Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 21 oktober 2021

LIVE (18u45). Wist Antwerp tegen Fenerbahçe de nul van de tabellen in Europa League?

HLN
LIVE (18u45). Wist Antwerp tegen Fenerbahçe de nul van de tabellen in Europa League?
• Derde speeldag Europa League, groep D • Fenerbahçe-Antwerp • Aftrap: 18u45 • Na nederlagen tegen Frankfurt en Olympiakos zoekt Antwerp naar eerste punten
Lees verder

LIVE (21u). AA Gent speelt in Servië om perfect rapport en koppositie
• Derde speeldag Conference League, groep B • Partizan-AA Gent • Aftrap: 21u • Partizan en AA Gent hebben beiden 6 op 6 en spelen om leidersplaats
Lees verder

Vlaams Parlement keurt interfederale klimaatresolutie goed
Het Vlaams Parlement heeft een interfederale klimaatresolutie goedgekeurd. De resolutie dringt er bij de regeringen onder meer op aan om liefst nog voor de start van de klimaatconferentie in Glasgow volgende maand een akkoord te sluiten over de intra-Belgische lastenverdeling en de internationale klimaatfinanciering. De resolutie kreeg de steun van de indienende partijen (N-VA, Open Vld, CD&V, Groen en Vooruit). PVDA onthield zich, Vlaams Belang stemde tegen.
Lees verder

Verenigd Koninkrijk sluit vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland
Na Australië en Japan heeft het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland gesloten. Londen wil zo zijn handelsrelaties versterken in de Indo-Pacifische regio en proberen toe te treden tot het Trans-Pacifische vrijhandelsakkoord.
Lees verder

Basisschool De Wondertuin in Wemmel schorst vandaag lessen na coronabesmettingen
De Nederlandstalige lagere school De Wondertuin in de Vlaams-Brabantse gemeente Wemmel is genoodzaakt de lessen donderdag en vrijdag op te schorten, omdat een leerkracht positief heeft getest op het coronavirus. Dat meldt het gemeentebestuur woensdagavond.
Lees verder

Ocean Cleanup: "Laatste test bewijst dat technologie werkt"
Testen die recent zijn uitgevoerd bewijzen dat de technologie achter het project Ocean Cleanup werkt. De testfase wordt daarom afgesloten en het grootschalig opruimen van plastic in de Grote Oceaan kan daadwerkelijk beginnen. Dat laat initiatiefnemer Boyan Slat weten.
Lees verder

Oud-president Trump komt volgende maand met eigen sociaal netwerk
Voormalig president Donald Trump is van plan een sociaal netwerk te creëren. Het platform krijgt de naam TRUTH Social en wordt begin november gelanceerd, in eerste instantie alleen voor genodigden. Het netwerk is het eigendom van Trump Media & Technology Group (TMTG) en de bedoeling is dat er ook een streamingdienst komt waar 'niet-woke' programma's op verschijnen.
Lees verder

"België verloor afgelopen twintig jaar ruim 7 miljard euro door aandelenconstructies"
Duitse wetenschappers waarschuwen dat de Belgische schatkist de voorbije twintig jaar meer dan zeven miljard euro aan belastinginkomsten is mis­gelopen door constructies met aandelen. Dat bericht De Tijd vandaag. Sinds eind 2015 lopen in ons land strafonderzoeken naar 'cum-exconstructies', waardoor meer dan 200 miljoen euro uit de Bel­gische staatskas is gestroomd.
Lees verder

"België verloor de afgelopen twintig jaar ruim 7 miljard euro door aandelenconstructies"
Duitse wetenschappers waarschuwen dat de Belgische schatkist de voorbije twintig jaar meer dan zeven miljard euro aan belastinginkomsten is mis­gelopen door constructies met aandelen. Dat bericht De Tijd vandaag. Sinds eind 2015 lopen in ons land strafonderzoeken naar 'cum-exconstructies', waardoor meer dan 200 miljoen euro uit de Bel­gische staatskas is gestroomd.
Lees verder

Advies Vlaamse werkgevers en vakbonden: "Verplicht renovatie woningen na aankoop"
Alleen nog verwarmen met warmtepompen, een verplichte renovatie van woningen na aankoop en 1 miljoen elektrische auto's op de weg. In een rapport besteld door klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) pleiten de Vlaamse werkgevers en vakbonden voor een groene omslag, bericht De Morgen vandaag.
Lees verder

Dorpsvete tussen twee radiozenders op weg naar hof van assisen: geen moord, wel schaterende smiley
Wat begon als een banale ruzie tussen twee lokale radiozenders over een vergunning om op de FM-band te mogen uitzenden, is geëscaleerd tot een rechtszaak die op weg is naar het hof van assisen. Moord kwam er nochtans niet aan te pas: alleen verwijten op internet, vermeende sabotages en pesterijen. Maar de Facebook-berichten van Radio Caraad uit Tielt aan het adres van Radio Meteor uit Aalter, worden beschouwd als een persmisdrijf, en daarover moet een volksjury zich buigen. "Caraad heeft zelfs gereageerd met een schaterende smiley!"
Lees verder

Familie van 63-jarige die vecht voor zijn leven door 'foute voetbalsjaal': "Ze lachten mijn vader zelfs uit toen hij al bewusteloos op de grond lag"
Had hij zijn voetbalsjaal maar niet teruggevraagd, zegt ze. "Want zijn kast hangt vol sjaaltjes van Manchester City." Marina Beeckmans uit Meerbeke vreest voor het leven van haar man. Die werd na de wedstrijd van Club Brugge tegen Manchester City in coma geslagen. Hun zoon Jurgen De Pauw (40) - ondervoorzitter van de enige Belgische supportersclub van The Citizens - wordt verteerd door schuldgevoelens. "Door míjn hobby moet vader nu voor zijn leven vechten."
Lees verder

Barry Callebaut opent grootste opslagplaats ter wereld: als je in Peking chocolade eet, is de kans groot dat die uit Lokeren komt
Gezien die Rode Duivels geen platte prijs winnen, blijft Belgiës bekendste exportproduct toch chocolade. Dat zal de volgende jaren niet veranderen. Barry Callebaut opent vandaag in Lokeren het grootste chocolademagazijn ter wereld. Een logistieke parel waar vooral robots 125.000 paletten stapelen, goed voor jaarlijks 75 miljoen kilogram chocolade. "Als hier een bestelling binnenkomt, gaat ze binnen twintig minuten de deur uit."
Lees verder

Op bezoek in Oudsbergen, de enige gemeente die de coronaregels weer aanscherpt: "De reden is niet ver te zoeken... De kermis was een echt varkensfeest"
"Onze excuses, maar het café moet deze week sluiten omwille van corona." Het lijkt wel alsof we terug gekatapulteerd worden naar een jaar geleden. Hier in Oudsbergen - een Limburgse fusiegemeente van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek - gelden de komende 10 dagen opnieuw verstrengde coronamaatregelen. Met grote verdeeldheid onder de bewoners als gevolg. "Gaan ze iedereen ook binnensteken als het griepseizoen begint? Het is stilletjes aan genoeg geweest."
Lees verder

Weyts lanceert actieplan om lerarentekort weg te werken: "Nu pas? Dat is schuldig verzuim"
Als honderden scholieren sinds de start van het schooljaar nog geen enkele les Frans of Chemie hebben gehad, dan is het duidelijk dat het lerarentekort nijpender is dan ooit. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) stelde daarom een actieplan voor, maar de oppositie én coalitiepartner Open Vld zijn niet onder de indruk. "Dat het nu pas gebeurt, is schuldig verzuim."
Lees verder

Nee, corona zal nooit in een 'gewoon' griepje veranderen: "Minder dodelijk, maar nog altijd véél besmettelijker"
Mogen we corona dan nog echt geen griep(je) noemen? Die vraag stellen velen zich ongetwijfeld nu zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens toeneemt, maar velen tegelijk ook opzien tegen mogelijk alweer een winter vol strengere maatregelen. "Het coronavirus zal op termijn wel minder dodelijk worden, maar altijd veel besmettelijker blijven dan griep", stelt viroloog Marc Van Ranst.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Een oprechte angst voor het vaccin koop je niet af door te dreigen met ontslag"
"Verplichte vaccinatie voor zorgverleners." Het was één van de ronkende koppen, na het Overlegcomité in augustus. Ook toen wist men al: een sluitend wetgevend kader uitwerken, dat overeind blijft in de rechtbank, zal nog maanden op zich laten wachten. De overheid heeft zich hoe dan ook moeilijk gezet, door in navolging van Frankrijk en Italië een vaccinatieverplichting in te voeren. Want wie iets verplicht, moet ook sancties voorzien. Anders is het niet meer dan een loos dreigement.
Lees verder

KMI waarschuwt met code geel voor rukwinden, en zelfs code oranje voor kust: "Stormschade mogelijk"
Het KMI heeft code geel afgekondigd voor het hele land tussen 23 uur gisteravond en 14 uur vanmiddag. Voor de kust gold afgelopen nacht code oranje. "De combinatie van lokaal pittige buien en veel wind is een gevaarlijke cocktail in dit jaargetijde. Door een grote hoeveelheid bladeren op de weg kan het lokaal ook zelfs glad zijn", waarschuwt weeranalist Nicolas Roose van NoodweerBenelux.
Lees verder

Lijst met zwarte verkeerspunten blijkt alweer langer
Het aantal zwarte verkeerspunten in Vlaanderen is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers waar De Morgen vandaag over bericht. Sinds 2018 hanteert Vlaanderen een 'dynamische lijst' met zwarte punten, die jaarlijks wordt aangepast op basis van ongevallencijfers. Voor 2021 telt de lijst 302 punten. Vorig jaar waren er 287. Aan 133 daarvan werden aanpassingen doorgevoerd. Maar aangezien er 101 nieuwe punten bijkwamen, blijft de lijst even lang.
Lees verder

Niet alle naar ons land geëvacueerde Afghanen vragen hier ook om asiel
Meer dan 70 tijdens Operatie Red Kite uit Afghanistan naar ons land geëvacueerde Afghanen dienden nog steeds geen asielaanvraag in. Dat bericht De Standaard vandaag.
Lees verder