Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 23 september 2021

Wolk zwaveldioxide van vulkaanuitbarsting La Palma op weg naar België: “Maar die is ongevaarlijk”

HLN
Wolk zwaveldioxide van vulkaanuitbarsting La Palma op weg naar België: "Maar die is ongevaarlijk"
Niet enkel het Canarische eiland La Palma ondervindt de impact van de vulkaanuitbarsting. Tijdens de uitbarsting is er immers een grote hoeveelheid zwaveldioxide (SO2) vrijgekomen en die verplaatst zich in de vorm van een wolk. Volgens de satellietgegevens van Copernicus zal de wolk Frankrijk dit weekend bereiken en vervolgens wellicht ook België. "Maar dat zal zeker niet gevaarlijk zijn", benadrukt VTM-weerman David Dehenauw.
Lees verder

Professor waarschuwt voor buikgriep: "Hoe jonger het kind, hoe gevaarlijker"
Elke Belg krijgt gemiddeld één keer per jaar buikgriep: diarree, misselijkheid en braakneigingen die veelal veroorzaakt worden door een virus. En net zoals het corona-exemplaar is het erg besmettelijk, én kan het dramatische gevolgen hebben. "Elk jaar sterven hier nog kinderen aan", waarschuwt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB). Hij legt uit hoe je buikgriep voorkomt en wat je moet doen als jij of je kind besmet raakt.
Lees verder

Gedwongen op pensioen en getroffen door dementie: Jack Nicholson leeft vandaag als kluizenaar
Hij werd wereldberoemd met z'n rollen in 'One Flew Over the Cuckoo's Nest' en 'The Shining', maar na een carrière van meer dan vijftig jaar hield Jack Nicholson (84) het in 2013 plots voor bekeken. Daar was volgens zijn familie een reden voor: Nicholson kon de teksten die hij als acteur uit zijn hoofd moest leren niet meer onthouden. Het is inmiddels al meer dan 10 jaar geleden dat Jack nog te zien was op het witte doek, maar achter de schermen ging zijn toestand enkel achteruit: "Het is triest om zo'n getalenteerde acteur op deze manier te moeten zien eindigen."
Lees verder

PORTRET. Wie is Eric Zemmour, de man die zowel Le Pen als Macron nerveus maakt?
Wel 80.000 boeken verkocht in minder dan één week tijd. Naar 11% in de peilingen in slechts één maand. Vedette op alle tv-stations. De cover van Paris-Match. Journalist en polemist Eric Zemmour droomt ervan in april 2022 de Franse Trump te worden. Zijn mogelijke kandidatuur werd begin dit jaar nog op hoongelach onthaald. Nu maakt ze de hele politieke klasse nerveus, Emmanuel Macron en Marine Le Pen inbegrepen. Waarom?
Lees verder

Hans Teeuwen stelt tournee uit door coronapaspoort: "Ik hoop dat het zo minder vanzelfsprekend wordt"
Cabaretier Hans Teeuwen (54) stelt z'n tournee 'Nou lekker dan' uit naar volgend jaar. De Nederlander doet dat uit protest tegen het coronapaspoort. "Ik vond en vind het niet oké dat mensen een gehoorzaamheidscode moeten laten zien om binnen te komen", reageert hij in een video.
Lees verder

Wat een invalbeurt: Saelemaekers maakt indruk met panna en heerlijke assist
Alexis Saelemaekers heeft gisteren zijn waarde getoond voor AC Milan. De Rode Duivel viel op het uur in, waarna hij uitpakte met een heerlijke assist. Zo won de Milanese club met 2-0 van promovendus Venezia.
Lees verder

Dronken koppel steelt twee politievesten uit politiekantoor: "Nadien gingen ze paraderen op de parking van een hotel"
Van lef gesproken. Een 28-jarige man uit Sint-Pieters-Woluwe en zijn 25-jarige Sloveense vriendin beklommen begin dit jaar een stelling aan een politiecommissariaat in Brugge. Ze drongen het gebouw binnen via een raam, waarna de man twee politievesten stal. Nadien ging het koppeltje doodleuk paraderen op de parking van een hotel. Het parket vorderde voor beiden een celstraf.
Lees verder

Dronken koppeltje dringt politiekantoor binnen en steelt twee politievesten: "Nadien gingen ze paraderen op de parking van een hotel"
Van lef gesproken. Een 28-jarige man uit Sint-Pieters-Woluwe en zijn 25-jarige Sloveense vriendin beklommen begin dit jaar een stelling aan een politiecommissariaat in Brugge. Ze drongen het gebouw binnen via een raam, waarna de man twee politievesten stal. Nadien ging het koppeltje doodleuk paraderen op de parking van een hotel. Het parket vorderde voor beiden een celstraf.
Lees verder

Amerikaanse man gooit baby van balkon, agent kan het kind op het nippertje vangen
Een politieagent uit de Amerikaanse staat New Jersey wordt als held geprezen nadat hij een baby van amper één maand oud van een val heeft kunnen redden. De baby werd vanop een balkon op de eerste verdieping van een appartementsgebouw door een man naar beneden gegooid. De agent, Eduardo Matute, kon het kind op het nippertje vangen. De baby werd voor alle zekerheid naar het ziekenhuis gebracht, maar stelt het goed.
Lees verder

Joe Biden benoemt zakenman tot nieuwe ambassadeur in België
Michael M. Adler wordt de toekomstige 'Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika bij het Koninkrijk België', zeg maar de Amerikaanse ambassadeur in België. Hij maakt deel uit van een reeks persoonlijkheden die president Joe Biden van plan is te benoemen, zo heeft het Witte Huis donderdag bekendgemaakt.
Lees verder

Zo krijg je vroegtijdig toegang tot FIFA 22
Spelers die zich abonneren op de EA Play-service, die 3,99 euro per maand kost, kunnen nu al 'FIFA 22' spelen, meer dan een week voor de officiële release van de game op vrijdag 1 oktober. Om eerder toegang te krijgen tot het spel, zoek je 'FIFA 22' op in de Xbox Store of PlayStation Store, en selecteer je de optie om de game uit te proberen. Je kan de game dan al downloaden en reeds 10 uur spelen.
Lees verder

Zo stoomt Niels Destadsbader zich klaar voor het Sportpaleis: "Een tip van Koen Wauters"
Vanmorgen was Niels Destadsbader (33) te gast bij Sven & Anke op Joe. Hij vertelde er hoe hij zich voorbereidt op z'n optredens in het Sportpaleis.
Lees verder

Dit jaar fors meer omzetverlies voor automakers
Het tekort aan chips kost automakers wereldwijd fors meer omzet dan eerder werd gedacht. Nu de producenten volgens kenners door hun voorraad van de halfgeleiders heen zijn, gaat de verkoop van voertuigen er de komende tijd nog meer onder lijden, verwacht het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners. Dat becijferde het omzetverlies voor dit jaar op 210 miljard dollar (179 miljard euro).
Lees verder

Turkse centrale bank verlaagt rente na druk Erdogan
De Turkse centrale bank heeft zijn belangrijkste rentetarief verlaagd, ondanks de oplopende inflatie in het land. Daarmee lijkt de centrale bank gehoor te geven aan president Recep Tayyip Erdogan. Die dringt al langere tijd aan op een verlaging van de leenkosten.
Lees verder

Onderzoek onthult: onderhoud elektrische wagens 2,3 keer duurder
De lagere onderhoudskost geldt als een van de argumenten waarom een duurdere elektrische wagen over een volledige levensloop toch nog voordeliger kan uitvallen dan een auto met klassieke verbrandingsmotor. Een onderzoek van data-analysebedrijf We Predict, dat HLN Drive kon inkijken, spreekt dat echter voor een stukje tegen. Vreemd, zeg je? We zetten de feiten op een rij.
Lees verder

Londen opgeschrikt door nieuwe moord op jonge vrouw (28)
Een halfjaar na de moord op Sarah Everard, schrikt een nieuwe moord op een jonge vrouw de Britse hoofdstad op. De 28-jarige Sabina Nessa is vermoedelijk gedood op de kortste weg tussen haar woning en een café waar ze met een vriendin had afgesproken. Dat heeft de Londense politie, de Metropolitan Police, meegedeeld.
Lees verder

Europese Commissie verplicht tech-industrie tot invoering van universele oplader
De Europese Commissie wil de tech-industrie verplichten om een universele oplader voor smartphones en vergelijkbare toestellen te realiseren. Volgens de Commissie zouden toestellen met een USB-C-poort de standaard moeten worden. Ook Apple, dat voor opladers zijn eigen Lightning-technologie gebruikt, zal door die maatregel zijn toestellen aan de universele oplader moeten aanpassen.
Lees verder

Lana Del Rey beschuldigt Lorde van plagiaat
Lana Del Rey (36) beweert dat Lorde melodieën van haar heeft gebruikt in nieuwe muziek. Dat meldt althans The Sun op basis van ingewijden. Volgens de Amerikaanse zangeres lijkt de muziek van Lordes nieuwe liedje 'Stoned at the Nail Salon' verdacht veel op dat van twee van haar hits: 'Wild At Heart' en 'hope is a dangerous thing for a woman like me to have'.
Lees verder

Nog altijd geen akkoord over verlenging steunmaatregelen
De federale regering is het nog altijd niet eens over de verlenging van de coronasteunmaatregelen. Dat is vernomen in regeringskringen. De onderhandelingen duurden tot vroeg vanmorgen, maar leverden voorlopig geen akkoord op.
Lees verder

Wallonië voert uitgebreide coronapas in vanaf midden oktober
De Waalse regering heeft woensdag beslist om het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) of coronapas uit te breiden vanaf midden oktober. Vanaf dan zal iedereen ouder dan 16 jaar in Wallonië een geldige coronapas moeten kunnen voorleggen in de horeca, in discotheken, op evenementen en in rust- en verzorgingstehuizen. Dat melden RTBF en RTL.
Lees verder