Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 september 2021

Student na 13 uur zwaargewond op straat gevonden: ‘Relschoppers hadden het gemunt op lintjes’

Student na 13 uur zwaargewond op straat gevonden: 'Relschoppers hadden het gemunt op lintjes'

Een student die vrijdagnacht vermist raakte na een avond in de Gentse Overpoort, is pas 13 uur later zwaargewond teruggevonden in het stadscentrum.

Lees verder

Zeker acht doden bij schietpartij op Russische universiteit

Bij een schietpartij op een staatsuniversiteit in de Russische stad Perm, in Siberië, zijn maandag zeker acht doden gevallen. Dat bevestigen Russische autoriteiten. Er is een verdachte aangehouden.

Lees verder

Koning Filip en gezin fietsen door Gent voor autoloze zondag: 'Leuk, zo'n beetje sporten'

Koning Filip, koningin Mathilde en hun kinderen hebben het goede voorbeeld gegeven tijdens autoloze zondag. Ze maakten een fietstocht door de Arteveldestad. Wat de koning van de fietstocht vond? 'Fantastisch', klinkt het, 'Heel leuk zo'n beetje sporten in een mooie stad.'

Lees verder

Gynaecoloog overtreedt met opzet strenge abortuswet: 'Ik kan niet toekijken hoe we terugkeren naar 1972'

'Volledig bewust van de juridische gevolgen' heeft de Texaanse gynaecoloog Alan Braid een abortus uitgevoerd die volgens de nieuwe wetgeving niet meer toegestaan is. 'Ik vind dat deze ongrondwettelijke wet moet worden getest', schrijft hij in een opiniestuk in The Washington Post.

Lees verder

Paul Rusesabagina schuldig bevonden aan terrorisme

De held van het verhaal achter de film 'Hotel Rwanda', die in een luxehotel meer dan 1.000 Rwandezen vrijwaarde voor de genocide, is schuldig bevonden door de Rwandese rechtbank aan terrorisme-gerelateerde misdaden.

Lees verder

Florian Vermeersch pakt brons bij beloften in tijdrit WK wielrennen, goud voor Price-Pejtersen

De Deen Johan Price-Pejtersen heeft maandag de tijdrit bij de beloften gewonnen op het WK wielrennen in Vlaanderen. Florian Vermeersch pakte brons, het zilver ging naar de Australiër Lucas Plapp.

Lees verder

Bouchez verstevigt grip op de MR

De nieuwe MR-statuten zetten de liberale ideologie op scherp, voorzien pariteit in de partijorganen en meer basisdemocratie. Maar tegelijk verstevigen ze de grip van de voorzitter op de partij.

Lees verder

Bedreigde pinguïns sterven massaal na bijensteken in Zuid-Afrika

Een zwem bijen is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de dood van 63 bedreigde Afrikaanse pinguïns. De dieren werden op een strand nabij Cape Town opgemerkt, en een post-mortemonderzoek wijst uit dat alle dode pinguïns gestoken waren rond de ogen.

Lees verder

Dronebeelden tonen hoe lavastroom huizen overspoelt op La Palma

Zondag is de vulkaan Cumbre Vieja op het Spaanse Canarische eiland La Palma uitgebarsten. De uitbarsting gebeurde in een onbewoond gebied van het eiland, maar toch zagen mensen zich gedwongen hun huizen te verlaten. Intussen heeft de lava, die nog steeds uit de vulkaan vloeit, ook bewoonde gebieden bereikt. Op dronebeelden is te zien hoe de lava alles op zijn pad vernietigd.

Lees verder

Britse prinses Beatrice bevallen van een dochter

Prinses Beatrice, de kleindochter van Queen Elizabeth, beviel zaterdag van haar eerste kind, een meisje. Dat laat Buckingham Palace maandag weten. Beatrice trouwde vorige jaar in een besloten ceremonie met de Italiaan Edoardo Mapelli Mozzi.

Lees verder

Fifa gaat omstreden plannen voor WK bespreken met voetbalbonden

De Wereldvoetbalbond Fifa gaat eind deze maand de omstreden plannen voor aanpassing van de internationale wedstrijdkalender bespreken met alle nationale bonden. Dat gebeurt op 30 september via een digitale bijeenkomst.

Lees verder

Verenigde Staten versoepelen inreisverbod voor Europeanen

Reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zouden vanaf november opnieuw welkom zijn in de Verenigde Staten.

Lees verder

'Dienstencheques moeten 24 cent duurder'

Federgon, de federatie die de dienstenchequebedrijven vertegenwoordigt, waarschuwt dat de bedrijven de oprukkende inflatie niet meer de baas kunnen. 'Per indexering zou er 12 cent bij moeten komen', aldus Federgon.

Lees verder

Italiaanse gevangene schiet rivaal neer met geweer 'binnengesmokkeld via drone'

Een 28-jarige man die banden heeft met de Napolitaanse maffia, heeft in een Italiaanse gevangenis in Frosinone een rivaal neergeschoten met een geweer dat waarschijnlijk werd binnengesmokkeld via een drone.

Lees verder

Drie agenten gewond bij incident in Sint-Jans-Molenbeek

Bij een incident naar aanleiding van een verkeerscontrole zijn maandag drie agenten gewond geraakt in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het Brusselse parket bevestigt dat er zich een incident heeft voorgedaan maar kan nog geen verdere commentaar kwijt over de feiten.

Lees verder

Aldi test winkel zonder kassa in Londen

De Duitse supermarktketen Aldi voert in Londen een test uit met een supermarkt zonder kassa's, naar het voorbeeld van Amazon Go. Klanten hebben voor hun aankopen enkel een app nodig, die ze bij het binnenkomen scannen.

Lees verder

Kijkers vragen zich massaal af of Patrick Lefevere dronken was in 'Vive le vélo', maar wielerbaas geeft zelf uitleg

Had Patrick Lefevere zondag tijdens 'Vive le vélo WK' op Eén geen glaasje teveel op, vragen kijkers zich massaal af op Twitter. Lefevere raakte tijdens de uitzending namelijk moeilijk uit zijn woorden en kwam wel heel vrolijk over. 'Jammer dat zo iets wereldnieuws is', reageert die wielerbaas, die een uitleg geeft voor zijn opgemerkte optreden.

Lees verder

Ellen van Dijk kroont zich opnieuw tot wereldkampioene tijdrijden

Ellen van Dijk heeft maandag goud gepakt in de WK-tijdrit bij de vrouwen. De 34-jarige Nederlandse legde het parcours tussen Knokke-Heist en Brugge af in 36 minuten, 5 seconden en 28 honderdsten.

Lees verder

Meer Waals geld voor knelpuntberoepen

Vandaag bereikte de Waalse regering een akkoord over een reeks activeringsmaatregelen in knelpuntenberoepen die de wederopbouw van Wallonië moet verzekeren. De nadruk ligt eerder op 'aanmoedigen' dan 'verplichten'. Zo komt er onder meer een opleidingspremie van 2.000 euro.

Lees verder

Zorgen om Chinese Evergrande dijen uit naar rest van wereld

De beurzen verloren zo'n 2 procent door de uitdijende perikelen van de Chinese vastgoed­ontwikkelaar Evergrande. Vooral cyclische en grondstofaandelen gaan onderuit. 'De Chinese autoriteiten gaan finaal toch ingrijpen.'

Lees verder

Fabre zocht grenzen op, maar overschreed hij ze ook?

De correctionele rechtbank behandelt vanaf vandaag de zaak-Jan Fabre. De bekende kunstenaar/choreograaf moet zich verantwoorden wegens seksueel ongewenst gedrag tegen twaalf danseressen. En wegens de aanranding van één van hen.

Lees verder

Dagelijks bijna 60 personen per dag met covid naar ziekenhuis

Van 14 tot 20 september werden elke dag gemiddeld 59,4 personen met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, wat een stabilisering is ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode.

Lees verder

Dinsdag droog en zonnig

Het wordt dinsdag droog en (vrij) zonnig. In het zuidoosten van het land verwacht het KMI meer wolkenvelden. De maxima liggen tussen 14 graden op de Ardense Hoogten en 19 graden in het centrum van het land. De wind waait meestal zwak tot soms matig uit het noordoosten, zo meldt het KMI.

Lees verder

Gerecht identificeerde zeventien benadeelden in zaak-Fabre

Nadat twintig (ex-)medewerkers van de bekende choreograaf Jan ­Fabre hem drie jaar geleden in een open brief hadden beschuldigd van pesterijen, intimidatie, machtsmisbruik, psychologische spelletjes en seksueel overschrijdend gedrag, identificeerde het ­gerecht in totaal zeventien benadeelden.

Lees verder

Trudeau heeft gegokt, maar gewonnen noch verloren

Nog niet alle stemmen zijn geteld in de Canadese verkiezingen, maar de voorlopige resultaten wijzen op een status quo. De conservatieve uitdager van Trudeau, Erin O'Toole, heeft zijn nederlaag erkend, maar de liberalen blijven zitten met een minderheid in het parlement.

Lees verder

Zwarte lijst voor sociale huurders

Wie het als huurder van een sociale woning te bont maakt, zal er geen meer kunnen huren. De sociale verhuurkantoren en huisvestingsmaatschappijen gaan met een zwarte lijst werken. De Vlaamse regering heeft het licht daarvoor op groen gezet.

Lees verder