Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 8 oktober 2021

Chocolade rolt bijna drie maanden na overstroming weer van de band bij Galler

Chocolade rolt bijna drie maanden na overstroming weer van de band bij Galler

De chocoladefabriek Galler heeft de productie hervat in Vaux-sous-Chèvremont. De vestiging in de deelgemeente van Chaudfontaine raakte zwaar beschadigd bij de overstromingen van deze zomer. Aanvankelijk werd gevreesd dat de fabriek zelfs pas in 2022 zou heropenen.

Lees verder

Dode bij ontploffing in chemisch bedrijf in Heusden-Zolder

Bij het chemische bedrijf Thermo-Clean in Heusden-Zolder heeft zich donderdagmorgen rond 8.15 uur een ontploffing voorgedaan. Daarbij is één dode gevallen.

Lees verder

Standard haalt trainer Luka Elsner weg bij KV Kortrijk

Luka Elsner is de nieuwe trainer van Standard. De 39-jarige Sloveen verlaat KV Kortrijk voor een Luiks avontuur, waar hij de pas ontslagen Mbaye Leye opvolgt. Will Still wordt zijn T2.

Lees verder

Netflix-abonnementen worden duurder

Netflix verhoogt de prijzen voor twee abonnementen. Enkel de prijs van het Basic-abonnement verandert niet.

Lees verder

Oproep | Hoe zit het met uw energievoorschot?

De gasprijzen gaan door het dak en een aantal leveranciers vraagt nu al om het maandelijks voorschot op te trekken.

Lees verder

Benzineprijs op hoogste peil in acht jaar

Wie vrijdag een wagen weer volledig wil voltanken, zal per tankbeurt van 50 liter ruim 2 euro extra betalen. De maximumprijs stijgt dan met 4,2 cent tot 1,6890 euro voor een liter benzine 95 (E10).

Lees verder

Plots dalen de prijzen, met dank aan Poetin

De gasprijzen zijn gisteren sterk gedaald. Een mogelijk gevolg van de uitspraken van Vladimir Poetin, die zich bereid toonde om de gasaanvoer aan Europa op te voeren. Intussen zoeken de Europese leiders naar een eensgezinde aanpak tegen de ­stijgende energieprijzen.

Lees verder

Britse prins Andrew mag schikking tussen Jeffrey Epstein en vermoedelijk slachtoffer inkijken

De Britse prins Andrew mag de vertrouwelijke schikkingsovereenkomst tussen Jeffrey Epstein en Virginia Giuffre uit 2009 inkijken, waarvan zijn advocaten hopen dat het hen zal helpen in de rechtszaak die Giuffre tegen hem heeft aangespannen. Zij beschuldigt de prins van seksueel misbruik toen ze minderjarig was.

Lees verder

100-jarige Duitser staat terecht als voormalige SS-bewaker

In Neuruppin, ten noordwesten van Berlijn, is donderdag het proces begonnen tegen een 100-jarige voormalige SS-bewaker. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan massamoord in het concentratiekamp van Sachsenhausen tussen 1942 en 1945.

Lees verder

Vives-hogeschool in Kortrijk afgesloten na melding gewapende man, politie massaal aanwezig

De politie van Kortrijk heeft de Vives-hogeschool donderdagvoormiddag afgesloten nadat er iets voor 10 uur een melding was binnengekomen over een gewapende man.

Lees verder

'Niet iedereen is welkom in Café Blond'

Na enkele incidenten, was het Gentse Café Blond afgelopen vrijdag niet toegankelijk voor cismannen. Mede-uitbater Lise Goossens hekelt hoe de media in dit voorval de 'discriminatie tegen cismannen' uitspeelt.

Lees verder

Omwonenden kondigen beroep tegen nieuw stadion Club Brugge aan: 'Plannen zijn absolute waanzin'

Omwonenden van de Jan Breydelsite gaan in beroep tegen de vergunning voor het nieuwe stadion. Dat heeft protestgroep Leefbaar Sint-Andries zelf bekendgemaakt. 'Een nog groter stadion op deze locatie is waanzin.'

Lees verder

Voor en na: hoe deze beren aandikten voor winterslaap

Afgelopen week hebben twaalf beren gestreden om de titel van dikste beer van het jaar. Met 'Fat Bear Week' organiseert het Katmai National Park in Alaska elk jaar een wedstrijd waarbij de gewichtstoename van de beren in het park voor hun winterslaap wordt vergeleken. Otis bleek dit jaar de stevigste, maar hij had enkele geduchte tegenstanders. Bekijk voor- en nabeelden in bovenstaande video.

Lees verder

Twee Vlamingen halen shortlist Boekenbon Literatuurprijs

Nog vijf schrijvers zijn in de running voor de Boekenbon Literatuurprijs, die op 11 november wordt uitgereikt. Daar zijn twee Vlamingen bij: Peter Terrin en Chris De Stoop.

Lees verder

Tanzaniaan Abdulrazak Gurnah wint Nobelprijs Literatuur

De Nobelprijs Literatuur wordt dit jaar toegekend aan Abdulrazak Gurnah, zo heeft het Nobelcomité in Stockholm zopas aangekondigd.

Lees verder

VTM-zoektocht naar wensouders krijgt politieke tegenwind: 'Kind krijgen is nog iets anders dan huis kopen'

Vanuit de politiek komen er kritische reacties op 'Ik Wil Een Kind', een nieuw programma waarin VTM op zoek gaat naar wensouders die zich aanmelden voor co-ouderschap. Zo wijst Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle het format af: hij vreest dat de zoektocht naar wensouders 'niet thuishoort in een entertainmentprogramma'.

Lees verder

Telenet zet engagement centraal in telewerkbeleid

De evolutie naar hybride werken zorgt voor veranderingen in mobiliteit en kantoorgebruik. Bij Telenet is dat niet anders. Het bedrijf bouwt dan ook aan een aangepast beleid. Het doel? Medewerkers die zich goed voelen en teams die vlot functioneren.

Lees verder

Daniel Craig gehuldigd met ster op Walk of Fame: 'Het is nu aan een andere Bond'

De Britse acteur Daniel Craig verdiende zijn ster op de Walk of Fame in Hollywood. Dat hij de ster nu krijgt is niet toevallig: momenteel lopen de zalen vol voor de vijfentwintigste Bond-film No time to die waarin hij de gevierde geheime agent speelt. De film doet het goed. The Hollywood Reporter meldde dat hij al 119 miljoen dollar ophaalde en de film is nog niet eens uitgekomen in de VS. Het was de laatste keer dat Craig de rol op zich nam.

Lees verder

Braziliaanse politie treft schat aan nazi-spullen aan bij vermoedelijke pedofiel

Bij een huiszoeking bij een van pedofilie verdachte man, is de Braziliaanse politie op een grote hoeveelheid nazi-memorabilia gestoten, vooral wapens en uniformen. De totale waarde van de collectie wordt op omgerekend bijna 3 miljoen euro geraamd.

Lees verder

Gorilla uit wereldberoemde selfie sterft in armen van haar verzorger

Ndakasi, de gorilla die wereldbekend werd nadat ze poseerde voor een selfie van een parkwachter, is overleden. De 14-jarige gorilla stierf in de armen van de man die haar opving toen ze twee maanden oud was.

Lees verder

Vier dagen werken en voltijds betaald krijgen, kan dat?

Het voorstel om werknemers dezelfde 38 uren te laten presteren in een meer flexibel rooster, ligt bij de federale regering op tafel. Wie vier dagen van 9,5 uur werkt, zou een dag extra vrij hebben in de week.

Lees verder

Antwerpse politie negatief over Turnhoutsebaan als fietsstraat: 'Verkeerssituatie met schijnveiligheid'

De Antwerpse politie is uitermate negatief over het plan van Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) om van de Turnhoutsebaan in Borgerhout een fietsstraat te maken. Zonder infrastructurele maatregelen krijgen de fietsers volgens de politie 'een verkeerssituatie met schijnveiligheid'.

Lees verder

Noorse archeologen graven prehistorische skilat van 1.300 jaar oud op

Een groep Noorse archeologen heeft de oudste en best bewaarde skilat ter wereld opgegraven. De houten ski lag al zeker 1.300 jaar onder het ijs. De onderzoekers hebben sinds ze de eerste lat van het paar ski's in 2014 opgroeven liefst zeven jaar geduld uitgeoefend tot het ijs dun genoeg was om aan de andere lat te kunnen. Bekijk hoe ze die naar boven haalde in bovenstaande video.

Lees verder

Personeel BNP krijgt bewaking mee voor wandeling naar station Brussel-Noord

BNP Paribas Fortis stuurt sinds kort veiligheidsagenten mee met werknemers die na een late shift van kantoor naar het station Brussel-Noord stappen. De bank nam die maatregel na enkele incidenten van verbaal geweld, bevestigt een woordvoerster.

Lees verder

Podcasttips | 'Barbie girl', een hit met een boodschap

S-Town bewijst dat podcasts ook literatuur kunnen zijn. In Weird hit wonder ontdek je dat 'Barbie girl' van Aqua stiekem ook een beetje punk is. Bad cops reconstrueert een ophefmakende corruptiezaak.

Lees verder

'Nations League is extra mogelijkheid voor gouden generatie om iets te winnen'

De Rode Duivels nemen vanavond hopelijk de voorlaatste horde om zondag de tweede editie van de Uefa Nations League te winnen, in een finale tegen Spanje. Maar wat is het belang van dit toernooi?

Lees verder

Meeus klopt Démare en sprint naar de zege in Parijs-Bourges

Onze landgenoot Jordi Meeus heeft donderdag de Franse eendagswedstrijd Parijs-Bourges op zijn naam geschreven. Voor de 23-jarige snelle man van BORA - Hansgrohe is het zijn zesde profzege.

Lees verder

Andy Murray roept hulp in van fans om gestolen trouwring terug te vinden

Pech voor de Schotse tennisser Andy Murray, want hij is het slachtoffer geworden van een diefstal. De gewezen nummer één van de wereld en drievoudig grandslamwinnaar vertoeft momenteel in Californië, waar hij het vrijdag opneemt tegen Adrian Mannarino in de eerste ronde van de BNP Paribas Open. Daar raakte hij deze week zowel zijn schoenen als zijn trouwring kwijt. Ontdek in de video hierboven hoe dat is kunnen gebeuren.

Lees verder

Geëvacueerde studenten getuigen: 'Als je hoort dat hij mensen wil vermoorden, ben je toch wel bang'

De campus van de Vives-hogeschool in Kortrijk ging donderdag in volledige lockdown nadat er in de voormiddag bij de politie een melding was binnengekomen over een mogelijk gewapende man. De studenten en docenten werden geëvacueerd en naar het nabijgelegen Kortrijk Xpo gebracht. Alles verliep rustig, al heerste hier en daar toch angst voor wat er zou kunnen gebeuren.

Lees verder

Armin Laschet bereid af te treden als voorzitter CDU

De christendemocratische kanselierskandidaat Armin Laschet heeft bereidheid getoond eigen ambities voor mogelijke onderhandelingen voor een nieuwe Duitse regering opzij te zetten. 'Eerst het project, dan de persoon', zei Laschet.

Lees verder

Nieuwe robot kan vliegen, koorddansen en skateboarden

Onderzoekers van het Californische onderzoeksinstituut Cast creëerden een opmerkelijke robot. Volgens de wetenschappers is 'Leonard' de eerste robot die stapbewegingen en stuwkracht (via propellers) combineert om complexe handelingen uit te voeren. De robot kan beter functioneren dan andere 'tweebenige' robots door zijn hybride beweging die ergens zit tussen manoeuvreren en vliegen. Dit soort robots zal in de toekomst ingezet worden voor ruimteonderzoek.

Lees verder

Milo (15) gaf gouden tip die tot arrestatie leidde: 'Hij passeerde op 50 centimeter van mij'

Donderdag werd er heel de dag gezocht naar een 18-jarige jongeman die mogelijk gewapend de campus van de Vives Hogeschool in Kortrijk wou betreden. Later werd hij in Waregem herkend door een oud-leerkracht, maar het was uiteindelijk de 15-jarige Milo die de gouden tip kon geven.

Lees verder

Opstelling Rode Duivels: Jason Denayer krijgt tegen Frankrijk centraal achterin de voorkeur op Boyata

Amper verrassingen in de opstelling van bondscoach Roberto Martinez voor de halve finale van de Nations League van de Rode Duivels tegen Frankrijk. De Spanjaard grijpt terug naar de vertrouwde namen en geeft achterin de voorkeur aan Jason Denayer op Dedryck Boyata.

Lees verder

Merkels natuurlijke opvolger verdwijnt in de coulissen

Armin Laschet, de partijleider van de CDU en de man die Angela Merkel als bondskanselier had moeten opvolgen, heeft nieuwe voorzittersverkiezingen aangekondigd. 'Eerst het land, dan de partij en pas dan de persoon.'

Lees verder

Polen valt pijler van Europese integratie aan en zet zich juridisch buiten EU

Het Poolse Grondwettelijk Hof heeft beslist dat de Poolse grondwet voorrang heeft op enkele artikelen van het Europees Verdrag. Dit komt neer op een 'legale Polexit'.

Lees verder

Nafi Thiam heeft na 'moeilijk seizoen' trainingen nog niet hervat: 'Mijn lichaam heeft tijd nodig'

Zevenkampster Nafi Thiam zal zich het komende jaar hoofdzakelijk focussen op het wereldkampioenschap atletiek in de VS. Dat vertelde ze donderdag op de voorstelling van haar nieuwe sponsor op de Zoute Grand Prix in Knokke-Heist. Thiam plant tegen het einde van oktober opnieuw haar trainingen te hervatten.

Lees verder

Rode Duivels gaan in slotfase onderuit tegen Fransen

Wat de revanche leek te worden voor de nederlaag op het WK, draaide voor de Rode Duivels uit op een nieuwe ontgoocheling. Frankrijk ging met hulp van de VAR in de tweede helft nog erop en erover naar 2-3. De Nations League is een nieuwe gemiste kans voor de gouden Belgische generatie.

Lees verder

Mysterie van eeneiige tweelingen ontrafeld

Over twee-eiige tweelingen weten we al heel wat, maar eeneiige tweelingen zijn een mysterie. Tot nu, want wetenschappers hebben gevonden wat er anders is aan hun DNA.

Lees verder

Waarom de eerste date ook anno 2021 ongemakkelijk blijft

Daten is een mijnenveld. En of je nu wilt of niet, apps horen er nu eenmaal bij. Hoe is ons datingsleven veranderd? Is seks op de eerste date standaard vandaag? Of zijn we toch traditioneler dan we denken?

Lees verder

Amerikaanse Senaat keurt verhoging schuldplafond goed

De Amerikaanse Senaat heeft goedkeuring gegeven voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Door goedkeuring van de Senaat, die met 50-48 voor het voorstel stemde, gaat het plan nu naar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Lees verder

Zuid-Koreaanse transgender soldaat krijgt postuum gelijk

Byun Hee-soo (22) maakte begin dit jaar een einde aan haar leven nadat het Zuid-Koreaanse leger haar niet meer wou laten dienen omwille van haar geslachtsoperatie. Een rechter in Zuid-Korea heeft donderdag het ontslag veroordeeld.

Lees verder

Gemiddeld aantal overlijdens gedaald

Het gemiddeld aantal mensen dat in België per dag overleden is aan de gevolgen van covid-19 is in de voorbije periode gedaald. Het reproductiegetal duikt opnieuw net onder 1. Dat blijkt vrijdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinsituut Sciensano.

Lees verder

Tesla verhuist hoofdkantoor van Californië naar Texas

Het hoofdkantoor van autofabrikant Tesla verhuist van Silicon Valley in Palo Alto, Californië, naar Austin, de hoofdstad van de staat Texas. Dat meldt persagentschap Reuters.

Lees verder

Thibaut Courtois na nieuwe mislukking bij Rode Duivels: 'Die match zondag tegen Italië, waarom moeten we die nog spelen?'

Veel Rode Duivels zagen bleek na de wedstrijd. De lijkwade van Turijn was er niets tegen. Wederom een gemiste kans om een trofee te pakken. Doelman Thibaut Courtois wond er zoals gewoonlijk geen doekjes om. 'We geven het zelf gewoon weg.'

Lees verder

Amerikaanse kernonderzeeër beschadigd bij botsing in Zuid-Chinese Zee

Een Amerikaanse kernonderzeeër is in de Zuid-Chinese Zee op een onbekend object gevaren. Dat heeft de Amerikaanse marine gemeld. Er vielen minstens tien gewonden.

Lees verder

Hoge Gezondheidsraad adviseert rijstkorrel fluortandpasta voor kinderen tot 2 jaar, erwt tot 6 jaar

Kinderen vanaf zes jaar mogen hun tanden op dezelfde manier poetsen als volwassenen. Kleuters gebruiken beter een tandpasta met minder fluoride, al zit in verschillende kindertandpasta's te weinig fluoride om effectief te zijn.

Lees verder