Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 22 oktober 2021

Beke: “Vlaamse burgemeesters moeten zelf extra maatregelen kunnen nemen bij stijgende cijfers”

HLN
Beke: "Vlaamse burgemeesters moeten zelf extra maatregelen kunnen nemen bij stijgende cijfers"
In Vlaanderen kunnen burgemeesters zelf beslissen om extra maatregelen te nemen als de coronacijfers de pan uit swingen. "Als er bijkomende besmettingen zijn, moeten lokale besturen maatregelen kunnen nemen", aldus Vlaams minister van Welzijn bij VTM NIEUWS.
Lees verder

Tiener (16) bewusteloos geslagen na school omdat hij zijn vriendin die werd lastiggevallen wil verdedigen: "Zelfs toen hij buiten westen op de grond lag, werd hij nog geschopt"
In Denderleeuw heeft een 16-jarige jongen donderdag na schooltijd enkele rake klappen gekregen op zijn hoofd. De jongen kwam zijn vriendin afhalen aan school, omdat zij naar eigen zeggen belaagd werd door enkele studenten. Toen de jongen aankwam, werd hij vrijwel meteen aangevallen. "Hij kreeg verschillende klappen in het aangezicht tot hij op de grond viel, daarna lag hij zeker tien minuten buiten westen op de grond", aldus een bezorgde mama.
Lees verder

Pandora Papers leiden tot gerechtelijk onderzoek tegen president Ecuador
De gerechtelijke autoriteiten in Ecuador hebben een 'vooronderzoek' geopend naar president Guillermo Lasso op verdenking van fiscale fraude. Het onderzoek is een gevolg van de publicatie van de Pandora Papers.
Lees verder

Morioka zkt ruimte. Vindt hij die straks op de Pairay ?
Sporting Charleroi opent vanavond de twaalfde speeldag met een verplaatsing naar Seraing. De eerste sinds 5 mei 1996 (2-3). Op het eerste gezicht is er voor Edward Still geen reden om het elftal te wijzigen dat vorig weekend aan de aftrap kwam tegen Racing Genk, na de rust overwicht afdwong en uiteindelijk won — mede dankzij een sublieme Hervé Koffi. "We hebben tegen Genk een grote stap in de goede richting gezet", bevestigde de coach van de Carolo's die stelling.
Lees verder

Als 74 procent volledig gevaccineerden niet volstaat voor groepsimmuniteit, hoeveel dan wel? Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft antwoord
Vreemd: werd niet altijd gezegd dat we vanaf 70% volledig gevaccineerden groepsimmuniteit zouden bereiken? Wel: vandaag is zelfs al 74% van de Belgische bevolking helemaal ingeënt en toch lijkt dat een vierde coronagolf niet tegen te kunnen houden. Hoe komt dit? En hoeveel procent hebben we dan wel nodig voor groepsimmuniteit? Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft het antwoord.
Lees verder

Tv-serie 'steelt' foto van Nederlandse influencer en vervangt haar door Chinese actrice: "Wat is dit?"
Een Chinese televisieserie die zonder toestemming een romantische foto van jou en je partner gebruikt, maar jouw gezicht er voor het gemak even uitknipt. Het overkwam Rianne Meijer, een Nederlandse influencer met honderdduizenden volgers. De goedlachse contentcreator uit Amsterdam gaat na haar bijzondere ontdekking de wereld over.
Lees verder

Luxemburgers mogen wiet telen en thuis oproken, bezit en gebruik in het openbaar blijft verboden
Luxemburgers mogen binnenkort vier wietplanten per huishouden telen en thuis oproken, schrijft de krant Luxemburger Wort. De regering ziet af van de oorspronkelijk geplande volledige legalisering van cannabis: bezit en gebruik in het openbaar blijft verboden. De plannen maken deel uit van een serie maatregelen die de drugscriminaliteit moeten terugdringen.
Lees verder

Heetgebakerd, temperamentvol en een nachtmerrie om mee te werken: dit is acteur Alec Baldwin
De Amerikaanse acteur Alec Baldwin (63) beleeft z'n grootste nachtmerrie: donderdag schoot hij per ongeluk een vrouw dood op de set van z'n nieuwe film 'Rust'. En dat net nu de acteur rust had gevonden na enkele turbulente jaren. Van een openbare vechtscheiding, heetgebakerde ruzies om een parkeerplaats en dat ene, gemene telefoontje naar z'n 11-jarige dochter: een portret van een steracteur met kapsones.
Lees verder

Coronavaccin Pfizer 90 procent effectief bij kinderen van 5 tot 11 jaar
Het vaccin tegen COVID-19 van Pfizer/BioNTech is 90,7 procent effectief in het voorkomen van symptomatische vormen van de ziekte bij kinderen van 5 tot 11 jaar. Dat heeft het geneesmiddelenbedrijf gemeld in een document dat het indiende bij de aanvraag tot goedkeuring in die leeftijdsgroep in de Verenigde Staten.
Lees verder

Amerikaanse vrouw veroordeeld tot vier jaar cel voor miskraam
Een vrouw uit de Amerikaanse staat Oklahoma die een miskraam kreeg, werd daarvoor eerder deze maand schuldig bevonden aan doodslag en veroordeeld tot vier jaar cel. De aanklagers beweren dat de foetus stierf omdat ze drugs gebruikte, maar volgens een burgerrechtenorganisatie die het slachtoffer juridisch bijstaat, is er geen sprake van een misdrijf en is de veroordeling onterecht.
Lees verder

REALITYCHECK. Ons Delphine en Bert vechten het uit en 'De Bachelorette'-deelnemer Michael is van't straat
'Temptation', 'Ex On The Beach' of 'Love Island': het zijn pleasures waar wij ons helemaal niet guilty over voelen. En omdat wij u van hetzelfde verdenken, houden wij u elke vrijdag op de hoogte van het reilen en zeilen in de realitywereld. Nieuwe liefdes, ruzies of andere capriolen van (voormalige) tv-figuren: u komt het hier allemaal te weten.
Lees verder

Anderlecht lijkt gered: herstelplan op komst waarbij Coucke schulden laat vallen en Vandenhaute en nieuwe geldschieters investeren
RSC Anderlecht ziet het licht aan het einde van de tunnel. De aandeelhouders voeren constructieve onderhandelingen over een akkoord dat de club in staat moet stellen om structureel gezond te worden. Een formeel akkoord wordt voor kerstmis verwacht. Voorzitter Wouter Vandenhaute gaat mee investeren.
Lees verder

Coronacrisis leidde tot aanzienlijk uitstel van niet-essentiële ingrepen: "We zijn nog continu aan het inhalen"
Meer dan een vijfde van de medische niet-essentiële ingrepen in België liep vertraging op door de pandemie. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv, die licht werpen op de omvang van de uitgestelde zorg in de ziekenhuizen. Volgens Frank Vermassen, hoofdarts van het UZ Gent, zal het nog tot het voorjaar duren voor die achterstand is weggewerkt. "We zien nu meer personeel uitvallen dan tijdens de crisis."
Lees verder

Wie zijn Geert Duyck en Steven Buyse, die samen met Vandenhaute in RSCA willen investeren?
Als alles volgens plan gaat, verwelkomt Anderlecht twee nieuwe investeerders. Het gaat om Geert Duyck en Steven Buyse, die door Wouter Vandenhaute in het verleden "de vrienden van Anderlecht" genoemd werden. Maar wie zijn de twee toplui uit de Belgische haute finance? Hoewel ze de schaduw verkiezen: een (poging tot) kennismaking.
Lees verder

Fietser (63) kritiek nadat hij opgeschept wordt door wagen
Een 63-jarige man uit Torhout verkeert in levensgevaar na een ongeval in de Ruddervoordestraat in Torhout, vrijdag rond 15.30 uur. De man werd opgeschept door een auto. De precieze omstandigheden zijn erg onduidelijk en worden onderzocht door een verkeersdeskundige.
Lees verder

Scholen kunnen extra middelen ook inzetten om ondersteunend personeel te betalen
Scholen kunnen de extra middelen die via de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) krijgen ook inzetten om ondersteunend personeel te betalen. Het gaat dan om mensen zonder lerarendiploma, maar die wel kunnen ingezet worden om de leerkrachten te ontlasten. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts.
Lees verder

Héél Vlaanderen verzamelt blikken voor Thijs: "Zo'n 6.000 blikken al geperst"
De oproep van Thijs Brosens om (lege) blikjes te brengen is duidelijk niet in dovemans oren gevallen. Vanuit héél Vlaanderen kreeg zijn vader berichten van mensen die voor Thijs aan het 'hamsteren' gegaan. "Zolang ze niet met hele containers afkomen is het goed", lacht papa Jan Brosens. En Thijs zelf? Die droomt zelfs al van een grote pers. En hij heeft ook graag dat we vertellen dat hij (stenen) bierkruiken verzamelt.
Lees verder

Michael Vanthourenhout (ontstoken slokdarm) twijfelt nog of hij zondag in Zonhoven start
Nadat hij door ernstige maagproblemen moest passen voor de cross in Ardooie donderdag, onderging Michael Vanthourenhout vandaag een gastroscopie in het Gentse UZ. Daaruit bleek dat zijn slokdarm van boven tot beneden ontstoken is. De 27-jarige renner van Pauwels Sauzen-Bingoal liet staaltjes nemen van maag en slokdarm om door biopsie te bepalen of het een voedselprobleem dan wel een allergie betreft. Daar wordt pas over een week het resultaat van verwacht. Vanthourenhout moet ondertussen medicatie nemen om de maag te beschermen.
Lees verder

Rik Torfs gaat preken in 'Het eenzame hartenbureau'
Rik Torfs (65), professor kerkelijk recht, heeft er een nieuw baantje bij. Elke zondagavond zal hij in 'Het eenzame hartenbureau' op Ment TV een preek geven. Dat vertelt hij in Het Nieuwsblad.
Lees verder

Vlaamse Milieumaatschappij: "Normen worden overschreden voor heel wat meer stoffen dan PFOS"
"Er valt qua waterbeheer de beschouwing te maken dat de milieukwaliteitsnormen op heel veel plaatsen worden overschreden in Vlaanderen, voor pesticiden, voor PAK's, voor metalen, voor polygechloreerde difenylethers,..." Dat zei de topman van de Vlaamse Milieumaatschappij in de Vlaamse onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling.
Lees verder