Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 1 september 2021

Wereldgezondheidsorganisatie gaat coronavariant uit Colombia opvolgen

HLN
Wereldgezondheidsorganisatie gaat coronavariant uit Colombia opvolgen
De Wereldgezondheidsorganisatie gaat een variant van het coronavirus, Mu, bewaken. De variant werd voor het eerst vastgesteld in januari in Colombia, maar is ook al in België opgedoken. De Mu-variant, met wetenschappelijke beschrijving 'B.1.621' is voor de WHO nu een van de varianten om in het oog te houden, een zogenaamde "variant of intrest", maar nog geen zorgwekkende mutatie zoals de deltavariant.
Lees verder

VIDEO De toog is terug en het doet meer dan deugd in Leuven: "Het voelt als de eerste toogdag"
De toog…het is de ziel van het café en beter dan de sofa van de psychiater maar we moesten dat essentiële meubel meer dan 500 dagen missen. Vanaf middernacht mocht het weer en dat werd in Leuven op meer dan gejuich onthaald. "Het is eigenlijk niet te geloven dat we toog zo lang moesten missen. Kijk hoe gelukkig de mensen ervan worden, mezelf op kop", zegt Erik De Rop van vzw Oude Markt in Leuven.
Lees verder

VS gaan ondanks sancties door met humanitaire hulp in Afghanistan
De Verenigde Staten hebben vorige week een vergunning afgegeven die hen en door de VS gecontracteerde instanties machtigt om ook na de machtsovername door de taliban humanitaire hulp in Afghanistan te blijven faciliteren. Dat vertelde een woordvoerder van het ministerie van Financiën aan persbureau Reuters.
Lees verder

Duitse treinmachinisten leggen werk opnieuw neer
Duitse treinmachinisten gaan vandaag opnieuw staken vanwege een loonconflict met Deutsche Bahn. De staking begint bij het goederenvervoer en duurt tot volgende week dinsdag. Morgen zal dan ook bij het reizigersvervoer het werk worden neergelegd.
Lees verder

Minstens 32 doden bij busongeluk in Peru
Bij een busongeluk in het midden van Peru zijn zeker 32 mensen, onder wie twee kinderen, omgekomen. Er raakten ook 22 inzittenden gewond. Dat melden de hulpdiensten. De bus met 63 passagiers raakte bij het dorp Chosica van de weg en stortte ongeveer 200 meter naar beneden.
Lees verder

Minstens 32 doden, onder wie twee kinderen, bij busongeluk in Peru
Bij een busongeluk in het midden van Peru zijn zeker 32 mensen, onder wie twee kinderen, omgekomen. Er raakten ook 22 inzittenden gewond. Dat melden de hulpdiensten. De bus met 63 passagiers raakte bij het dorp Chosica van de weg en stortte ongeveer 200 meter naar beneden.
Lees verder

Italië verstrengt coronaregels voor reizigers
In Italië gelden vanaf vandaag strengere coronaregels voor reizigers. Iedereen die met de lange-afstandsbus of per intercity of hogesnelheidstrein reist, heeft een vaccinatiebewijs, negatief testresultaat of bewijs van herstel nodig. Een dergelijk bewijs wordt in Italië ook wel een groene pas genoemd. Het is een digitaal of papieren certificaat. Voor het plaatselijk openbaar vervoer zijn ze niet nodig.
Lees verder

Eerste schooldag van een pittig schooljaar. Topman Lieven Boeve: "Ik voel meer spanning dan andere jaren"
Gedaan met juffen op schermen en mondmaskers in de klas. Voor 1,2 miljoen Vlaamse kinderen is het vandaag een leúke 1 september. Maar de rest van het schooljaar kondigt zich wel heel pittig aan, vrezen onderwijstoplui. Niet alleen moet een serieuze leerachterstand bekampt worden, er zijn ook nog het prangende lerarentekort én de nieuwe eindtermen.
Lees verder

Belgische ploegen spendeerden 120 miljoen euro aan transfers: enkel de vijf grootste competities gaven meer geld uit
Club Brugge: 35,5 miljoen aan uitgaande transfers. Antwerp: 22,3 miljoen. Het hele Belgische voetbal spendeerde een waanzinnige 120 miljoen euro aan transfers. Enkel de vijf grootste competities gaven meer geld uit.
Lees verder

Zes jaar gezocht naar Bosniër die onder zijn echte naam in Spanje woonde
Binnen drie weken zou het assisenproces tegen de vermeende moordenaars van Silvio Aquino (41) - éindelijk - starten. Maar bijna dag op dag zes jaar na de executie is de vijfde en laatste van de vermoedelijke daders onder de Spaanse zon opgepakt. Opvallend: hij zou daar onder zijn echte naam hebben gewoond. Echte naam of niet, het resultaat blijft hetzelfde: het proces is last minute uitgesteld.
Lees verder

Leuk begin van pittig schooljaar
Gedaan met juffen op schermen en mondmaskers in de klas. Voor 1,2 miljoen Vlaamse kinderen is het vandaag een leúke 1 september. Maar de rest van het schooljaar kondigt zich wel heel pittig aan, vrezen onderwijstoplui. Niet alleen moet een serieuze leerachterstand bekampt worden, er zijn ook nog het prangende lerarentekort én de nieuwe eindtermen.
Lees verder

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers ziet op grens met Pakistan niet de grote exodus: "Er zijn ook Afghanen die terúg naar hun land willen"
Het is geen eenrichtingsverkeer op de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Veel Afghanen willen ook gewoon terug naar hun land. Dat stelt VTM-reporter Robin Ramaekers ter plaatse vast. "Een van die mensen zei me: 'ons land is nu eindelijk bevrijd. We kunnen weer naar huis, het is veilig'", zegt hij vanuit Islamabad.
Lees verder

Chinese bedrijfsspionnen niet vervolgd in België
Het Brusselse parket heeft een dossier tegen twee spionerende Chinezen geseponeerd. Dat meldt De Tijd. Amerikaanse speurders hadden nochtans vrij gedetailleerd blootgelegd hoe de twee te werk waren gegaan bij een Belgisch bedrijf.
Lees verder

Parlement Texas keurt omstreden kieswet goed
Het parlement van de Amerikaanse deelstaat Texas heeft dinsdag lokale tijd een omstreden kieswet goedgekeurd. De kieswet dient volgens critici om minderheidsgroepen ervan te weerhouden hun stem uit te brengen. Officieel moet de wet de het kiesproces beter beschermen tegen fraude. Na de presidentsverkiezingen van 2020 had de Republikein Donald Trump beweerd dat er op grote schaal fraude werd gepleegd. Dat is echter nooit bewezen.
Lees verder

Deze Vlaming studeerde zelf aan universiteit van prinses Elisabeth: "J.K. Rowling baseerde haar boeken erop"
Kroonprinses Elisabeth (19) zal vanaf oktober studeren aan het Lincoln College in de Engelse stad Oxford. Hoe zal haar leven eruitzien de komende jaren? Gaat het er aan de prestigieuze universiteit echt aan toe zoals in de films van Harry Potter en de televisieserie 'Inspector Morse'? De Vlaming Ward Yperman (29), die zelf les volgde aan het Lincoln College, geeft ons een unieke inkijk: "Je wordt direct persoonlijk omringd en opgenomen in een gemeenschap. Het is bijna zoals familie."
Lees verder

De kinderen van de hoofdrolspelers van corona: "Ik keek altijd uit naar de vergadering met de ministers: zouden de scholen weer openen of niet?"
Het wordt een 1 september zonder weerga, zonder mondmaskers of gepixelde leerkrachten op een scherm. Oók voor de kinderen die al anderhalf jaar aan de zijlijn toekijken hoe één van hun ouders de coronacrisis probeert bedwingen - als beleidsmaker, in een ziekenhuis, of expertengroep. Wat hopen zij dat het komende schooljaar brengt? "Dat papa maar vaart zet achter de vaccinaties. Dat ik zeker op Italiëreis kan."
Lees verder

ONZE OPINIE. "Op vlak van luchtkwaliteit in scholen hangt Ben Weyts een 'zesjescultuur' aan"
Op 1 september zal niet ieder kind in dezelfde gezonde klaslucht les kunnen volgen. "Een gevolg van het vrijblijvende beleid rond luchtkwaliteit in scholen", schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "Voor de microfoon stelt iedereen dat de gezondheid van leerkrachten en leerlingen belangrijk is, maar achter de schermen bedisselt men iets anders."
Lees verder

Een prestigeslag om de cijfers: waarom transfers meer dan ooit entertainment zijn geworden
El tic tac definitivo. Tot middernacht bleven ze in Madrid wachten op Kylian Mbappé, maar PSG lachte Real Madrid in het gezicht uit. Anno 2021 is de mercato meer dan ooit entertainment geworden. Transfers als trofeeën. In het Parc des Princes staken ze er meer dan één de lucht in. Waarom eliteclubs prestige laten primeren op het sportieve. Wie heeft de grootste?
Lees verder

Aaron Blommaert beleeft vuurdoop als presentator van 'Tien Om Te Zien': "Enorm spannend"
De tv-comeback van het jaar is vanavond een feit. Na een break van dertien jaar komt 'Tien om te zien' opnieuw op het scherm. Een onvergetelijke vuurdoop voor presentator Aaron Blommaert. "De eerste minuten beleefde ik in een roes." Maar tegelijk stelt iedereen zich die ene vraag: zijn we opnieuw vertrokken? "Dat hangt af van een aantal factoren", klinkt het bij VTM.
Lees verder

Dimitri Vegas gaat Marvel achterna met eigen universum: "Eerst stripalbums, daarna tekenfilms en games"
Eerst lees je zijn stripalbums, nadien kijk je zijn tekenfilms. Gevolgd door games, gadgets... Wéreldwijd. Dimitri Vegas (39) lanceert met 'Alien Samurai Dino Warriors' een zelfbedacht universum. Een franchise rond vijf dino's waarmee hij Marvel achterna gaat, én waaraan de producer van de 'Batman'-films, de editor van 'Star Wars' en de schrijver van 'Ghostbusters' meewerken. "Het zijn zotte namen allemaal, maar geloof me, dit is slechts het topje van de ijsberg."
Lees verder