Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 4 september 2021

Webhost GoDaddy weert verklikkers illegale abortus in Texas

HLN
Webhost GoDaddy weert verklikkers illegale abortus in Texas
Webhostingservice GoDaddy heeft vrijdag een Texaanse anti-abortuswebsite geweerd. Burgers kunnen daarop anoniem tips achterlaten over mensen die helpen bij of aanzetten tot abortus. De anti-abortusgroep achter de website, Texas Right to Life, kreeg van GoDaddy de keuze een nieuwe webhost te vinden of offline te gaan.
Lees verder

Mertens verslaat Tunesische Jabeur in twee sets en stoomt door naar vierde ronde US Open
Elise Mertens (WTA 16) is doorgedrongen tot de vierde ronde van de US Open. Onze landgenote won in de derde ronde van de Tunesische Ons Jabeur (WTA 21): 6-3, 7-5. Mertens is ook nog actief in het dubbelspel van het toernooi.
Lees verder

Vijf experts leggen hun pensioenvoorstellen op tafel: "Er kan best wat af bij de ambtenaren"
Een luchtkasteel. Pensioenen betaald met beloftes. Après nous le déluge. De kritiek van economen op het pensioenplan dat minister Karine Lalieux (PS) gisteren presenteerde, is striemend - en ook in de federale regering was het enthousiasme zéér matig. Maar hoe moet het dan wel? Vijf experts komen bijna unaniem tot vier concrete voorstellen.
Lees verder

Superfan Sandra (55) door het dolle heen over comeback ABBA: "Ik voel me precies weer een tiener"
Nu Abba officieel terug is, staat de wereld van superfan Sandra Vanoost (55) uit Torhout een beetje op zijn kop. "Ik voel me precies weer een tiener," zegt de verpleegkundige uit Torhout. "Ik hoop zelfs dat er nieuwe Abba-posters in de muziekbladen zullen zitten." In de Abba-kamer in haar huis klopt ze overuren achter de computer en in haar keel zit sinds de persconferentie van eergisteren permanent een kleine krop. "Abba is gewoon mijn leven."
Lees verder

INTERVIEW. Nathalie Matthijs (38), de nieuwe HR-baas van de NAVO: "Met bescheidenheid kom je verder dan met egotripperij"
Sinds woensdag heeft de NAVO een nieuwe personeelsdirecteur. Nathalie Matthijs uit Strombeek-Bever is met haar 38 jaar de jongste vrouw ooit op dit niveau in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Ze wordt HR-baas van de 'nieuwe slag': niet bang om haar eigen kwetsbaarheid te tonen, ook niet in dit interview. "Na het verlies van onze stil geboren dochter in 2016 interesseerde niks me nog. Ook mijn vorige job niet. Ik was niet de beste werkkracht in die periode. Ik ben er niet fier op, maar ik voel me er ook niet schuldig over. Rouw is voor iedereen anders. Na die periode besefte ik dat ik op professioneel vlak het roer moest omgooien."
Lees verder

CD&V wil giften aan organisaties als 'Boven de Wolken' fiscaal aftrekbaar maken
Regeringspartij CD&V wil giften aan organisaties die ouders van een levenloos geboren kind bijstaan, zoals de vzw Boven De Wolken, fiscaal aftrekbaar maken. Kamerleden Steven Matheï en Nahima Lanjri hebben daarvoor een wetsvoorstel ingediend.
Lees verder

Wat staat ons deze winter te wachten? "Wie dat vroeger deed, haalt deze winter ook best een griepprik"
Nu we de coronamaatregelen afbouwen, dreigen virussen die we het voorbije anderhalf jaar amper zagen harder dan voordien toe te slaan. Experts maken zich vooral zorgen om het griepvirus. Dat houdt zich, net dankzij de coronamaatregelen, al twee seizoenen gedeisd. Wat staat ons de komende winter te wachten?
Lees verder

Steeds meer mensen aan de 'luchtmachine' tegen slaapapneu: "Vroeger vaak schrik dat hij volledig zou stoppen met ademen"
In tien jaar tijd slapen bijna vier keer zoveel landgenoten met een CPAP-toestel waarmee hun slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stokt, wordt geremedieerd. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Volgens longarts Fré Bauters van het UZ Gent lijdt 5 tot 15% van de volwassenen aan een matige tot ernstige vorm van slaapapneu. Belangrijke oorzaak: we worden steeds dikker.
Lees verder

Nieuw-Zeeland betreurt eerste coronadode in zes maanden
Nieuw-Zeeland heeft zijn eerste coronadode in meer dan zes maanden gerapporteerd. Dat melden de gezondheidsautoriteiten zaterdag. Het gaat om een vrouw ouder dan negentig, die stierf in het ziekenhuis.
Lees verder

Komt er nieuw bewijs in onderzoek verdwijning Théo Hayez? "Dit is onze laatste strohalm"
Meer dan twee jaar na het laatste signaal van Théo Hayez (18) is er volgens zijn familie nog steeds twijfel over de verdwijning van de jongeman in de buurt van Byron Bay in Australië. De politie gaat ervan uit dat Hayez nabij de vuurtoren viel in het water, maar de familie heeft sterke vermoedens dat dat verhaal niet klopt. "Zijn gsm heeft nog signalen opgevangen tot de volgende dag. Die was niet waterdicht dus kan niet in het water zijn beland", zegt zijn peter Jean-Philippe Pector. Volgens privédetectives zou de jongeman iemand dichtbij het strand hebben ontmoet.
Lees verder

OVERZICHT. Opnieuw iets meer besmettingen, aantal overlijdens daalt
Tussen 25 en 31 augustus zijn gemiddeld 4,9 mensen per dag overleden als gevolg van het coronavirus (-23%), wat de tol op 25.397 doden brengt sinds het begin van de pandemie in België. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Sciensano.
Lees verder

Corona eist gemiddeld nog 5 levens per dag in ons land
Tussen 25 en 31 augustus zijn gemiddeld 4,9 mensen per dag overleden als gevolg van het coronavirus (-23%), wat de tol op 25.397 doden brengt sinds het begin van de pandemie in België. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Sciensano.
Lees verder

Onze chef voetbal roept de Duivels op om "lekker gewoon te doen" tegen Tsjechië: "Want mocht het dit keer helemáál fout aflopen..."
De Rode Duivels krijgen morgen Tsjechië over de vloer in het Koning Boudewijnstadion. Een match die beter gewonnen wordt, weet onze chef voetbal Stephan Keygnaert. Gezien de problemen achterin geen eitje, maar: "Zolang Lukaku er eentje meer binnentrapt dan de champetters achterin binnenlaten, komt het allemaal nog wel goed tegen dit soort ploegen."
Lees verder

Ellen Verhulst legt uit waarom ze vaak het zonnetje in huis is: "Creëer je eigen geluk"
Een zondagskind, zo noemt Ellen Verhulst zichzelf. Intussen is een nieuw seizoen van De Verhulstjes gestart, deze keer in Saint-Tropez. Laurence Van Tongerloo ging op bezoek bij haar in Oostduinkerke.
Lees verder

De gezichten achter de cijfers. Werner Marquet (77) overleed bij de overstromingen in Verviers: "Hij riep 'au secours!' en toen werd papa met de golf meegesleurd"
De drie meter hoge vloedgolf die in de nacht van 14 op 15 juli inééns kwam aanrazen in de straten van Verviers en daar een onuitwisbaar spoor van dood en vernieling zaaide, kostte ook het leven aan Werner Marquet. Een gepassioneerde ambachtsman, die het leven van zijn drie dochters met zo veel moois heeft verrijkt dat hij nooit ver weg zal zijn. "Al kreeg papa het moeilijk gezegd, hij hield van ons. En wij hielden van hem."
Lees verder

VRT-journalist Koen Wauters en het bijzondere liefdesverhaal van zijn ouders: "Mijn vader was priester, mijn moeder non"
Dat zowel zijn vader als zijn moeder voor zijn geboorte hun kap over de haag hadden gegooid, wist Koen Wauters (49) van jongsaf. Maar de details van hun bijzondere liefdesverhaal leerde de VRT-journalist pas kennen toen hij zijn ouders urenlang interviewde en hun 'top secret' correspondentie - meer dan 200 brieven - doorploegde. Het resultaat is een boek dat een unieke en intieme inkijk geeft in een allesbehalve vanzelfsprekende relatie.
Lees verder

Kevin Borlée hoorde donderdagavond laat pas dat hij niet mocht starten: Memorial riskeerde 25.000 euro boete
Bizar. Hadden we ergens een vergaderingske gemist? Op de 400 meter zagen we namelijk geen Kevin Borlée (33). Nochtans stond die donderdagavond nog gewoon op de deelnemerslijst. Wat bleek? Hij mócht niet starten, anders riskeerde de organisatie van de Memorial een boete van liefst 25.000 euro.
Lees verder

Stralend weekend met temperaturen tot 26 graden, ook volgende week zomers weer
Vandaag is er aanvankelijk kans op lage wolkenvelden in het noorden van het land. Na het optrekken van het ochtendgrijs wordt het meestal zonnig. In de loop van de dag komen er enkele wolkenvelden vanaf Frankrijk het land binnen, en na de middag is er in de streken langs de Franse grens een klein buitje niet uitgesloten. Het blijft warm met maxima tussen 20 graden op de Ardense hoogvlakten, 22 graden aan zee en 24 of 25 graden in de meeste andere streken.
Lees verder

ANALYSE. Het lijkt alsof de Fransen ons weer de schuld willen geven van het bloedbad in Parijs
Er zijn de afgelopen jaren heel wat namen genoemd van mogelijke breinen achter de terreur van 13 november 2015 in Parijs. Maar daar staan er weinig van op de beklaagdenlijst voor het proces dat op 8 september begint. Soms is dat eenvoudigweg omdat hun dood bewezen werd en doden niet vervolgd kunnen worden. Soms is het bij gebrek aan bewijs. Maar het lijkt er ook wel op dat het Franse gerecht zichzelf uit de wind zet door alleen een Belg en geen Fransen als brein te vervolgen.
Lees verder

EXCLUSIEF. De twijfelende kroongetuige die het proces over de Parijse aanslagen tot mislukken doemt
Woensdag start in Frankrijk het proces over het bloedbad van 13 november 2015 in Parijs. Met 130 doden de zwaarste slag die de terreurgroep Islamitische Staat (IS) het Westen ooit heeft toegebracht. Over de daders is er geen twijfel. Die zijn allemaal dood en dat Salah Abdeslam als enig overlevend lid van het terreurcommando veroordeeld zal worden, staat wel vast. De grootste vraag blijft wie het meesterbrein was. En daar dreigt het proces te mislukken. Want terwijl de Franse speurders die rol toeschrijven aan een Belg, trekt zelfs hun eigen kroongetuige dat in twijfel — zo hebben wij ontdekt.
Lees verder