Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 2 oktober 2021

België bestelt vaccins voor vierde prik

HLN
België bestelt vaccins voor vierde prik
De regering houdt er rekening mee dat in 2022 en 2023 opnieuw massaal gevaccineerd moet worden tegen het corona­virus. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

COLUMN. Empathie is niet hetzelfde als elke seconde van de dag lief zijn en iemand continu naar de mond praten
Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. De heisa rond jurylid Gordon in 'K2 Zoekt K3' doet haar terugdenken aan twee decennia terug. Toen had je Eurosong en zorgde Marcel Vanthilt in de vakjury voor peper en vuurwerk. Vanthilt was ook de reden waarom zij keek. Vleierij heeft zijn plaats in de wereld, maar iemand die eerlijk zijn gedacht zegt, is goud waard. "Empathie is niet hetzelfde als anderen continu naar de mond praten. Dat stelt de koude douches alleen maar uit."
Lees verder

Els Clottemans mag gevangenis uit voor opleiding
Vijftien jaar na de parachute­­moord zet Els Clottemans (37) een eerste stap richting vrijheid. Van de strafuitvoeringsrechtbank heeft ze de toelating gekregen om overdag de gevangenis te verlaten om een opleiding te volgen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Bijna helft van directies is blank mannenbastion
De diversiteit sijpelt traag binnen in de directiekamers. Dat bericht De Tijd zaterdag op basis van een onderzoek van de krant naar de samenstelling van het topmanagement van beursgenoteerde Belgische bedrijven.
Lees verder

Het eerste rapport van de Vivaldi-ministers: grijze primussen, activisten en te weinig politiek instinct
Van grijze klasbak en ijverige primus naar onzichtbare miscast en lege portefeuilles. De regering-De Croo is nu een jaar bezig, maar hoe brengen de afzonderlijke ministers het ervan af? Een tussentijdse evaluatie.
Lees verder

Michel Maus wikt de plannen van andere EU-landen: "Prijzen in toom houden zoals de Fransen is gezond"
De Europese referentieprijzen voor gas zijn dit jaar met meer dan 300 procent gestegen. Om te maken dat huishoudens hun energierekening kunnen blijven betalen trekt Italië 3 miljard euro uit. De Franse regering blokkeert tot april volgend jaar het gastarief en Spanje neemt geld af van energiebedrijven die veel winst maken. Wat ons land daarvan kan leren, vroegen we aan professor fiscaal Recht Michel Maus. "In Frankrijk willen ze de fiscale inkomsten waar ze eigenlijk niet hadden op gerekend, gebruiken om de prijzen betaalbaar te houden. Dat is best wel een gezonde filosofie", zegt hij.
Lees verder

Vlaanderen onderzoekt themapark naast luchthaven Deurne
De Vlaamse overheid gaat op zoek naar kandidaten die een themapark willen ontwikkelen naast de luchthaven van Deurne. Dat schrijft Gazet van Antwerpen vandaag. Een van de geïnteresseerden is Jack Schoepen, zoon van Bobbejaan, die al enkele jaren 'Captain Jack' van de grond probeert te krijgen, een themapark rond luchtvaart.
Lees verder

ONZE OPINIE. Dure stroom, goedkope praatjes
De prijzen voor gas en elektriciteit mogen dan duur zijn, de politieke uitspraken over het probleem zijn vaak vooral goedkoop. Je zal maar een hardwerkende mama zijn die net niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief om energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) te horen zeggen dat ze geen btw-verlaging op energie wil omdat "ook wie een buitenzwembad verwarmt er dan van profiteert". Het plan van de PS om alle gezinnen een energiecheque van 100 euro te geven, is er dan weer eentje dat zo in het museum van utopische ideeën kan. Het voorstel dat zowel CD&V als Vooruit vrijdag lanceerde om de meerinkomsten uit de btw op energie terug te geven, is dan nog het meest realistische.
Lees verder

Bondscoach Vanthourenhout tijdens WK over koersgedrag Evenepoel: "Is dat om te lachen of wat?"
Zondagavond zendt Eén om 21u50 de eenmalige docu 'Alles voor goud' uit. Hierin krijgt de kijker een unieke blik achter de schermen bij de Belgische nationale ploeg tijdens de WK-wegrit in Leuven. En wat blijkt? Remco Evenepoel volgde wel degelijk de teamorders door al vroeg mee te schuiven in de ontsnapping. Of toch gedeeltelijk.
Lees verder

Bondscoach Roberto Martínez betreurt "attitude" van de buitenwereld: "Sinds de match tegen Italië lijkt het glas halfleeg"
Op weg naar het interview klinkt over de autoradio 'Onderweg naar later' van Suzan & Freek. Dat treft. Even later zal bondscoach Roberto Martínez (48) uit de doeken doen hoe 'Onderweg naar later' eruitziet voor de Rode Duivels: "Er gebeurt iets heel vreemd in België..."
Lees verder

Carl Devos over 1 jaar Vivaldi: "Vrijheden werden eerder een hindernis voor bestuurders dan een bescherming van bestuurden"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl
Lees verder

Het regent plannen in strijd tegen torenhoge energieprijzen: regering wil extra inkomsten teruggeven aan gezinnen
Betaalt de overheid straks een deeltje van de dure energierekening? Nu de energieprijzen pijlsnel de hoogte ingaan, belandt de factuur op tafel van de federale regering. Niets doen is geen optie meer, beseft de politiek, maar dat komt uiteraard met een prijskaartje.
Lees verder

Wat mogen we nog verwachten van Temptation Island? Verleidster Shallie: "Het wordt nóg erger!"
Na beschuldigingen van ontrouw - Bert zou tot twee keer toe een prostituee bezocht hebben- lijkt de relatie tussen Bert en Delphine definitief voorbij. Hij gaat meteen op zoek naar vertier en danst wel heel erotisch met Chelsy. Zelfs onze Showbits-reporters Senne en Desna vinden het er een beetje over. Maar er lijkt ook een nieuwe liefde te bloeien op Temptation Island. Efrain en Shallie kunnen het plots wel heel goed met elkaar vinden. Vanwaar die plotse band en zijn de twee nog altijd een koppel? Temptation-Shallie geeft zelf de antwoorden in een nieuwe Showbits Video.
Lees verder

Kobe Ilsen & Viktor Verhulst zijn beste vrienden, maar dat was niet altijd zo: "In het begin kon ik z'n kop niet zien"
Kobe Ilsen (39) & Viktor Verhulst (27) maakten hun debuut op Tomorrowland, voor de grap. Drie jaar later hebben ze een eigen zomerhit en worden ze overal geboekt als orkestleiders van de Grote Bevrijdingsfeesten. In hun eerste dubbelinterview als boezemvrienden en dj-broers vertellen ze in geuren en kleuren over de vooroordelen over hun carrière achter de draaitafels en het ontstaan van hun bijzondere band. "Toen ik hem leerde kennen, was ik een andere mens. Kobe heeft mij de wereld ingesleurd."
Lees verder

Regenachtig weekend met zachte temperaturen
Vanochtend zijn er tijdelijk nog een paar lokale opklaringen mogelijk, maar al snel wordt het overal zwaarbewolkt. Het blijft echter, afgezien van wat plaatselijke neerslag over het zuidoosten, in vele streken een vrij groot deel van de dag overwegend droog. Dat meldt het KMI. In de loop de namiddag gaat het regenen over het westen en langzaamaan ook in het centrum. De maxima schommelen tussen 14 en 17 graden. De meestal matige zuidenwind wordt in de namiddag lokaal vrij krachtig met rukwinden tot 60 km/u.
Lees verder

Walibi heropent vandaag de deuren na noodlottige zomer
Pretpark Walibi opent vandaag opnieuw de deuren. Bij de overstromingen van midden juli had het park grote schade opgelopen nadat de nabijgelegen Dijle het hele terrein blank had gezet.
Lees verder

OVERZICHT. Ziekenhuisopnames, overlijdens en reproductiegetal stijgen
Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week lichtjes afgenomen, terwijl de sterfgevallen en ziekenhuisopnames toenamen. Het reproductiegetal zit boven de grens van 1 en stijgt verder. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Taiwan meldt 'recordaantal' Chinese schendingen van luchtruim
Een recordaantal van in totaal 38 Chinese militaire vliegtuigen is vrijdag door het luchtruim van Taiwan gevlogen, meldden de autoriteiten van de Aziatische eilandstaat. Het machtsvertoon van Peking valt samen met de feestdag van de oprichting van de Volksrepubliek China.
Lees verder

POLL. Van Aert? Van der Poel? Of toch iemand anders? Laat hier weten wie volgens u Parijs-Roubaix wint!
Morgen staat in Noord-Frankrijk het vierde en voorlaatste Monument van het wielerseizoen op het programma: Parijs-Roubaix. Wout van Aert en Mathieu van der Poel lijken de te kloppen mannen, maar zij gaven op het WK geen blijk van onoverwinnelijkheid.
Lees verder

Salar Azimi uit 'The Sky is the Limit' gooit alle remmen los in Monaco: "150.000 euro uitgegeven op vijf dagen"
Een gouden mitrailleur die champagne spuit en een ander dat de groene eurobiljetten in het rond doet vliegen. Decadentie ten top bij Salar Azimi (39). De Nederlandse zakenman en miljonair uit 'The Sky is the Limit' heeft er een 'aparte' vijfdaagse opzitten in Monaco. "Mijn maat was jarig, alle remmen moésten los", glundert hij nog na. "Ik heb zelfs m'n horloge gewassen met Dom Pérignon"
Lees verder