Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 18 oktober 2021

Comebacks, pareltjes en gekke blessuretijd: de highlights van JPL-speeldag 11

HLN
Comebacks, pareltjes en gekke blessuretijd: de highlights van JPL-speeldag 11
Speeldag 11 in de Jupiler Pro League is geschiedenis, maar zal nog even blijven hangen. Denk maar aan de grote avond van Ruud Vormer, de knotsgekke comeback op Sclessin of het karakter van een tienkoppig Union. Hieronder alle samenvattingen.
Lees verder

Meer dan 100.000 bezoekers op Hasseltse Jeneverfeesten: "Voelde als bevrijdingsfeesten"
De 31ste editie van de Jeneverfeesten heeft dit weekend naar schatting meer dan 100.000 bezoekers naar Hasselt gelokt, zo meldt het stadsbestuur. "Dit voelde als bevrijdingsfeesten", zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA).
Lees verder

Facebook creëert komende vijf jaar 10.000 banen in Europese Unie
Socialenetwerksite Facebook wil in de komende vijf jaar 10.000 banen voor hoogopgeleide profielen creëren in de Europese Unie, om de virtuele wereld 'metaverse' te creëren. Dat heeft topmanager van Facebook Nick Clegg aangekondigd in een blogpost. "Deze investering is een teken van vertrouwen in de sterke Europese techindustrie en het potentieel van Europese techtalenten", schreef de voormalige Britse vicepremier.
Lees verder

Twaalf migranten vermist voor Spaanse kust
De reddingsdiensten waren zondag op zoek naar twaalf migranten die vermist zijn voor de kust van Spanje. Hun boot kapseisde tijdens een poging om het land te bereiken vanuit Algerije, aldus de Spaanse kustwacht. De operatie ging van start nadat een Noorse zeilboot liet weten een Algerijnse migrant te hebben gered op enkele zeemijl van de kust van Almeria, in het zuiden van het land, aldus een woordvoerder van de kustwacht. Een helikopter die werd uitgestuurd kon nog een tweede migrant uit het water redden.
Lees verder

Milaan en Costa Rica bij eerste winnaars prestigieuze milieuprijzen Britse prins William
De Italiaanse stad Milaan en het land Costa Rica zijn twee van de vijf winnaars van de prestigieuze Earthshot Prize, een creatie van de Britse prins William. De prijs onderscheidt technologieën en beleidsinitiatieven die oplossingen bieden voor milieuproblemen in de wereld. Iedere winnaar ontvangt 1 miljoen pond (circa 1,18 miljoen euro).
Lees verder

Veroordeelde moordenaar slaat jaar na vervroegde vrijlating opnieuw toe en doodt jonge moeder
Ondanks twee eerdere veroordelingen voor moord en een poging tot moord en tientallen jaren achter de tralies, heeft een 54-jarige Amerikaan uit Florida een jaar na zijn vrijlating opnieuw toegeslagen. Eric Pierson werd afgelopen vrijdag opgepakt voor de moord op de 33-jarige Erika Verdecia in Fort Lauderdale.
Lees verder

Vervroegd vrijgelaten moordenaar slaat opnieuw toe en doodt jonge moeder
Ondanks twee eerdere veroordelingen voor moord en een poging tot moord en tientallen jaren achter de tralies, heeft een 54-jarige Amerikaan uit Florida een jaar na zijn vrijlating opnieuw toegeslagen. Eric Pierson werd afgelopen vrijdag opgepakt voor de moord op de 33-jarige Erika Verdecia in Fort Lauderdale.
Lees verder

Vandaag eerste openbare rechtbankzitting over moord op Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries
De rechtbank Amsterdam behandelt vandaag voor het eerst openbaar de zaak van de moord op de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het gaat nog niet om een inhoudelijke zitting, maar om een voorbereidende. Dan worden eventuele onderzoekswensen besproken en beslist de rechtbank of de verdachten in hechtenis moeten blijven.
Lees verder

Duizenden mensen op straat tegen Salvadoriaanse president die van bitcoin tweede officiële munt maakte
Duizenden mensen zijn zondag in El Salvador op straat gekomen om te protesteren tegen het beleid van president Nayib Bukele, en in het bijzonder zijn beslissing om van de bitcoin de tweede officiële munt van het land te maken.
Lees verder

Duizenden mensen op straat tegen president El Salvador die van bitcoin tweede officiële munt maakte
Duizenden mensen zijn zondag in El Salvador op straat gekomen om te protesteren tegen het beleid van president Nayib Bukele, en in het bijzonder zijn beslissing om van de bitcoin de tweede officiële munt van het land te maken.
Lees verder

Steeds minder studenten volgen lerarenopleiding
Het aantal studenten in de lerarenopleidingen aan de hogescholen blijft dalen. Dit academiejaar zitten er 21.037 studenten in alle lerarenopleidingen van de hogescholen over heel Vlaanderen, 5,5 procent minder dan vorig academiejaar, schrijft De Morgen vandaag. Intussen kreunt het onderwijsveld onder het lerarentekort.
Lees verder

Vlaanderen heeft 5.000 vrachtwagenchauffeurs tekort: "Wij moeten zelfs gepensioneerden bellen om ritjes te doen"
Niet alleen in Groot-Brittannië smeken ze om truckers. Ook in Vlaanderen zijn er vandaag 5.000 vrachtwagenchauffeurs te kort. Door de vergrijzing, de Oostblokkers die het hier voor bekeken houden en jongeren die het niet langer sexy vinden om hun werkdagen met de vlam in de pijp door te brengen. Het gevolg? We gaan met z'n allen meer betalen voor goederen door stijgende transportprijzen.
Lees verder

Demir weigert opnieuw een vergunning voor een gascentrale en zorgt voor politieke hoogspanning: "Er zou toch één gascentrale in Vlaanderen moeten komen"
Een maand nadat Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA) de gascentrale van Dilsen-Stokkem afkeurde, trekt ze ook de stekker van Tessenderlo uit. Is het politieke sabotage of is het echt ingegeven door milieuoverwegingen? "Als een gascentrale aan alle voorwaarden voldoet, dan zullen we die écht wel goedkeuren, hoor."
Lees verder

Charlotte Verhofstadt (31) en Jean-Jacques De Gucht (37) zijn koppel: hun vaders zijn geen beste vrienden, maar dat houdt Cupido niet tegen
Cupido en zijn pijlen, ze blijven toch voor wonderbaarlijke verhalen zorgen. Jarenlang waren Guy Verhofstadt en Karel De Gucht als premier en partijvoorzitter dé sleutelfiguren bij de Vlaamse liberalen. Een periode die niet zonder harde woorden passeerde. Maar tussen hun kinderen - Charlotte Verhofstadt (31) en Jean-Jacques De Gucht (37) - kan de liefde vandaag niet groter zijn.
Lees verder

Louwis Legon (18), de jongste molenaar van het land: "Zelfs mijn vrienden vinden molens 'wow'"
Louwis Legon (18) uit Westende mag zich de jongste gediplomeerde molenaar van Vlaanderen noemen. Wie 's zondags de windmolens van Gistel, Ardooie, Sluis, Klemskerke of Eggewaartskapelle bezoekt, maakt kans hem daar tegen het lijf te lopen. Tot zijn twaalfde verzweeg Louwis zijn hobby, zelfs voor zijn beste vrienden, uit schrik uitgelachen te worden. Vandaag staat hij met een brede smile in de krant: "Iedereen die een windmolen bezoekt, kijkt de ogen uit zijn kop."
Lees verder

Proces rond moord op Peter R. de Vries start vandaag: had aanslag voorkomen kunnen worden door tip over achtervolger?
In Amsterdam start vandaag het proces rond de moord op de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die op 6 juli werd doodgeschoten op straat. Het gaat nog niet om een inhoudelijke zitting, maar de twee verdachten zullen wel een eerste keer voor de rechter verschijnen. Uit een reconstructie van 'De Telegraaf' blijkt intussen dat enkele dagen voor de aanslag al een tip binnenliep dat één van beide verdachte de misdaadverslaggever achtervolgde: "Het leek alsof hij hem iets wilde aandoen."
Lees verder

Elke Belg krijgt tegen 2023 digitale portefeuille
Tegen 2023 moet elke Belg een makkelijk te gebruiken 'digitale portefeuille' hebben. Daarin worden onder andere de identiteitskaart en het rijbewijs opgeslagen, zodat je je ook kan legitimeren via je smartphone. Dat zegt staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) vandaag in Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen, La Libre Belgique en La Dernière Heure.
Lees verder

Meer herstelpunten voor oude elektronische apparaten in kringwinkels
Er komen meer herstelpunten voor oude elektronische toestellen in de kringwinkels. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits gaat daarvoor samenwerken met onder meer de koepel van kringwinkels, Recupel en elektronicaketen Vanden Borre.
Lees verder

Slangen op maandag. Het fundamentele probleem van deze regering is dat ze het verschil niet ziet tussen wenslijstjes en een ambitie
Premier De Croo kon zijn nachtelijke onderhandeling vorige week als een volleerde Nina Derwael afsluiten: wat foutjes op de balk, maar een perfecte landing. Vermoeid lachende gezichten, flauwe grapjes over en weer, een State of the Union op een bedje van genoegzaamheid en een oppositie die vooral uitblonk in voorspelbaarheid. Het gaf de indruk dat Vivaldi met goede en vereende moed aan het post-coronatijdperk begon. Maar wie kan intussen vertellen op welke noemer deze veelkleurige coalitie gebouwd is? En wat haar hogere ambitie is?
Lees verder

Winterdienst Wegen en Verkeer van start: 108.000 ton strooizout voorzien
Vandaag start de winterdienst bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Voor de komende winter is opnieuw een voorraad van 108.000 ton strooizout voorzien om onze autosnelwegen en gewestwegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat meldt AWV-woordvoerster Katrien Kiekens.
Lees verder