Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 15 september 2021

Voormalig stafchef schrijft boek over Melania Trump: ‘Als een gedoemde Marie-Antoinette’

Voormalig stafchef schrijft boek over Melania Trump: 'Als een gedoemde Marie-Antoinette'

Stephanie Grisham, voormalig perssecretaris en stafchef van Melania Trump, schetst in een nieuw boek een niet zo fraai beeld van haar ex-werkgeefster. Dat meldt het Amerikaanse magazine Politico, dat het boek al kon inkijken. Zo weigerde de vorige first lady van de Verenigde Staten volgens Grisham onder meer pertinent om de betogers op te roepen tot rust tijdens de bestorming van het Capitool.

Lees verder

Blinken verdedigt terugtrekking VS uit Afghanistan in parlement

Amerikaanse troepen in Afghanistan zouden zijn blootgesteld aan aanvallen van de taliban als ze langer waren gebleven en uitstel van vertrek had toch niet veel uitgemaakt. Met die argumenten verdedigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zich maandag in het parlement.

Lees verder

Brusselaars zien geen graten in coronapas

Meer dan ­andere Belgen zijn Brusselaars nog gemotiveerd om zich aan de maatregelen te houden.

Lees verder

Lidl formeel beschuldigd voor zelfdoding werknemer

Zes jaar nadat een werknemer van Lidl in het Franse Aix-en-Provence zichzelf van het leven beroofde in het magazijn, wordt de winkelketen formeel in beschuldiging gesteld van onvrijwillige doodslag en morele intimidatie. Eerder moest Lidl aan de familie van Yannick Sansonetti (33) ook al een schadevergoeding van 35.000 euro betalen.

Lees verder

Orkaan Nicholas zet voet aan land in Texas, 130.000 gezinnen zonder stroom

De orkaan Nicholas heeft dinsdagochtend het Amerikaanse vasteland bereikt in de zuidelijke staat Texas. Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) aangekondigd.

Lees verder

Petitie gelanceerd om naam Nieuw-Zeeland te veranderen in Aotearoa

Een Nieuw-Zeelandse politieke partij is dinsdag een petitie gestart om de naam van het land officieel te veranderen in Aotearoa, de huidige Maori-naam voor het land.

Lees verder

KMI waarschuwt met code geel voor intense buien en onweer: 'Lokaal tot 15 liter per vierkante meter'

Er worden dinsdag, vooral in de namiddag en 's avonds, stevige regenbuien verwacht. Vanaf 13 uur geldt in heel het land code geel voor onweer, zo meldt het KMI. In het oosten van het land is er ook kans op hagel.

Lees verder

Nieuwe straat in Brussel draagt naam van vermoorde sekswerker

De stad Brussel geeft de nieuwe straat die de Aken- en Willebroekkaai verbindt de naam van de in 2018 vermoorde sekswerker Eunice Osayande. Het is een eerbetoon aan de Nigeriaanse vrouw en tegelijkertijd een permanente herinnering dat er nog dagelijks slachtoffers zijn van mensenhandel, seksueel geweld en feminicide.

Lees verder

Geen antibiotica meer voor uw hond! Toch wel!

De Europese Groenen gaan veel te ver met hun voorstel om sommige antibiotica te verbieden voor dieren, zeggen critici. Fake news, reageren de Groenen: 'Dit is een lobbycampagne van dierenartsen.'

Lees verder

Dashcam filmt hoe man aanrijding in scène zet

De Amerikaanse man Arthur Bates (47) belde naar de politie om te zeggen dat hij was aangereden, maar daar bleek niks van te kloppen. De tegenpartij reed met een Tesla en kon dat ook heel makkelijk aantonen: 'Want de camera's nemen altijd alles op'. Bates werd uiteindelijk gearresteerd voor het afleggen van valse verklaring.

Lees verder

Vandenbroucke: 'Beter derde wereld vaccineren dan ouderen derde prik geven'

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is geen voorstander om ook 65-plussers en Belgen met onderliggende aandoeningen een derde prik te geven. 'Daarvoor is momenteel geen wetenschappelijk bewijs.'

Lees verder

Opvallende jurk op Met Gala komt AOC opnieuw op kritiek te staan

Het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez was één van de debutanten op het Met Gala in haar thuisstaat New York. En hoewel ze de uitnodiging aangreep om haar socialistische visie in de verf te zetten voor het oog van de verzamelde media, kwam er toch kritiek op haar aanwezigheid.

Lees verder

Activisten pleiten voor bevrijding van 'eenzaamste orka ter wereld'

De orka Kiska is 45 jaar oud en leeft al sinds 1979 in gevangenschap. Ze heeft al tien jaar geen soortgenoten meer gezien sinds haar vijf kalfjes stierven en haar metgezel werd verkocht aan een park in San Diego. Dierenactivisten filmden Kiska toen ze met haar kop tegen het glas van haar tank beukte, stereotiep gedrag dat wordt veroorzaakt door de stress van haar gevangenschap en eenzaamheid.

Lees verder

Antwerpse politie arresteert verdachte die anti-lgbti-stickers verspreidde

De Antwerpse politie kon de verdachte arresteren die op verschillende plaatsen in Antwerpen stickers verspreidde met een anti-lgbti-boodschap.

Lees verder

Brusselse ring versperd na ongeval met tankwagen met gevaarlijke stoffen

Door een ernstig ongeval met een tankwagen ter hoogte van Beersel is de ring rond Brussel versperd. Het gaat om een ADR transport, dat betekent dat de vrachtwagen gevaarlijke stoffen vervoert.

Lees verder

Prinses Delphine ontwerpt lintje van Pink Ribbon: 'Ik heb onmiddellijk ja gezegd'

Prinses Delphine, ook kunstenares, mocht het zevende lintje van Pink Ribbon ontwerpen. Ze koos ervoor haar thema 'liefde' verder te zetten. Pink Ribbon zamelt fondsen in om preventie en vroegtijdige opsporing van borstkanker aan te moedigen. Het lintje is vanaf 20 september in ruim 900 winkels in België te koop voor 3 euro, waarvan er 2 rechtstreeks naar het goede doel gaan.

Lees verder

Het visioen van Villeneuve

Denis Villeneuve heeft het onverfilmbare sciencefictionboek Dune verfilmd tot een spektakel. De toekomst van het heelal staat op het spel, maar belangrijker: ook die van de cinema.

Lees verder

12,7 miljoen euro om wolharige mammoet weer tot leven te wekken

Tienduizend jaar nadat de wolharige mammoet van de aardbodem is verdwenen, zetten wetenschappers een ambitieus project op touw om de diersoort terug te brengen naar de toendra van het noordpoolgebied.

Lees verder

Flubot-virus doet opnieuw de ronde: operatoren blokkeren meer dan twee miljoen valse sms'en per dag

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) en het Centrum voor Cybersecurity (CCB) waarschuwen voor het gevaarlijke Flubot-virus dat momenteel opnieuw de ronde doet op gsm-toestellen. Sinds vorige week blokkeren de mobiele operatoren meer dan twee miljoen valse sms'jes per dag, zeker 2.000 smartphones werden al tijdelijk geblokkeerd.

Lees verder

Joao Almeida sprint naar de zege in openingsrit Ronde van Luxemburg

De eerste rit in de Ronde van Luxemburg is gewonnen door Joao Almeida. De 23-jarige Portugees van Deceuninck-Quick-Step klopte Bauke Mollema en Marc Hirschi in de sprint met een uitgedund peloton.

Lees verder

Facebook houdt prominente gebruikers uit de wind

Zo'n zes miljoen beroemde Facebookgebruikers krijgen een speciale behandeling van het concern, onthulde The Wall Street Journal. Overtredingen van de huisregels worden bij hen vaak toegelaten.

Lees verder

Gebruik nekklem verstrengd voor nationale politie VS

Het toepassen van een nekklem op verdachten gaat in de ban bij de Amerikaanse politiedienst FBI en andere nationale wetshandhavers, behalve in gevallen waarbij dodelijk geweld is toegestaan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt in nieuwe richtlijnen ook een verstrenging op invallen zonder aankondiging door federale diensten voor.

Lees verder

Messi, Neymar en Mbappé samen op het veld? 'Maybe yes'

Mauricio Pochettino, coach van de Franse voetbalploeg Paris Saint-Germain (PSG), moest zich op de persconferentie in het Brugse Jan Breydelstadion dinsdagavond vooral uitspreken over het eerste optreden van Leo Messi in de kleuren van PSG in de Champions League.

Lees verder

'Tijdelijke' coronapas geldt in Nederlandse horeca zeker tot 1 november

Zoals eerder gelekt voert de Nederlandse overheid op 25 september een coronapas in voor de horeca. Tijdens een persconferentie benadrukte demissionair premier Mark Rutte dat het om een tijdelijke maatregel gaat. 'Op 1 november komt er een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) en dan zullen we de situatie opnieuw beoordelen.'

Lees verder

Meer hobbyboeren krijgen steun voor wolvenpreventie

Ook hobbyboeren die runderen of ­paardachtigen hebben, kunnen ­weldra een subsidie krijgen om hun weiden te beveiligen.

Lees verder

Apple mist dit jaar een knaller

Geen iPhone met satellietverbinding, of daar is toch niets over gezegd. Apple had dinsdag vooral heel veel kleine verbeteringen in de aanbieding. Voor de fans volstaat dat wellicht, maar het bedrijf krijgt de jongste weken ongewoon veel tegenwind.

Lees verder

Onweer en zware regen treffen Zuid-Franse regio Le Gard

Hevige onweersbuien en zware regenval hebben dinsdag de Zuid-Franse regio Le Gard getroffen. Aan het einde van de dag waren nog steeds achthonderd brandweerlieden in actie.

Lees verder

165.000 kippen komen om in brand

In Sint-Niklaas heeft dinsdag een brand een kippenbedrijf in de as gelegd. Zo'n 165.000 dieren kwamen om het leven. Dat bevestigt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

Lees verder

'Pentagon-stafchef vreesde dat Trump China zou aanvallen en probeerde dat te voorkomen'

Een topman van het Pentagon was zo bezorgd over de mentale toestand van Donald Trump in de laatste dagen van zijn ambtstermijn dat hij in het geheim stappen zette om een oorlog met China te voorkomen. Dat schrijven journalisten van de Washington Post in een boek dat de komende dagen zal uitkomen.

Lees verder

Premier Haïti ontslaat procureur die hem wilde aanklagen voor moord op president

De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft dinsdag de procureur Bed-Ford Claude ontslagen. Die wilde Henry aanklagen in verband met de moord op president Jovenel Moïse in juli.

Lees verder

Bosbranden in zuiden van Spanje zijn onder controle

Na bijna zes dagen zijn de verwoestende bosbranden in de regio van de Costa del Sol in Zuid-Spanje onder controle. De autoriteiten zijn ervan overtuigd dat die het werk zijn van brandstichters.

Lees verder

Hoe Airbnb ook Brussel dreigt te ontwrichten

Verhuren via Airbnb haalde voor de coronacrisis meer dan 5.000 woningen en appartementen uit de Brusselse woningmarkt. En Brussel is lang niet alleen. Ook Amsterdam en Lissabon bijvoorbeeld worstelen met Airbnb dat de centra dreigt te reduceren tot toeristenparken. Kunnen de steden het Amerikaanse bedrijf tegenhouden? Of moet Airbnb dringend zichzelf heruitvinden?

Lees verder

Grootvader van jongen die kabelbaandrama overleefde ondervraagd over ontvoering

De Israëlische politie heeft de grootvader van de zesjarige Eitan, de enige overlevende van het kabelbaandrama in het Italiaanse Stresa bij Lago Maggiore, ondervraagd. Dat meldden Israëlische media dinsdag. Eitan zou door zijn grootvader aan moederskant meegenomen zijn van Italië naar Israël.

Lees verder

Lockdowns in Sydney dwongen man zich 29 jaar na ontsnapping aan te geven

Een 64-jarige man die bijna 30 jaar geleden uit een Australische gevangenis kon ontsnappen, heeft zichzelf aangegeven. Dat meldt de politie van New South Wales woensdag.

Lees verder

Het idee dat kunst lijden nodig heeft, is hopeloos achterhaald

Wie werk van Jan Fabre programmeert, creëert moedwillig een onveilige omgeving voor dansers, schrijft Aafke Romeijn. Zolang zijn zaak loopt, is terughoudendheid op haar plaats.

Lees verder

Californisch gouverneur Gavin Newsom mag op post blijven

Nog geen uur nadat de stembureaus er sloten, roept AP Gavin Newsom uit tot winnaar van het referendum in de Amerikaanse staat Californië. Met 60 procent van de stemmen geteld, zijn de resultaten volgens het persagentschap duidelijk genoeg om te stellen dat de Democratische gouverneur op post mag blijven.

Lees verder

Aantal dagelijkse ziekenhuisopnames blijft dalen

Het aantal dagelijkse hospitalisaties als gevolg van een coronabesmetting is de afgelopen week met 16 procent afgenomen. Het aantal besmettingen blijft stabiel. Dat blijkt woensdag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Bozar opent dakterras dat Horta voor ogen had

Architect Victor Horta had in zijn plannen voor het Paleis voor Schone Kunsten een dakterras geschetst. Dat plan is nu eindelijk gerealiseerd.

Lees verder

Rolling Stones-leden missen de begrafenis van hun drummer Charlie Watts

De drie resterende leden van The Rolling Stones hebben de begrafenis van hun drummer Charlie Watts gemist.

Lees verder

Rode Kruis verdeelt 11 miljoen onder slachtoffers overstromingen

Het Rode Kruis Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger Croix-Rouge de Belgique (CRB) hebben bijna 40 miljoen euro ingezameld na de overstromingen in juli. Dat heeft het CRB dinsdagavond bekend gemaakt.

Lees verder

Antwerpse rector eist verbod op 'schachtenverkoop': 'Daar kan zelfs geen ernstige discussie meer over zijn'

Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, wil strengere regels rond studentendopen. Hij wil een nieuw charter waarin duidelijk staat dat álle doopactiviteiten in de publieke ruimte moeten plaatsvinden. Dat zou het einde betekenen van de 'schachtenverkoop', een ritueel waarbij leden van een studentenvereniging een schacht voor een bepaalde tijd inhuren als een soort slaaf.

Lees verder

Bewolkte start van de dag met kans op buien

Woensdag is het eerst overal bewolkt met kans op (onweers)buien, vooral in het zuidoosten. In de namiddag wordt het droger met opklaringen vanaf de kust. De maxima schommelen tussen 19 en 23 graden, meldt het KMI.

Lees verder