Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 oktober 2021

Nobelprijs voor Scheikunde gaat naar wetenschappers die nieuwe manier ontwikkelden om moleculen te bouwen

HLN
Nobelprijs voor Scheikunde gaat naar wetenschappers die nieuwe manier ontwikkelden om moleculen te bouwen
De Nobelprijs voor Scheikunde is dit jaar toegekend aan twee wetenschappers, de Duitser Benjamin List en Amerikaan David MacMillan. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen in Stockholm bekendgemaakt. Het duo ontwikkelde een gloednieuwe derde manier om moleculen te bouwen: organocatalysis.
Lees verder

Belgische royals op kot (deel 1): "Prins Laurent werd compleet aan zijn lot overgelaten"
Gaat kroonprinses Elisabeth (19) braaf naar elke les, of wil ze 'meer' uit haar studententijd halen? Nu ze deze week aan haar opleiding History & Politics in Oxford is begonnen, staan de verwachtingen hooggespannen. Niet in het minst bij koning Filip (61), die een master in de politieke wetenschappen behaalde, en koningin Mathilde (48), die een praktijk als logopediste had voor ze onze koning leerde kennen. Maar hoe brachten zij, en de andere leden van de koninklijke familie, het er eigenlijk vanaf op school? En welke diploma's - of een gebrek daaraan - heeft iedereen op zak?
Lees verder

Schaam je je af en toe? "Goed zo, dan heb je alle reden om trots te zijn op jezelf!"
Schaamte is niet iets waarvoor je je… nu ja: moet schamen. Dat vindt de Nederlandse hoogleraar Aukje Nauta, die in haar pas verschenen boek 'Nooit meer doen alsof' uitlegt hoe schaamte je vooruit helpt in het leven. "Die wijst je immers de weg naar wat je écht wil bereiken", weet ze.
Lees verder

"Gebruik je schaamte als krachtbron om iets te veranderen": Hoogleraar Aukje schreef boek 'Nooit meer doen alsof'
Schaamte is niet iets waarvoor je je… nu ja: moet schamen. Dat vindt de Nederlandse hoogleraar Aukje Nauta, die in haar pas verschenen boek 'Nooit meer doen alsof' uitlegt hoe schaamte je vooruit helpt in het leven. "Die wijst je immers de weg naar wat je écht wil bereiken", weet ze.
Lees verder

Europees Parlement wil volledig verbod op geautomatiseerde gezichtsherkenning
Het Europees Parlement wil de geautomatiseerde gezichtsherkenning van individuen volledig verbieden. Enkel burgers die verdacht worden van een misdrijf mogen nog gemonitord worden. De nieuwe maatregel wordt genomen uit respect voor de privacy en de menselijke waardigheid.
Lees verder

Gasprijs bereikt opnieuw record: "Absurde hoogtes"
Een nieuwe dag, een nieuwe recordprijs voor aardgas. De ongerustheid over de krappe markt houdt verder aan.
Lees verder

Google investeert komende vijf jaar 1 miljard dollar in Afrika
Google heeft woensdag een vijfjarig investeringsplan van 1 miljard dollar (867 miljoen euro) aangekondigd voor het Afrikaanse continent. Het bedrijf beloofde ook een snellere en betaalbare internettoegang en financiële steun voor lokale start-ups.
Lees verder

Kevin De Bruyne in exclusief gesprek: "Er was voor mij persoonlijk weinig ontgoocheling na de uitschakeling op het EK"
Onze chef voetbal Stephan Keygnaert had voor VTM NIEUWS een exclusief en uitgebreid gesprek met Kevin De Bruyne (30). De dirigent van de Rode Duivels en Manchester City vertelde in het voetbalcentrum van Tubeke onder meer over de druk die al dan niet bestaat om de Nations League te winnen, het verliezen van de Champions League-finale en de niet al te grote ontgoocheling na de uitschakeling op het EK tegen Italië, een match die hij achteraf bekeken liever niet gespeeld had.
Lees verder

Stormloop wintervakanties blijft uit, Canarische Eilanden blijven favoriete bestemming
Nu reizen opnieuw is toegestaan, al dan niet met beperkingen, zijn de boekingen voor het winterseizoen van start gegaan. Toch blijft de stormloop voor wintervakanties voorlopig nog uit, zegt Piet Demeyere, woordvoerder van reisagentschap TUI.
Lees verder

Meer Britse verzekeraars betalen therapie voor eenzame honden terug nu baasjes weer naar kantoor gaan
Tijdens de coronapandemie hebben meer Britten dan anders een hond in huis gehaald. Nu de meeste baasjes weer terugkeren naar kantoor zitten de viervoeters vaak alleen thuis, en daar lijden ze onder. Het goede nieuws: bijna de helft van de Britse verzekeraars heeft inmiddels terugbetaling van therapie voor eenzame honden in de polis opgenomen.
Lees verder

Is jouw kind voorbeeldig op Instagram? Dan heeft het waarschijnlijk een finsta
De mooiste beelden van je vakantie, je vrienden, je interieur en uiteraard je superknap lief: we delen ze allemaal op Instagram. Maar waar belanden al die andere beelden die geen plekje verdienen op onze esthetisch correcte en doordachte feed? Op een finsta-account natuurlijk. Een account dat bedoeld is voor een select groepje volgers waar absoluut geen filter nodig is.
Lees verder

"Woningen als deze komen niet elke dag op de markt": makelaar verwacht een zot bod op Patrick (49) zijn huis in Eppegem
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Yasmin Van Craen van Imperia Vastgoed een vrijstaande woning in Eppegem. "Die is exact waar veel mensen naar verlangen, dus ze zijn bereid om zotte prijzen te betalen", zegt ze.
Lees verder

Seksuologe Lotte Vanwezemael na zeven jaar weer vrijgezel
De Limburgse Lotte Vanwezemael (29), ook bekend als 'Seksuolotte', gaat weer als vrijgezel door het leven. Na een relatie van zeven jaar zette Vanwezemael een punt achter haar relatie, zo bevestigt haar management aan de kranten van Mediahuis.
Lees verder

Taxichauffeur moet schadevergoeding betalen voor dood van Didier (25): "Hij had hem niet in dronken toestand mogen achterlaten op die plek"
De bestuurder van een illegale taxi moet de moeder van de verdronken Didier Bartholomeus (25) uit Schilde 10.000 euro schadevergoeding betalen. Het hof van beroep oordeelde dat de man een fout maakte, toen hij de dronken twintiger op een verlaten parkeerterrein in Merksem uit zijn wagen had gezet in de nabijheid van het Albertkanaal en het Dokske. Had hij dat niet gedaan, dan was de jongeman wellicht niet in het water gesukkeld en verdronken.
Lees verder

Vlaams Parlement voert loonsverlaging van 5 procent vandaag in na druk PVDA
Het Vlaams Parlement gaat de vergoedingen van de parlementsleden met 5 procent verlagen. De maatregel wordt vandaag nog ingevoerd na druk van oppositiepartij PVDA. Dat wordt bevestigd aan onze redactie. Volg zo dadelijk hier live de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.
Lees verder

Europees Parlement eist nultolerantie voor alcohol en drugs in het verkeer
In heel de Europese Unie moet er een nultolerantie komen voor alcohol en drugs in het verkeer. Dat eist het Europees Parlement, dat actie vraagt van de lidstaten en de Commissie. Ook zou er in elke woonwijk een snelheidsbeperking van 30 km/u moeten gelden.
Lees verder

Michaël R. Roskam over mogelijke staking in Hollywood: "De limiet is bereikt"
Er hangt staking in de lucht in Hollywood. Heel wat film- en televisieproducties dreigen stil te vallen. Cameramensen, kappers, decorbouwers, ... ze voelen zich allemaal overbevraagd en onderbetaald. Meer dan 52.000 werknemers zijn bereid om te staken, als een akkoord met de grote studio's uitblijft. Regisseur Michaël R. Roskam, die in de Verenigde Staten een miniserie heeft opgenomen, reageert bij VTM Nieuws.
Lees verder

Dit weten we al over 'Sex and the City'-reboot 'And Just Like That ...'
Fans van 'Sex and the City' moeten nog héél even geduld uitoefenen. In december verschijnt 'And Just Like That ...', de reboot van de populaire reeks, op Streamz. Tegelijkertijd met de Verenigde Staten. Dit is wat we al weten over de reeks.
Lees verder

Rode Duivels overnachten voor Nations League in hotel van Juventus
Nadat de Rode Duivels vandaag in Turijn landen, nemen ze hun intrek in het J Hotel. Niet zomaar een hotel, maar wel dat van voetbalclub Juventus, die daar telkens op afzondering gaan. De Fransen, die kiezen dan weer voor het Piazza Carlina, pal in het stadscentrum.
Lees verder

Darts in de ruimte: NASA laat raket botsen met asteroïde
NASA zal op 24 november een raket de ruimte insturen om die met opzet te laten botsen met een asteroïde. Deze ruimtemissie dient als test om in de toekomst de aarde beter te beschermen. De Double Asteroid Redirection Test, of kortweg DART, zal proberen de relatief 'dichte' asteroïde van koers te laten veranderen. Vandaag bevestigde NASA ook het officiële vertrekuur. Onze wetenschapsexpert Martijn Peters legt in onderstaande video uit wat er juist zal gebeuren.
Lees verder