Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 22 oktober 2021

Letland gaat als eerste land van Europese Unie opnieuw in lockdown

Letland gaat als eerste land van Europese Unie opnieuw in lockdown

Letland gaat als eerste land van de Europese Unie weer in lockdown vanwege dramatische coronacijfers. Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal besmettingen. Ziekenhuizen dreigen overbelast te raken.

Lees verder

KMI blijft waarschuwen voor rukwinden, regen en stormtij, noodnummer blijft actief

Op talrijke plaatsen in ons land zullen er donderdag nog steeds felle rukwinden, tot 90 kilometer per uur, opgetekend worden waardoor schade mogelijk is. Ook overlast door de hoge neerslaghoeveelheden is mogelijk, waarschuwt het KMI. Het noodnummer 1722 is nog steeds actief.

Lees verder

Nieuwe teststrategie: computer bepaalt straks of je coronatest moet afleggen

Om de huisartsen te ontzien, komt de overheid met een online vragenlijst voor mensen die een coronatest willen. Hoe gaat de nieuwe teststrategie in haar werk?

Lees verder

Storm Aurore houdt ook in Antwerpen lelijk huis: hoogwater voorspeld in Schelde

Storm Aurore is niet ongemerkt over ons land getrokken. In Antwerpen kreeg de brandweer meer dan 80 oproepen. In Brussel werden meer dan 23 tussenkomsten uitgevoerd. Het ging vooral om omgewaaide bomen. Een deel van de tribune van de Bosuil in Deurne kwam op het veld terecht.

Lees verder

Neen, ze is niet de nieuwe Anuna De Wever

Vóór de marsen van 2019 was ze niet bezig met het klimaat. Vandaag behoort Lola Segers tot de harde kern van Youth For Climate, klaar om te spreken met de groten der opwarmende aarde op de Klimaatconferentie van de VN.

Lees verder

Jongen probeert keppeltje van paus in handen te krijgen tijdens ceremonie

De tienjarige Paolo Jr. heeft woensdag de wekelijkse ceremonie van paus Franciscus verstoord in Vaticaanstad. Hij liep vastberaden de trappen op en ging recht op de paus af. Daar werd hij warm onthaald door Franciscus, die even zijn handen vasthield. Maar de jongen was meer van plan dan enkel de paus begroeten. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Vlaamse werkgevers en vakbonden pleiten voor verplichte renovatie na aankoop woning

Alleen nog verwarmen met warmtepompen, een verplichte renovatie van woningen na aankoop en 1 miljoen elektrische auto's op de weg. In een rapport besteld door klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) pleiten de Vlaamse werkgevers en vakbonden voor een groene omslag.

Lees verder

Kritiek op 'Franse Trump' die wapen richt op journalisten

Op een veiligheidsbeurs in Parijs testte de Franse uiterst rechtse opiniemaker Éric Zemmour een geweer uit dat hij al lachend richtte op enkele journalisten. De Franse staatssecretaris voor gendergelijkheid Marlène Schiappa noemde het voorval 'afschuwelijk'.

Lees verder

Wie hoogrisicocontact had, krijgt alleen nog sms om zich te laten testen

Hoogrisicocontacten van personen die een positieve coronatest aflegden, worden sinds woensdag niet langer opgebeld door contacttracers. In de plaats daarvan krijgen ze een sms waarin hen gevraagd wordt zich te laten testen.

Lees verder

Vrouw die in elkaar geslagen werd bij uit de hand gelopen burenruzie, is overleden aan verwondingen

De 65-jarige vrouw die vorige week bij een uit de hand gelopen burenruzie in Kortrijk in elkaar geslagen werd, is overleden. Dat werd bevestigd aan de redactie van 'Het Nieuwsblad'.

Lees verder

Eén verdachte van agressie tegen Belgische Manchester City-fan vrijgelaten onder voorwaarden

Eén verdachte die verhoord werd in het onderzoek naar de agressie op Guido De Pauw, een 63-jarige fan van Manchester City uit Meerbeek (Ninove), op de parking langs de E40 in Drongen, is vrijgelaten onder voorwaarden door de onderzoeksrechter in Gent. Dat bevestigen zijn advocaten Jeroen Van Kerrebroeck en Teresa Corthouts.

Lees verder

Antwerpse deputatie keurt strengere lozingsnormen voor 3M goed

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft donderdag zoals verwacht de lozingsnormen voor chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht op het vlak van verschillende stoffen verstrengd. De deputatie volgt het advies van haar omgevingsvergunningscommisie. De nieuwe normen gaan meteen in.

Lees verder

Verdwijnt het omstreden verbod op 'majesteitsschennis'?

'Beleedigingen aan den Koning' zijn in België nog steeds verboden, ondanks Europees protest. Over een week oordeelt het Grondwettelijk Hof of de archaïsche wet uit 1847 moet sneuvelen.

Lees verder

Regering zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 bij Europese verkiezingen

Bij de Europese verkiezingen van 2024 zullen jongeren vanaf 16 jaar kunnen gaan stemmen. Die afspraak stond al in het federale regeerakkoord en de ministerraad heeft donderdag het licht op groen gezet.

Lees verder

Meghan Markle pleit voor betaald ouderschapsverlof in VS: 'Zou een recht moet zijn'

In een open brief pleit Meghan Markle voor een nationale invoering van het betaald ouderschapsverlof in de Verenigde Staten. 'Geen enkele familie zou moeten kiezen tussen hun job of voor hun kind zorgen.'

Lees verder

'Un monde' van Laura Wandel Belgische inzending voor Oscars

'Un monde', de eerste langspeelfilm van de Brusselse regisseur Laura Wandel, is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Als de film de selectie overleeft, zal hij meedingen naar de Oscar voor Beste Internationale Film.

Lees verder

Paris Hilton: 'Ik werd gewurgd, in mijn gezicht geslagen en bekeken door mannelijk personeel in de douche'

Paris Hilton (40) voerde woensdag mee campagne voor de goedkeuring van een wetsvoorstel dat misbruik in jeugdinstellingen beter moet bestrijden. In een persconferentie vertelde de Amerikaanse meer over het misbruik en geweld die zij meemaakte op privéscholen. Ze maakte dit vorig jaar al bekend in haar documentaire 'This is Paris'. Daarin vertelde ze dat ze al twintig jaar een typetje speelt door het jeugdtrauma dat ze opliep in kostscholen.

Lees verder

Getuigen van Jehova buiten vervolging gesteld in onderzoek naar misbruik minderjarigen

De Brusselse raadkamer heeft op 5 oktober de vzw Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen buiten vervolging gesteld in het onderzoek van het federaal parket naar seksueel misbruik van minderjarigen. Dat meldt Sudpresse en het nieuws wordt bevestigd door de advocaat van de vzw, meester Dimitri de Béco.

Lees verder

Open VLD en CD&V leggen invoering ruimere coronapas op Vlaamse regeringstafel

Hoewel de Vlaamse regering eerder besliste de coronapas niet in te voeren, leggen Open VLD en CD&V dat nu toch op de regeringstafel. Coalitiepartner N-VA is terughoudender.

Lees verder

Franse topvoetballer Karim Benzema riskeert tien maanden voorwaardelijk in 'sekstape-affaire'

Real Madrid-spits Karim Benzema riskeert een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een boete van 75.000 euro voor zijn betrokkenheid in de chantage van Mathieu Valbuena, toenmalig ploegmaat van Benzema bij de Franse nationale ploeg.

Lees verder

Laurens Sweeck wint in Ardooie zijn eerste cross van het seizoen

Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft donderdag de Kermiscross in het West-Vlaamse Ardooie volledig naar zijn hand gezet. De 27-jarige Sweeck zette nog voor half cross een solo op die hij netjes afrondde.

Lees verder

Terug van (niet lang) weggeweest: het mondmasker

Op 1 oktober vielen de mondmaskers af in Vlaanderen, maar nu er opnieuw een besmettingsgolf over ons land rolt, haalt u ze misschien toch maar beter weer boven. 'Mondmaskers nemen een deel van het risico weg, en dat kan ons helpen op dit moment.'

Lees verder

Peuter aangereden vlak voor kinderdagverblijf in Sint-Job-in-'t-Goor

In Sint-Job-in-'t-Goor is donderdagavond een kind (1) aangereden vlak voor een kinderdagverblijf. De toestand van het slachtoffertje en de omstandigheden waarin het ongeval gebeurde, zijn voorlopig nog niet duidelijk. Het slachtoffertje is naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Angèle brengt met nieuw nummer eerbetoon aan Brussel

'Bruxelles je t'aime', zo heet het nieuwe nummer van zangeres Angèle. Een lofzang aan haar stad, maar een politieke boodschap mocht niet ontbreken.

Lees verder

Tuur Dens kroont zich op WK baanwielrennen tot vicewereldkampioen in de scratch

Tuur Dens (21) is op het WK baanwielrennen in het Franse Roubaix tweede geworden in de scratch, een wedstrijd van 60 ronden. In de eindsprint moest onze landgenoot enkel de Fransman Donavan Grondin laten voorgaan. Brons was voor de Brit Rhys Britton.

Lees verder

Xavier Malisse geplaatst voor halve finale in dubbelspel European Open

De Lotto Arena in Antwerpen stond even in vuur en vlam. Xavier Malisse en zijn dubbelpartner/pupil Lloyd Harris plaatsen zich na een fantastische partij verrassend voor de halve finales van de European Open. 'Ik voel me vooral oud', lachte X-Man na afloop. 'Maar ik ben heel gelukkig.'

Lees verder

CLB's vechten tegen de bierkaai

De CLB's kreunen onder de werkdruk van het vele contact­onderzoek. Nu de coronacurves beginnen te stijgen, kunnen ze de leerlingen niet snel genoeg naar huis sturen.

Lees verder

Antwerp pakt eerste punt in Europa en houdt hoop op overwintering levend

Het eerste puntje is binnen. Antwerp speelde 2-2 gelijk op Fenerbahçe en houdt zo de hoop op Europese overwintering levend. Er zat misschien nog méér in, maar over twee weken krijgt het de kans om de Turken thuis – in een weliswaar leeg stadion – te kloppen.

Lees verder

Protest tegen seksueel geweld in Elsene: 'Als ik mijn huis verlaat, wil ik niet dapper maar vrij zijn'

Aan het stadhuis van Elsene zijn donderdagavond opnieuw honderden mensen samengekomen om het seksueel misbruik in cafés aan te klagen. 'Slachtoffers, we geloven je. Verkrachters, we zien je', wordt er geroepen.

Lees verder

Red Lions winnen Vlaams Sportjuweel

De Belgische hockeymannen, de Red Lions, hebben het Vlaams Sportjuweel 2021 gewonnen. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) maakte de winnaar bekend tijdens een awardshow in de Topsporthal in Gent.

Lees verder

Italiaanse oud-premier Berlusconi vrijgesproken van omkoping getuigen

Een Italiaanse rechtbank heeft de vroegere premier Silvio Berlusconi in een proces in samenhang met zijn bunga bunga-feestjes vrijgesproken, zo hebben de persbureaus Ansa en Adnkronos donderdag gemeld.

Lees verder

Red Flames met monsterscore voorbij Kosovo in WK-kwalificatie, Tessa Wullaert scoort hattrick

De Red Flames (FIFA-19) hebben zich niet laten verrassen door Kosovo (Fifa-115) in de WK-kwalificaties. De Belgen overklasten zoals verwacht Kosovo, met een monsterscore als gevolg. Dankzij een hattrick van Tessa Wullaert, twee goals van Justine Vanhaevermaet en ook Cayman en De Caigny die een goaltje meepikten, werd het 7-0.

Lees verder

Genk ondergaat wet van de sterkste op bezoek bij West Ham en wordt opnieuw genekt door stilstaande fases

Racing Genk heeft donderdag geen resultaat kunnen boeken bij West Ham United op de derde speeldag van de groepsfase van de Europa League. Het ging ten onder met 3-0. West Ham is de autoritaire leider in Groep H met 9 op 9. Dinamo Zagreb, Rapid Wenen en Genk volgen op ruime afstand met 3 op 9.

Lees verder

Merkel predikt verzoening op haar 107de en laatste (?) top

Kom met een oplossing voor de Commissie sancties moet nemen. Die raad kreeg de Poolse premier van zijn EU-collega's na het arrest van het grondwettelijk hof. Het viel op een koude steen.

Lees verder

Sven Kums bezorgt AA Gent krappe zege

AA Gent heeft donderdagavond op de derde speeldag in groep B van de Conference League met het kleinste verschil (0-1) gewonnen op bezoek bij het Servische Partizan. Sven Kums kopte op het uur de enige treffer van de wedstrijd tegen de touwen in de Servische hoofdstad.

Lees verder

Britse Queen bracht nacht door in ziekenhuis

De Britse koningin Elizabeth II (95) heeft de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in het ziekenhuis. Dat deelde Buckingham Palace donderdagavond mee. De Queen zou opgenomen zijn voor tests, maar het ziekenhuis inmiddels weer verlaten hebben.

Lees verder

Wat heeft ons land te zoeken op de wereldexpo in Dubai?

De 35ste wereldexpo vindt, met een jaar vertraging, voor het eerst plaats in het Midden-Oosten en ook ons land is van de partij. Ooit werden er de auto, de telefoon en de ritssluiting voorgesteld, het Atomium en de Eiffeltoren werden voor de gelegenheid gebouwd – maar is een wereldexpo nog wel van deze tijd? En hoe ziet het Belgisch paviljoen er dan uit, wat doen we daar überhaupt?

Lees verder

Bannon negeert dagvaarding: parlementsleden stemmen voor strafrechtelijke vervolging

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de weg vrijgemaakt voor de strafrechtelijke vervolging van de rechts-populistische politicus en zakenman Steve Bannon wegens minachting van het Congres.

Lees verder

Hebben we binnenkort een vaccin tegen alle virussen?

Corona heeft alles op z'n kop gezet. Een voordeel: wetenschappers zijn er een pak creatiever door gaan werken, en dat werpt z'n vruchten af. We hebben het over een AR-bril met AI, een slimme blindenstok en over end-to-end-encryptie.

Lees verder

FBI bevestigt: gevonden lichaam is van Brian Laundrie, verloofde van vermoorde influencer Gabby Petito

De menselijke resten die gevonden werden nabij bezittingen van Brian Laundrie (23) zijn wel degelijk van de verloofde van Gabby Petito (22). Dat bevestigt de FBI.

Lees verder

EU-leiders hebben 'sereen, maar duidelijk' debat over Polen

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben donderdag op een top in Brussel gesproken over de stand van de rechtsstaat in Polen en het geruchtmakende arrest van het Grondwettelijk Hof in Polen over de relatie tussen het Europese en nationale recht. 'Een serene, maar ook een duidelijke discussie', vatte premier Alexander De Croo na afloop samen.

Lees verder

Crewlid per ongeluk doodgeschoten tijdens opnames nieuwe film Alec Baldwin

Op de set van 'Rust', een nieuwe film van Hollywoodacteur Alec Baldwin, is een medewerkster om het leven gekomen, een ander crewlid raakte zwaargewond. Dat bevestigt de lokale politie. Er zou tijdens het filmen in de Amerikaanse staat New Mexico een ongeval gebeurd zijn met een vuurwapen dat als rekwisiet diende.

Lees verder

Meer dan duizend covidpatiënten in het ziekenhuis

Het aantal dagelijkse hospitalisaties is met de helft gestegen ten opzichte van een week eerder. Er liggen weer meer dan duizend covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt vrijdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

EU-leiders schuiven langetermijnmaatregelen tegen hoge energieprijzen voor zich uit

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zijn het nog niet eens over wat de Europese Unie op langere termijn kan doen tegen hoge energieprijzen. Dat bleek donderdag na afloop van de eerste dag van een top in Brussel, waar ze ongeveer vijf uur over de huidige piek van de energieprijzen hebben gepraat.

Lees verder

Weekend opnieuw droog, met zon op zondag

De dag start droog en zonnig, maar later wordt het zwaarbewolkt met hier en daar lichte regen of een bui. Het weekend wordt overwegend droog, met vooral zondag wat zon. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Biden belooft dat Verenigde Staten Taiwan militair verdedigen bij aanval door China

De Amerikaanse president Joe Biden zegt donderdag dat de Verenigde Staten klaar zijn om Taiwan militair te verdedigen bij een aanval door China. Peking beschouwt het eiland als deel van zijn grondgebied en voert nu regelmatig militaire vluchten over Taiwans luchtruim uit om druk te zetten.

Lees verder

Zestigtal namaakwebshops met .be-domeinnaam opgerold dit jaar

Sinds begin dit jaar werden 58 frauduleuze webshops met een .be-domeinnaam opgedoekt. Dat zegt de Belgische vereniging van e-commercebedrijven BeCommerce vrijdag. Naar aanleiding van de Dag van de Webshop roept ze consumenten op om waakzaam te zijn.

Lees verder