Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 9 oktober 2021

ONDERZOCHT: hoeveel duurder zijn huizen nu écht geworden?

HLN
ONDERZOCHT: hoeveel duurder zijn huizen nu écht geworden?
Het kopen van een huis of appartement blijft ook dit jaar een, nou ja, steengoede belegging. In Vlaanderen betaalde je in de eerste negen maanden van 2021 gemiddeld 327.107 euro voor een huis, 4,8 procent meer dan een jaar eerder. Appartementen werden in één jaar tijd gemiddeld 4,9 procent duurder en gingen voor gemiddeld 257.000 euro van de hand. Maar hoeveel duurder zijn huizen nu écht geworden? We contacteerden enkele immomakelaars met de vraag naar de verkoopsgeschiedenis van huizen en appartementen. In Mortsel werd een appartement in zes jaar tijd bijna de helft duurder. "Puur vanwege de topligging", zegt Yves Vervliet van Immo Heylen.
Lees verder

Strenge abortuswet in Texas weer van kracht, zo beslist Hof van Beroep
Twee dagen nadat een rechter in de Amerikaanse staat Texas de strenge anti-abortuswetgeving die daar eerder deze maand werd ingevoerd tijdelijk blokkeerde, heeft een hof van beroep dat besluit weer vernietigd. Daarmee zijn abortussen na de zesde week van de zwangerschap weer verboden in de zuidelijke staat.
Lees verder

COLD CASE. Carola (16) werd in 1996 zo zwaar toegetakeld dat doodsoorzaak niet meer te achterhalen was. En wat heeft haar moord te maken met de verdwijning van Maddie McCann in 2007?
Iedereen dacht dat ze aan het feesten was op Rock Torhout, in werkelijkheid lag de 16-jarige Carola Titze dood in de Duinenbossen. De dader had het meisje zo zwaar toegetakeld dat de doodsoorzaak nauwelijks kon achterhaald worden. Een jongeman waarmee Carola al enkele dagen optrok kwam al snel in beeld als verdachte, maar ondanks een robotfoto werd hij nooit gevonden. Waarom moest Carola dood? In de zoektocht naar de moordenaar vinden de speurders bijna 25 jaar later een spoor dat gelinkt is met de verdwijning van het Britse meisje Maddie McCann.
Lees verder

Vrienden, collega's en ex schetsen hoe 'übermacho' Axel Daeseleire écht is: "Ik was alleszins niet de enige vrouw in zijn leven"
Van motard Ben in 'Flikken' over Franky Leemans in 'Team Spirit' tot Jan Verplancke in 'Matroesjka's'. Axel Daeseleire (52) heeft de meest stoere rollen op z'n palmares staan. Maar in de herfst van z'n carrière weet hij vooral te charmeren door z'n gevoelige kant te tonen in 'Axel Gaat Binnen'. "Axel mag z'n macho-imago graag cultiveren, maar in feite heeft hij een heel klein hartje", klinkt het in zijn omgeving. "Maar het is wel meer dan eens gebeurd dat hij ons wakker hield met een polonaise met z'n gezelschap in de vroege uurtjes."
Lees verder

ONZE OPINIE. Je kan als jongere in dit land beter een hartziekte hebben dan een mentaal probleem
De grootste schande is niet dat de ouders van Jules -de ontspoorde jongen voor wie donderdag een hogeschool ontruimd werd- maanden zonder resultaat om psychologische hulp voor hun zoon vroegen. De echte schandvlek is dat die gigantische wachtlijsten er al jaren zijn en dat ze maar niet opgelost geraken. Je kan als jongere in dit land beter een hartziekte hebben dan een mentaal probleem. Waar de eerste desnoods meteen op de spoed terecht kan, mag je bij psychologische problemen een nummertje trekken en na vier maanden nog eens terugkomen.
Lees verder

Nichtje van Kamal Kharmach wacht al twee jaar op therapie tegen woede-aanvallen: "15 keer naar spoed en elke dag politie, maar nooit werd ze geholpen"
De ouders van de jongen die met een wapen naar de Kortrijkse campus trok, probeerden hun zoon nog te laten opnemen in de psychiatrie. "Heel veel Vlaamse jongeren kunnen net als Jules nergens terecht, behalve op een wachtlijst. Mijn eigen nichtje raakt al twee jaar niet aan de mentale hulp die ze nodig heeft. De situatie is zo geëscaleerd dat ze nu in een gesloten jeugdinstelling zit", zegt komiek Kamal Kharmach. Sofie Crommen van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie schrijft de wachtlijsten toe aan leemtes op alle niveau's. "De voorbije twintig jaar heb ik geen enkele minister gezien die er zijn schouders echt heeft onder gezet."
Lees verder

INTERVIEW. Econoom Peter De Keyzer eist een plan voor dit land. "Anders is het wachten op de volgende crisis. En die zal pijn doen"
Vijf minuten ambitie. Dat vraagt econoom Peter De Keyzer voor ons land in zijn nieuw en gelijknamig boek, waarin hij een somber beeld ophangt van België. "Iedereen is bevoegd, niemand is verantwoordelijk. We leven in een gestold land." Toch blijft hij optimistisch. Al moet er dringend een toekomstplan komen. "Ik wil echt iets veranderen in dit land. Daarom ga ik niet in de politiek."
Lees verder

Apple in beroep tegen uitspraak over App Store in strijd tegen Epic Games
In het slepende juridische conflict tussen Apple en Epic Games gaat de fabrikant van de iPhone in beroep tegen een recente uitspraak van een rechter die oordeelde dat Apple meer mogelijkheden moet geven aan ontwikkelaars bij aankopen buiten de App Store om.
Lees verder

Na breuk in Temptation Island: Donna krijgt de hondjes
Alweer veel drama in Temptation Island: Love or Leave. Donna krijgt eindelijk een videoboodschap van Nico en die komt hard aan. Het ziet er naar uit dat Nico zo het 'hoederecht' over hun hondjes verliest. Of kunnen de plooien nog gladgestreken worden? Want de twee zouden nog samen gespot zijn op café. Of toch op hun Instagram-stories. Ook bij de andere koppels lijkt niet meer goed te komen in dit achtste seizoen. Iedereen heeft een andere soulmate gevonden. Desna en Senne praten je helemaal bij in een nieuwe Showbits Video.
Lees verder

Zonnig weekend met aangename temperaturen
Het weekend wordt vaak vrij zonnig bij maxima van 14 tot 18 graden. Dat meldt het KMI. Vandaag wordt het, na het verdwijnen van het ochtendgrijs, opnieuw zonnig. De maxima liggen tussen 14 à 16 graden in de Ardennen en tussen 16 en 18 graden elders.
Lees verder

OVERZICHT. Gemiddeld aantal overlijdens gedaald, ook minder ziekenhuisopnames
Het gemiddeld aantal mensen dat in België per dag overleden is aan de gevolgen van Covid-19 is in de voorbije periode gedaald. In de week tot en met 5 oktober waren er gemiddeld 8,1 sterfgevallen per dag, of 10 procent minder dan de week ervoor. Dat blijkt vandaag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinsituut Sciensano.
Lees verder

Prijzen tweedehands­wagens schieten omhoog
De coronapandemie, chiptekorten en de overstromingen in Wallonië en Duitsland van afgelopen zomer veroorzaken een perfecte crisis op de markt voor tweedehandsauto's. De prijzen schieten hoger, zo meldt De Tijd.
Lees verder

(Top)ploegen drummen voor Victor Campenaerts: "Het is een luxesituatie"
De telefoon van Victor Campenaerts (29) staat dezer dagen niet stil. Begin oktober liet zijn ploeg Qhubeka-NextHash weten dat het zijn budget voor 2022 niet rond krijgt en daarom mogen de renners een vrije transfer doen — dat zijn de UCI-reglementen. De interesse voor Campenaerts is groot.
Lees verder

Bridget Maasland en vriend uit elkaar: "Begreep dat ik niet de enige was"
Bridget Maasland (46), de ex van André Hazes (27), en vastgoedconsultant Christian P. Henry (30) zijn na enkele maanden daten inderdaad uit elkaar. De RTL-presentatrice kwam onlangs tot de conclusie dat hij geen 'relatiemateriaal' is. Ze stelt dat ze niet de enige vrouw in zijn leven was.
Lees verder

COLUMN. Het ziektebriefje heeft nut, zelfs voor twee of drie dagen. Het geeft mentale rust om die datum op papier te hebben
Elke zaterdag blijkt onze columniste Nadine Van Der Linden terug op de week. De mogelijke afschaffing van een ziektebriefje-voor-één-dag doet haar stilstaan bij menige ochtend die met keelpijn begon. Thuisblijven of gaan werken? Dat een briefje geen zin heeft, vindt zij niet waar: "Het vooruitzicht naar de dokter te moeten, met alle rompslomp vandien, deed me soms besluiten tòch te gaan werken. We moeten eerlijk zijn wie bij deze regeling zou verliezen: de werkgever."
Lees verder

Al 1 op 3 verkochte wagens in 2021 is (deels) elektrisch
Al 33,5% — of 1 op 3 — van alle wagens die dit jaar verkocht werden, is (minstens deels) elektrisch aangedreven. En dat is dubbel zoveel als in 2020. Zo blijkt uit cijfers van mobiliteitsfederatie Traxio: "Al zijn het vooral de elektrische én fiscaalvriendelijke bedrijfswagens die voor deze spectaculaire stijging hebben gezorgd." Maar ook al wacht de particulier nog liever wat af: "Tegen 2030 rijden op de Belgische wegen makkelijk 1,4 miljoen elektrische wagens rond."
Lees verder

Onze chef voetbal vindt dat Roberto Martínez ballen moet tonen in zijn selectiepolitiek: "Want op deze manier kan het niet verder"
Zo'n drie maanden na de teleurstellende kwartfinale op het EK tegen Italië kregen de Rode Duivels donderdag tegen Frankrijk een nieuwe uppercut te verwerken. Een teken voor bondscoach Roberto Martínez om de knuppel in het hoenderhok te gooien, vindt onze chef voetbal Stephan Keygnaert. "Het is aan Martínez om de nationale ploeg een nieuwe dynamiek te bezorgen."
Lees verder

Negen jaar geleden werden de dochtertjes van Jochen (46) verdronken in een badkuip, vandaag wacht hij nog altijd op gerechtelijke erkenning: "Ik ben alles kwijt waar ik van hield"
Negen jaar nadat zijn dochtertjes in een badkuip op Curaçao verdronken werden, is het juridische luik nog altijd niet ten einde voor hun vader, Jochen Maes (46). "Ik wacht nog steeds op een rapport van een gerechtsdeskundige, die de omvang van het leed inschat. Dat zou voelen als een erkenning van het drama dat mijn ex-vrouw heeft aangericht. Maar er bougeert niets." Het verhaal van een man wiens drie kinderen allemaal op hetzelfde kerkhof liggen. Een vader met lege handen.
Lees verder

Makers 'Mocro Maffia' winnen prestigieuze vakprijs ter waarde van 20.000 euro
Producenten Annemieke van Vliet en Achmed Akkabi, die de hitserie 'Mocro Maffia maken', zijn bekroond met de CFAP Prijs 2021. De vakprijs ter waarde van 20.000 euro wordt jaarlijks uitgereikt door CFAP, het Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten in Nederland.
Lees verder

Rapper moet zich verantwoorden voor dode albinopython in kanaal Gent-Terneuzen: "Die uit onze videoclip verblijft levend en wel bij opvangcentrum voor reptielen"
Rapper Presta (25) moet zich verantwoorden bij de politie voor een foto met een viermeterlange albinopython op zijn Instagram-account. Bijna een maand geleden werd een gelijkaardig exemplaar uit het kanaal Gent-Terneuzen gevist. De rapper wordt er van verdacht het dier gedood en gedumpt te hebben. "Een misverstand", volgens Presta. "Het exemplaar van de foto werd gebruikt voor mijn nieuwste clip en verblijft bij de vzw SOS Reptiel in Ichtegem. Het dier leeft nog en is in opperbeste conditie. Dit is gewoon pijnlijk toeval."
Lees verder