Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 29 oktober 2021

Alles wordt duurder, gaan we nu ook loonsverhoging krijgen? Onze geldexpert Stijn Baert legt uit

HLN
Alles wordt duurder, gaan we nu ook loonsverhoging krijgen? Onze geldexpert Stijn Baert legt uit
De energierekeningen swingen de pan uit, een volle tank en winkelkar worden ook almaar duurder. Maar hoe snel stijgen onze lonen en uitkeringen mee? Dat vroegen we aan onze werkexpert Stijn Baert, arbeidseconoom aan de UGent. "Afhankelijk van waar je werkt, voel je het nu al in je portemonnee."
Lees verder

Vrouw die Euromilli­ons-superjack­pot van 220 miljoen euro won, wil even eenvoudig blijven leven als voorheen
De winnaar van de Euromillions-superjackpot van maar liefst 220 miljoen euro is een jonge vrouw uit Frans-Polynesië. De vrouw, die anoniem wenst te blijven, had bij haar allereerste deelname al meteen prijs en kan zich nu winnares van de grootste jackpot in de geschiedenis van Euromillions noemen. Ondanks de historische overwinning wil de vrouw naar eigen zeggen niet veranderen en even eenvoudig blijven als ze nu is.
Lees verder

VIRUSTEST. Opgestaan met plotse koorts of een verstopte neus? Wat is de kans dat je besmet bent met corona? Al 220.000 mensen deden de test
Twijfel je op basis van je symptomen om een PCR-test aan te vragen? En wanneer moet je aankloppen bij je huisarts voor verder onderzoek? Onze virustest vertelt je hoe groot de kans is op Covid-19, griep of verkoudheid op basis van de laatste informatie van gezondheidsinstituut Sciensano. Al zo'n 220.000 mensen controleerden hun symptomen: doe hieronder zelf de test.
Lees verder

Vanaf vandaag opnieuw meer coronamaatregelen: "We moeten verspreiding van virus vertragen"
Vandaag gaat het eerste deel van de nieuwe coronamaatregelen in. In onder meer winkels en musea moeten we opnieuw een mondmasker dragen. Gaat dat de coronacijfers opnieuw naar beneden krijgen? En zal de herfstvakantie het aantal besmettingen bij jonge kinderen doen dalen? HLN LIVE vroeg het aan viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).
Lees verder

Onderwijsvakbond vernietigend voor voorstel om mensen met enkel secundair diploma voor klas te laten staan: "Hallucinant idee dat kwaliteit verder zal doen afbrokkelen"
Nu scholen geen leerkrachten meer vinden, willen de koepels in hun plaats een legertje mensen zónder lerarendiploma aanwerven. Van de koepel van steden en gemeenten (OVSG) mogen ook mensen met enkel een middelbaar diploma mee voor de klas staan. "We worden gedwongen om dit op tafel te leggen", zegt algemeen directeur Patriek Delbaere in de Mediahuis-kranten. De Christelijke Onderwijscentrale (COC), de grootste onderwijsvakbond in Vlaanderen, reageert vernietigend. "Dit hallucinant idee zal de onderwijskwaliteit verder doen afbrokkelen", zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de COC, die ook waarschuwt over de onvrede die sluimert in het onderwijsveld. "Er hangt elektriciteit in de lucht."
Lees verder

Kat Kerkhofs over zwangerschap: "Ik ga 'Dancing With The Stars' hoogzwanger presenteren"
Heugelijk nieuws voor Dries Mertens (34) en Kat Kerkhofs (33). De voetballer en de presentatrice verwachten hun eerste kindje. Dat maakte het koppel bekend op Instagram. Ze zijn intussen 18 weken zwanger en verwelkomen in maart volgend jaar een jongen. Een grote verandering in hun leven. "Ik wist dat het gedaan zou zijn met op en af naar België te vliegen vanaf het moment dat ik kinderen zou krijgen", aldus Kat.
Lees verder

Advocaten van jongeman die Milan (15) doodstak hopen op snelle reconstructie: "Ook het psychiatrisch verslag interesseert ons ten zeerste"
Jordy D. (19), de jonge Oostkampenaar die vorige maand Bruggeling Milan Meert (15) doodstak in de wijk Nieuwenhove, blijft een maand langer in de cel. Dat heeft de raadkamer beslist. Zijn advocaten hopen op een snelle reconstructie van de feiten en nieuws van de gerechtspsychiater.
Lees verder

Onverklaarbare gebeurtenissen en een echt sterfgeval: deze horrorfilms zorgden voor kippenvel achter de schermen
Een levende slang die in stukjes wordt gehakt, verminkte acteurs en mogelijk zelfs échte spoken. Nee, het zijn geen scenario's van horrorfilms, maar de waargebeurde verhalen van op de set. Sommige prenten zorgden namelijk niet alleen voor, maar ook achter de schermen voor schrikwekkende situaties. "We waren aan het acteren, en tóch hadden we schrik voor het spookuur..." Dit zijn de gekste waargebeurde horrorverhalen van op de set.
Lees verder

Griezelen voor iedereen: dit zijn de beste halloweentips op tv én streamingdiensten dit weekend
Moordlustige seriemoordenaars, angstaanjagende spoken en bloed. Halloween breekt dit weekend opnieuw aan. En hoe vier je dat nu beter dan met een horrorfilm of -serie? Wij maakten een overzicht van de beste griezelervaringen op de tv-zenders en streamingplatformen. Happy Halloween!
Lees verder

Lydia Peeters legt rekeningrijden op tafel bij Vlaamse ministerraad: "Slimme, gebiedsdekkende kilometerheffing"
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) legt het zogenaamde rekeningrijden op tafel bij de Vlaamse ministerraad. Dat zegt ze aan VTM NIEUWS. Een slimme kilometerheffing in plaats van een algemene verkeersbelasting dus. "We zullen dit nu opstarten om in de volgende regering door te voeren."
Lees verder

Wordt een woonlening met hypothecaire volmacht duurder?
Voor banken wordt het vanaf 2023 minder aantrekkelijk om nog krediet toe te staan op basis van een soepele hypothecaire volmacht of hypothecair mandaat. Zullen banken dus teruggrijpen naar een duurdere, reële inschrijving of zullen ze de rentevoet verhogen? En wordt het dan weer duurder om te lenen? Spaargids.be legt uit.
Lees verder

Een jas van Veerle Baetens of keramiek van Raf Simons? Dankzij A/Part kan je unieke collector's items op de kop tikken
Twintig designers, modelabels en lokale artiesten hebben de handen in elkaar geslagen. Het resultaat: A/Part. Onder de paraplu van dat project maakten ze samen twintig unieke producten, van kleding tot sieraden en designobjecten. Van een set straffe collector's items gesproken.
Lees verder

Polen roept Belgische ambassadeur in Warschau op het matje na toespraak De Croo
Polen heeft de Belgische ambassadeur in de hoofdstad Warschau, Luc Jacobs, opgeroepen naar aanleiding van de uitspraken die de Belgische premier Alexander De Croo (Open Vld) enkele dagen geleden in het Europacollege in Brugge deed. In de toespraak haalde De Croo uit naar zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki en waarschuwde hij hem voor een escalatie van het conflict over de basisregels van de rechtsstaat en het Europese project.
Lees verder

Voortaan ook verlof om kind te vergezellen naar vaccinatiecentrum
Werknemers kunnen voortaan ook vrijaf nemen met behoud van loon om een minderjarig kind te vergezellen naar een vaccinatiecentrum. De federale regering breidt het vaccinatieverlof in die zin uit, meldt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS).
Lees verder

Videobeelden tonen hoe man vuistslagen geeft aan twee politieagenten op straat in Brussel
In de omgeving van het Jourdanplein in Etterbeek (Brussel) is donderdag een man gearresteerd nadat hij zich agressief gedroeg tegen de politie. Op videobeelden is te zien hoe hij vuistslagen uitdeelt aan twee agenten. Een vrouwelijke politieagent raakte daarbij arbeidsongeschikt, meldt La Dernière Heure. "De man liet zich bij een interpellatie niet doen", zegt korpschef Marc Parlier van de politiezone Montgomery. "Hij werd opstandig, keerde zich tegen de agenten en begon hen te slaan."
Lees verder

Videobeelden tonen hoe man twee politieagenten te lijf gaat in Brussel
In de omgeving van het Jourdanplein in Etterbeek (Brussel) is donderdag een man gearresteerd nadat hij zich agressief gedroeg tegen de politie. Op videobeelden is te zien hoe hij vuistslagen uitdeelt aan twee agenten. Een vrouwelijke politieagent raakte daarbij arbeidsongeschikt, meldt La Dernière Heure. "De man liet zich bij een interpellatie niet doen", zegt korpschef Marc Parlier van de politiezone Montgomery. "Hij werd opstandig, keerde zich tegen de agenten en begon hen te slaan."
Lees verder

Van haar dokter tot haar 'lady-in-waiting': zij houden de gezondheid van de Queen met argusogen in de gaten
Ze houden zich te allen tijde stil op de achtergrond, maar hebben een doorslaggevende rol. Nu de gezondheid van de Britse Queen Elizabeth (95) weer volop onderwerp van gesprek is, wordt er ook gekeken naar haar raadgevers. Wie beslist en vertelt de vorstin dat ze geen alcohol meer mag drinken? En wie draagt haar op om voortaan wat meer rust te nemen? Dit zijn de adviseurs die een beslissende invloed hebben op de Queen.
Lees verder

"In het begin ging het makkelijk, pas later kwamen de ergernissen": Lieselotte (33) en David (33) over hun nieuw samengesteld gezin
In het prille begin leek het runnen van hun nieuw samengestelde gezin vanzelf te gaan, maar naarmate de tijd verstreek, staken ergernissen de kop op. Door veel met elkaar te praten, vonden Lieselotte en David (beiden 33) een gulden middenweg. "De liefde tussen een plusouder en -kind is niet onvoorwaardelijk, maar we kiezen elke dag écht voor elkaar, en dat is bijzonder."
Lees verder

REEKS. De vonk: "Was ik klaar voor zoiets serieus? Want dat zouden we zijn. Onze vriendschap zouden we voor niets anders op het spel zetten."
Subhadra (43) en Kurt (47) ontmoeten elkaar in 1980. Zij is een geadopteerd weeskind uit India, hij een kind bij pleegouders. En wat meer is: hun nieuwe mama's zijn zussen. De jonkies trekken zich aan elkaar op, tot Kurt na achttien jaar aan Subhadra bekent dat hij meer voor haar voelt. In het geheim, weg van de afkeurende blikken van hun ouders, tasten de twee af of ze hun bijzondere band op het spel willen zetten voor de liefde. "Kurt was opgelucht dat ik het eindelijk wist, zei hij. Maar hij zei ook: 'Ik ben bang. Om je te verliezen.'"
Lees verder

Politica Sigrid Vandenbulcke (48) verliest strijd tegen borstkanker
Provincieraadslid voor N-VA Sigrid Vandenbulcke uit Lauwe is donderdagnacht op 48-jarige leeftijd overleden aan borstkanker. In 2019 overwon ze de ziekte nog, maar de kanker werd in juli 2020 opnieuw vastgesteld bij de Lauwse, die altijd positief bleef strijden.
Lees verder