Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 oktober 2021

Matteo La Rosa: ‘Luisteren naar new wave heeft vast mijn stijl beïnvloed’

Matteo La Rosa: 'Luisteren naar new wave heeft vast mijn stijl beïnvloed'

De jonge Italo-Belgische ontwerper Matteo La Rosa herintroduceert met zijn eerste collectie de donkere new wave zeitgeist in het Belgische modelandschap. Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Philippe Geubels leent stem aan Google Assistent

De virtuele assistent Google Assistent klinkt vanaf nu ook Vlaams. Naast een virtuele mannelijke of vrouwelijke Vlaamse stem, kan de gebruiker kiezen voor de typerende stem en humor van komiek en tv-maker Philippe Geubels.

Lees verder

Eén portretteert doelman Miguel Van Damme, die strijdt tegen leukemie: 'Hoeveel ongeluk kan je hebben?'

Een documentaire over Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme (28), die vijf jaar geleden te horen kreeg dat hij lijdt aan leukemie, dat is een van de vier uitzendingen van de VRT naar aanleiding van de Dag tegen Kanker. 'Hoop houden is moeilijk, want ze hebben alles opgebruikt om mij te redden.'

Lees verder

Duitse Groenen willen coalitie met SPD en FDP

De Duitse Groenen willen formele gesprekken opstarten met de centrumlinkse SPD en de liberale FDP, om een coalitieregering te vormen. Dat meldt covoorzitter Analena Baerbock woensdag in Berlijn. In dat scenario wordt Olaf Scholz bondskanselier.

Lees verder

Dertig lijnbussen gaan in vlammen op in Rome

Het openbaar vervoer van de Italiaanse hoofdstad is berucht omdat er al meermaals in Rome lijnbussen door slecht onderhoud vanzelf in brand zijn gevlogen. Afgelopen maandagnacht brak er ook in een lijnbussendepot een grote brand uit die ongeveer dertig bussen heeft vernield. Bekijk beelden van de uitgebrande voertuigen in bovenstaande video.

Lees verder

Demir en Crevits geven Club Brugge groen licht voor nieuw voetbalstadion

Club Brugge heeft straks eindelijk de omgevingsvergunning op zak voor een nieuw voetbalstadion op de site in Sint-Andries. Al kan er wel nog beroep worden aangetekend tegen die beslissing.

Lees verder

Nobelprijs Chemie voor versnellen chemische reacties

De Duitser Benjamin List en Amerikaan David Macmillan winnen de Nobelprijs voor Chemie voor hun onderzoek aan katalyse. Dat heeft het Nobelcomité zopas bekendgemaakt. Met katalysatoren zijn chemische reacties te versnellen.

Lees verder

Reuzenpanda bereidt zich al 'twerkend' voor op zeldzame paartijd

De reuzenpanda's Fu Ni en Wang Wang in de Australische Adelaide Zoo hebben hun zeldzame paartijd er weer op zitten. Slechts twee tot vier dagen per jaar zijn vrouwtjespanda's vruchtbaar, en dus haalde Fu Ni alle versiertrucs uit kast. Een twerkende panda: het is een bijzonder beeld. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Dit wordt het nieuwe Club Brugge-stadion: 40.116 fans, een opmerkelijke dakstructuur én parkeren op afstand

Club Brugge krijgt van de Vlaamse regering groen licht voor de bouw van een nieuw voetbalstadion op de site in Sint-Andries. Het project oogt indrukwekkend.

Lees verder

De 'Koreaanse golf': voelbaar in het Engels, minder in het Nederlands

Dat de Zuid-Koreaanse cultuur een stempel op de westerse maatschappij drukt, bewijst haar groeiende invloed op het Engels. De Oxford English Dictionary voegde onlangs ruim twintig nieuwe Koreaanse woorden toe.

Lees verder

Waalse school slaat alarm: 'Kinderen die verliezen bij Squid game-spel, krijgen klappen op de speelplaats'

Hoewel je eigenlijk 18+ moet zijn om ernaar te kijken, heeft de Netflix-serie 'Squid game' ook de Belgische speelplaatsen bereikt. En niet op een goede manier. Zo meldt de Henegouwse gemeenteschool van Erquelinnes Béguinage dat de kinderen de - gewelddadige - spelletjes uit de hitserie naspelen op de speelplaats. 'En de kinderen die verliezen, die krijgen klappen.'

Lees verder

Antwoord Mark Zuckerberg vermijdt de pijnpunten

Na weken stilte heeft Facebook-baas Mark Zuckerberg voor het eerst publiek gereageerd op de onthullingen van klokkenluidster Frances Haugen. Hij klaagt dat er een 'vals beeld' van zijn bedrijf wordt geschilderd, maar vermijdt in te gaan op haar concrete aantijgingen.

Lees verder

Franse Kerk bereid slachtoffers kindermisbruik te betalen

De Katholieke Kerk in Frankrijk is bereid om een vergoeding te betalen aan de mensen die op minderjarige leeftijd het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik door priesters en andere leden van katholieke instellingen. Dat heeft de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie woensdag meegedeeld.

Lees verder

Arthur Theate gaat mee met de Rode Duivels naar Final Four Nations League

Arthur Theate (21) gaat mee met de Rode Duivels naar Italië voor de Final Four van de Nations League. De verdediger van Bologna trainde gisteren al mee met de Duivels omdat Jason Denayer last heeft van een spierblessure.

Lees verder

Vlaams Parlement verlaagt eigen lonen dan toch

Een loonsverlaging met vijf procent die bijna twee jaar geleden is afgesproken, gaat op 1 januari volgend jaar in. Dat gebeurt na klachten van oppositiepartij PVDA.

Lees verder

Klimaatactivisten bestormen catwalk tijdens modeshow Louis Vuitton

Tijdens de modeweek van Parijs is dinsdag opschudding ontstaan nadat klimaatactivisten verbonden aan Extinction Rebellion, Youth for Climate en Amis de la Terre France de catwalk hadden bestormd van de modeshow van luxehuis Louis Vuitton. Een van de demonstranten kwam met een model in botsing vooraleer ze uit de zaal verwijderd werd.

Lees verder

Vandenbroucke wil ook werkmogelijkheden voor langdurig zieken opnemen in ziektebriefje

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat het ziektebriefje ook kan aangeven hoe een langdurig zieke nog aan de slag kan gaan. Dat verklaarde hij vandaag in de Kamercommissie Sociale Zaken na een reeks mondelinge vragen.

Lees verder

Stijgende energieprijzen leggen afhankelijkheid EU bloot

De druk op de Europese leiders neemt toe om gezamenlijk actie te ondernemen tegen de stijgende energieprijzen. Maar de lidstaten kijken onderling verschillend tegen de zaak aan. En Gazprom is niet van plan de EU te helpen.

Lees verder

Verhulstjes over Pandora Papers in DIW: 'Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen?'

Honderden gezagsdragers, onder wie 35 zittende regeringsleiders, kwamen door de Pandora Papers in nauwe schoentjes te zitten. Ook de bekendste familie van het land komt in de problemen. Bekijk in de video hierboven hoe De Verhulstjes van 'De ideale wereld' daarmee omgaan.

Lees verder

Binnenkijken in Zweedse wolkenkrabber gemaakt uit hout

In september openden de deuren van het Sara Kulturhus, een van de hoogste houten gebouwen ter wereld. Duurzaamheid stond centraal bij het ontwerpen van de wolkenkrabber die volledig is opgetrokken uit hout afkomstig van bomen binnen een straal van zestig kilometer van de bouwplaats.

Lees verder

Wie is Bretman Rock, de eerste openlijk homoseksuele man op de cover van Playboy?

De 23-jarige Bretman Rock siert deze maand in konijnenpak de cover van Playboy. Hij is daarmee de eerste openlijk homoseksuele man die de eer krijgt. 'Dit is een gigantische deal voor de lgbti-gemeenschap', reageerde hij op Instagram.

Lees verder

Sterke wind sleurt tenten de lucht in tijdens Chinees kampeerfestival

Elk jaar beklimmen Chinezen begin oktober de Wugongberg om er ter gelegenheid van de nationale feestdag te genieten van een bijzondere zonsopgang. Dit jaar strooide het weer roet in het eten: een sterke wind sleurde tientallen tenten de lucht in. Dat leverde spectaculaire beelden op, bekijk ze in bovenstaande video.

Lees verder

Parket opent onderzoek naar partnergeweld tegen Jeny Bonsenge

Jeny Bonsenge, de Molenbeekse danseres die twee jaar geleden optrad in de show van Ellen DeGeneres, getuigde afgelopen week op Instagram over partnergeweld. Het Brussels parket bevestigd dat er een onderzoek is geopend.

Lees verder

Drie nieuwe vrouwen melden zich in zaak Bart De Pauw

Er hebben zich drie nieuwe vrouwen gemeld bij advocate Christine Mussche in het verhaal rond Bart De Pauw. Dat brengt de teller op zestien belastende getuigenissen tegen hem. Dat meldt VTM Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie. Volgende week woensdag, op 13 oktober, start het proces tegen de programmamaker.

Lees verder

'Unfair bod' Greiner op Recticel start volgende week

De beurswaakhond Fsma heeft het biedprospectus van de Oostenrijkse groep Greiner op de isolatiegroep Recticel goedgekeurd. Het bod, dat nog voorwaardelijk is, start volgende donderdag en zou lopen tot medio december.

Lees verder

Aantal patiënten met eetstoornissen op wachtlijsten vervijfvoudigd

Hulpverleners vragen extra steun aan de regering om crisis te dempen

Lees verder

Martinez en Tielemans over halve finale Nations League: 'Frankrijk zonder Kanté is een andere ploeg'

Donderdag nemen de Rode Duivels het in de halve finales van de Nations League op tegen Frankrijk. Woensdag spraken Youri Tielemans en Roberto Martinez de pers voor de laatste keer toe. 'Ik geloof dat we sterker zijn dan toen we drie jaar geleden tegen Frankrijk speelden', aldus de bondscoach.

Lees verder

Gasprijs daalt dankzij Poetin

Er is een einde gekomen aan de enorme klim van de aardgasprijs in Europa.

Lees verder

Wereldgezondheidsorganisatie keurt eerste malariavaccin ooit goed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag het eerste vaccin tegen malaria goedgekeurd voor breed gebruik bij kinderen. Dat heeft de WHO zelf bekendgemaakt in een persbericht. Zo kunnen elk jaar tienduizenden levens van kinderen in Sub-Sahara-afrika gered worden.

Lees verder

Anticorruptierazzia's bij Oostenrijkse kanselier Kurz

Het Oostenrijkse gerecht voert een onderzoek tegen Sebastian Kurz. Het verdenkt de kanselier ervan mediaberichtgeving te hebben gekocht.

Lees verder

Spanje verslaat Italië met 1-2 en plaatst zich voor de finale van Nations League

Spanje heeft zich woensdagavond in Milaan als eerste geplaatst voor de finale van de Nations League. Het klopte Europees kampioen Italië met 1-2. De troepen van Roberto Mancini zien zo een einde komen aan een reeks van 37 ongeslagen wedstrijden en verliezen hun eerste officiële wedstrijd sinds september 2018 (1-0 tegen Portugal, eveneens in de Nations League). Verder is het de eerste thuisnederlaag in meer dan 20 jaar in een match met inzet (2-3 tegen Denemarken in 1999).

Lees verder

Onderzoek kaart gewelddadige pushbacks van vluchtelingen aan Europese grenzen aan

Aan de grenzen van Griekenland en Kroatië zijn migranten het slachtoffer van illegale pushbacks door speciale politie-eenheden. Daarbij kan het er ook gewelddadig aan toegaan. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van verschillende Europese media uit zeven EU-lidstaten.

Lees verder

Nieuwe cover voor Nirvana-album Nevermind mogelijk, zegt Dave Grohl

Mogelijk zal Nirvana de cover van het album 'Nevermind' veranderen voor toekomstige uitgaven. Dat heeft Dave Grohl, de drummer van de voormalige grungeband rond Kurt Cobain, verklaard nu er een klacht ingediend is door de man die destijds als baby naakt de albumhoes sierde.

Lees verder

Wat winnen we écht als we twee kerncentrales openhouden?

Straks sluiten we onze zeven kernreactoren. Of niet. Misschien houden we onze twee jongste centrales Doel 4 en Tihange 3 toch nog wat langer open.

Lees verder

Turkije ratificeert klimaatakkoord van Parijs

Enkele weken voor de start van de klimaattop in Glasgow heeft ook Turkije het klimaatakkoord van Parijs geratificeerd. Het parlement stemde woensdagavond in met het akkoord, zo meldt staatspersbureau Anadolu. Klimaatactivisten roepen de regering van president Recep Tayyip Erdogan op om nu tot actie over te gaan.

Lees verder

'Er volgen nog meer onthullingen over Facebook'

De advocaat van Frances Haugen, de klokkenluider die Facebook de afgelopen dagen onder vuur nam, zegt dat haar recente verwijten 'slechts het begin' zijn van meer onthullingen over het sociale platform. De voormalige medewerkster heeft 'veel elementen nog niet gemeld', aldus advocaat John Tye woensdag.

Lees verder

Minstens 20 doden bij aardbeving in Pakistan

Bij een aardbeving in het zuiden van Pakistan zijn donderdagochtend minstens twintig mensen om het leven gekomen, zo meldden de lokale autoriteiten. Er is ook sprake van meer dan 200 gewonden. De beving had volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS een magnitude van 5,7.

Lees verder

Amerikaanse rechter blokkeert tijdelijk strenge abortuswet Texas

Een uitspraak van een Amerikaanse rechter zorgt voor een tijdelijke ban van de strenge Texaanse abortuswet die begin vorige maand in werking trad. Volgens de rechter overtreedt de wet de Amerikaanse grondwet.

Lees verder

In totaal al 80.000 Belgen in ziekenhuis opgenomen met coronabesmetting

Het aantal Belgen dat sinds de start van de pandemie met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen is, heeft de kaap van 80.000 gerond. Dat blijkt donderdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal nieuwe opnames neemt momenteel nog licht toe.

Lees verder

Langste commerciële vlucht ooit legt 14.683 km af

Vliegtuigmaatschappij Qantas heeft woensdagavond (lokale tijd) de langste commerciële vlucht ooit voltooid. Het ging om een repatriëringsvlucht vanuit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires naar het Australische Darwin. De Boeing 787 Dreamliner legde de 14.683 kilometer in 17 uur en 26 minuten af.

Lees verder

Meestal droog bij temperaturen tot 17 graden

De dag begint in de oostelijke landshelft met lage wolken en nevel of mist. In het westen en het centrum zijn er al opklaringen. Deze namiddag wisselen opklaringen met soms veel wolkenvelden elkaar af.

Lees verder

Republikeinen bereid om Biden tijdelijk extra budget te geven

Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een voorstel gedaan om het Amerikaanse schuldenplafond tot in december te verhogen. Het is nog niet duidelijk of Democraten instemmen met het plan, dat slechts tijdelijk soelaas biedt. Een stemming over het schuldenplafond is uitgesteld.

Lees verder

Prinses Claire voor het eerst in bijna twee jaar in het openbaar verschenen

Voor het eerst in 658 dagen is prinses Claire aanwezig op een activiteit van het koningshuis. Het was al van 18 december 2019, bij het kerstconcert op het koninklijk paleis, geleden dat ze nog aan een officiële gelegenheid deelnam.

Lees verder

Marcassou en vegetarische Vegalia-burgers in handen van Ter Beke

De Oost-Vlaamse voedingsgroep Ter Beke neemt de activiteiten van Sigma over in België en Nederland. Het meest in het oog springend zijn bekende vleesmerken als Marcassou en Aoste, maar het is Ter Beke ook om de vegetarische producten te doen. De overname moet 'een completer aanbod' opleveren.

Lees verder

Kandidaat-kopers laten aanschaf woning massaal uitstellen

De geplande aanpassing van de registratierechten leidt tot een stormloop bij de notarissen. Die vragen meer duidelijkheid van de Vlaamse regering.

Lees verder