Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 22 oktober 2021

De stad Londen heeft meer standbeelden van dieren dan van vrouwen, toont recente studie

HLN
De stad Londen heeft meer standbeelden van dieren dan van vrouwen, toont recente studie
De stad Londen heeft meer standbeelden van dieren in het straatbeeld dan van vrouwen of mensen met een niet-witte huidskleur. Dat bleek donderdag uit een studie van de Britse vereniging 'Art Uk'. De burgemeester van Londen wil hier verandering in brengen en spendeert dit jaar 1,2 miljoen euro om meer diversiteit te krijgen op vlak van standbeelden.
Lees verder

Onze man in Londen ziet hoe Genk een probleem heeft: "Het zit in het kopje. En krijg het daar maar eens uit"
Ander toneel, zelfde problemen. Racing Genk liet zich tegen West Ham voor de elfendertigste keer pakken op stilstaande fases. Een goéd Genk kan geweldig voetballen, maar deze spelersgroep oogt mentaal te fragiel.
Lees verder

Haïtiaanse bendeleider dreigt ermee "geweer leeg te schieten" in hoofden van ontvoerde missionarissen
De leider van de Haïtiaanse bende die een groep Amerikaanse en Canadese missionarissen heeft ontvoerd, is bereid om "deze Amerikanen" te doden als er geen losgeld wordt betaald. Dat zei hij vandaag in een video die op YouTube werd geplaatst.
Lees verder

FBI bevestigt: gevonden beenderresten zijn van Brian Laundrie, de verdwenen verloofde van Gabby Petito
De FBI heeft donderdag bevestigd dat Brian Laundrie's lichaam woensdag gevonden is. De Amerikaanse federale politie liet de stoffelijke resten onderzoeken en stelt op basis van de gebitsgegevens vast dat het inderdaad om de verloofde van Gabby Petito gaat. Speurders hadden eerder enkele van zijn spullen teruggevonden naast een wandelpad dat hij vaak gebruikte in de buurt van zijn ouderlijke woning in Florida. De jongeman werd gezocht als 'person of interest' in de moordzaak van Petito. Laundrie zou met andere woorden belangrijke informatie kunnen verschaffen.
Lees verder

95-jarige Queen moest nacht in ziekenhuis doorbrengen
De Britse koningin Elizabeth heeft de nacht van woensdag op donderdag in het ziekenhuis doorgebracht, melden bronnen rond Buckingham Palace. Donderdag ging het beter met de 95-jarige koningin en kon ze weer naar huis, waar ze "lichte taken" heeft volbracht.
Lees verder

Al ruim een kwarteeuw Maaseik (15) of Roeselare (11) kampioen, maar daar komt VHL: "Tuerlinckx naar Leuven? Dat zal nooit lukken..."
Vanavond start de nieuwe volleybalcompetitie met het vooruitgeschoven duel Gent - Menen. In het weekend volgen de anderen. De ongenaakbare top twee Maaseik (15 titels) en Roeselare (11) bewaken nu al 27 jaar hun dominantie. Maar... de nivellering bij de 'uitdagers' oogde nooit zo dreigend. Aalst komt weer sterk opzetten, Menen drukt door, Achel rukt op, maar dé spraakmakendste 'move' deed VH Leuven met de transfer van Hendrik Tuerlinckx (33), jaren het boegbeeld van meervoudig kampioen Roeselare.
Lees verder

Cash voor gouden tip: klokkenluider krijgt recordbeloning van 200 miljoen dollar
Een Amerikaanse beurswaakhond heeft 200 miljoen dollar (circa 172 miljoen euro) toegekend aan een klokkenluider. In de Verenigde Staten is het belonen van tipgevers gewoon, maar nog nooit gaf deze toezichthouder zo veel geld voor het aankaarten van misstanden.
Lees verder

Nieuw-Zeeland heft lockdown pas op als 90 procent van inwoners volledig is gevaccineerd
De lockdowns die op dit moment van kracht zijn in sommige delen van Nieuw-Zeeland worden pas opgeheven zodra negentig procent van de inwoners volledig gevaccineerd is. Premier Jacinda Ardern kondigde vrijdag ook aan dat de huidige alarmniveaus vervangen worden door een verkeerslichtsysteem.
Lees verder

EU-leiders schuiven langetermijnmaatregelen tegen hoge energieprijzen voor zich uit
De EU-leiders willen een onderzoek naar het functioneren van de Europese gas- en elektriciteitsmarkt en het Europese systeem voor de handel in uitstootrechten (ETS). De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) zal bij het onderzoek naar het ETS worden ingeschakeld om uit te zoeken of er sprake is van marktspeculatie door beleggers. Dat hebben de 27 leiders in Brussel afgesproken.
Lees verder

ONZE OPINIE. "We weten niet wie nu in het ziekenhuis belandt door een COVID-19-besmetting. Dáár worden wij opstandig van"
In een VRT-studio opduiken met een mondmasker. Erika Vlieghe joeg zo deze week een pak Vlamingen de gordijnen in. Een goed geventileerde televisiestudio met aan tafel allicht drie gevaccineerde gasten en een geprikte presentator. Waarom dan nog dat masker dragen? Die vraag is niet helemaal onterecht. Maar al die vrijheidsstrijders die een scheut Ierse rebellie voelden bij dat beeld, moeten stilstaan bij het begrip "vrijheid". Vrijheid is er ook voor mogen kiezen om een masker te dragen. Omdat je je daar comfortabel bij voelt. Of als je zelf van mening bent dat het nog nodig is. Of als signaal. Want met die klim in de cijfers, trekt ook Frank Vandenbroucke (Vooruit) het masker weer aan, ook buiten voor de camera van VTM. Wil hij zeggen: 'En garde!'
Lees verder

Pokémonkaarten zijn zo schaars dat er ramkraken voor worden gepleegd: "Ze kunnen honderden euro's per stuk opleveren"
Vergeet de Bitcoin even en haast u naar zolder: Pokémonkaarten zijn het nieuwe goud. In elke winkel waar de speelkaarten binnenkomen, vliegen ze meteen weer de deur uit. Volwassenen slaan hele voorraden in als investering, winkels wapenen zich tegen diefstal. Wat is er aan de hand?
Lees verder

Paul Lembrechts wou 1.800 euro per dag verdienen, maar kreeg zijn zin niet. Terecht volgens expert
Paul Lembrechts, ex-CEO van wat rest van in elkaar gestuikte modebedrijf FNG, wilde graag 1.800 euro verdienen per werkdag. Te veel vonden de aandeelhouders. Professor Xavier Baeten van het Executive Remuneration Research Centre van de Vlerick Business School bestudeert al vele jaren de salarissen van CEO's van beursgenoteerde bedrijven. Vindt hij dit ook? En wat verdienen andere Belgische CEO's?
Lees verder

René (87) bestookt met telefoontjes van boze Bol.com-klanten: "'Ik wil mijn geld terug', kreeg ik maandenlang te horen"
Drie maanden lang durfde René Janssens (87) amper zijn gsm te beantwoorden. Want de kans was groot dat het wéér een boze telefoon was van een onbekende. Google had immers per ongeluk zijn nummer gelinkt aan de pagina van Bol.com in Antwerpen. "Klanten klaagden over een geleverd product of eisten hun geld terug", zucht de man vermoeid. Van die ongewenste stroom aan telefoontjes werd hij vandaag verlost, maar hoe gemakkelijk kan dit gebeuren?
Lees verder

Wetstraat panikeert nog niet: "Draag mondmasker vaker, maar extra maatregelen zijn niet nodig"
Paniek is er niet in de Wetstraat, nu de vierde coronagolf in het land is. Het mondmasker zou weer wat meer gedragen worden, vindt premier Alexander De Croo (Open Vld), maar extra maatregelen zijn voorlopig niet nodig. Ondertussen legt de Vlaamse regering zich als een blok voor een uitgebreidere coronapas, voor in de horeca bijvoorbeeld. "Twee weken geleden was het niet nodig. Waarom nu opeens wél?"
Lees verder

Vrouw overlijdt in VS na incident met vuurwapen op filmset 'Rust' met Alec Baldwin
Een vrouw is om het leven gekomen bij een incident met een vuurwapen op een filmset in de Amerikaanse staat New Mexico. Het gaat om opnames voor de film Rust, een western waar ook acteur Alec Baldwin bij betrokken is.
Lees verder

Energiewaakhond vermoedt onderschatting kosten uitbreiden windenergie op zee
De kosten om de windcapaciteit op zee te verdrievoudigen kunnen hoger oplopen dan gedacht. Daarvoor waarschuwt de energieregulator CREG in een advies aan minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), aldus zakenkrant De Tijd.
Lees verder

Tim (34) raakte verlamd nadat hij sms'te achter het stuur: "Ik ga wat later zijn", stuurde hij. Zes weken later werd hij uit coma gehaald
We leren het maar niet af: met het tegelijk rijden en sms'en scheren we opnieuw Europese toppen. Nochtans zorgt de afleiding achter het stuur voor minstens 50 doden per jaar. Ook Tim Pieters (34) uit Kruibeke flirtte met de dood nadat hij zijn gsm bovenhaalde. "Ik stuurde naar mijn vriendin dat ik wat later thuis ging zijn, maar toen werd het plots zwart. Zes weken later werd ik half verlamd uit coma gehaald. En dat door één stommiteit."
Lees verder

Chelsea vreest Romelu Lukaku weken kwijt te zijn
Chelsea zal pas de komende dagen meer duidelijkheid hebben over de enkelblessure van Romelu Lukaku. De medische staf gaat voorlopig uit van een onbeschikbaarheid van minstens 2 tot 3 weken. Het wordt touch and go voor de interlandperiode, half november. Het is wachten op een definitieve tijdsbepaling.
Lees verder

Acteur Alec Baldwin lost fataal schot op filmset, vrouw overleden
Acteur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een vuurwapen op een filmset in de Amerikaanse staat New Mexico. Een 42-jarige vrouw, de directeur fotografie van de film, Halyna Hutchins, is om het leven gekomen, meldt de politiekorpschef van Santa Fe. De 42-jarige regisseur Joel Souza is met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht, maar hij is buiten levensgevaar.
Lees verder

Biden: VS zullen Taiwan verdedigen bij aanval door China
De Amerikaanse president Joe Biden zegt donderdag dat de Verenigde Staten klaar zijn om Taiwan militair te verdedigen bij een aanval door China. China beschouwt het eiland als deel van zijn grondgebied.
Lees verder