Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 11 oktober 2021

Geen akkoord over begroting, onderhandelaars komen morgen opnieuw samen

HLN
Geen akkoord over begroting, onderhandelaars komen morgen opnieuw samen
Het kernkabinet heeft zondagavond laat de onderhandelingen over de begroting stopgezet. Maandag om 9 uur zitten premier De Croo en de topministers van de federale regering opnieuw rond de tafel, zo werd na afloop in regeringskringen vernomen. De regering moet knopen doorhakken over de begrotingsopmaak, met een saneringsinspanning van 1 tot 3 miljard euro, een poging om de energiefactuur te drukken, hervormingen op de arbeidsmarkt en investeringsmaatregelen.
Lees verder

Waarom de winning goal van Kylian Mbappé niet werd afgekeurd: "Een belachelijke regel"
Ongetwijfeld heel wat getier in de (Spaanse) huiskamers. Hoe komt het dat de winning goal van Kylian Mbappé niet werd afgekeurd? De Franse snelheidstrein stond toch achter de Spaanse verdediging? Klopt, maar de deviatie van Eric Garcia verandert alles. Omdat hij de bal bewust beroerde, begon er volgens de nieuwe regelementen een nieuwe fase. Mbappé daardoor geen buitenspel, hij werkte het vervolgens piekfijn af.
Lees verder

"Het individu verslaat de ploeg. Spanje was beter, maar heeft geen Mbappé en Benzema"
Spanje heerste. Benzema en Mbappé beslisten – het Franse koningskoppel. Zij zetten het orgelpunt op een boeiende Final Four van de Nations League, dat stilaan aanstekelijke toernooitje. Wereldkampioen wielrennen en de Nations League gewonnen – niet mis, die Fransen.
Lees verder

"Hongerstakende Georgische ex-president Saakasjvili moet naar het ziekenhuis"
De voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili, die na gevangenneming al meer dan een week in hongerstaking is, is er erg aan toe. Zijn gezondheidstoestand is dusdanig verslechterd dat hij naar het ziekenhuis moet. Dat zegt zijn persoonlijke dokter zondag aan de Russische persagentschappen RIA en TASS.
Lees verder

Dramaserie in de maak over onlangs overleden 'Nederlandse' atoomspion Abdul Khan
De Nederlandse filmproducent Le Boxeur Films gaat een dramaserie maken over atoomspionage in Nederland door de zaterdag overleden Abdul Qadeer Khan. De titel van de serie over de 'vader van de Pakistaanse kernbom' heet 'The man who stole the bomb'.
Lees verder

Scotland Yard stopt onderzoek naar prins Andrew
De Londense politie zegt dat zij haar onderzoek stopt naar de misbruikzaak waarbij prins Andrew en de overleden zakenman Jeffrey Epstein betrokken zouden zijn. Britse media berichten dat Scotland Yard daartoe heeft besloten na gesprekken met beschuldiger Virginia Giuffre en het opnieuw bekijken van materiaal in de zaak.
Lees verder

Fransman (19) gebruikt gezondheidspas van president Macron om ziekenhuis binnen te raken
In Frankrijk is een 19-jarige man opgepakt die erin geslaagd was een ziekenhuis in Marseille binnen te geraken met de gezondheidspas van de president van de republiek, Emmanuel Macron. De gewaagde zet leverde hem een boete op, zo meldt Sud Ouest zondag.
Lees verder

Blue Origin stelt ruimtevlucht Star Trek-legende William Shatner (90) uit wegens wind
Star Trek-legende William Shatner zou dinsdag op 90-jarige leeftijd de ruimte ingaan, maar zijn vlucht is een dag uitgesteld. Ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos nam die beslissing omdat er voor dinsdag veel wind wordt voorspeld in het westen van Texas, waar de raket gelanceerd wordt.
Lees verder

VS: "Overleg met Taliban verloopt openhartig en professioneel"
De Verenigde Staten hebben gezegd dat de eerste overlegronde met de Taliban "openhartig en professioneel" is verlopen. Voor het eerst sinds de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan voerde een delegatie van de VS afgelopen weekend in persoon overleg met de huidige machthebbers in het land. De VS herhaalden echter dat zij de Taliban zullen beoordelen op hun daden, niet slechts op hun woorden.
Lees verder

Hoorzitting Polen en Hongarije om koppeling rechtsstaat aan EU-geld vandaag van start
Bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vinden vandaag en morgen hoorzittingen plaats over de koppeling tussen het naleven van de rechtsstaat in een EU-land en uitbetaling van Europese subsidies. Hongarije en Polen willen dat de verordening waarin dit is vastgelegd nietig wordt verklaard.
Lees verder

Marc Degryse stelt Martínez niet in vraag, al moet de bondscoach zijn keuzes in vraag durven stellen: "Koppigheid is geen kwaliteit"
De Final Four van de Nations League is uitgedraaid op een teleurstelling. Onze huisanalist Marc Degryse maakt de balans op. "Martínez moet doorgaan tot Qatar. Wie zou het moeten overpakken? Ik kan er zelf geen nuttig antwoord op geven."
Lees verder

Steeds meer klachten over zonnepanelen die uitvallen als de zon schijnt
Netbeheerder Fluvius ontving dit jaar al 2.397 klachten over uitvallende zonnepanelen. Dat is 65 procent meer dan vorig jaar. Dat melden Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

Politica Valerie Van Peel (43) en haar godsdienstleraar Dirk Daems (65): "Ik speelde de stoere na het seksueel misbruik. Meester Daems prikte er zo doorheen"
Sterke madam, zo wordt ze gezien en dat ìs ze ook. Politica Valerie Van Peel (N-VA) staat op de barricades voor kwetsbare jongeren en ze weet waarom. Ze werd als kind seksueel misbruikt. Goed dat er meester Daems was. Bijgenaamd 'Moses', of 'die van godsdienst'. Compleet anders dan de anderen, daar op haar strenge uniformschool waar nog de meetlat werd gehanteerd om de roklengtes te controleren. "Ik verzweeg alles, maar hij zág me. Dwars door mijn stoere pose heen."
Lees verder

REPORTAGE. De poepchique 'Zoute Sale' in Knokke, waar in één namiddag voor 12 miljoen euro aan oldtimers werd verkocht
De Cadillac van waaruit koning Boudewijn en koningin Fabiola in1960 als pas getrouwd stel het volk toezwaaiden, is gisteren in Knokke verkocht voor 86.250 euro. Dat is klein bier vergeleken met de uiterst zeldzame Bugatti uit 1994 waar iemand 2.245.500 euro voor neertelde. De Zoute Sale van veilinghuis Bonhams, de tweede belangrijkste autoveiling van Europa, leverde uiteindelijk 12 miljoen euro op. Wij mengden ons tussen het schoon volk in een adembenemende setting met rijkelijke buffetten en sloten champagne van Ruinart. Hey, it's a dirty job, but someone's gotta do it.
Lees verder

Voor elk gezin een cheque van 100 euro en andere puzzelstukjes: federale regering puzzelt verder richting deadline van morgen
Een energiecheque voor de middenklasse. Nachtarbeid in de e-commerce en langdurig werkzoekenden verplichten tot een omscholing voor een knelpuntberoep. Er liggen nog enkele struikelblokken op tafel voor een grote deal over begroting, de arbeidsmarkt, de energiefactuur en extra investeringen. "Alle puzzelstukken liggen klaar. We moeten ze nog leggen en kijken of het een mooie puzzel is."
Lees verder

Nu plan vorm krijgt om álle volwassenen derde vaccin te geven: "Coronaprik kan jaarlijkse afspraak worden zoals griepprik"
Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de Vlaamse vaccinatiecentra gevraagd om zich voor te bereiden op een nieuwe massale vaccinatiecampagne. In de simulatie die op tafel ligt, zouden tot in maart volgend jaar boostervaccins toegediend worden aan álle volwassenen. Experts sluiten daarna zelfs een jaarlijks herhalingsvaccin, zoals de griepprik, niet uit voor Covid-19.
Lees verder

Slangen op maandag. Kunnen de sceptici nog lang de gevolgen van de klimaatverstoring blijven ontkennen?
Herinnert u zich de eerste klimaat- marsen nog? De slogan 'spijbelen voor het klimaat' was genoeg om al wie al wat jaren op de teller heeft de kast op te jagen. Wat dachten ze wel, die snotapen. Konden ze echt niets anders bedenken om hun schoolluiheid te maskeren? Of de klimaatmarsen destijds het debat vooruitgeholpen hebben, zal de geschiedenis leren. Telegenieke, jonge activisten als Greta Thunberg en Anuna De Wever groeiden uit tot covermateriaal en trokken evenveel aandacht als ergernis naar zich toe. Gisteren pikten de klimaatjongeren de draad weer op.
Lees verder

Er is nog slijpwerk aan de diamant: wat kan Remco Evenepoel doen om in 2022 wel klaar te zijn voor grote doelen?
Een drama maakte Deceuninck-Quick.Step niet van de mindere dag van Remco Evenepoel. Logisch, want Tadej Pogacar mag niet de norm zijn. Tegelijk is het dubbel, want de verwachtingen voor de toekomst zijn enorm. En dus staat de renner en zijn ploeg voor een uitdaging. Wat kan beter om in 2022 wél klaar te zijn voor een grote ronde of een Monument?
Lees verder

West-Vlaming eert zijn overleden vrouw met immens fotodoek aan hun huis: "Ik wil dat iedereen ziet wat voor een prachtige vrouw ik had"
Met een levensgrote portretfoto aan de gevel van hun huis in Bissegem eert Marc Dick (54) zijn vrouw Leen (64) die een jaar geleden stierf aan de gevolgen van kanker. Een op zijn minst opvallende herdenking. "Maar ik wil dat iedereen ziet wat voor een prachtige vrouw ik heb gehad", zegt de West-Vlaming daarvan. "Zij heeft mij gemaakt tot wie ik ben: een tevreden mens."
Lees verder

Meerderheid maaltijdbezorgers in Brussel illegaal in ons land
Een groot deel van de maaltijdbezorgers in Brussel zijn mensen zonder papieren die in erbarmelijke omstandigheden werken. Dat meldt Le Soir naar aanleiding van een rondvraag. Volgens de krant bestaat er een "markt" van valse accounts op platformen zoals Uber Eats of Deliveroo.
Lees verder