Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 13 september 2021

Stad Hamont-Achel: Parktuin De HOF’kens in Hamont-Achel officieel geopend

Parktuin De HOF'kens in Hamont-Achel officieel geopend

Gisteren werd parktuin De HOF'kens in Hamont-Achel officieel geopend. Inwoners van Hamont-Achel krijgen via dit project de kans om ecologisch groenten en fruit te telen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Het volkstuincomplex is een van de grootste van Limburg, en alle 33 tuintjes zijn reeds bezet.

Samentuin van en voor Hamont-Achelaars

Eén plek waar je met een diverse groep mensen samen aan ecologisch tuinieren doet? Dat is het nieuwe project 'De HOF'kens', gelegen aan De Kempkens in Hamont-Achel. De parktuin bestaat uit maar liefst 33 tuintjes tussen 17.5 en 98 m², een vlindertuin, een tuinhuis, een kippenren en een compostvoorziening en nog een infostand over bijen in opmaak. Tuiniers krijgen er alle ruimte om zelf groenten en fruit te telen, met aandacht voor afvalpreventie en zonder chemische middelen. Zo zijn er infoborden over kringlooptuinieren, en worden er regelmatig workshops georganiseerd. Niet alleen interessant voor de tuiniers, maar voor elke voorbijganger.

Een parktuin waar het fijn vertoeven is voor iedereen

Nog voor de opening waren alle tuintjes reeds volzet. Maar ook mensen zonder groene vingers kunnen genieten van de parktuin. Het is een fijne plek om bijvoorbeeld eens te picknicken. De HOF'kens ligt bovendien vlakbij het woonzorgcentrum Sint-Jan Berchmans en de serviceflats De Kempkens en zorginstelling De Wiek. De bewoners van deze instellingen worden via een vrijwilligerswerking betrokken zodat ook zij op hun eigen manier (rolstoelvriendelijk) kunnen tuinieren via verhoogde plantenbakken.

Samenwerking Stad Hamont-Achel, Provincie Limburg, Europa, Vlaanderen, Limburg.net en diverse andere partners

Het stadsbestuur heeft voor de realisatie van dit tuinpark op verschillende partners kunnen rekenen. Voor de inrichting van het tuinpark kreeg de stad Hamont-Achel subsidie via het programma Omgevingskwaliteit – Investeringen Limburg i.s.m. de provincie Limburg, Europa, VLM. Maar ook de partners Centrum Duurzaam Groen heeft op vraag van Limburg.net verschillende partners verbonden. Gedeputeerde Inge Moors was dan ook aanwezig op de feestelijke opening. Voor Stad Hamont-Achel waren schepen Bèr van de Schans en burgemeester Rik Rijcken aanwezig, net zoals voorzitter van Limburg.net Luc Wouters. "Ondertussen hebben we met Limburg.net al meer dan 20 samentuinen mee gerealiseerd", aldus Wouters. "Ecologisch tuinieren is namelijk een van de belangrijkste wapens tegen organisch afval. Dat kan perfect voorkomen worden door slim te tuinieren en te composteren."


De Samentuin 'De HOF'kens' is meer dan enkel een samentuin – mede door de mooie ligging is deze samentuin een parktuin geworden waar een mooie diversiteit (diverse nationaliteiten, jonge gezinnen, ouderen, …) van tuiniers in tuinieren maar ook bezoeken. Omdat het net leuk is om ook gezellig in deze tuin te vertoeven is het nu al meer een parktuin geworden. Dankzij de Leadersteun is er een vrijwilligersnetwerk opgericht die ervoor zal zorgen dat de bewoners van de instellingen betrokken worden in deze parktuin. De bedoeling is dat deze bewoners verbindende activiteiten zullen doen in de tuin. Wegens corona zijn deze activiteiten helaas moeten verschuiven maar nu staan ze klaar om van start te gaan. De eerste activiteit zal dan ook doorgaan op donderdag 30 september i.s.m. Natuurtalent en mede mogelijk gemaakt door de Leadersteun.

Schepen Bèr van de Schans is dan ook van mening dat "het grote succes van deze parktuin te danken is aan een zeer enthousiaste vrijwilligerswerking, zij verdienen dan ook een enorme pluim voor hun geweldige inzet." aldus Schepen Van de Schans.

Van 6 tot 10 september gaat in samenwerking met PXL Hasselt en Terra-Therapeutica een eerste summerschool door ter plaatse van De HOF'kens. Dit is een mooi initiatief waarbij we studenten ergotherapie en groenmanagement al warm willen maken van het feit dat tuinieren gecombineerd met zorg helend werkt. Ook de vrijwilligers kunnen aansluiten op donderdag om een theoretische achtergrond te krijgen.

Deze parktuin heeft zoveel moois te bieden en is een grote meerwaarde voor de samenleving in de stad Hamont-Achel.

Lees verder

Najaarskreun: De Kreuners komen naar De Posthoorn

Op zondag 5 december ontvangt Hamont-Achel niet één, maar vijf artiesten van Belgisch topformaat. Walter Grootaers, Ben Crabbé, Axl Peleman, Jan Van Eyken en Erik Wauters – beter bekend als De Kreuners – zullen het podium van de Posthoorn die avond stevig doen daveren.

Samen met hun publiek maken De Kreuners van elk concert een volksfeest van formaat. Met hun grootste meezinghits als 'Layla' en 'Ik Wil Je' in combinatie met enkele opgeblonken parels uit hun enorme repertoire wordt het gegarandeerd een topavond.

Ticketverkoop

De ticketverkoop ging inmiddels van start. Tickets koop je online via www.hamont-achel.be/aha of aan de balie van het UiTpunt in Hamont of in Achel.

Meer informatie: www.hamont-achel.be/aha.

Lees verder

Open prikmoment in het Vaccinatiecentrum in Peer op 14 september
De Eerstelijnszone Noord-Limburg organiseert op dinsdag 14 september een laatste open prikmoment in het Vaccinatiecentrum in Peer. Dit open prikmoment is bedoeld voor wie nog niet gevaccineerd is. Op 14 september wordt er met een vaccin van Johnson&Johnson gevaccineerd, je hebt dus maar één prik nodig. Vooraf inschrijven is niet nodig. Je kan je gewoon aanmelden in het Vaccinatiecentrum, breng wel je identiteitskaart mee.

Open prikmoment Johnson&Johnson in het Vaccinatiecentrum in Peer
Wanneer: dinsdag 14 september
Timing: van 18 tot 20 uur
Voor wie: inwoners van Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt
Vaccinaties met Johnson&Johnson

Voorwaarden:

  • nog niet gevaccineerd
  • 18 jaar of ouder
  • niet zwanger

Let op: het vaccineren gaat door zolang er voorraad van vaccins is. 

Lees verder

Kom vanaf oktober opnieuw Buurteluren

Om welbekende redenen was het een tijdje stil in buurtrestaurant Buurteluur. Daar komt binnenkort gelukkig verandering in. Vanaf oktober opent het buurtrestaurant opnieuw zijn deuren en kan je opnieuw Buurteluren en genieten van een heerlijke versbereide en budgetvriendelijke maaltijd. Trommel je gezin, buren, familie en vrienden dus maar op om gezellig te gaan tafelen!

Buurtrestaurant Buurteluur gaat elke 1ste en 3de donderdag van de maand door en dit in de parochiezalen van Hamont-Lo en Achel-Statie. De buurtzorgmedewerkers en de vrijwilligers van Buurteluur ontvangen je graag opnieuw voor de eerste keer op 7 oktober in de Parochiezaal van Hamont-Lo en op 21 oktober in de Parochiezaal van Achel-Statie. De deuren openen naar goede gewoonte om 11.45 uur waarna het eetmoment start om 12.00 uur.

Een plekje reserveren doe je aan de hand van een voorverkoopkaart. Deze koop je tot de maandag voor het buurtrestaurant op de volgende locaties:

  • Dienstencentrum De Kring Hamont en Achel
  • Parochiezaal Hamont-Lo
  • Stadhuis en OCMW Hamont-Achel
  • UiTpunt Hamont en Achel
  • Tijdens de buurtrestaurants

Wat schaft de pot?

Een maaltijd tijdens Buurteluur kost 9 euro per volwassene en 4 euro per kind en omvat een kommetje soep, een hoofdgerecht en een dessert. Voor inwoners met een laag inkomen wordt een verminderd tarief van 6 euro per maaltijd voorzien. Bij het OCMW kan je navragen of je hiervoor in aanmerking komt. Op tafel wordt (gratis) water voorzien. Daarnaast je kan ook zelf nog koffie, bier of wijn bestellen. Het menu is telkens verschillend en vind je terug op www.hamont-achel.be/buurteluur. Ook op de voorverkooplocaties kan men je vertellen wat er die maand op het menu staat.

Wil je graag meer weten over het buurtrestaurant? Dan kan je steeds terecht op www.hamont-achel.be/buurteluur, bij de buurtzorgmedewerkers op het nummer 011 51 05 01 of via buurtzorg@hamont-achel.be. Ook tijdens de buurtrestaurants zelf staat er altijd iemand voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Lees verder