Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 7 september 2021

Turkije wil arrestatie van nog eens 240 personen wegens vermeende banden met mislukte staatsgreep

HLN
Turkije wil arrestatie van nog eens 240 personen wegens vermeende banden met mislukte staatsgreep
Aanklagers in Turkije hebben dinsdag aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen 240 mensen, waaronder militairen in actieve dienst, wegens hun vermeende banden met een verondersteld meesterbrein van de mislukte couppoging van 2016, zo meldt staatspersbureau Anadolu.
Lees verder

Protest tegen spuitruimte voor drugsgebruikers in centrum van Brussel: "Geen enkele aandacht voor preventie"
N-VA is niet te spreken over de samenwerkingsovereenkomst die de gemeenteraad van de stad Brussel maandagavond goedkeurde, waardoor nog dit jaar een spuitruimte voor druggebruikers geopend kan worden in de Woeringenstraat 9, in het centrum van de hoofdstad. Ook CD&V is niet gewonnen voor het initiatief.
Lees verder

Eigenaar van Antwerps café Telefoneke in bed aangevallen door huurder: "Hij sloeg met een motorketting in mijn gezicht en riep dat hij geld wou"
De grote politie-interventie die dinsdagvoormiddag in de Lange Nieuwstraat in Antwerpen gebeurde, vond plaats in café Telefoneke. Uitbater Serge Dierick (57) werd er 's ochtends aangevallen door zijn huurder K.L. (40). Hij kon ontsnappen, maar liep onder meer een hersenschudding op. "Ik stond op straat te bibberen in mijn onderbroek. Hij was zo agressief dat hij mij wel dood had kunnen slaan", zegt de cafébaas.
Lees verder

KOERS KORT. Ineos Grenadiers wint ploegentijdrit Ronde van Groot-Brittannië – Benoot rijdt Antwerp Port Epic
Ineos Grenadiers heeft de ploegentijdrit van 18,2 kilometer in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. Ethan Hayter, Rohan Dennis, Owain Doull, Michał Kwiatkowski, Carlos Rodriguez en Richie Porte waren aan de meet zeventien seconden sneller dan Deceunick-Quick.Step met onder meer WK-gangers Lampaert en Declercq en twintig seconden sneller dan Jumbo-Visma. De ploeg van Belgisch kampioen Wout van Aert was lange tijd op weg naar de snelste tijd, maar een lekke band van Pascal Eenkhoorn deed hen de das om. De 22-jarige Brit Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) neemt de leiderstrui over van Robin Carpenter (Rally Cycling).
Lees verder

Jean-Paul Belmondo (88) wordt vrijdag begraven
Het afscheid van Jean-Paul Belmondo, die maandag op 88-jarige leeftijd overleed, vindt vrijdag om 11 uur plaats in de kerk Saint-German-des-Près in Parijs. Dat heeft zijn advocaat dinsdag bekendgemaakt.
Lees verder

Venetië start strijd tegen massatoerisme: bezoek reserveren via app en taks voor dagjestoeristen
Venetië heeft nieuwe stappen gezet om het massatoerisme in de stad tegen te gaan. Zo zullen bezoekers binnenkort verplicht moeten reserveren voor een bezoek, en kunnen bij overdrukte mensen geweigerd worden. "Ik verwacht protesten, rechtszaken, alles... maar ik heb de plicht om deze stad leefbaar te maken", zegt burgemeester Luigi Brugnaro tegen Sky News.
Lees verder

Het gehypete merk dat zich 'Le Creuset voor millennials' noemt, komt nu met de 'Perfect Pot' op de proppen
Deze zomer was er voor foodies op Instagram geen ontsnappen aan. Óveral was de 'Always Pan' van het Amerikaanse merk Our Place te zien. In juli was hij al tien keer uitverkocht geweest en op de wachtlijst stonden zo'n 50.000 mensen. Niet zó gek, als je weet dat Oprah Winfrey fan is en het merk zich 'Le Creuset voor millennials' noemt. Dat succesverhaal wil Our Place nu uitbreiden met een broertje voor de 'Always Pan': de 'Perfect Pot'.
Lees verder

642 woningen in Wallonië volledig verwoest door overstromingen van juli, bijna 5.000 erg zwaar beschadigd
Bij de zware overstromingen van midden juli raakten in Wallonië in totaal ruim 38.000 woningen beschadigd. Dat heeft Waals minister van Wonen Christophe Collignon dinsdag gezegd in het Waals parlement. Van die huizen zijn er 642 volledig verwoest.
Lees verder

Deense regering wil uitkering voor migranten koppelen aan voltijdse activiteit: "Mensen hebben de plicht om nuttig te zijn"
De Deense regering wil de uitkeringen voor migranten koppelen aan een voltijdse activiteit. Dat moet hen aanmoedigen om zich te integreren. Het Deense vluchtelingenbeleid is al enkele jaren bij de strengste van Europa, de sociaaldemocratische premier Mette Frederiksen zet dat beleid nu verder.
Lees verder

KOERS KORT. Ineos Grenadiers wint ploegentijdrit Ronde van Groot-Brittannië – Benoot rijdt Antwerp Port Epic – Thibau Nys duikt pas in oktober het veld in
Ineos Grenadiers heeft de ploegentijdrit van 18,2 kilometer in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. Ethan Hayter, Rohan Dennis, Owain Doull, Michał Kwiatkowski, Carlos Rodriguez en Richie Porte waren aan de meet zeventien seconden sneller dan Deceunick-Quick.Step met onder meer WK-gangers Lampaert en Declercq en twintig seconden sneller dan Jumbo-Visma. De ploeg van Belgisch kampioen Wout van Aert was lange tijd op weg naar de snelste tijd, maar een lekke band van Pascal Eenkhoorn deed hen de das om. De 22-jarige Brit Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) neemt de leiderstrui over van Robin Carpenter (Rally Cycling). Van Aert staat derde in het klassement op zestien seconden van Hayter.
Lees verder

Ambtenarenweddes en uitkeringen stijgen wellicht twee keer in één jaar
De spilindex dreigt binnen het jaar nog eens te worden overschreden. Dat verwacht het Federaal Planbureau. Voor de schatkist betekent dat extra uitgaven voor uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes. Die stijgen in september en oktober al, en wellicht midden volgend jaar nog een keer.
Lees verder

'Wonderpijlstaartrog' die zonder bevruchting ter wereld kwam in Nederland, overleden
Een jonge pijlstaartrog die ruim drie weken geleden werd geboren in het Dolfinarium in het Nederlandse Harderwijk, is overleden. De 'wondervis' was uiteindelijk niet voldoende sterk om te overleven, meldt het Dolfinarium.
Lees verder

Franse uitgever veroordeeld voor belastingontwijking via België
Jacques Glénat, de oprichter van de naar hem genoemde Franse uitgeverij van strips, is dinsdag in Parijs veroordeeld wegens belastingfraude. Hij kreeg een celstraf van 18 maanden met uitstel en een boete van 200.000 euro. Daarnaast werd 470.000 euro verbeurd verklaard.
Lees verder

Netflix lanceert trailer van derde seizoen 'Sex Education': bekijk hier de eerste beelden
Netflix heeft de trailer van het langverwachte derde seizoen van 'Sex Education' gedeeld. Het derde seizoen is vanaf 17 september te zien op de streamingdienst. De populaire serie gaat over het leven van de puberjongen Otis (Asa Butterfield) en zijn moeder (Gillian Anderson), die sextherapeute is. Ook Jason Isaacs, Dua Saleh en Indra Ove zijn te zien in de nieuwe reeks.
Lees verder

'Psychonauts 2' is het meesterwerk van Tim Schafer, een auteur onder gamemakers
Psychonauts 2, het langverwachte vervolg op de cultgame uit 2005, verscheen onlangs, en wat we erover te vertellen hebben valt extreem kort samen te vatten: het is een meesterwerkje. En de prachtig gestileerde spelwereld die ontwerper Tim Schafer erin neerzette, bewijst ook weer dat videogames een auteur kunnen hebben, net als boeken, strips en films. Een die, in dit geval, zonet zijn magnum opus heeft neergezet.
Lees verder

LIVE. "Grasmat in Kazan zou er belabberd bij liggen", Carrasco, Witsel en Courtois al terug naar hun club - Martínez en Casteels staan straks pers te woord
De Rode Duivels trokken vandaag naar Kazan om morgen Wit-Rusland partij te geven in de strijd om een ticket voor het WK in 2022. Om 17u45 staan bondscoach Roberto Martínez en doelman Koen Casteels de pers te woord. U kunt de persconferentie op deze pagina volgen via tekstupdates.
Lees verder

Gekke diëten en een grofgebekte manager: overlijden van Sarah Harding brengt Girls Aloud opnieuw onder de aandacht
In Vlaanderen scoorden ze begin jaren 2000 enkele grote hits zoals 'Sound Of The Underground' en 'Jump', maar in thuisland Groot-Brittannië scheerden de dames van Girls Aloud pas echt hoge toppen. Meer dan 4,3 miljoen singles en 4 miljoen platen gingen er van het vijftal over de toonbank, wat hen in de UK de best verkopende meisjesgroep van de 21ste eeuw maakt. Maar ondanks het succes speelden er zich achter de schermen minder vrolijke taferelen af...
Lees verder

"Franse Spider-man" klimt op toren uit protest tegen gezondheidspas
Alain Robert (59), alias de "Franse Spider-Man", heeft vandaag zonder veiligheidslijnen de 187 meter hoge Total Coupole-toren in Parijs beklommen. Met de actie wilde de stuntman zijn verzet tegen de zogenaamde gezondheidspas in Frankrijk duidelijk maken.
Lees verder

Herlees hier het laatste en uitzonderlijke interview met Stefaan Fernande: "Mijn missie: fans doen denken dat artiest het liedje schreef"
Zijn naam zei u vanochtend waarschijnlijk niets, maar zijn hits kent u uit het hoofd. Hij schreef oorwurmen als 'Porselein' en 'Nobelprijs', maar zelf bleef Stefaan Fernande (51), die vanochtend onverwacht overleed, liever op de achtergrond. Drie jaar geleden, toen hij een plaatsje in de Eregalerij van Radio 2 kreeg, gaf het icoon van de Vlaamse muziekwereld uitzonderlijk een interview - het eerste in 18 jaar. Hieronder kan je dat unieke gesprek herlezen. "Als Koen Wauters een vol Sportpaleis voor mij laat applaudisseren, kruip ik onder mijn stoel."
Lees verder

Wat met schoolreizen en niet-gevaccineerde leerlingen? "We verplichten niets, maar verwachten het wel"
Schoolreizen en niet-gevaccineerde scholieren: het wordt een moeilijke puzzel. Directies kunnen een vaccin niet verplichten, maar moedigen hun leerlingen wel stevig aan een prik te nemen. Ze zien het niet zitten iedereen elke dag te testen, zoals bijvoorbeeld Italië eist, maar mogen ook geen leerlingen thuislaten.
Lees verder