Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 14 september 2021

Weyts en onderwijsveld stellen nieuwe cao voor. “Leerkrachten krijgen meer tijd voor de essentie: lesgeven”

HLN
Weyts en onderwijsveld stellen nieuwe cao voor. "Leerkrachten krijgen meer tijd voor de essentie: lesgeven"
Geen simpele loonsverhoging voor iedereen, wel een internetvergoeding en hogere fietsvergoeding. Het is één van de zaken in de nieuwe cao voor het onderwijs. Voor 'slechtbetaalde' schooldirecteurs komt er verbetering: bij sommigen is het loonverschil met een gewone leerkracht vandaag nog veel te klein. "Waarom zou je er dan al die miserie en stress dan bijnemen?" aldus Weyts.
Lees verder

"Absurdistan!" Waarom moeten negatief geteste leerlingen toch nog in quarantaine?
De strenge test- en quarantaineregels in scholen zijn absurd. Dat zeggen steeds meer huisartsen, CLB's en ouders. Amper anderhalve week zijn de scholen open, maar nu al zitten honderden leerlingen opnieuw thuis - ook al testen ze negatief. "Moeten onze kinderen thuisblijven omdat ze heel misschien iemand kunnen besmetten die zich bewust niet liet vaccineren?"
Lees verder

Unia roept op tot waakzaamheid met betrekking tot Covid Safe Ticket
Unia roept op tot waakzaamheid met betrekking tot het Covid Safe Ticket, omdat het mogelijk leidt tot meer discriminatie. Het gelijkekansencentrum heeft daarover al verschillende meldingen én vragen gekregen, schrijft l'Avenir vandaag.
Lees verder

Totaalpakket ramen en deuren al 1.000 euro duurder
Bouwers en verbouwers zien hun rekening bijna dag na dag oplopen. De internationale aluminiumprijs bereikte gisteren een recordhoogte. Dat laat zich voelen bij wie voor metalen ramen en deuren kiest. Een project van 15.000 euro werd sinds begin dit jaar al duizend euro duurder.
Lees verder

Gestopt als veganist en 15 kg zwaarder. Wat is er aan de hand met Ian Thomas?
Zeven jaar lang leidde Ian Thomas een veganistisch leven maar nu stopt hij ermee. Naar eigen zeggen uit pure gemakzucht. Ian wil niet meer moeten nadenken over wat hij mag eten of geen apart bordje meer moeten bestellen op restaurant. Daarnaast is Ian ook 15 kilo zwaarder geworden, al heeft dat ook een andere oorzaak. Senne en Jarne gaan er dieper op in deze nieuwe Showbits.
Lees verder

Restaurant Noma heeft eindelijk derde Michelinster beet
Het Kopenhaagse restaurant Noma heeft maandag na jaren wachten eindelijk zijn derde Michelinster gekregen. De sterrenzaak werd al verschillende keren uitgeroepen tot 's werelds beste restaurant en chef-kok René Redzepi wordt beschouwd als een van de grootste in de moderne gastronomie.
Lees verder

30.000 geheime berichten bewijzen dat kroongetuige in Marengo-proces leven niet gebeterd heeft: "Ik ben en zal altijd boef blijven"
De kroongetuige in het Nederlandse Marengo-proces is allesbehalve een ex-crimineel die berouw heeft gekregen en nu een voorbeeldig leven leidt in de cel. Dat zegt hij zelf, zo leren onderschepte berichten. "Ik ben en zal altijd een boef blijven. Onthoud dat." Dat Nabil B. verdedigen levensgevaarlijk is, bleek eerder al - zijn advocaat, broer en adviseur Peter R. de Vries werden allen geliquideerd.
Lees verder

Dit is de Amerikaan die het verprutste in Afghanistan, en daar al 40 jaar geleden mee begon
Dat de taliban opnieuw de scepter zwaaien, is grotendeels te wijten aan Zalmay Khalilzad. Hij is de man die al sinds Ronald Reagan bepaalt wat de Amerikanen in Afghanistan doen, de taliban heeft helpen ontstaan en nu het vredesakkoord onderhandelde dat hen terug aan de macht heeft gebracht. "Het is onbegrijpelijk dat die man nog steeds een job heeft", klinkt het in Washington.
Lees verder

Goedkope stroom voor 2 miljoen Belgen moet blijven
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil dat meer dan 2 miljoen Belgen kunnen blijven genieten van het sociaal tarief voor energie. Het sociaal tarief is tijdens dit coronajaar tijdelijk uitgebreid, waardoor meer mensen er recht op hadden. Die uitbreiding loopt eind dit jaar af, maar Van der Straeten wil die verlengen.
Lees verder

COLUMN. 'Jan Fabre? Die vindt u nu in de kelder, meneer'
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Jan Fabre, ontaarde kunstenaar
Lees verder

Vuurdoop tegen Parijzenaars in 2019 veranderde alles voor Charles De Ketelaere: nu zal PSG dat blonde kopje wél kennen
Toen wist u nog niks over hem, intussen weet u omzeggens alles. Tussen PSG (22/10/'19) én PSG (15/09/'21): de ontbolstering van Charles De Ketelaere (20). Al lang geen surprise van de chef meer.
Lees verder

"Blockbuster-cinema op zijn razendste best": waarom alle scifi-fans reikhalzend uitkijken naar 'Dune'
Laaiend enthousiaste reviews en een staande ovatie op het Filmfestival van Venetie: geen blockbuster waar dit jaar zo reikhalzend naar werd uitgekeken als 'Dune' van regisseur Denis Villeneuve. Vanaf morgen draait de onverfilmbaar geachte scifiklassieker ook in de Belgische bioscopen. "Blockbuster-cinema op zijn duizelingwekkendste best", klinkt het bij critici, en ook het woord 'Oscars' is al meermaals gevallen. Wij zetten alles wat je over de prent moet weten op een rijtje.
Lees verder

Ian Thomas laat veganisme varen en is 15 kilo bijgekomen: "Ik wil niet meer in die uitersten vervallen"
Al sinds zijn 17de profileert hij zich als uithangbord van het veganisme, maar zanger Ian Thomas (24) heeft z'n vegan levensstijl nu overboord gegooid. "Ik eet nu weer alles", geeft hij grif toe in dit gesprek over eten, extremisme en zijn strijd tegen de overtollige kilo's. Bij belangenvereniging BE Vegan, die hiermee een van haar boegbeelden kwijt is, fronsen ze de wenkbrauwen: "Vreemd dat iemand als Ian zo onder sociale druk plooit."
Lees verder

Simone Biles getuige in zaak mislukt FBI-onderzoek naar veroordeelde turnarts
De Amerikaanse gymnastes Simone Biles, Mckayla Maroney, Maggie Nichols en Aly Raisman zullen woensdag in het Congres getuigen over het mislukt FBI-onderzoek naar seksueel geweld door Larry Nassar. De voormalige arts van de Amerikaanse werd wegens seksueel misbruik veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar.
Lees verder

Hans Vanaken kijkt in HLN Sportcast uit naar komst van Messi: "Als ik de kans krijg, zal ik zeker zijn truitje vragen"
De Messi-gekte kan losbarsten in Brugge. Lionel Messi en zijn PSG-ploegmaats arriveren deze (na)middag in ons land voor hun Champions League-duel van woensdag tegen Club Brugge. Hans Vanaken kijkt in HLN Sportcast alvast reikhalzend uit naar het treffen met de wereldster.
Lees verder

"Kan je in de maat dansen?": Siska Schoeters voelt slechthorenden aan de tand in 'Durf te vragen'
Siska Schoeters (39) praat in het derde seizoen van 'Durf te vragen' opnieuw met groepen mensen die door hun levensstijl, ideologie, fysieke of psychologische aandoeningen tegen vooroordelen moeten opboksen. De derde aflevering draait rond mensen met gehoorproblemen.
Lees verder

Voetballegende Pelé is "klaar" om intensieve zorg te verlaten
De 80-jarige Braziliaanse voetballegende Pelé is "klaar" om te worden ontslagen uit de intensive care van het ziekenhuis van Sao Paulo. Dat heeft zijn dochter op sociale media bekendgemaakt. Afgelopen zaterdag werd bij Pelé een vermoedelijke tumor in de dikke darm verwijderd.
Lees verder

Tropische storm Nicholas sterkt aan tot orkaan: Texas krijgt af te rekenen met windsnelheden van 120 km/u
De tropische storm Nicholas in de Golf van Mexico is aangesterkt tot een orkaan. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). De storm is op weg naar de Amerikaanse kust.
Lees verder

Bart Peeters maakt weer mensen gelukkig in 'De Droomfabriek': "Pavarotti laten herrijzen, dat doen we wel niet meer"
Bart Peeters (61) mag vanaf vanavond opnieuw de grootste fantasieën van de Vlaming realiseren in 'De Droomfabriek'. Het razend populaire programma uit de jaren 90 maakte eerder dit jaar al een comeback als onderdeel van 'Iedereen Beroemd', en nu krijgt dat een vervolg. "Het gaat er wel minder bombastisch aan toe dan in de jaren 90", blikt Bart terug. "Toen kon echt alles: van een olifant wassen tot gewichtloosheid ervaren."
Lees verder

OVERZICHT. Zowel aantal hospitalisaties als besmettingen daalt lichtjes
Het aantal hospitalisaties als gevolg van een coronabesmetting is de afgelopen week met 15 procent afgenomen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal besmettingen daalt lichtjes.
Lees verder