Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 2 oktober 2021

Diependaele laat Vlaamse uitgaven napluizen, maar vangt bot bij Onderwijs

Diependaele laat Vlaamse uitgaven napluizen, maar vangt bot bij Onderwijs

Voor de allereerste keer zette Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) de Vlaams Brede Heroverweging op. Een half jaar lang plozen de Vlaamse administraties uit of elke euro goed besteed werd. De oefening leverde al wat materiaal op voor de begroting, maar niet elk departement wist scenario's aan te leveren voor mogelijke besparingen. Onderwijs bijvoorbeeld zag geen ruimte.

Lees verder

De Ensors worden genderneutraal

De Ensors, de belangrijkste Vlaamse tv- en filmprijzen, worden genderneutraal. De categorieën beste acteur en beste actrice worden dus samengevoegd, waardoor er de komende editie enkel nog awards worden uitgereikt voor de 'beste acteerprestatie'. Dat melden de organisatoren vrijdag.

Lees verder

Antwerp-supporters gooien met rollator na Duits doelpunt

Het was donderdag al de hele namiddag onrustig rond het Bosuilstadion in Deurne, en ook 's avonds ging het er hard aan toe tijdens de Europa League-match tussen Antwerp en Frankfurt. Na de 0-1 van de bezoekers gooide een Antwerp-fan een rollator (of is het een step of plooifiets?) naar beneden. Bekijk de bizarre beelden in de video hierboven.

Lees verder

Parijse seriemoordenaar uit de jaren 80 bekent schuld in afscheidsbrief

Al 35 jaar lang zoekt de Franse politie naar de ongrijpbare man met vier moorden en zes verkrachtingen op zijn geweten. Een 59-jarige voormalige politieagent bekende die misdaden woensdag in een afscheidsbrief alvorens zelfmoord te plegen. Zijn genetisch materiaal komt overeen met dat verzameld op de plaatsen delict.

Lees verder

Praagse schoolkinderen fluiten donkere speler uit, zes maanden na racistisch incident

Glen Kamara van het Schotse Rangers is donderdag in de Europa League uitgefloten door het publiek van tegenstander Sparta Praag. Na een eerder racistisch incident, mochten enkel schoolkinderen de wedstrijd bijwonen.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Laat uw mondmasker niet thuis'

'Een mondmasker meenemen wanneer je de deur uitgaat, blijft een gezonde reflex', benadrukt Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. Vanaf vandaag versoepelen de mondmaskerregels. De besmetting- en ziekenhuiscijfers gaan in België gaan in België de goede kant op.

Lees verder

Primeur: zeedrone filmt woeste oceaan vanuit oog van orkaan

Een acht meter hoge zeedrone heeft voor het eerst beelden kunnen maken vanop een plaats waar nog geen enkel onderzoeksschip zich heeft gewaagd: het centrum van een orkaan van de vierde categorie. De drone maakte unieke beelden die wetenschappers nieuwe informatie oplevert over stormen op de Atlantische Oceaan. Bekijk ze in bovenstaande video.

Lees verder

Podcasttips | Dr. Bones: lijkarts, militair, toptennisser en serieleugenaar

Een man zonder diploma die zich uitgeeft voor forensisch patholoog, een topfavoriet die geen wereldkampioen wordt en weetjes met Koen Fillet: de podcasts van de week.

Lees verder

De Ketelaere haalt Rode Duivels-selectie, Benteke en Vanheusden vallen af

Bondscoach Roberto Martinez maakte vrijdagmiddag in het nationaal oefencentrum in Tubeke zijn 23-koppige selectie bekend voor de Final Four van de Nations League, die volgende week in Italië gespeeld wordt.

Lees verder

Krokodil hapt overvliegende drone uit de lucht

Een cameraman van de Australische openbare omroep mag vaarwel zeggen aan zijn drone. Voor een reportage filmde de journalist vanuit de lucht een groep krokodillen, maar wanneer hij te dichtbij vloog, zag een krokodil zijn kans schoon en sleurde het dier de drone behendig het water in. De beelden konden gerecupereerd worden, kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Vlaanderen en de frisse bries van de bevrijding

Zonder mondmasker naar de bakker en zonder coronapas op een terrasje: in Vlaanderen is het geen probleem, in Brussel en Wallonië onmogelijk. Vanaf vandaag leven Vlaanderen en de rest van België in twee aparte werelden.

Lees verder

Ex-werknemer kon Luminus-klanten bijna 17.000 euro afhandig maken

Een gewezen werknemer van elektriciteitsleverancier Luminus slaagde erin de profielen van een tiental klanten te hacken zodat het bedrijf geld dat zij nog tegoed hadden op zijn rekening stortte. Hij week uit naar Spanje en werd bij verstek tot 15 maanden effectieve celstraf veroordeeld.

Lees verder

De eerste vier seizoenen van de regering-De Croo

De Vivaldi-regering met socialisten, liberalen, groenen en CD&V is vandaag één jaar aan de slag. Hun mantra bij de start: 'Meer samenwerking en respect'. Maar hoe verliep het paars-groene huwelijk tot nu toe?

Lees verder

Ensors reiken genderneutrale acteerprijzen uit

Na de Gouden Kalveren in Nederland en het Filmfestival van Berlijn zal ook het Filmfestival in Oostende genderneutrale acteerprijzen uitreiken. 'We zijn eraan toe', zegt Els Dottermans, een voormalig criticaster.

Lees verder

Concurrentiewaakhond vervolgt tabakssector voor verboden prijsafspraken

Het auditoraat van de Belgische mededingingsautoriteit (BMA) heeft besloten vier tabaksgroepen te vervolgen voor prijsafspraken. De mededingingscollege moet nu beslissen.

Lees verder

Leuvense zonnewagen met paard en kar toegekomen in Marokko voor nieuwe Solar Challenge

De onderdelen van de zonnewagen van het Belgische Solar Team vonden dankzij nog een alternatieve energiebron hun weg naar de werkplaats in Agadir, waar de laatste aanpassingen voor de Solar Challenge Morocco 2021 zullen gebeuren. Paard en kar vervingen de vorkheftruck, die zich niet kon handhaven op de stoffige ondergrond.

Lees verder

Vlaamse regering past voor uitbreiding coronapas, burgemeester Bonte voelt zich 'in steek gelaten'

Vlaamse steden en gemeenten kunnen het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) niet uitbreiden. Het besluit stoot Hans Bonte (Vooruit), burgemeester van Vilvoorde, fel tegen de borst. 'Het miskent de complexiteit van de rand rond Brussel', reageert hij.

Lees verder

Congresleden getuigen over abortus na verkrachting: 'Het was tenminste mijn keuze'

Sinds ze in Texas de meeste abortussen willen verbieden, staat abortus in de VS opnieuw bovenaan de politieke agenda. Donderdag vond dan ook een hoorzitting plaats in het congres in Washington D.C.. Tijdens die zitting kwamen enkele congresleden tussenbeide om over hun persoonlijke ervaringen te getuigen. Bekijk er enkele in de video hierboven.

Lees verder

Lava hertekent kustlijn La Palma met schiereiland van 19 hectare groot

De lava uit de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische Eiland La Palma stroomt al drie dagen in de oceaan, waardoor er een nieuw schiereiland is ontstaan. Het eiland van versteende lava is al 19 hectare groot en verlegt de kustlijn van La Palma zo'n 400 meter naar het westen. Drones en satellieten brachten het nieuwe eiland in beeld, kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Federale regering vraagt Europa 185 miljoen voor Waalse overstromingen

De federale regering vraagt 185 miljoen euro aan de Europese Unie voor de Waalse heropbouw na de overstromingen. De komende weken neemt de Europese Commissie een beslissing.

Lees verder

Veel regen en fikse wind op komst: KMI kondigt code geel af in hele land

Het gaat vrijdag fors regenen in de meeste delen van ons land, en dit weekend belooft weinig beterschap: met name tussen zaterdagavond en zondagnamiddag belooft er op korte tijd veel neerslag te vallen, het KMI kondigt daarom code geel af in alle Vlaamse provincies. Ook de wind belooft stevig te gaan waaien.

Lees verder

New York heeft nieuwe topattractie op 300 meter hoogte

De nieuwste toeristische attractie in New York City is er niet een voor mensen met hoogtevrees. Op een van de bovenste verdiepingen van een wolkenkrabber opent binnenkort een glazen uitkijkplatform. Het maakt deel uit van een kunstinstallatie en bestaat ook uit spiegels, waardoor het bruisende straatbeeld van Manhattan in de ruimte gereflecteerd wordt. 'Summit' zal vanaf 21 oktober voor het grote publiek toegankelijk zijn.

Lees verder

Politici willen extra btw-inkomsten op energie aan gezinnen teruggeven

De federale regering buigt zich over voorstellen om de sterk stijgende energieprijzen te counteren. De PS pleit voor een energiecheque van 100 euro per gezin. Andere politici willen de meerinkomsten op btw aan de gezinnen teruggeven.

Lees verder

'Welcome to Engeland': vergeet uw paspoort niet bij een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk

Wie naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen, moet vanaf vandaag een internationaal paspoort kunnen voorleggen aan de grens. Dat is een van de Brexit-maatregelen die vanaf vandaag gelden.

Lees verder

Eindelijk duidelijkheid over wat zwaargewonde Gentse student overkwam

Politie en parket gaan uit van een ongeval in het onderzoek naar wat Dali Van Buynder (20) is overkomen. De student werd zwaargewond op straat teruggevonden na een nachtje stappen in de Overpoort.

Lees verder

'Ripdeal' was aanleiding voor steekpartij die leven kostte aan 15-jarige jongen in Oostkamp

De 19-jarige verdachte in de dodelijke steekpartij in Oostkamp blijft een maand langer in de cel. Dat besliste de Brugse raadkamer vrijdagmorgen. Ondertussen is ook duidelijk dat een zogenaamde ripdeal eerder die week wellicht aan de oorsprong van de ruzie lag. De dader moest nog zo'n 600 euro aan de entourage van het latere slachtoffer.

Lees verder

Britse Prinses Beatrice maakt naam dochter bekend

Prinses Beatrice beviel een kleine twee weken geleden van haar eerste dochtertje. En nu heeft het kindje ook een naam: Sienna Elizabeth.

Lees verder

Scarlett Johansson en Disney sluiten deal: dan toch geen rechtszaak over Black widow

Scarlett Johansson en Disney hebben hun conflict over de verloning van de actrice bijgelegd. Beide partijen hebben een minnelijke schikking getroffen waardoor er geen rechtszaak komt.

Lees verder

Elise Mertens geeft met blessure op voor kwartfinales dubbelspel in Chicago

Elise Mertens moet verstek laten gaan voor de kwartfinales van het dubbelspel van het WTA-toernooi in Chicago (hard/565.530 dollar). De Limburgse sukkelt met een blessure na haar uitschakeling in het enkelspel donderdag.

Lees verder

Italiaanse politie houdt klopjacht op maffiabaas Cosa Nostra

Op Sicilië is vrijdag een grootscheepse klopjacht gehouden op de voortvluchtige maffiabaas Matteo Messina Denaro. Een speciale politiemacht van 150 man nam aan de zoekactie deel. Tientallen huizen op het eiland die toebehoren aan aanhangers of naaste medewerkers van de maffioso zijn doorzocht.

Lees verder

Spanje vraagt gezamenlijke Europese aankoop van gas

De Spaanse premier Pedro Sanchez pleit voor Europese groepsaankopen als reactie op de forse prijsstijgingen op de gasmarkten. 'De gezamenlijke aankoop van vaccins heeft goed gewerkt. Waarom versterken we onze onderhandelingsmacht niet door samen gas te kopen en een strategische reserve aan te leggen.'

Lees verder

Al vijf gascentrales kandidaat voor federaal steunmechanisme

Door het bod van voorlopig vier energiebedrijven voor de bouw van vijf gas­centrales is er meer aanbod dan vraag en steun.

Lees verder

Japan maakt zich op voor prinselijk huwelijk, ondanks controverse

De Meghan en Harry van Japan worden ze genoemd. Prinses Mako geeft haar keizerlijke status op om te trouwen met haar oud-studiegenoot Kei Komuro. Hun relatie veroorzaakt al jaren controverse in het land. Hij is 'maar' een gewone burger en hij heeft – oh, schande – lang haar.

Lees verder

Bevriezing energieprijzen ligt niet op tafel

De regering zal het Franse voorbeeld om prijsstijgingen voor energie te blokkeren, niet volgen. De ervaring leert dat zo'n maatregel als een boomerang terugkeert.

Lees verder

Polen verlengt noodtoestand aan Wit-Russische grens

Steeds meer migranten proberen de Europese Unie te bereiken langs de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Het parlement in Warschau heeft de noodtoestand in het grensgebied verlengd tot eind november.

Lees verder

Misnoegde Standard-supporters spellen spelers de les op het veld na achterstand tegen KV Mechelen

De tiende speeldag van de Jupiler Pro League is turbulent begonnen. KV Mechelen kon binnen de eerste 20 minuten drie keer scoren tegen Standard. Tot groot ongenoegen van de Luikse supporters.

Lees verder

Tennisballen en veldbestormende fans brengen Malinwa niet van de wijs: KV Mechelen zet Standard eenvoudig opzij

Al na twintig minuten lag deze KV Mechelen - Standard in zijn definitieve plooi. Cuypers was de Standard-defensie na vier minuutjes al te snel af, Mrabti verdubbelde de voorsprong vanop de stip en nog voor de twintigste minuut werkte Walsh een knappe aanval af met het hoofd. Na heel wat ongeregeldheden met veldbestormende fans en tennisballen wisten de Luikenaren nog de 3-1 binnen te leggen, maar verder kwam Standard dus niet.

Lees verder

Einde van een tijdperk: welke toekomst wacht James Bond?

Bond is back. No time to die is de laatste film over de Britse spion 007 met Daniel Craig in de hoofdrol. Heeft James Bond nog een toekomst? Of is de macho niet meer mee met de tijd (en zou hij beter met pensioen gaan)?

Lees verder

Ongehoord | 'ABBA kan niets verkeerd doen'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames stijgt tot 59 coronapatiënten per dag

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week lichtjes afgenomen, terwijl de sterfgevallen en ziekenhuisopnames toenamen. Het reproductiegetal zit boven de grens van 1 en stijgt verder. Dat blijkt zaterdag uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Regenachtig en zwaarbewolkt eerste weekend van oktober

Zaterdagochtend zijn er tijdelijk nog een paar lokale opklaringen mogelijk, maar al snel wordt het overal zwaarbewolkt. Het blijft echter, afgezien van wat plaatselijke neerslag over het zuidoosten, in vele streken een vrij groot deel van de dag overwegend droog.

Lees verder