Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 oktober 2021

COLUMN. Gelein houdt een depressiedagboek bij. “Ik vraag mij af waar ik mijn geld mee ga verdienen”

HLN
COLUMN. Gelein houdt een depressiedagboek bij. "Ik vraag mij af waar ik mijn geld mee ga verdienen"
"Ik let niet op en rijd de ingang van de crèche voorbij. Mijn tweejarige achterin kan inmiddels vloeken als een dokwerker." Sinds onze collega Gelein (34) het etiket 'depressief' opgeplakt kreeg, houdt ze een dagboek bij. Deze week vertelt ze over haar professionele dilemma's - geeft ze haar ontslag of niet? -, dat ze soms ontzettend boos is op alles en iedereen, en dat ze toch niet zo'n open boek blijkt te zijn als ze aanvankelijk dacht.
Lees verder

KOERS KORT. Evenepoel kent ploegmaats voor Ronde van Lombardije - Dombrowski trekt naar Astana
Deceuninck-Quick.Step verschijnt zaterdag met een ijzersterk zevental aan de start van de Ronde van Lombardije. Speerpunten Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe en João Almeida krijgen steun van Fausto Masnada, Dries Devenyns, Andrea Bagioli en Pieter Serry.
Lees verder

LIVE. Groot alarm op hogeschool Vives, na melding over gewapende man, video toont zwaar bewapende agenten: "Iedereen moet binnenblijven en uit de buurt van ramen blijven"
In Kortrijk wordt op en rond de site van Hogeschool Vives met man en macht gezocht naar een jongeman van 18 die tegen een student gezegd heeft 'iets te zullen aanrichten in de hogeschool'. De student in kwestie dacht bij de melder een vuurwapen gezien te hebben en sloeg daarna alarm. Alle campussen van de hogeschool zijn momenteel afgesloten, duizenden studenten en personeelsleden worden geëvacueerd. De speciale eenheden van de federale politie zijn intussen ook ter plaatse.
Lees verder

Luchthaven La Palma opnieuw gesloten door aswolk
De luchthaven van het Spaanse eiland La Palma is donderdagochtend opnieuw gesloten vanwege een aswolk veroorzaakt door de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja. Dat heeft de uitbater van de Spaanse luchthaven Aena gemeld.
Lees verder

"De lat voor sollicitanten ligt tegenwoordig tien centimeter onder de grond": werkgevers hebben de grootste moeite personeel te vinden
Er is een probleem waar bijna elke werkgever van wakker ligt: het nijpend tekort aan werkkrachten. Nog nooit hadden ze het zo moeilijk om personeel te vinden.
Lees verder

Dit zijn de grootste concurrenten van Evenepoel in Ronde van Lombardije: "Verwachten een move van Remco"
Na zijn demonstratie van maandag weet het hele peloton dat ze zaterdag rekening moeten houden met Remco Evenepoel (21). Maar de Belg is niet de enige die een groot doel heeft gemaakt van de Ronde van Lombardije. Wie komt hij straks tegen tussen Como en Bergamo?
Lees verder

Langverwachte comeback van Adele: over haar ex mag ze niet zingen, dan maar over nieuwe liefde?
Na een pauze van zes jaar is Adele (33) terug. De grootste zangeres van haar generatie brengt volgende week een nieuwe single uit, 'Easy On Me', die ook de voorbode lijkt van een vierde album. Al zal ze niet mogen zingen over haar recente scheiding, zo liet haar ex-man Simon Konecki vastleggen in een overeenkomst. Wat weten we al over de nieuwe plaat? En waar heeft Adele al die tijd gezeten?
Lees verder

Netflix gaat 'Squid Game'-scènes aanpassen waarin bestaand telefoonnummer te zien is
Netflix gaat enkele scènes uit de populaire reeks 'Squid Game' - waarin een bestaand telefoonnummer te zien is - aanpassen. Dat schrijft BBC. De eigenaresse van het nummer werd platgebeld nadat het in de serie was verschenen en eiste actie van de streamingdienst.
Lees verder

Nog snel naar het tankstation: benzineprijs stijgt morgen naar hoogste niveau in jaren
De prijs van benzine gaat morgen omhoog. Vanaf dan betaal je aan de pomp maximaal 1,6890 euro voor een liter benzine 95 (E10), een stijging van 4,2 cent. Ook Benzine 98 (E5) wordt duurder. De maximumprijs stijgt met 5,1 cent tot 1,7840 euro per liter. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.
Lees verder

België klimaatneutraal tegen 2050? Uitstoot broeikasgassen lag in 2019 hoger dan in 2014
In 2019 lag de uitstoot van broeikasgassen in België 2 procent hoger dan in 2014. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Federaal Planbureau. Ondanks het plan om Europa klimaatneutraal te maken tegen 2050, zagen we toch een stijging in België. Gedurende de hele meetperiode tussen 2008 en 2019 is er wel een neerwaartse trend op te meten.
Lees verder

Angstaanjagende nieuwe 'Paranormal Activity' onthuld: horror in de Amish-gemeenschap
De 'Paranormal Activity'-saga gaat eind oktober opnieuw verder, dan komt de zevende film uit de reeks uit. Dit keer speelt het verhaal zich af in de Amish-samenleving, zo toont de trailer.
Lees verder

Nieuw kaartspel 'Levenswensen' moedigt mensen aan om te praten over hun levenseinde. "Het taboe moet doorbroken worden"
Een gesprek beginnen over het einde van je leven: hoe doe je dat in hemelsnaam? Geen onderwerp dat zo moeilijk is om over te praten als de dood. Daarom heeft de Christelijke Mutualiteit (CM) een kaartspel bedacht: Levenswensen. De kaarten moeten het makkelijker maken om zo'n conversatie op gang te trekken.
Lees verder

Drie op de vier Belgen voorstander van statiegeld op blik en plastic flesjes
Zowat drie op de vier Belgen (74 procent) zijn voorstander van een statiegeldsysteem op blikjes en plastic flesjes. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van consumentenorganisatie Test Aankoop. Vijf jaar geleden waren het er een pak minder (66 procent).
Lees verder

Van vuurrode Mercedes tot stoere Range Rover: dit is de autocollectie van Kevin De Bruyne
Dat Kevin De Bruyne vandaag zijn eerste wedstrijd in de Nations League (België- Frankrijk) speelt, weten alle voetballiefhebbers. Dat de middenvelder van Manchester City ook een indrukwekkende autocollectie heeft, is minder geweten. HLN Drive zocht uit welke wagens op de oprit van De Bruyne staan.
Lees verder

Actiegroep kondigt beroep aan tegen bouw nieuw Clubstadion: "Zullen laatste kans om onze woonomgeving te beschermen niet laten passeren"
Buurtbewoners van de Olympiasite gaan in beroep tegen de omgevingsvergunning die Club Brugge woensdag toegekend kreeg voor de bouw van hun nieuw stadion. Dat maakt de actiegroep Leefbaar Sint-Andries zelf bekend. "Wij gunnen Club Brugge een nieuw stadion, maar op een geschikte locatie buiten de stad. Ieder weldenkend mens verstaat immers dat een stadion met deze omvang niet in een woonkern hoort."
Lees verder

Cherie Pridham, de eerste vrouwelijke ploegleider in het mannenpeloton, trekt naar Lotto Soudal
Lotto Soudal heeft de groep ploegleiders voor volgend seizoen versterkt met Cherie Pridham (50). De Britse ex-renster schreef dit jaar geschiedenis door de allereerste vrouwelijke ploegleider in het mannenpeloton te worden.
Lees verder

Canada verplicht vaccinatie voor overheidspersoneel én voor reizigers vanaf 12 jaar op trein en vliegtuig
Canada verplicht een coronavaccinatie voor overheidsmedewerkers, en op treinen en vliegtuigen. Personeel dat een inenting weigert, moet met onbetaald verlof.
Lees verder

Yentl Bille is een van de studenten die in lockdown zit in Vives: "Iedereen heeft zijn ouders intussen gerustgesteld"
Yentl Bille (22) is een van de studenten die binnen in het leslokaal wacht tot de lockdown wordt opgegeven. Hij zit in zijn derde jaar Marketing Communicatie aan Vives. "We hadden vanmorgen de les bedrijfsethiek en onderzoekvaardigheden. Die zou normaal duren tot 9.45u, en daarna zouden we een andere les hebben tot 10.45u. Vijf minuutjes voor het einde kwam iemand op onze deur kloppen. Er was iemand met 'onfrisse bedoelingen' op onze campus, en we moesten binnen blijven, werd gezegd."
Lees verder

Videoboodschap van Nico zorgt voor tranen in 'Temptation Island': "En dan is míjn onzekerheid een probleem?"
In de vrouwenvilla krijgt Donna tijdens het kampvuur een boodschap van Nico te zien. Hij wil namelijk iets vertellen wat hij al eerder wou opbiechten, maar niet durfde uit angst om haar kwijt te geraken. En dat zorgt in 'Temptation Island' voor heel wat beroering.
Lees verder

Voormalige SS-bewaker (100) die duizenden gedeporteerden de dood in joeg staat 80 jaar na de feiten terecht
In Duitsland staat vandaag een 100-jarige man terecht die tijdens de Tweede Wereldoorlog bewaker van het concentratiekamp Sachsenhausen was. De man, Josef S., wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn bij de moord op meer dan 3.500 gedeporteerden. Hij zou de gevangenen onder meer hebben doodgeschoten en met gifgas hebben vermoord. Het proces gaat maar liefst 80 jaar na de feiten van start.
Lees verder