Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 oktober 2021

Jongeren die willen stemmen, zullen ook moeten stemmen

Jongeren die willen stemmen, zullen ook moeten stemmen

Jongeren vanaf zestien zullen mogen stemmen bij de volgende Europese verkiezingen. Als ze zich inschrijven zijn ze ook verplicht om te gaan stemmen, zo staat het in een voorontwerp van wet dat de federale regering morgen bespreekt.

Lees verder

Spookrijder om het leven gekomen bij zwaar verkeersongeval op E403 in Roeselare

Op de E403 in Roeselare, ter hoogte van het op- en afrittencomplex Izegem-Roeselare Haven, gebeurde woensdagnacht omstreeks 3 uur een zwaar verkeersongeval waarbij een spookrijder om het leven kwam.

Lees verder

Ex-minister Karel Pinxten verliest Europees pensioen

Karel Pinxten, ex-politicus van de Open VLD, verliest twee derde van zijn pensioenrechten. Dat heeft het Europees hof van Justitie donderdagochtend beslist. Volgens het Hof is het bewezen dat Pinxten zich als lid van de Europese Rekenkamer tussen 2006 en 2018 heeft verrijkt op kosten van zijn werkgever.

Lees verder

Start academiejaar Louvain-la-Neuve eist tol: twee studenten zwaargewond

Vlaamse universiteiten en hogescholen roepen op het doopcharter te respecteren, nadat twee studenten zwaargewond geraakt zijn in Louvain-la-Neuve.

Lees verder

Wallonië krijgt federale noodlening van 1,2 miljard euro

De federale regering zal 1,2 miljard euro lenen aan Wallonië om de gevolgen van de watersnood aan te pakken. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open VLD) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bevestigd op een persconferentie.

Lees verder

Oproep | Toch liever met mondmasker naar school?

Vlaamse scholieren en hun leerkrachten moeten vanaf 1 oktober op school niet langer een mondmasker dragen. Bent u een leerling die het masker toch liever opzet? Waarom gaat u graag met dat masker naar school? Zijn er veel van uw vrienden, klas- of schoolgenoten die in oktober toch nog gemaskerd de schoolpoort binnenstappen?

Lees verder

Tornado raast over Duitse stad Kiel: zeven gewonden

Rond 18 uur woensdagavond zijn in de Duitse havenstad Kiel, in het noorden van het land, minstens zeven mensen ernstig gewond geraakt door een tornado. De windhoos trok over een jachthaven en een promenade, en sleurde verschillende mensen in het water. Bekijk beelden van de tornado in bovenstaande video.

Lees verder

Franse ex-president Nicolas Sarkozy schuldig aan illegale financiering verkiezingscampagne

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is donderdag door de correctionele rechtbank van Parijs schuldig bevonden aan illegale financiering van zijn herverkiezingscampagne in 2012 in de zogenaamde Bygmalion-affaire. Sarkozy was niet aanwezig bij de uitspraak.

Lees verder

Mahdi: 'Slachtoffers uitbuiting die meewerken, maken kans op wettig verblijf'

Als mensen zonder papieren meewerken aan het onderzoek naar economische uitbuiting, kan dat helpen om in België een verblijf te krijgen. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) gezegd in De Ochtend op Radio 1 na de Pano-reportage met getuigenissen van mensen zonder papieren die hier kunnen werken met een gehuurde identiteit.

Lees verder

Eminem opent de deuren van restaurant 'Mom's spaghetti'

In de Amerikaanse stad Detroit heeft rapper Eminem woensdagmiddag onder grote belangstelling de deuren geopend van zijn nieuwe pastarestaurant. Geheel toepasselijk doopte Eminem de plek tot 'Mom's spaghetti', naar een iconische songtekst uit een van zijn grootste hits 'Lose yourself'. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Hoe bespaart u op uw gasverbruik?

De gasprijzen swingen de pan uit. Hoe kan u uw verbruik beperken? Enkele tips.

Lees verder

Voormalige secretaresse concentratiekamp (96) slaat op de vlucht net voor proces

Een 96-jarige voormalige secretaresse die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het nazi-concentratiekamp Stutthof bij Gdansk heeft gewerkt, moest donderdag terechtstaan op beschuldiging van medeplichtigheid aan meer dan 11.000 moorden. Bij de start van de hoorzitting bleek de vrouw echter niet aanwezig, er werd meteen een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Lees verder

Agent krijgt levenslang voor verkrachting en moord Sarah Everard

De Britse agent Wayne Couzens krijgt levenslang voor de ontvoering, verkrachting en moord op Sarah Everard.

Lees verder

Nucleaire rente heronderhandelen kan niet

Volgens een advies van de FOD Economie staat de federale overheid zeer zwak in nieuwe onderhandelingen met Engie/Electrabel over een aangepscherpte bijdrage, nu de elektriciteitsprijs bijzonder hoog is.

Lees verder

Volkswagen roept tienduizenden busjes terug: 'Deuren kunnen tijdens rijden opengaan'

Wereldwijd is er bij meer dan 200.000 Volkswagen-busjes van het model T6 een potentieel probleem met de deurvergrendeling. Dat zegt de Duitse regulator.

Lees verder

Live | Wat doet regering tegen stijgende energieprijzen? Volg hier debat in de Kamer

Wallonië krijgt een federale noodlening van 1,2 miljard euro. En de prijs van aardgas swingt de pan uit. Stof genoeg dus voor het wekelijkse vragenuurtje in het federaal parlement. U kunt het debat hierboven live volgen vanaf 14.15 uur.

Lees verder

Onderwijsoverleg over besparing van 100 miljoen euro snel afgelopen: 'Weyts moet besparingen zelf verzinnen'

Minister Ben Weyts (N-VA) zat donderdagmorgen samen met de koepels en de vakbonden over de besparing van 100 miljoen euro in het onderwijs. Hij polste naar ideeën bij het veld, maar niemand ging daarop in. 'Het is aan de minister om die verantwoordelijkheid te nemen', zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.

Lees verder

Politie geeft beelden vrij van moment dat agent Sarah Everard tegenhoudt

De politie van Londen heeft beelden vrijgegeven van de nacht waarin Sarah Everard door agent Wayne Couzens werd vermoord. Op de beelden is te zien hoe Couzens haar op weg naar huis tegenhoudt omdat ze zogezegd de coronamaatregelen had geschonden. Couzens krijgt levenslang voor de ontvoering, verkrachting en moord op de 33-jarige Londense.

Lees verder

Oproep | Hoe houdt u uw energiefactuur laag?

De gasprijzen zijn spectaculair gestegen, tot 48 procent meer. Dat zal u als consument uiteindelijk merken op uw factuur. Maakt u zich daarom zorgen over uw energie-uitgaven? En wat doet u om uw gasverbruik in te perken? Als u uw verhaal wil delen, mail dan naar economie@standaard.be. Graag met vermelding van uw naam en contactgegevens.

Lees verder

Honderden hooligans uit Frankfurt vallen supporterscafé Antwerp aan

Hooligans van het Duitse Frankfurt hebben een supporterscafé van voetbalploeg Royal Antwerp in Deurne aangevallen. De politie is massaal ter plaatse. Tientallen Duitsers werden ondertussen opgepakt, de politie gebruikte pepperspray.

Lees verder

Grondwettelijk Hof bevestigt verbod op onverdoofd slachten

Het verbod dat Vlaanderen en Wallonië hebben ingevoerd op het onverdoofd slachten is niet in strijd met de Grondwet. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld.

Lees verder

Wout Van Aert verkent beruchte kasseistrook in bos van Wallers

Zondag vindt voor het eerst in bijna 2,5 jaar nog eens Parijs-Roubaix plaats. Vorige week lag de beruchte kasseistrook van het bos van Wallers er nog verwilderd bij. Maar toen Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel er vandaag het parcours verkenden, zagen ze dat de stenen van het bos er onkruidvrij bij lagen. Dat konden ook onze collega's van Het Nieuwsblad met hun drone vaststellen.

Lees verder

Nederlandse formatie in stroomversnelling: huidige regeringspartijen werken aan akkoord

De huidige vier regeringspartijen gaan in Nederland onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering. Dat heeft informateur Johan Remkes bij de presentatie van zijn eindverslag gezegd.

Lees verder

Net voor deadline komt 3M met investeringsbeloftes om PFOS-crisis aan te pakken

Chemiebedrijf 3M belooft een investering van 125 miljoen euro te doen rond zijn vestiging in Zwijndrecht. Minister van Omgeving Demir gaf het bedrijf tot 1 oktober de tijd om met een oplossing te komen.

Lees verder

Rush op nieuw energiecontract, maar het wordt moeilijker om vast tarief te krijgen

Dat de energieprijzen door het dak gaan, heeft heel wat Vlamingen ertoe aangezet een nieuwe leverancier of een nieuw contract te gaan zoeken. Vandaag is het zo druk dat bij Eneco de website gecrasht is. Het aantal oproepen is er verdubbeld. Ook bij Engie-Electrabel staat de telefoon roodgloeiend. Kleine energieleveranciers bieden dan weer tijdelijk geen vaste contracten meer aan.

Lees verder

Voetbalmakelaar Mogi Bayat dient klacht in voor laster en schending onderzoeksgeheim

Voetbalmakelaar Mogi Bayat dient klacht in voor laster en voor schending van het geheim van het onderzoek. Dat meldt zijn advocaat in een reactie aan Belga. De klachten komen er na de uitzending van de reportage 'Le milieu du terrain' woensdagavond door de RTBF.

Lees verder

Wout van Aert betreurt uitspraken van Remco Evenepoel: 'Héél jammer dat hij zich plots 180 graden keert'

De uitspraken van Remco Evenepoel in Extra Time Koers op woensdagavond zijn hard aangekomen bij Wout van Aert. Evenepoel had woensdag gezegd dat hij wereldkampioen had kunnen worden en dat de ploegtactiek voor hem niet duidelijk was. 'De tactiek was wel héél duidelijk. Ik was héél verbaasd toen ik Remco gisterenavond hoorde', reageert Van Aert.

Lees verder

Een nieuwe stijl voor 'de Villa'

'Tenenkrommend', twitterde Peter Vandermeersch, voormalig hoofdredacteur van De Standaard. De aanleiding vormde een tweet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Ze wenste Goedele Devroy 'succes' met haar eerste Villa politica. 'Tot straks in het parlement', klonk het familiair.

Lees verder

Elise Mertens uitgeschakeld op WTA-toernooi in Chicago

Elise Mertens is donderdag in de achtste finales van het WTA-toernooi van Chicago uigeschakeld.

Lees verder

Unief tikt prof op de vingers omdat studenten coronapas moesten laten zien voor de les

De UGent heeft een van haar professoren op de vingers getikt. De prof had zijn studenten gevraagd een vaccinatiebewijs te tonen als ze fysiek naar zijn les wouden komen. Maar daar kan geen sprake van zijn, klinkt het bij de unief.

Lees verder

0 op 6 voor Antwerp in Europa na late penaltyfout Almeida

Antwerp is zijn Europa League-campagne in mineur gestart. Het verloor thuis van Frankfurt en blijft achter met 0 op 6. De Great Old kreeg na rust een paar goeie kansen, maar liet die liggen. Door een late en knullige penaltyfout van Almeida was de zure nederlaag een feit.

Lees verder

AA Gent blijft ook tegen Famagusta foutloos in de Conference League

In de competitie met vallen en opstaan, maar in de Conference League heeft AA Gent te weinig tegenstand. Nu werd ook Anorthosis Famagusta opzij gezet, waardoor de Buffalo's vlekkeloos blijven. Europees overwinteren wenkt nu al. Een grotere opsteker was de terugkeer van Odjidja, die in twintig minuten meteen zijn stempel drukte.

Lees verder

Opgejaagde Uber-chauffeurs snakken naar nieuwe wet

Zeven jaar na de komst van Uber blijven de Brusselse chauffeurs in een schemerzone rijden. Terwijl een hervorming op zich laat wachten, worden ze opgejaagd en beboet. 'Ik heb net een nieuwe wagen, maar morgen kan het afgelopen zijn. Et ça fait peur.'

Lees verder

Frankrijk blokkeert gasprijzen tot april

De Franse premier Jean Castex grijpt in op de verhitte energiemarkt en kondigde donderdag aan de gasprijzen te blokkeren tot april volgend jaar. Dat melden Franse media.

Lees verder

Shutdown voorlopig afgewend, maar Manchin wil Bidens droomwet meer dan halveren

Er is nog geen akkoord over Joe Bidens cruciale infrastructuurwetten. Dwarsligger Joe Manchin wil slechts 1.500 miljard uitgeven aan sociale doelen, geen 3.500.

Lees verder

Zwak Racing Genk in eigen huis kansloos onderuit tegen Dinamo Zagreb

KRC Genk leed zijn eerste nederlaag ooit in de groepsfase van de Europa League. Het werd meteen een stevige bolwassing: 0-3. Racing liep tegen een uitgekookt Dinamo Zagreb in het open mes en zal in het dubbele duel tegen groepsleider West Ham moeten stunten om de kansen op de tweede plaats gaaf te houden.

Lees verder

Wall Street beleeft slechtste beursmaand sinds begin coronacrisis

De aandelenbeurzen in New York kenden in september hun slechtste maand sinds maart vorig jaar, aan het begin van de coronacrisis.

Lees verder

Luchtvaartautoriteit in VS onderzoekt kritiek over veiligheid bij ruimtebedrijf Bezos, Blue Origin

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaat een onderzoek voeren naar beschuldigingen over gebrek aan veiligheid bij Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van miljardair en Amazon-oprichter Jeff Bezos.

Lees verder

Pelé mag ziekenhuis uit en wordt thuis verder behandeld

Pelé is donderdag na een kleine maand uit het ziekenhuis ontslagen. De 80-jarige Braziliaanse voetballegende mag na een darmoperatie naar huis om daar verder te herstellen en te worden behandeld.

Lees verder

Noord-Korea voert test uit met nieuw type luchtafweerraket

Noord-Korea heeft donderdag met succes een test uitgevoerd met een nieuwe luchtafweerraket, die 'recentelijk ontwikkeld werd'. Dat heeft het staatspersagentschap KCNA vrijdag aangekondigd.

Lees verder

Nieuwe versoepelingen vanaf vandaag: nachtclubs weer open en mondmaskerplicht vervalt grotendeels in Vlaanderen

Vanaf vandaag verdwijnt er weer een reeks coronamaatregelen. Zo wordt de mondmaskerplicht in Vlaanderen grotendeels opgeheven en mag het nachtleven heropenen. In Brussel worden bepaalde versoepelingen uitgesteld tot midden oktober. Ook Wallonië houdt voorlopig nog vast aan de mondmaskerplicht.

Lees verder

Alors on danse! Het mag weer én het moet zelfs

De zogenaamde 'knaldrang' nadert zijn climax. Na 19 maanden gedwongen sluiting is het vanavond D-day voor dancings, discotheken en nachtclubs. Voor de die hard-dansers belooft het een feest van jewelste te worden. Maar ook minder grote fuifbeesten voelen het misschien wel kriebelen.

Lees verder

Hoe is de mens ooit zijn staart kwijtgespeeld?

Op een gegeven moment in de evolutie zijn we met z'n rechtop gaan lopen. We zijn dan ook onze staart verloren. Komt dat ook door die evolutie, of speelt er nog iets anders?

Lees verder

Handelsgesprekken tussen EU en Australië opgeschort na AUKUS-conflict

De lang geplande onderhandelingen over een mogelijk vrijhandelsakkoord tussen Australië en de Europese Unie zijn met een maand uitgesteld, tot november. Dat heeft een Europese verantwoordelijke vrijdag te kennen gegeven aan het Franse persagentschap AFP.

Lees verder

Ethiopië zet zeven VN-gezanten het land uit na kritiek VN

Ethiopië zet zeven hoge VN-gezanten het land uit. Dat zei de regering donderdag, twee dagen nadat de VN zei dat een hongersnood in conflictgebied Tigray gefaciliteerd wordt door een overheidsblokkade.

Lees verder

Mondmaskers mogen (bijna) overal af. Waar moet u ze nog wel dragen?

Vanaf 1 oktober mag het mondmasker op de meeste plaatsen in Vlaanderen af blijven. Maar waar is het nog wel verplicht? Wij sommen het even voor u op.

Lees verder

Lectrr, cartoon van de dag

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Dagelijks overlijden meer dan 8 coronapatiënten

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is de afgelopen week opnieuw lichtjes afgenomen, terwijl het aantal sterfgevallen verder stijgt. Het reproductiegetal zit boven de grens van 1. Dat blijkt vrijdag uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Veurne heeft op een na oudste bevolking van Europese Unie

Het West-Vlaamse arrondissement Veurne heeft de op één na oudste bevolking van de Europese Unie.

Lees verder

Regen op komst

Vrijdag regent het in de loop van de voormiddag over het westen. In de namiddag gaat het ook regenen in het centrum en op het einde van de dag ook in de Ardennen. Over het oosten van het land blijft het nog vrij zonnig in de voormiddag en in het begin van de namiddag. Op het einde van de namiddag kan de neerslag over het westen intenser worden, eventueel met een donderslag.

Lees verder

Dr. Dre, Eminem en Snoop Dogg treden op tijdens Super Bowl

In de halftime-show van de 56e Super Bowl van het American football volgend jaar treden maar liefst vijf grote rappers op, maakte frisdrankgigant Pepsi donderdag (lokale tijd) bekend op Twitter. Pepsi sponsort de vermaarde pauze-act in de Super Bowl, de finalewedstrijd van de American footballcompetitie in de VS, sinds 2013.

Lees verder

Griepvaccins zonder voorschrift verkrijgbaar bij apotheker vanaf 1 oktober

Wie zich wil laten vaccineren tegen griep kan vanaf 1 oktober bij de apotheker een griepvaccin afhalen zonder voorschrift van de huisarts. Dat moet het traject om je te laten vaccineren tegen griep korter maken, zegt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) woensdag. Er wordt dit jaar geen tekort aan griepvaccins verwacht.

Lees verder