Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 29 oktober 2021

In ‘omgekeerde horrorgame’ Carrion speel jij het monster dat mensen opeet

HLN
In 'omgekeerde horrorgame' Carrion speel jij het monster dat mensen opeet
Halloween! Al dan niet uitgeholde pompoenen aan de voordeur, (hopelijk) plastieken skeletten tegen de gevels en vooral: spooky videogames zodat je niet moet buitenkomen om naar verkleedfeestjes, de échte gruwel van het seizoen, te gaan.
Lees verder

In 'omgekeerde horrorgame' Carrion speel jij het monster dat mensen opeet (en dat is best wel plezant)
Halloween! Al dan niet uitgeholde pompoenen aan de voordeur, (hopelijk) plastieken skeletten tegen de gevels en vooral: spooky videogames zodat je niet moet buitenkomen om naar verkleedfeestjes, de échte gruwel van het seizoen, te gaan.
Lees verder

Guardiola: "Xavi heeft meer ervaring dan ik in 2008"
Xavi de volgende coach van FC Barcelona? Ex-coach Pep Guardiola is het idee alvast genegen. "Ik twijfel er niet aan dat Xavi er klaar voor is", klonk het.
Lees verder

Toxicoloog Jan Tytgat over waarom hij PFOS-rapport alleen aan bouwheer Lantis bezorgde: "Ik ben geen milieupolitie"
In de onderzoekscommissie PFAS/PFOS heeft toxicoloog Jan Tytgat vandaag getuigd over zijn rol in de PFOS-crisis. Tytgat kreeg onder meer vragen over waarom hij niemand anders in kennis stelde van het rapport dat hij in 2017 bezorgde aan Oosterweelbouwheer Lantis (het toenmalige BAM). "Ik ben geen milieupolitie", zegt Tytgat. "Als ik een rapport opstel, dan bezorg ik dat alleen aan de opdrachtgever."
Lees verder

Pools parlement stemt in met bouw van "antimigrantenmuur" aan grens met Wit-Rusland
Het Poolse parlement heeft vandaag definitief ingestemd met het plan van de regering om een muur te bouwen aan de grens met Wit-Rusland. Op die manier wil het land voorkomen dat migranten en vluchtelingen Polen binnenkomen.
Lees verder

Wagen belandt in gracht na manoeuvre op E17: vrouw (78) komt om het leven
Op de E17 is ter hoogte van Beervelde een dodelijk ongeval gebeurd. Een wagen met vier inzittenden belandde er na een inhaalmanoeuvre in de gracht. Eén passagier, een vrouw van 78, overleefde het niet. De drie andere inzittenden raakten gewond.
Lees verder

Hein Vanhaezebrouck kijkt uit naar topper tegen Union: "Het is aan ons om hen van hun wolk te halen"
Zondag staat in de Ghelamco Arena een onverwachte topper op het programma. AA Gent is een topclub in vorm, Union heeft zich vanuit 1B naar de kop van het klassement in 1A gepiloteerd. "Het is aan ons om hen van hun wolk te halen", zegt Hein Vanhaezebrouck.
Lees verder

Meer dan helft coronapatiënten die in ziekenhuis belanden is gevaccineerd: waarom vierde golf er toch één is van de niet-gevaccineerden
In de periode van 11 tot en met 24 oktober werden in ons land 1.249 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Meer dan de helft van hen (671) was volledig gevaccineerd, zo is te zien in cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Toch is deze vierde coronagolf er volgens experts één van de niet-gevaccineerden. "Het is een kwestie van verhoudingen", aldus viroloog Steven Van Gucht.
Lees verder

Aantal personeelseden in het onderwijs blijft licht stijgen
Het aantal personeelsleden in het Vlaamse onderwijs blijft jaar na jaar licht stijgen. In het schooljaar 2020-2021 was er sprake van 168.390 zogenaamde budgettair voltijdse equivalenten. Dat zijn er net geen 3.900 meer dan in het voorgaande schooljaar, blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.
Lees verder

Ongeveer 100 passagiers misten vlucht op Zaventem door stiptheidsactie luchtvaartpolitie, morgen mogelijk ook nog acties
Door de stiptheidsactie van de federale luchtvaartpolitie vandaag hebben zo'n honderd passagiers hun vlucht gemist vanop de luchthaven in Zaventem. Dat meldt Nathalie Pierard, woordvoerder van Brussels Airport. Volgens Joery Dehaes, vakbondssecretaris bij ACV Politie kunnen er morgen mogelijk nog spontane vakbondsacties gehouden worden door de federale politie.
Lees verder

Ongeveer 100 passagiers missen vlucht op Zaventem door stiptheidsactie luchtvaartpolitie
Door de stiptheidsactie van de federale luchtvaartpolitie vandaag hebben zo'n honderd passagiers hun vlucht gemist vanop de luchthaven in Zaventem. Dat meldt Nathalie Pierard, woordvoerder van Brussels Airport, vrijdagavond.
Lees verder

Schietpartij met wellicht dodelijke afloop: politie massaal aanwezig in Koersel
In Beringen heeft er zich een de vooravond mogelijk een dodelijk schietincident afgespeeld. Dit gebeurde meer bepaald in Koersel. Daarbij zou één persoon om het leven zijn gekomen. Meer info ontbreekt voorlopig, al melden mensen dat ze meerdere schoten hebben gehoord. De politie is massaal ter plaatse.
Lees verder

Dodelijk schietincident in Stal na confrontatie tussen bewoner en politie: "En nochtans is dit een hele brave buurt"
In de Kermisstraat in Stal heeft vandaag in de vooravond een dodelijk schietincident plaatsgevonden. De politie was ter plaatse gekomen aan een woning in het kader van een verontrustende situatie. Het escaleerde, de politie moest een wapen bovenhalen en één persoon is om het leven gekomen. Ook Comité P werd op de hoogte gebracht.
Lees verder

Politie schiet man dood nadat die agenten bedreigt met mes
In Beringen heeft de politie het vuur geopend tijdens een interventie. Het parket bevestigt dat hierbij een man overleden is.
Lees verder

De Bleeker: "Nog voor 135 miljoen coronavouchers in omloop"
Bijna de helft van de coronavouchers, die in het begin van de coronapandemie werden uitgereikt aan mensen van wie de reis werd geannuleerd, is nog niet gebruikt. Zij vertegenwoordigen een bedrag van zowat 135 miljoen euro. Dat heeft staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) vrijdag gezegd. De regering lanceert een coronavoucherbank: reisorganisatoren kunnen er geld lenen om de openstaande tegoedbonnen uit te betalen aan de klanten. Ze zullen het geld wel pas in december krijgen, terwijl er sinds september al vouchers moeten worden terugbetaald.
Lees verder

REPORTAGE. Proef op de som: zes op de tien Brusselse cafés checken coronapas (nog) niet. "Hier was nooit ambras, maar nu wel"
Na twee weken is het Covid Safe Ticket nog niet ingeburgerd in de meeste Brusselse cafés. Uitbaters en medewerkers klagen vooral de extra werkdruk aan, terwijl die niet gepaard gaat met enige vorm van compensatie. Tegelijkertijd neemt zowel fysiek als verbaal geweld toe in Brusselse horecazaken. Van de tien cafés die we bezochten, vroegen er vier naar een QR-code. "Elke klant controleren is bijna onmogelijk."
Lees verder

REPORTAGE. Proef op de som: zes op de tien Brusselse cafés checkt coronapas (nog) niet. "Hier was nooit ambras, maar nu wel"
Na twee weken is het Covid Safe Ticket nog niet ingeburgerd in de meeste Brusselse cafés. Uitbaters en medewerkers klagen vooral de extra werkdruk aan terwijl die niet gepaard gaat met enige vorm van compensatie. Tegelijkertijd neemt zowel fysiek als verbaal geweld toe in Brusselse horecazaken. Van de tien cafés die we bezochten, vroegen er vier naar een QR-code. "Elke klant controleren is bijna onmogelijk."
Lees verder

Tom (38) was eerste inwoner die klacht indiende tegen 3M en nu ook eerste die verhuist: "Ik wil mijn gezondheid niet op het spel zetten"
Tom Traets steekt zijn hele hebben en houden in verhuisdozen. Hij ruilt na 13 jaar Zwijndrecht in voor de stille – en hopelijk meer gezonde – Kempen. Tom was de allereerste inwoner die dit jaar klacht indiende tegen chemiebedrijf 3M. Hij bleef anoniem tot hij deze week het resultaat te zien kreeg van zijn bloedstaal...
Lees verder

Vermoeidheid, ongerustheid, frustratie... vierde golf hakt er zwaar in bij ziekenhuizen: "Wij zitten op ons tandvlees"
De intensieve afdelingen van onze ziekenhuizen hebben in opdracht van de overheid een kwart van hun bedden voor coronapatiënten gereserveerd, en steeds meer van die bedden raken gevuld. Of dit het begin is van een golf of van een golfje, kan niemand met zekerheid zeggen. Maar dat de ziekenhuizen kreunen, staat vast. Het personeel is moe, want voor hen ligt de werkdruk al sinds maart 2020 ononderbroken hoger dan normaal. In de periodes dat corona zich iets koester hield, moesten zij de uitgestelde behandelingen en consultaties inhalen. We gingen de temperatuur meten in het UZ Leuven, campus Gasthuisberg. "Wij zijn geen harmonica's die je zomaar kan blijven uitrekken. "Dit is nu al de vierde keer dat we helemaal moeten stretchen, en veel mensen zitten echt op de limiet."
Lees verder

Vaste benoemingen bij Vlaamse overheid doven uit vanaf 2023
De Vlaamse overheid neemt vanaf 1 januari 2023 enkel nog personeelsleden aan met een contractueel arbeidscontract. Dat meldt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). De vaste benoemingen doven uit, het contractueel statuut wordt versterkt. Ambtenaren die al vastbenoemd zijn, behouden wel hun statuut.
Lees verder