter afdwingen dat hij weer toegang krijgt tot zijn geblokkeerde Twitteraccount. Dat blijkt uit documenten die zijn advocaten hebben ingediend bij een rechtbank in Miami. Twitter en andere socialemediaplatforms deden Trump begin dit jaar in de ban nadat aanhangers van hem het Capitool hadden bestormd.
Lees verder

Eerste parlementsverkiezingen in Qatar zullen geen verandering brengen
Het emiraat Qatar houdt vandaag voor het eerst parlementsverkiezingen, al wordt er niet verwacht dat die de macht van de regerende al-Thani zullen bedreigen. Politieke partijen blijven bijvoorbeeld verboden.
Lees verder

The word is out: deze 5 rappers maken straks hun opwachting op de Halftime Show van de Super Bowl
De komende editie van de Super Bowl belooft een serieus feestje te worden. De NFL (National Football League) bevestigde zonet dat er maar liefst vijf rappers hun opwachting maken tijdens de wereldberoemde Halftime Show. Een eerste naam die we mogen verwachten, is alvast die van Dr Dre (56). "Dit is een nieuw hoofdstuk in mijn carrière", klinkt het daar.
Lees verder

Achter de schermen van 'De Rechtbank': "De verkrachters, daar zullen we nooit aan wennen"
Onze reporter Jeroen Vermeiren gluurt elke week achter de schermen van een tv-programma en onthult hoe het precies wordt gemaakt. Deze week gaat hij op bezoek bij een van de sterkhouders van Play 4: 'De Rechtbank', waarin mensen van vlees en bloed op het matje worden geroepen. Een intensief programma om te maken, inclusief anonieme prospecties en geheime handgebaren. En soms moet er eens iemand tegen zichzelf beschermd worden. "Die man die zijn schoonmoeder had verkracht, hebben we toch geweerd."
Lees verder

Tekenen in Limburg of poëzie in Antwerpen: 4 tips voor een weekend dat je creativiteit aanwakkert
Weekend is: tijd om uit te rusten. Maar ook: tijd om je creatieve zelf aan te wakkeren, als dat je ding is. En laat ons land nu net op dat vlak heel wat moois te bieden hebben dit weekend. Vier ideeën voor een inspirerende tweedaagse.
Lees verder

Documentaire, drama of daverende actie: deze nieuwe films en series komen dit weekend uit
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf nieuwe films en series voor het weekend. Deze week vullen we onze Kijkgids aan met de veelbelovende comeback van komiek en talkshowhost Jon Stewart in 'The Problem with Jon Stewart' (Apple TV+), special effects in overvloed in 'La Brea' (Streamz) en de verfilming van 'Diana: The Musical' (Netflix). Dit is onze streaming top 5!
Lees verder

Parenclub Amai heropent na achttien maanden met seksmarathon: "Nu maar hopen dat we het volhouden"
Anderhalf jaar lang bleef Club Amai gesloten. Om dat te vieren, zwaaiden de deuren op 1 oktober weer open met een marathonopening tot zondagavond 21 uur. Hoe zou dat er aan toe gaan na zo'n lange sluiting? Wie komt er eigenlijk naar zo'n club? We trekken onze bierbuik in, een propere boxershort aan, klaar voor de spannendste reportage in onze 21-jarige carrière. Mét permissie van vrouwlief: "Het is voor uw job hé!"
Lees verder

Hoe Philippe Gilbert in Parijs-Roubaix 2019 'het onrealiseerbare' realiseerde: "Ik dacht 'take this, ik héb hem'"
Rugnummer 1. Het mooiste symbool voor zijn laatste klassieke 'chef d'oeuvre', twee jaar geleden. Philippe Gilbert (39) zal het zondag met gepaste trots dragen. Parijs-Roubaix? In geen honderd jaar zou hij dát winnen. Hij deed het toch. Een reconstructie.
Lees verder

Ed Sheeran keerde zich vorig jaar een loon van 25 miljoen euro uit
Ed Sheeran (30) is één van de populairste zangers van het moment, en dat is ook duidelijk te merken aan de portefeuille van de Britse zanger. Vorig jaar betaalde Ed zich maar liefst 25 miljoen dollar uit. Dat maakt zijn eigen bedrijf deze week zelf bekend.
Lees verder

INTERVIEW. Laurence Roothooft (34) en Martena Duss (39) over hun nieuwe kookboek en chaotische leven. "Shit, wat wij doen is marginaal"
Ten huize actrice Laurence Roothooft (34) en creatieve duizendpoot Martena Duss (39) is het lekker druk. Of zeg maar: lekker chaotisch. Ze schreven er zelfs een kookboek over, gevuld met een reeks toffe recepten voor al wie moet koken in de hectiek van het dagelijkse leven. Samen praten ze over hun hechte vriendschap, het ouderschap en hun liefdesleven met muzikanten Bent Van Looy en Tom Pintens. "De laatste weken was ik overdag aan het repeteren en 's avonds aan het optreden. Als ik na zo'n drukke periode thuiskom, zegt mijn zoontje 'papa' tegen mij."
Lees verder

Football Talk. Still niet naar Anderlecht, wel naar Standard? - Argentinië moet geblesseerde Dybala missen
Het is lang geen zekerheid dat Will Still (28, Reims) Anderlecht zal vervoegen als assistent. Op Neerpede valt te horen dat het een "complex dossier" is, in die mate zelfs dat het eerder lijkt af te springen dan door te gaan. Still zou intussen ook een voorstel op zak hebben van Standard om daar aan de slag te gaan als T2. Een uitdaging die hij meer genegen is - hij was er in het verleden al aan de slag. Als Still niet naar Anderlecht komt, dan is het niet zo dat Anderlecht sowieso nog een extra T2 zal aantrekken. De staf kan perfect blijven functioneren in de huidige samenstelling. (PJC/FDZ)
Lees verder

Samen trekvogels tellen tijdens EuroBirdwatch 21
Vandaag/zaterdag gaat Natuurpunt weer massaal vogels tellen in het kader van EuroBirdwatch. Tientallen landen doen mee met het grootste vogelkijkgebeuren van Europa. In ons land zijn er die dag ruim 60 telposten bemand door gespecialiseerde tellers, maar ook niet-kenners kunnen mee komen genieten.
Lees verder

Megane van 'LikeMe' waagt haar kans in 'K2 zoekt K3'
Een bekend gezicht in 'K2 zoekt K3' vanavond. Aandachtige kijkers kunnen namelijk Megane uti 'LikeMe' herkennen. In de populaire Ketnet-reeks vertolkt ze de rol van Nona en wie weet volgt de actrice binnenkort ook Klaasje op in K3.
Lees verder

Speciale 'diversiteitsparkeerplaatsen' in Duitse stad: "Te dom voor woorden, je bent dan juist extra kwetsbaar"
Een nieuwe campagne voor diversiteit veroorzaakt opschudding in het Duitse Hanau. In het kader van de campagne zijn drie speciale 'diversiteitsparkeerplaatsen' gecreëerd vlak bij de ingang van de parkeergarage. Maar niet iedereen is enthousiast, zeker niet online.
Lees verder

Negen in Eindhoven opgepakte terreurverdachten hadden Rutte, Baudet en Wilders in vizier
De negen terreurverdachten die vorige week in het Nederlandse Eindhoven werden opgepakt op verdenking van het voorbereiden van en het trainen voor een terroristische aanslag, wilden mogelijk een aanslag plegen op de Nederlandse premier Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. De dreiging wordt door politie en openbaar ministerie in Nederland zeer serieus genomen. Dat melden bronnen van de Nederlandse krant De Telegraaf in opsporingskringen.
Lees verder