Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 oktober 2021

Federale regering bereikt akkoord over begroting

Federale regering bereikt akkoord over begroting

MR en PS botsten op de valreep over nachtwerk en de vrijstelling van sociale bijdragen bij de eerste aanwerving. Maar rond 9 uur kwam dan toch de verlossende witte rook. Dat bevestigt de woordvoerder van de premier.

Lees verder

Werkend koppel betaalt 150 euro minder belastingen

De werkende alleenstaanden kunnen rekenen op een belastingverlaging van 50 euro. Voor een werkend koppel loopt die zelfs op tot 150 euro. Daarnaast gaat de aftrek voor kinderopvang omhoog.

Lees verder

Drie doden bij aanrijding door trein in Frankrijk

In Frankrijk zijn dinsdagochtend nabij het station van Saint-Jean-de-Luz, in het departement Pyrénées-Atlantiques, drie mensen overleden nadat ze werden aangereden door een trein. Een vierde persoon werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens het parket van Bayonne gaat het mogelijk om migranten.

Lees verder

Karime Belhocine nieuwe trainer KV Kortrijk

Karim Belhocine is de nieuwe trainer van KV Kortrijk. Hij volgt Luka Elsner op, die naar Standard vertrok. De ex-coach van Sporting Charleroi zal dinsdag al zijn eerste training leiden, met het oog op de competitiewedstrijd tegen Club Brugge.

Lees verder

Live | Regering geeft meer uitleg over begrotingsakkoord

De federale regering geeft om 11 uur toelichting bij het akkoord dat werd bereikt over de begroting. Volg de persconferentie hier live.

Lees verder

Oproep | Lijdt u ook onder parentale burn-out?

Het is een lastige logica: door de allerbeste ouder te willen zijn, wordt iemand soms de slechtst denkbare. Want wie lijdt onder een parentale burn-out, kan het moederen of vaderen niet meer aan. 'De schaamte daarover is schrijnend', zeggen de psychologen Moïra Mikolajczak en Isabelle Roskam, die als psychologen en onderzoekers het thema op de kaart willen zetten. Daarom zijn we op zoek naar ouders die willen getuigen over hoe ze op de rand balanceren of hebben gebalanceerd of zelfs hun grenzen overstaken.

Lees verder

Archeologen ontdekken gigantische wijnsite van 1.500 jaar oud in Israël

Archeologen hebben in de Israëlische stad Javne een gigantische wijnsite blootgelegd. De wijnmakerij zou volgens experts dateren uit de Byzantijnse periode en is ongeveer 1.500 jaar oud. Bekijk beelden van de bijzondere site in bovenstaande video.

Lees verder

IMF behoudt 'volle vertrouwen' in topvrouw Georgieva

De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) behoudt zijn 'volle vertrouwen' in topvrouw Kristalina Georgieva. Dat heeft de bestuursraad bekendgemaakt in de nacht van maandag op dinsdag.

Lees verder

Stunt tussen twee wolkenkrabbers levert nieuw wereldrecord op

De Estse motorcrosser Keity Meier sprong met haar motor van de ene wolkenkrabber naar de andere in Tallinn. Ze overbrugde een afstand van 11 meter op 117 meter hoogte. De stunt was goed voor een wereldrecord.

Lees verder

Gewapende man in Tielt verschanst zich in woning, scholen even in lockdown

De Stationsstraat in Tielt werd dinsdag afgesloten nadat een gewapende man was gesignaleerd. Scholen in de buurt werden hermetisch afgesloten.

Lees verder

Oppositie niet onder de indruk van maatregelen energiefactuur: 'Symptoombestrijding'

Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA reageren kritisch op het energie-akkoord dat de federale regering maandag heeft bereikt. Ze hekelen vooral dat de ploeg-De Croo een inspanning doet voor de meest kwetsbaren, terwijl de fors gestegen energiekosten een groter deel van de bevolking treffen.

Lees verder

Beweging sjiitische leider Moqtada al-Sadr op kop bij Iraakse parlementsverkiezingen

De beweging van de Iraakse sjiitische leider Moqtada al-Sadr claimt maandagavond dat ze de grootste is geworden in het nieuwe parlement. De opkomst voor de vervroegde parlementsverkiezingen van zondag was evenwel laag.

Lees verder

Klacht tegen Heilige Stoel is afgewezen

Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vindt dat er geen wettelijke basis bestaat voor slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk op de Heilige Stoel aan te klagen.

Lees verder

Live | N-VA-fractie vertrekt nog voor verklaring De Croo: 'Gebrek aan respect'

De federale regering-De Croo heeft dinsdagochtend een akkoord bereikt over de begroting. 'We investeren in economische groei, maar ook in de groei van mensen', aldus Alexander De Croo (Open VLD). U kunt hier de regeerverklaring van de premier live vanuit de Kamer volgen.

Lees verder

Jongeman die met luchtdrukpistool rondliep, vrijgelaten onder voorwaarden

De achttienjarige die donderdag naar de Vives Hogeschool in Kortrijk trok gewapend met een airsoftpistool, is vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk.

Lees verder

Bewakingscamera filmt moment waarop vliegtuig in Californische woonwijk crasht

Bij een vliegtuigcrash in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn maandagmiddag twee mensen om het leven gekomen. De piloot raakte mogelijk gedesoriënteerd en belandde op twee huizen, niet ver van een middelbare school. Omwonenden reageerden geschokt: 'Je huis en je geliefde huisdier in één klap verliezen, dat is te zwaar'.

Lees verder

Regering-De Croo wil 43 miljoen euro ophalen bij profvoetbal

De federale regering haalt 43 miljoen euro aan besparingen bij de profvoetballers. Liefst 30 miljoen daarvan komt van hogere RSZ-bijdragen, die vooral de veelverdieners zullen moeten betalen. Het resterende bedrag (13 miljoen euro) komt van de makelaars. Zij mogen voortaan niet meer dan 3 procent van het spelersloon inbrengen als beroepskosten.

Lees verder

FAQ - De Grote Shift

We hebben de meestgestelde vragen over De Grote Shift voor u op een rij gezet.

Lees verder

Vertaler die Biden redde, kan Afghanistan verlaten

Een Afghaanse vertaler die huidig president Joe Biden mee uit de nood hielp in 2008, is erin geslaagd om met zijn familie te ontsnappen uit het land. Dat meldt BBC.

Lees verder

Omstreden 'The social house' keert terug: 'Hebben van pauze gebruikgemaakt om te lezen, luisteren en praten'

Het omstreden internetproject 'The social house', waarbij Vlaamse influencers een tijdlang samenhokken om filmpjes te maken, keert terug in de herfstvakantie. Het productiehuis Wünderbaar zegt dat rekening is gehouden met de kritiek van de eerste – vroegtijdig stopgezette – reeks.

Lees verder

Unieke beelden van Joran van der Sloot in 'Peruaanse hel'

Een Peruaanse filmploeg kon uitzonderlijk een reportage maken over de Challapalca-gevangenis in Peru. Een van de meest beruchte gevangenen is de Nederlander Joran van der Sloot, die veroordeeld werd voor de moord op een Peruaanse studente Stephany Flores en nog steeds hoofdverdachte is in de verdwijningszaak van de Amerikaanse studente Natalee Holloway.

Lees verder

Jarenlange celstraf voor oprichter en leden van extreemrechtse Franse organisatie

De rechtbank in Parijs heeft dinsdag Logan Nisin, de 25-jarige oprichter van de ultrarechtse groepering OAS, veroordeeld tot negen jaar effectieve gevangenisstraf. Ook vijf andere leden van de organisatie werden tot celstraffen van vijf tot acht jaar veroordeeld wegens 'terroristische bendevorming.'

Lees verder

Misnoegde N-VA-fractie verlaat de Kamer: 'Hypocrisie wordt hier bevorderd tot meerderheidsbeleid'

De N-VA-fractie heeft de plenaire Kamer verlaten vlak voor de beleidsverklaring van premier Alexander De Croo (Open VLD). De oppositiepartij is misnoegd om de persconferentie die De Croo en zijn vicepremiers dinsdagvoormiddag al gaven, nog voor het parlement de details over het begrotingsakkoord te zien kreeg.

Lees verder

Wetsdokter op proces-Sanda Dia: 'Doodsvonnis was eigenlijk getekend toen hij uit de put werd gehaald'

In het Hasseltse gerechtshof is dinsdag rond 16.15 uur na dik twee uur het getuigenverhoor in het proces over de fatale studentendoop van Sanda Dia afgerond. Drie gerechtsdeskundigen kwamen hun verslag toelichten in de volle zittingzaal, waar ook vier Reuzegomleden aanwezig waren.

Lees verder

Belastingvoordeel voor tweede woning blijft toch overeind

De federale regering raakt dan toch niet aan het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede woning. De afschaffing lag op tafel, maar 'een aantal partijen ging daar niet mee akkoord', zegt Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne.

Lees verder

Verlamde man wordt door agent aan de haren uit wagen gesleurd en dient klacht in

Een zwarte man met dwarslaesie uit de Amerikaanse staat Ohio heeft een klacht ingediend tegen lokale politieagenten die hem op 'onmenselijke' wijze hebben aangehouden. Clifford Owensby beschuldigt hen van etnische profilering en geweldpleging.

Lees verder

Rechtbank Dendermonde stelt vragen bij euthanasiewet

De rechtbank in Dendermonde wil zich niet uitspreken over fouten die bij de euthanasie van Tine Nys zouden zijn gebeurd. De voorzitter legt eerst twee fundamentele vragen over de wet voor aan het Grondwettelijk Hof.

Lees verder

'Vivaldi reflecteert diversiteit van ons land. En diversiteit levert creativiteit'

'De economie herstellen, vernieuwen en duurzamer maken.' Verwacht van de regering-De Croo in haar eerste post-coronajaar geen revolutie.

Lees verder

Diependaele waarschuwt dat aanpassen fiscale regeling co-ouderschap niet 'in een vingerknip' kan

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) onderzoekt hoe de fiscale regels rond de onroerende voorheffing beter rekening kunnen houden met co-ouderschap. Voor sommige zaken berust het voordeel nog enkel bij de ouder waarbij het kind is gedomicilieerd. De regels aanpassen zal wel nog enige tijd in beslag nemen, waarschuwt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA).

Lees verder

12 tips voor Film Fest Gent

Vanavond geeft het 47ste Film Fest Gent het startschot voor een lawine aan films. Maar hoe zie je het bos door de bomen? Uit 118 films selecteren onze filmjournalisten hun twaalf favorieten.

Lees verder

Duikbootgeheimen verstopt in boterham met pindakaas

De Amerikaanse luitenant Jonathan Toebbe en zijn vrouw Diana probeerden informatie over nucleaire duikboten te verkopen aan een buitenlandse mogendheid. Maar ze kwamen terecht bij een undercoveragent van de FBI.

Lees verder

Antwerpfans niet welkom bij Fenerbahçe voor Europa League-wedstrijd

Slecht nieuws voor de supporters van Antwerp die op 21 oktober de match van de Great Old in Istanbul willen bijwonen. De lokale autoriteiten in Turkije laten geen uitfans toe voor de wedstrijd tussen Antwerp en Fenerbahçe in de groepsfase van de Europa League.

Lees verder

'Ik was er niet klaar voor om alleen nog vrije tijd te hebben'

De arbeidsmarkt zoekt koortsachtig naar werkkrachten. Tegelijk zijn er flink wat gepensioneerden die toch nog wat zouden willen werken.

Lees verder

Forensische genetica kan 'cold cases' helpen oplossen

Wordt de 30 jaar oude moord op Ingrid Caeckaert alsnog opgelost? Als onze overheid zou toelaten dat speurders gebruikmaken van de modernste inzichten in de forensische genetica, is dat mogelijk. Dat zegt Sofie Claerhout, de winnares van de PhD Cup.

Lees verder

'Kleine boer profiteert niet van algemene prijsstijgingen'

'Frustrerend: cacaoboeren waren productiever, maar krijgen toch geen faire prijs', waarschuwt de Keniaanse directeur van Fairtrade International.

Lees verder

Netflix verdedigt comedyshow ondanks kritiek

Netflix neemt het op voor comedian Dave Chappelle, nadat die onder vuur kwam wegens transfobe opmerkingen in zijn laatste show. Een werknemer die commentaar had, werd wel geschorst.

Lees verder

'Hutsepot aan maatregelen' in begrotingsakkoord maakt gemengde gevoelens los

Het begrotingsakkoord waarover het kernkabinet het dinsdagochtend eens raakte, leidt tot 'gemengde gevoelens'. Zo hebben werkgevers, vakbonden en armoedeorganisaties lof voor de manier waarop de energiefactuur wordt aangepakt. Maar op diverse andere onderdelen, of het ontbreken ervan, is wel kritiek te horen.

Lees verder

Bart De Pauw en merendeel van de vrouwen zakken af naar proces

De meerderheid van de vrouwen die zich burgerlijke partij heeft gesteld in de zaak tegen tv-maker Bart De Pauw zal woensdag ook zelf naar de rechtbank in Mechelen komen. Ook De Pauw zelf zal aanwezig zijn. De pleidooien zullen twee dagen in beslag nemen.

Lees verder

Belasting op korte vluchten baart Brussels Airlines zorgen

Korte trips met het vliegtuig moeten worden ontmoedigd met een belasting. De luchtvaartsector toont zich bezorgd.

Lees verder

Nederlandse kroonprinses mag 'ook als ze met een vrouw zou trouwen' koningin worden

Niets staat de Nederlandse kroonprinses Amalia in de weg om met een vrouw te trouwen, mocht ze dat willen. Dat heeft premier Mark Rutte geantwoord op vragen over mogelijke problemen met de erfopvolging.

Lees verder

Jonge Duivels doen gouden zaak met winst tegen Denemarken

De Belgische beloften zijn goed op weg zich te kwalificeren voor het EK voetbal. Door 1-0 winst tegen Denemarken hebben de U21 na vier wedstrijden het maximum van 12 punten op zak. Spits Loïs Openda scoorde het enige doelpunt.

Lees verder

Vreemde in eigen land

'Praten over racisme haalt veel trauma's naar boven, en ik ben het ook een beetje beu', zegt Yassine Boubout in de tweede aflevering van Het leven in kleur. Ik kan hem geen ongelijk geven. Maar deze nieuwe documentairereeks op Canvas van journaliste Karine Claassen is de eerste Vlaamse reeks over ­racisme van een maker van kleur.

Lees verder

Geen tv-show meer voor Golden Globes

De uitreiking van de Golden Globes wordt volgend jaar niet op televisie uitgezonden. Dat heeft de organisatie die de film- en televisieprijzen uitreikt, de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), aangekondigd. Eerder raakte al bekend dat zender NBC de ceremonie niet zou uitzenden, nu blijkt dus dat er helemaal geen tv-show komt.

Lees verder

Waar is het echt fout gelopen bij de watersnood in Wallonië?

Wallonië werd heel zwaar getroffen door de watersnood midden juli. 41 mensen kwamen om, meer dan 23.000 woningen en 2500 bedrijven werden beschadigd. Natuurlijk wordt er dan ook gezocht naar een schuldige. Werden de sluizen van de grote stuwdam boven de Vesder te snel opengezet? Of zijn de waarschuwingen van de weerman niet ernstig genomen?

Lees verder

De schaduw van Dutroux | De Belgische ziekte (afl. 4)

De zaak-Dutroux werd in de loop der jaren een symbool voor ons land. Is de zaak typisch Belgisch, of beelden we ons dat maar in? En waarom raakte de zaak aan zo veel Belgische pijnpunten?

Lees verder

Amerikaanse Congres akkoord met tijdelijke verhoging schuldenplafond

Het Amerikaanse Congres heeft dinsdag het licht op groen gezet voor een tijdelijke verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond tot het eind van het jaar. Wat er daarna zal gebeuren is nog afwachten.

Lees verder

'Squid Game' succesvolste serielancering ooit op Netflix

De Koreaanse serie Squid Game heeft wereldwijd 111 miljoen abonnees bereikt. Het is daarmee volgens Netflix de show die het beste ooit scoorde in de eerste vier weken op het streamingplatform.

Lees verder

Opnieuw bijna 10 overlijdens per dag door covid-19

Het gemiddeld aantal mensen dat in België per dag overleden is aan de gevolgen van covid-19 is in de voorbije periode weer toegenomen. Ook het aantal besmettingen stijgt opnieuw. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Weerbericht | Opklaringen en wolken wisselen elkaar af

Woensdag wisselen opklaringen en wolken elkaar af en vallen er hier en daar enkele buien. In de namiddag blijft het nagenoeg droog over de westelijke landshelft, maar over het oosten blijft de kans op een paar buitjes nog bestaan. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Elise Mertens bereikt halve finales dubbelspel Indian Wells

Elise Mertens heeft zich samen met de Taiwanese Hsieh Su-Wei geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel op het prestigieuze WTA-toernooi in het Amerikaanse Indian Wells (hard/8.150.470 dollar).

Lees verder

Webwinkel Coolblue stelt beursgang uit

De Nederlandse webwinkel Coolblue, die ook in België en Duitsland actief is, stelt de geplande beursgang in Amsterdam uit.

Lees verder

Amerikaanse blogster Gabby Petito stierf door wurging, enkele weken voor ze werd gevonden

De 22-jarige Amerikaanse blogster Gabrielle 'Gabby' Petito is omgekomen door wurging, drie tot vier weken voor haar lichaam werd gevonden. Dat heeft de wetsdokter verklaard die de autopsie op haar lichaam heeft uitgevoerd.

Lees verder