Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 15 oktober 2021

Delphine liet haar borsten en eierstokken preventief weghalen. “Als ik één vrouw kan overtuigen, is mijn missie g...

HLN
Delphine liet haar borsten en eierstokken preventief weghalen. "Als ik één vrouw kan overtuigen, is mijn missie geslaagd"
"De kans dat ik daar ooit kanker zou ontwikkelen, was tachtig procent. Ik wil de ziekte voor zijn." Na een genetisch onderzoek staat het zwart op wit: journaliste Delphine Van Snick (36) is draagster van het borstkankergen. Daarom liet de jonge mama onlangs preventief haar borsten en eierstokken wegnemen. "Ik heb vijftig procent kans om het door te geven. Met die wetenschap zomaar aan een baby beginnen? Dat staat mijn geweten niet toe."
Lees verder

Bernal woedend na dood van hond: "Met zo iemand is echt iets mis"
Egan Bernal is boos. Yako, de hond van zijn broer, is deze week gestorven en het beestje bleek vergiftigd te zijn. "Met iemand die tot zoiets in staat is, is echt iets mis", schrijft de Colombiaanse klimmer op Instagram. "Niemand heeft het recht om het leven van zo'n onschuldig wezen te beëindigen".
Lees verder

Nieuw-Zeeland stuurt nationale tovenaar (88) na 23 jaar de laan uit
Sinds 1998 stond Ian Brackenbury Channell als 'Wizard' op de payroll van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Maar die zet het contract van bijna 10.000 euro per jaar voor de tovenaarskunsten van de inmiddels 88-jarige man nu stop. Zo komt er een einde aan misschien wel de enige officieel door de staat aangeduide tovenaar ter wereld.
Lees verder

QUIZ. 7 Dagen, 7 Vragen. Hoe goed ben jij op de hoogte van de actualiteit?
Zeven dagen, zeven vragen. Bewijs dat je de actualiteit beter beheerst dan Stef Wauters, Dany Verstraeten en Goedele Wachters samen.
Lees verder

Gewezen tennisster Jelena Dokic deelt een voor haar erg pijnlijke foto: "Een paar jaar later maakte ik bijna een einde aan mijn leven"
Voormalige tennisster Jelena Dokic (38) heeft een hartverscheurende Instagram-post geplaatst. De foto toont een jonge Dokic, helemaal van de kaart nadat haar tirannieke vader weer eens over de schreef was gegaan. "Een paar jaar later maakte ik bijna een einde aan m'n leven", bekent ze. De Australische wil met de post als ervaringsdeskundige tegen wil en dank - ze schreef er in 2017 een boek over - het bewustzijn van geestelijke gezondheidszorg proberen vergroten.
Lees verder

"Ik kocht stiekem afslankpillen, de nadruk lag zo op ons gewicht:" Nederlandse oud-triatleten doen verhaal over psychische en fysieke mishandeling
Nederlandse triatleten zeggen in het verleden psychisch en fysiek mishandeld te zijn. Dat gebeurde op het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC), geven tien oud-sporters aan in het Nederlandse dagblad 'Trouw'.
Lees verder

"Cryptomunten kunnen financiële crisis veroorzaken -zo groot als in 2008", waarschuwt Nationale Bank van Verenigd Koninkrijk
De vice-gouverneur van de 'Bank of England', Jon Cunliffe, waarschuwt dat cryptomunten een wereldwijde financiële crisis kunnen veroorzaken tenzij er een strenge regelgeving wordt ingevoerd. "Beleggers in cryptomunten moeten bereid zijn al hun geld te verliezen."
Lees verder

Ontploffing in sjiitische moskee in Afghaanse stad Kandahar, "16 doden en 32 zwaargewonden"
In een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar deed zich vandaag tijdens het vrijdaggebed een zware ontploffing voor. Dat heeft de Qatarese nieuwszender al-Jazeera op gezag van veiligheidsbronnen gemeld. Er zouden "zeven doden en dertien gewonden" gevallen zijn. Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn er zeker "zestien mensen omgekomen en nog eens 32 gewond". Het aantal werd nog niet officieel bevestigd.
Lees verder

Ontploffing in sjiitische moskee in Afghaanse stad Kandahar, "7 doden en meerdere zwaargewonden"
In een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar deed zich vandaag tijdens het vrijdaggebed een zware ontploffing voor. Dat heeft de Qatarese nieuwszender al-Jazeera op gezag van veiligheidsbronnen gemeld. Er zouden "zeven doden en dertien gewonden" gevallen zijn, maar dit aantal werd nog niet officieel bevestigd.
Lees verder

Na een korte pauze: Sarah van Soelen laat opnieuw van zich horen op sociale media
Na een afwezigheid van ongeveer een maand heeft Sarah van Soelen (25) nog eens een foto gedeeld op Instagram. Midden september verdween de vriendin van André Hazes (27) even uit de schijnwerpers omdat ze het moeilijk had met alle aandacht. Als gevolg trok de blondine richting Spanje voor een cursus mediatraining.
Lees verder

"Verkrachter: we snijden je lul eraf": met deze protestborden tonen vrouwen in Elsene hoe boos ze zijn na verkrachtingszaak in café
In Elsene hebben gisteravond zowat 1.300 mensen deelgenomen aan een mars nadat bekend raakte dat een barman minstens zeventien vrouwen gedrogeerd en verkracht zou hebben. De aanwezigen wilden de slachtoffers vooral een hart onder de riem steken en vroegen gerechtigheid. De boodschappen op hun bordjes logen er dan ook niet om. "Verkrachter, we snijden je lul eraf", klonk het onder meer.
Lees verder

'Squid Game' uitgekeken? Acht films en series om de leegte op te vullen
Bang om in een zwart gat te vallen nu u Netflix-hype 'Squid Game' heeft uitgekeken? Wij verzamelden voor u 8 films en series die de leegte misschien kunnen opvullen. Een verzameling van geschifte spelletjes, een strijd om te overleven en een blik op een bijzondere en grimmige toekomst.
Lees verder

"Vraag hier tien Amerikanen wat cyclocross is en er zullen er tien het niet weten": voor veel crossers blijkt VS-trip niet bepaald een 'American dream'
Sven Nys vindt het goed voor de ontwikkeling van het veldrijden, zijn oude rivaal Bart Wellens is een pak minder enthousiast. Het veldrithoofdstuk in de Verenigde Staten maakt de tongen los. "Nys en zijn ploeg hebben een heel bedrijf achter hen, terwijl wij onszelf moeten behelpen met een tentje en minder middelen", schetst Wellens de situatie. Is het zó schrijnend?
Lees verder

Dertiger die scholiere (16) om het leven bracht, wordt gehoord in de zaak Nicky Verstappen: Deed Jos Brech bekentenis aan Bekir E.?
Bekir E., de nu 34-jarige veroordeelde moordenaar van de Rotterdamse scholiere Hümeyra (16) wordt vandaag gehoord in de zaak-Nicky Verstappen, de 11-jarige Nederlandse jongen die in 1998 dood werd gevonden aan een zomerkamp. Volgens Bekir E. heeft verdachte Jos Brech in de gevangenis tegen hem gezegd dat hij betrokken is bij de dood van de jongen. Brech houdt ook na zijn veroordeling zijn onschuld vol.
Lees verder

Niet alleen voor 'the rich and famous': Burj Al Arab in Dubai opent deuren nu ook voor bezoekers
Het is gebouwd in de vorm van een zeil op een kunstmatig eiland en spreekt al jaren tot de verbeelding in Dubai. Tot nog toe kon je het luxueuze hotel Burj al Arab enkel betreden als hotelgast of restaurantbezoeker én daar moest je dus heel wat centen voor veil hebben. Maar daar komt vanaf nu verandering in.
Lees verder

Football Talk. Eupen mist Amat en Kayembe tegen AA Gent - Crespo moet opstappen bij Sao Paulo
Stefan Krämer kan voor de match van zondag op AA Gent geen beroep doen op Jordi Amat en Edo Kayembe. Amat is geschorst als gevolg van zijn rode kaart tegen Racing Genk. Kayembe komt pas vandaag terug naar België na zijn interlands met Congo en gezondheidsproblemen van een familielid ginds en moet in quarantaine.
Lees verder

Huisartsen bezorgd over haalbaarheid van testen tijdens verkoudheidsgolf en griepseizoen: experten stellen nieuw systeem voor
Er rolt een verkoudheidsgolf over ons land en dat zullen onze huisartsen geweten hebben. Ze worden overstelpt door patiënten met klachten die echter evengoed op een besmetting met het coronavirus kunnen wijzen. En dan moet het griepseizoen er nog aankomen. "De huisartsen zijn terecht bezorgd of het wel realistisch is om iedereen te blijven testen", aldus viroloog Steven Van Gucht. "We hebben vanuit de wetenschappelijke adviesgroep dan ook aangedrongen op een nieuw testsysteem, dat ook al gebruikt wordt in het buitenland."
Lees verder

GOLDEN BOYS. Ibrahim Maaroufi, van 'kroonprins van Inter' tot voetbalnomade: "Mijn naam werd genoemd na aanslagen in Brussel. Ik werd gek"
Ibrahim Maaroufi (32) trainde met Zlatan Ibrahimovic, Luis Figo en Patrick Vieira. Maar zijn gouden toekomst bij Inter Milaan maakte plaats voor een reis rond de wereld. Hypergetalenteerd, maar met zijn hoofd tegen de muur gelopen. En tot overmaat van ramp dook zijn naam nog plots eens op in het dossier rond de aanslagen in Brussel. "Zulke dingen maken je gek."
Lees verder

Kinderen, knutsel zelf je CO2-meter ineen: uitgeverij ontwikkelt bouwpakket voor scholen
De educatieve uitgeverij TESS uit Wevelgem heeft bouwpakketten samengesteld kinderen en jongeren om zelf kwalitatieve CO2-meters te maken. "Ik raakte gefrustreerd toen ik zag dat scholen massaal dure CO2-meters begonnen te kopen die vaak kwalitatief niet goed zijn", vertelt zaakvoerder en industrieel ingenieur Niels De Vlieger (30).
Lees verder

Pijl-en-boogmoorden Noorwegen: "Mentale gezondheid dader wordt nu onderzocht"
"De man die woensdag in het Noorse Kongsberg met pijl en boog vijf mensen heeft gedood, is overgedragen aan een medische instelling", zo heeft procureur Ann Iren Svane Mathiassen vrijdag gemeld.
Lees verder