Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 10 september 2021

Wout van Aert troeft grote namen af in sprint en wint zesde etappe Tour of Britain

HLN
Wout van Aert troeft grote namen af in sprint en wint zesde etappe Tour of Britain
Laat dat WK maar komen! Wout van Aert heeft de zesde etappe in de Tour of Britain gewonnen. Na 198 kilometer tussen Carlisle en Gateshead mocht de Jumbo Visma-renner voor de derde keer deze week zijn armen in de lucht gooien. In de sprint troefde hij Julian Alaphilippe en leider Ethan Hayter af. De leiderstrui blijft in handen van de Brit van Ineos, al komt Van Aert weer wat dichterbij.
Lees verder

Unizo: "Plan Vandenbroucke voor langdurig zieken gaat niet ver genoeg"
Het plan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om zestig terugkeercoaches in te zetten gaat "lang niet ver genoeg". Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo.
Lees verder

83-jarige drugsverdachte mag met duiven blijven spelen: 15 maanden cel in plaats van 10 jaar
De Antwerpse rechters hebben de smeekbede van de 83-jarige Albert M., medeverdachte in een drugsbende van zijn zoon Philip, gehoord. "Laat mij op mijn oude dag nog even van mijn hobby genieten: duivenmelken", had Albert gevraagd. De procureur wilde hem voor tien jaar in de cel laten opsluiten. De duiven van Albert M. kunnen gerust zijn: hun baasje is maar veroordeeld tot vijftien maanden cel.
Lees verder

Belgische inzending voor Songfestival wordt op 15 september bekendgemaakt
Wie zal België volgend jaar vertegenwoordigen op het Songfestival? De Franstalige omroep RTBF maakt op 15 september de opvolger van Hooverphonic bekend. Opvallend genoeg is ons land deze keer het eerste land dat kan uitpakken met z'n Songfestival-inzending van volgend jaar.
Lees verder

Football Talk. Kiese Thelin verlaat Anderlecht alsnog - Ramos zeker niet tegen Club, Messi en Neymar ontbreken dit weekend bij PSG
De wegen van Anderlecht en Isaac Kiese Thelin scheiden dan toch nog deze transferperiode. De Zweedse aanvaller trekt definitief naar Baniyas SC in de Verenigde Arabische Emiraten. De deal is op enkele punten en komma's na rond. Eerder deze week leek Kiese Thelin nog op weg naar het Turkse Konyaspor, maar die overgang sprong in laatste instantie af. Nu werd er dus een oplossing gevonden in de Emiraten. Kiese Thelin was sinds januari 2017 een speler van Anderlecht, maar kon zich nooit doorzetten in het Lotto Park. Hij werd uitgeleend aan achtereenvolgens Waasland-Beveren, Leverkusen, Malmö en Kasimpasa. Sinds de komst van Zirkzee en Kouamé werd hij opnieuw overbodig. Kiese Thelin scoorde slechts vier doelpunten in een paars-wit shirt, waaronder vorige maand tegen Seraing.
Lees verder

Football Talk. Kiese Thelin verlaat Anderlecht alsnog - Messi en Neymar ontbreken dit weekend bij PSG tegen Clermont
De wegen van Anderlecht en Isaac Kiese Thelin scheiden dan toch nog deze transferperiode. De Zweedse aanvaller trekt definitief naar Baniyas SC in de Verenigde Arabische Emiraten. De deal is op enkele punten en komma's na rond. Eerder deze week leek Kiese Thelin nog op weg naar het Turkse Konyaspor, maar die deal sprong in laatste instantie af omdat de manager van Kiese Thelin zijn eisen opeens verhoogde. Nu werd er dus een oplossing gevonden in de Emiraten. Kiese Thelin was sinds januari 2017 een speler van Anderlecht, maar kon zich nooit doorzetten in het Lotto Park. Hij werd uitgeleend aan achtereenvolgens Waasland-Beveren, Leverkusen, Malmö en Kasimpasa. Sinds de komst van Zirkzee en Kouamé werd hij opnieuw overbodig. Kiese Thelin scoorde slechts vier doelpunten in een paars-wit shirt, waaronder dit seizoen tegen Seraing.
Lees verder

VN: "93 procent van Afghaanse gezinnen heeft onvoldoende te eten"
In Afghanistan hebben meer dan negen gezinnen op de tien onvoldoende te eten. Daar waarschuwen de VN vandaag voor. Drie gezinnen op vier zouden hun porties verminderen of voedsel lenen.
Lees verder

PORTRET. Felix Alen, de tv-kok die een wrang gevoel overhield aan al die kookprogramma's: "Iemand als Piet Huysentruyt speelt een spelletje"
"Als ik al mijn plannen wil verwezenlijken, heb ik nog twee levens nodig", lachte Felix Alen dertien jaar geleden. Er was hem nog even gegund maar vandaag is de topchef op zijn 71e overleden. Na zijn legerdienst hielden koning Boudewijn en koningin Fabiola hem van zijn droom om de wereld rond te varen. Vervolgens werd hij bekend als een van de eerste koks op televisie en groeide hij uit tot een icoon van de Vlaamse feestzalen.
Lees verder

PORTRET. Felix Alen overleden: de tv-kok die een indigestie overhield aan al die kookprogramma's
"Als ik al mijn plannen wil verwezenlijken, heb ik nog twee levens nodig", lachte Felix Alen dertien jaar geleden. Er was hem nog even gegund maar vandaag is de topchef op zijn 71e overleden. Na zijn legerdienst hielden koning Boudewijn en koningin Fabiola hem van zijn droom om de wereld rond te varen. Vervolgens werd hij bekend als een van de eerste koks op televisie en groeide hij uit tot een icoon van de Vlaamse feestzalen.
Lees verder

Arme landen vrezen uitsluiting klimaattop wegens gebrek aan vaccins
De armste landen ter wereld vragen vandaag om meer hulp om te kunnen voldoen aan de vaccinatie- en quarantainevereisten en om de kosten ervan te dekken, zodat ze volgende maand kunnen deelnemen aan de wereldwijde klimaatconferentie COP 26 in het Schotse Glasgow.
Lees verder

PSG sluit sponsordeal met cryptoplatform
De Franse topclub Paris Saint-Germain heeft een sponsorakkoord gesloten met crypto.com, het platform voor cryptomunten. De deal zou de club op drie jaar tussen 25 en 30 miljoen euro opbrengen, zegt een bron met de nodige kennis van het dossier.
Lees verder

"Erover praten blijft moeilijk. We willen elkaar sparen." Arthur (18) stapte uit het leven. Zijn familie vertelt hoe ze omgaan met het verdriet
Maandag, 7 januari 2019. Op de eerste dag na de kerstvakantie staat rond 5 uur een politieagente voor de deur. Het lichaam van Arthur is gevonden aan de spoorweg. Zelfdoding, denken ze. Ouders Annelies en Christophe, broers Cobe en Felix en zus Lola vertelden vorig jaar hoe ze elk op hun manier omgaan met het verlies. Nog een jaar later is duidelijk: het verdriet slijt niet. "Je kan luisteren naar elkaar, maar daar stopt het dan ook: op zo'n immens verdriet valt weinig zinnigs te zeggen."
Lees verder

ANALYSE. Waarom Donald Trump zich blijft gedragen als een schaduwpresident
Zaterdag dient Donald Trump als commentator bij een boksmatch. Onschuldig tijdverdrijf zoals dat past voor een oud-president. Maar voor de rest houdt Trump zich wel steeds minder aan de regel dat een gewezen staatshoofd op de achtergrond moet blijven. Hij gedraagt zich als een schaduwpresident — en dat kan maar één ding betekenen.
Lees verder

Van den Brom neemt het zondag met Genk op tegen Union: "Veel respect voor het werk dat daar gedaan wordt"
John van den Brom wrijft zich in de handen. Omdat alle sterkhouders bleven en in elke linie vers bloed werd geïnjecteerd is Racing Genk versterkt uit deze transferperiode gekomen. "Het was een geweldige mercato voor ons."
Lees verder

La Boum dreigt elk weekend van oktober feest te organiseren als Brussel Covid Safe Ticket invoert
De organisatoren van La Boum laten weten dat ze niet opgezet zijn met de coronapas die Brussel vanaf oktober wil invoeren. Ze dreigen ermee elke zaterdag van oktober een evenement te organiseren als dat gebeurt. De burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) zegt dat niet zomaar te accepteren.
Lees verder

Vanhaezebrouck verwacht bevestiging van AA Gent: "Een reeks neerzetten is ons doel"
Wat ging AA Gent lekker de interlandbreak in. 3-0 tegen Rakow Czestochowa en kwalificatie voor de groepsfase van de Conference League, 6-1 tegen landskampioen Club Brugge. Hein Vanhaezebrouck verwacht bevestiging, zondag tegen het ongeslagen Charleroi.
Lees verder

Belgische vrouw aan boord van tweede passagiersvliegtuig dat vertrokken is in Kaboel
Op de internationale luchthaven van Kaboel is vandaag opnieuw een passagiersvliegtuig van Qatar Airways vertrokken, een dag nadat reeds meer dan honderd buitenlanders met een ander toestel het land hadden kunnen verlaten. Aan boord is één Belgische vrouw, bevestigt Buitenlandse Zaken aan Belga.
Lees verder

Twintig jaar 9/11: Deze beelden herinnert u zich ongetwijfeld nog
Morgen exact twintig jaar geleden slaat het noodlot toe in de Verenigde Staten. Twee vliegtuigen crashen doelbewust in de torens van het World Trade Center in New York. Een derde vliegtuig raakt het Pentagon. Een vierde en laatste vliegtuig komt dankzij de passagiers die de kapers overmeesteren, nooit aan op haar bestemming. Het crasht in een veld in Shanksville, Pennsylvania. In totaal komen zo'n 3.000 mensen om tijdens deze gitzwarte dag. 9/11 gaat voor eeuwig de geschiedenisboeken in, maar ook u herinnert zich ongetwijfeld nog deze beelden.
Lees verder

Minister Dermagne pleit voor loonsverhoging in knelpuntberoepen
Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) pleit voor een herwaardering van de lonen en betere arbeidsvoorwaarden in knelpuntberoepen. Dat zegt hij in de marge van een interministeriële conferentie met de regionale ministers van Werk.
Lees verder

Demir beslist komende weken over vier gascentrales
Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) beslist de komende weken over de uitbreiding of bouw van vier Vlaamse gascentrales. Die zijn volgens de federale overheid nodig om de energiebevoorrading te verzekeren wanneer de kerncentrales in 2025 sluiten. Maar de vergunningen worden bijna overal aangevochten, waardoor de Vlaamse regering zich moet uitspreken over de omgevingsbelasting.
Lees verder