Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 1 september 2021

Stad Hamont-Achel: Minister van Welzijn Wouter Beke prijst Hamont-Achel On Tour met een bezoekje

Minister van Welzijn Wouter Beke prijst Hamont-Achel On Tour met een bezoekje

Vandaag bezocht minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) de woonwagen van Hamont-Achel on Tour in Achel-Centrum, vlakbij het Michielshof. De minister looft de aanpak van het project. Zo bevraagt de reizende woonwagen niet alleen de vier kerkdorpen, maar brengt ze inwoners ook terug in verbinding na een moeilijke periode.

In de namiddag maakte minister Beke kennis met de werking van de dienst Ouderen en de dienst Jongeren. Vanwege de bijzondere aanpak van onderuit wekte Hamont-Achel on Tour - waarbij Huis van het Kind, Buurtzorg en dienstencentrum vzw De Kring de krachten bundelden - de aandacht van minister Beke op.

Laagdrempelige bevraging met activiteiten

Het doel van Hamont-Achel On Tour is het versterken van sociale cohesie en het bevragen van inwoners over hun noden en behoeften op het vlak van buurtzorg, algemeen welzijn en de combinatie tussen opvang en vrije tijd. Om alle inwoners te horen, koos men ervoor om actief en laagdrempelig naar de kerkdorpen te trekken met een bevraging en activiteiten. Tijdens het project informeerde men de inwoners van Hamont-Lo ook over de actie 'Opwaardering speeltuin en parochiecentrum'. Deze actie ligt in het verlengde van de buurtanalyse van het kerkdorp Hamont-Lo en de straten ten zuiden van de spoorweg.

Tijdens zijn bezoek nam de minister ook deel aan de workshops fantasiefiguren timmeren en bellenblazen. Als cadeau overhandigde burgemeester Rik Rijcken hem een lokaal lekkernij: kaas met trappist.

Lees verder

Gemeenteraad keurt fietsstraten goed

Tijdens de voorbije gemeenteraad van 26 augustus werden de fietsstraten rond de scholen De Robbert, De Geluksvogel en De Achellier goedgekeurd. Zo wil het stadsbestuur vanaf 1 oktober niet alleen de schoolomgeving veiliger maken, maar ook kinderen en ouders stimuleren om meer met de fiets naar school te komen.

In schoolomgevingen geldt al een maximumsnelheid van 30 km/uur en in fietsstraten wordt de fietser nu ook hoofdgebruiker van de straat. De straat blijft wel tweerichtingsverkeer, waarbij fietsers de helft van de rijbaan mogen benutten en wagens op hun beurt niet mogen inhalen. Bij het begin van iedere fietsstraat zal een rode verflaag worden aangebracht op de weg samen met het logo van de fietsstraat. Ook komt er een fietsstraatverkeersbord bij het begin van iedere fietsstraat en dit zal na iedere kruising met een andere weg worden herhaald. Het reglement gaat in voege vanaf 1 oktober 2021. Volgende straten worden dan fietsstraten:

Rond lagere school De Robbert in Hamont:

  • Wal
  • Kloosterstraat
  • Groenstraat (tussen Wal en net voorbij kruising Korte Groenstraat)
  • Korte Groenstraat

Rond basisschool De Geluksvogel in Hamont:

  • Deken Dosstraat (tussen Abdijstraat en Brouwersstraat)
  • Koleneind (het weggedeelte tussen huisnummer 3 en het kruispunt met de Abdijstraat)
  • Pastoor Lemmensstraat (weggedeelte tussen huisnummer 35 en de kruising met de Deken Dolsstraat)

Rond Baisschool De Achellier in Achel

  • Grevenbroekstraat: het weggedeelte tussen het kruispunt met het Michielsplein en de Koekoeksweg
  • Michielsplein: weggedeelte tussen de Grevenbroekstraat en de Pastoor Bungenerslaan
  • Pastoor Bungenerslaan: het weggedeelte tussen het kruispunt met de Koekoeksweg en het Michielsplein

Mindermobiele parkeerplaatsen

Daarnaast werden enkele andere politiereglementen goedgekeurd om de verkeersveiligheid te verhogen. Voor De Eilandjes komt er een verbod op doorgaand verkeer uitgezonderd fietsers, landbouwverkeer en aangelanden. Dit om te voorkomen dat er doorgaand verkeer van de Orchideeënlaan richting de Hoek rijdt. Ten slotte werden de twee G-parkings (mindermobiele parkeerplaatsen) bij Wico Campus Hamont officieel goedgekeurd. Deze reglementen gaan op 1 september al in voege.

Lees verder

Nieuw sportaanbod voor jong en oud

Met september in het vooruitzicht loopt de zomervakantie stilaan op z'n einde. Niet enkel het nieuwe schooljaar gaat opnieuw van start, maar ook de verschillende verenigingen – zowel op het vlak van cultuur, jeugd als sport – komen na een verplichtte coronastop én een welverdiende zomerstop terug tot leven. Ook het stadsbestuur presenteert naar goede gewoonte een sportaanbod waarbij zowel gedacht wordt aan kinderen als aan volwassenen en senioren.

Er staan vertrouwde sportactiviteiten op het programma, maar ook nieuwe. Het belooft een sportief najaar te worden. Zo is er voor jong Hamont-Achel kinderyoga. Voor de volwassen en senioren is er yin yoga, power yoga, mindful-yoga-wandelen, badmintoncriterium en de jaarlijkse Sporteldag.

Een overzicht van het volledige sportaanbod vind je terug op hamont-achel.be/sportaanbod-najaar. Je kan op deze webpagina ook terecht voor meer informatie over de gratis proefles alsook de mogelijkheid om het kindersportaanbod te combineren met buitenschoolse kinderopvang.

Online inschrijven

Voor enkele activiteiten dien je je op voorhand in te schrijven. Dit kan vanaf 2 september online via https://reservaties.hamont-achel.be of aan de balie van het UiTpunt in Hamont. In de brochure wordt steeds vermeld of een inschrijving verplicht is al dan niet.

Lees verder

Alle stedelijke info in je broekzak: Hamont-Achel lanceert eigen stadsapp

Hamont-Achel zet meer en meer in op digitale dienstverlening. Persoonlijke attesten opvragen kon de burger al een tijdje via het e-loket en enkele weken geleden kwam daar ook nog eens de optie bij om online een afspraak in te boeken. Nu gaat de stad ook van  start met een nieuwe digitaal kanaal: de stadsapp van Hamont-Achel, die je vanaf vandaag kan downloaden in de Google Play Store en de Apple App Store.

Het stadsbestuur lanceerde deze stadsapp in samenwerking met S-Lim om stedelijke info voor de burgers te bundelen in één app. Via de app kan je makkelijk en snel het stedelijke nieuws volgen, documenten opvragen in het e-loket, de afvalkalender raadplegen en zo veel meer. In de toekomst komt hier nog een belangrijke optie bij, namelijk het maken van een online afspraak.

Download de stadsapp nu!

De stadsapp van Hamont-Achel is te vinden in de Playstore en Appstore en kan je eenvoudig downloaden op je smartphone. Zo heb je steeds alle stedelijke info in je broekzak. Makkelijk toch?

Workshops om je wegwijs te maken in de digitale wereld

Denk je nu: digitaal? Dat is niets voor mij. Dan biedt dienstencentrum De Kring jouw een helpende hand. In oktober zullen zij enkele workshops aanbieden die voor jou de stap naar het digitale vergemakkelijken. Ze leren je er om online een afspraak te maken, documenten op te vragen via het e-loket en makkelijk gebruik te maken van de stadsapp. De precieze data van deze workshops worden later aangekondigd. Houd dus zeker onze stedelijke info en sociale mediakanalen in de gaten.

Wil je graag meer weten over heel het digitale luik van de stad, neem dan een kijkje op www.hamont-achel.be/digitaledienstverlening.

Lees verder