Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 oktober 2021

Glasgow enkele dagen voor klimaattop getroffen door noodweer

HLN
Glasgow enkele dagen voor klimaattop getroffen door noodweer
Enkele dagen voordat de VN-klimaattop COP26 in Glasgow begint, is de Schotse stad getroffen door noodweer. Op beelden is te zien hoe straten zijn ondergelopen. Vanwege de zware regenval moesten treinen worden stopgezet en evenementen worden afgeblazen.
Lees verder

Dedonder: militairen krijgen per maand 300 tot 500 euro meer loon
Voor het eerst in twintig jaar krijgen de militairen een loonsverhoging en maaltijdcheques. "Dat ook de pensioenen vanaf 2025 omhooggaan, is een erkenning voor de militairen die het land hebben gediend", zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder vandaag in een gesprek met De Tijd.
Lees verder

Moet ik Covid Safe Ticket ook in frituur tonen? Hebben kinderen het ook nodig? Gaat de politie controleren? 13 vragen over het coronapaspoort beantwoord
Een aantal Vlamingen gebruikten het deze zomer al om op reis te gaan of grote festivals bij te wonen, maar vanaf volgende week wordt het Covid Safe Ticket voor bijna iedereen dagelijkse kost. Daarom beantwoorden we voor u alle mogelijke vragen over dat coronapaspoort. Zodat u weet of u er recht op heeft, hoe u eraan geraakt, waar u het moet gebruiken en of er streng op zal worden gecontroleerd.
Lees verder

Patrick Jardin (68) verloor zijn dochter in de Bataclan. Nu staat hij zelf geregistreerd als extremist
In Frankrijk is de rechtbankvoorzitter van het Parijse terreurproces bedreigd met de dood. Niet door moslimextremisten, maar door medestanders van een nabestaande die hij tot de orde riep. Patrick Jardin (68) verloor zijn dochter en hield daar zoveel haat aan over dat hij nu zelf als extremist staat geficheerd. Zo juichte hij het bloedbad in een Nieuw-Zeelandse moskee publiekelijk toe, zeggend dat hij in de schoenen van de dader had willen staan.
Lees verder

Marc Van Ranst ziet toch lichtpuntje in vierde golf: "Strenge regels zullen ook zware griepepidemie tegenhouden"
Hoewel het griepseizoen in Europa doorgaans pas in december op gang trekt, is in Kroatië volgens het Europees Centrum voor Ziektepreventie en - bestrijding nu al sprake van een griepepidemie. In de VS vreest men een 'perfect storm' waarbij een nieuwe coronagolf zou samenvallen met een grieppandemie. Maar voor die zogenaamde 'twindemic' hoeven we in ons land dankzij onze hoge vaccinatiegraad tegen Covid-19 niet te vrezen, stelt voormalig griepcommissaris Marc Van Ranst. "Bovendien zullen de hernieuwde coronamaatregelen de griepepidemie helpen indijken."
Lees verder

Veljkovic vandaag voor de rechtbank: gerecht moet deal en werk van spijtoptant goedkeuren
Voetbalmakelaar Dejan Veljkovic (50) verschijnt vandaag voor het gerecht in Antwerpen. Achter gesloten deuren zal de deal tussen de spijtoptant en het federaal parket tegen het licht worden gehouden. "Een belangrijke stap", zegt zijn advocaat Kris Luyckx. "Hij wil verder met zijn leven."
Lees verder

Germain Pirlot (78) uit Oostende, de onbekende bedenker van de naam 'euro': "Dat is toch niks om fier op te zijn?"
Kent u Germain Pirlot? De vraag overviel ook onze politieke journalist Isolde Van den Eynde, dinsdag in 'De Afspraak'. Professor Hendrik Vos kwam er vertellen over zijn nieuwe boek 'Dit is Europa', en één van de honderden figuranten in de geschiedenis van ons continent is een gepensioneerde leraar uit Oostende. In 1995 bedacht hij de naam voor de nieuwe munt van de Europese Unie. De 'euro' is zijn uitvinding, maar dat weet bijna niemand. "En dan?", zegt hij. "Ik heb zelfs vrienden die niet eens weten dat ik het was."
Lees verder

Hervorming moet regering 25 miljoen euro opleveren: zo wil het voetbal de RSZ-plannen aanpakken
30 miljoen euro wil de regering ophalen in de sport door het voordelige RSZ-regime te herzien. 25 miljoen daarvan moet van het voetbal komen. De Pro League deed inmiddels een eerste voorstel richting de politiek. Hieronder leest u hoe dat eruit ziet, en welke hete hangijzers er nog zijn. Van een verdubbeling van het plafond over 'heffing' op Europees voetbal tot de grootverdieners die het meest moeten bijdragen.
Lees verder

Onderwijsveld versoepelt test- en quarantaineregels: jonger dan 12? Alleen nog testen wie symptomen heeft
Geen langere herfstvakantie, soepelere test-en quarantaineregels, maar wel mondmaskers voor de leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar. Dat is het antwoord van het onderwijsveld op de oplopende besmettingscijfers en het feit dat meer en meer leerlingen gezond thuis zitten. "We grijpen in waar het probleem vandaag zit: in het lager onderwijs, niet in het middelbaar", zegt Weyts.
Lees verder

Technologiefederatie wil dat bedrijven coronapas kunnen verplichten: "Wie weigert moet naar huis zonder loon"
Geef bedrijven de mogelijkheid het Covid Safe Ticket te verplichten op de werkvloer. Dat vraagt Agoria, de federatie van Belgische technologiebedrijven. "Wie pertinent weigert, moet terug naar huis gestuurd kunnen worden, zonder loon", zegt CEO Bart Steukers, die ruim 2.000 bedrijven in een sector met 315.000 werknemers vertegenwoordigt.
Lees verder

ONZE OPINIE. Stakend personeel en hongerstakers in aantocht. Sammy Mahdi moet vol aan de bak
Sammy Mahdi (CD&V) zet zich beter schrap. Nu valt de opvangcrisis in dit land tussen de plooien van de pandemie. Maar straks, als we gewend zijn aan dat mondmasker en de coronapas, komen de problemen rond migratie meer boven water. Gisteren legde het personeel van Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum voor asiel in Brussel, opnieuw het werk neer. Voor de tweede keer in één week. Dat gebeurt niet elk jaar. Dan moet je als staatssecretaris voor Asiel en Migratie op je tellen letten.
Lees verder

Topgeneraal VS bevestigt Chinese test met hypersonische raket: "Zeer zorgwekkend"
Peking heeft midden augustus inderdaad een test uitgevoerd met een hypersonische raket, een nieuw soort ruimtetuig. Dat heeft de hoogstgeplaatste Amerikaanse militair, generaal Mark Milley, vandaag gezegd nadat de Financial Times een tiental dagen geleden als eerste over de testen berichtte. Milley erkende dat Washington verrast was door de testen. Hij had het over een "zeer zorgwekkende test".
Lees verder

Coronacijfers in Zuid-Europa blijven laag. Wat doen deze landen anders en beter dan wij?
Een week geleden telde ons land vijftien keer meer ziekenhuisopnamen per 100.000 inwoners wegens Covid-19 dan Portugal en negen keer meer dan Spanje. In het eerste land ligt de vaccinatiegraad hoger, in het tweede lager dan bij ons. Dus moet er nog iets anders spelen.
Lees verder

367 migranten op Artsen zonder Grenzen-schip na dagen wachten aan land gegaan in Palermo
Na dagenlang wachten zijn de 367 migranten aan boord van het reddingsschip Geo Barents, van Artsen zonder Grenzen, aan land kunnen gaan in de haven van het Siciliaanse Palermo. Onder de paar honderd opvarenden, die allen op het coronavirus getest werden, zijn 172 kinderen.
Lees verder

Elise (14) zwaar verbrand na fout gelopen experiment in chemieles: "Het had veel erger kunnen aflopen"
"Plots stond mijn hele lichaam in brand. Ik wist niet waar ik het had van de pijn." De chemieles van woensdagochtend zal de 14-jarige Elise Crombez uit het West-Vlaamse Woumen nog lang achtervolgen. Toen haar leerkracht een experiment met ethanol wou voortonen, vloog de hele fles in brand en kwam die op Elise terecht. Met een helikopter werd ze in allerijl naar de brandwondenafdeling in het UZ Gent gebracht, waarna ze allicht nog een lange revalidatie tegemoet staat. "Maar ik verwijt mijn leerkracht niets", klinkt het.
Lees verder

Nieuw politieteam in strijd tegen transmigranten: gsm van slachtoffer moet smokkelbaas verraden
Zelf verklappen ze doorgaans niet wie hen voor grof geld op een bootje stak. Vaak kennen ze ook niet eens de naam van de smokkelbaas. Een nieuw politieteam gaat daarom voortaan systematisch de gsm's van slachtoffers van mensensmokkelaars binnenstebuiten keren. Gisteren belden er nog 24 transmigranten smekend om hulp van op een rubberbootje veertig kilometer diep in zee. Da's al zeker één telefoon die het netwerk kan verraden.
Lees verder

Julie Van den Steen, Vincent Fierens en Laura Tesoro doorkruisen heel Vlaanderen met 'Rode Neuzen Dag On Tour'
Op 20 november wordt de aftrap gegeven van de Rode Neuzen Dag On Tour: VTM-gezichten Julie Van den Steen en Laura Tesoro en Qmusic-presentator Vincent Fierens doorkruisen een ganse week heel Vlaanderen en roepen iedereen op om massaal acties op touw te zetten om geld in te zamelen voor Rode Neuzen Dag. Tijdens de tour worden dagelijks een aantal initiatieven 'live' in de kijker gezet. Al wie een actie via rodeneuzendag.be registreert, maakt kans om hierover te komen vertellen bij Julie, Vincent of Laura.
Lees verder

Ex-wereldkampioenen Albert en De Vlaeminck raden Van Aert Amerikaanse WK-trip af: "Ronde of Parijs-Roubaix, dát moet hij winnen"
Ja, zegt zijn hart. Neen, protesteert zijn gezond verstand. Dilemma voor Wout van Aert: moet hij eind januari 2022 naar het WK veldrijden in Amerika of niet? Twee ex-wereldkampioenen, huisanalist Niels Albert en Roger De Vlaeminck, zouden het wel weten. "Niet doen, Wout. Drie wereldtitels of vier: wat maakt het nog uit?"
Lees verder

COLUMN. Nood aan een vriend in de politiek? Neem een hond. Voor Jan Jambon: Fluf
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Jan Jambon
Lees verder

VUB-wetenschappers lanceren website die persoonlijke klimaattoekomst toont
De klimaatverandering zal ernstige gevolgen hebben voor de jongeren van vandaag. Hoe ernstig? Dat kan je nu nagaan op de nieuwe website myclimatefuture die gemaakt werd door klimaatwetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel. Een eenvoudige tool toont hoeveel meer klimaatextremen een persoon zal meemaken tijdens zijn of haar leven.
Lees verder