Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 september 2021

Pukkelpop kan dan toch nog aanspraak maken op terugbetaling van 1,8 miljoen euro voor afgelast festival

Pukkelpop kan dan toch nog aanspraak maken op terugbetaling van 1,8 miljoen euro voor afgelast festival
Pukkelpop kan dan toch tot 1,8 miljoen euro terugbetaald krijgen voor het afgelaste festival. Dat zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) aan VTM NIEUWS. Het nieuws wordt door haar kabinet bevestigd, maar daar wordt erop gewezen dat het om een theoretisch maximumbedrag gaat, dat in de feiten niet zo hoog kan oplopen.
Lees verder

Betekent de pandemie het einde van de pump? 'Sneakers en comfort, dat is een blijvend fenomeen'
Heel wat hoge hakken hebben anderhalf jaar lang stof liggen vreten. Een snelle revival voor de pump zit er niet in, stellen schoenenverkopers vast. 'In het dagelijkse leven gaan we geen stelten van 7 à 9 centimeter meer zien.'
Lees verder

Jean-Paul Belmondo (1933-2021): rebelse charmeur met twinkelende ogen
88 is Jean-Paul Belmondo geworden, maar voor velen is hij nog steeds de rebelse charmeur met twinkelende ogen van zestig jaar geleden. De acteur die filmgeschiedenis schreef met zijn rol in A bout de souffle en zichzelf vervolgens een aantal keer heruitvond, had dan toch niet het eeuwige leven.
Lees verder

Heeft België een Burundese premier mee gedood? 'Boudewijn wilde de daders laten overkomen'
Louis Rwagasore was de 'Burundese Lumumba', die het koloniale juk in Burundi wilde afwerpen. Maar dat konden de Belgische koloniale topambtenaren niet accepteren. Zij stuurden aan op zijn liquidatie: Burundezen voerden ze uit en de Belgen bleven buiten schot, zo concludeert Ludo De Witte in een nieuw boek.
Lees verder

Wereldwijde zorgen om toestand in Brazilië: 'Er is een staatsgreep in de maak'
Brazilië vreest een staatsgreep nu door president Bolsonaro opgehitste aanhangers oproepen de democratische instituties omver te werpen. Vandaag zijn er massale demonstraties. Parlementsleden vrezen iets als de Capitool-bestorming in de VS en andere trumpiaanse toestanden.
Lees verder

Getouwtrek om 'fascistische' straatnaam in Madrid
Twee keer van adres veranderen zonder een stap te verzetten. Het overkwam bewoners van een straat in de Madrileense wijk Latina. Een fait divers is dat niet, want ook het Spaanse Hooggerechtshof heeft zich ermee bemoeid.
Lees verder

UGent laat 4.000 vierkante meter bos wijken voor studentenkamers: 'Ondoordacht'
Aan de campus De Sterre van de UGent moet een bos ter grootte van een voetbalveld wijken voor studentenkamers, om elders opnieuw aangeplant te worden. Zowel vanuit de buurt als binnen de universiteit is er felle kritiek. Wat is er aan de hand?
Lees verder

'Door Airbnb gaat aantal betaalbare huurwoningen in Brussel omlaag'
Bijna de helft van de woningen op Airbnb in Brussel worden aangeboden door 'investeerders' en 'professionals'. Dat leert een nieuwe studie van de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van Innoviris. Geen goed nieuws voor de Brusselse huurmarkt en de samenhang in de stad, stelt onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe (VUB).
Lees verder

'Heftig wat de politie in deze zaak gedaan heeft': Wim S., mikpunt van een Nederlandse 'Mister Big-operatie', voor de derde keer voor rechtbank
'Ik zit al elf jaar op deze stoel. Ik hoop dat de dag ooit komt dat hier iemand anders zit.' Nu de via een 'Mister Big-methode' bekomen moordbekentenis niet meer telt, schreeuwde de Belg Wim S. op zijn derde proces in Den Haag nogmaals zijn onschuld uit.
Lees verder

'Wat me zo hoog zit in het onderwijs: te vaak worden angst en terreur als pedagogische tool ingezet'
Kevin Deruyver is jeugdwerker in Brussel sinds 2010 en projectmedewerker bij vzw Labolobo.
Lees verder

Het Scheldepeloton is het verhaal van vijf jongens. Vandaag zijn ze nog met drie
Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: Het Scheldepeloton op Canvas.
Lees verder

Van 4 tot 8 weken naar 5 dagen: UZ Brussel kort behandeling voor prostaat- en darmkanker gevoelig in
In het UZ Brussel kunnen patiënten met prostaat- of darmkanker voortaan in vijf dagen, in plaats van vier tot acht weken, worden behandeld door MRI-beeldgestuurde radiotherapie. Het gaat om een primeur voor België, aldus het Brusselse ziekenhuis.
Lees verder

'Wanneer beseft iedereen eens dat ik helderziend ben?'
Dit najaar kan Tim Vanhamel eindelijk op tournee met 'APPLZ ≠ APPLZ' (★★★★½), de ijzersterke Millionaire-plaat die in maart 2020 door dat vermaledijde virus tussen de plooien viel. Ook met zijn dubby soloproject Comité Hypnotisé kunt u hem de komende tijd op geselecteerde plaatsen aan het werk zien. En, zo vertrouwt hij ons toe, zélfs een reeks theatervoorstellingen staat voor de deur.
Lees verder

Hoe het aantal doden veel hoger had kunnen oplopen: reconstructie van die fatale dag in Parijs
Lees verder

Stefaan Fernande (54), componist achter legendarische Vlaamse nummers, overleden
Componist Stefaan Fernande is plots overleden. Hij werd amper 54. Fernande was het brein achter onder meer 'Nobelprijs' van Clouseau, 'Scars' van Stan Van Samang en 'Porselein' van Yasmine. Een levende hitmachine die nummers schreef voor bijna alle Vlaamse artiesten.
Lees verder

Mogen Derwael en co dan toch al hun prijzengeld houden? Minister werkt aan wettelijk kader
De Belgische olympiërs die in de prijzen vielen in Tokio zullen dan toch geen belastingen moeten betalen op hun premies. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem werkt daarvoor aan een wettelijk kader.
Lees verder

Basketbalbond dient strafklacht in bij federale politie tegen 3x3 Belgian Lions, die wel gewoon deelnemen aan het EK
De 3x3 Belgian Lions nemen deel aan het komende EK in Parijs (10-12 september), ondanks het feit dat een dossier rond mogelijke fraude bij de organisatie van 3x3-toernooien is ingediend bij de Cel Sportfraude van de federale politie. 'De strafklacht wordt gecombineerd met een intern tuchtonderzoek bij Basketbal Vlaanderen', zo klinkt het dinsdag in een persbericht.
Lees verder

Correspondent Duitsland: 'Er is veel kritiek op het CDU-programma, waar 'voor de toekomst' boven staat, maar klimaatbeleid mist'
Over minder dan drie weken gaan de Duitsers naar de stembus om de opvolger van Angela Merkel te kiezen. SPD'er Olaf Scholz maakt volgens de peilingen de beste kans om nieuwe bondskanselier te worden, kan daar nog verandering in komen? We vragen het aan Sterre Lindhout, correspondent in Berlijn.
Lees verder

Johnson verhoogt belasting voor Britten om coronarekening te betalen: partijgenoten ziedend
De Britse premier Boris Johnson presenteert vandaag een omstreden belastingverhoging aan het parlement. Om de achterstanden in de zorg weg te werken, zal een modale Brit 5 pond (net geen 6 euro) per week meer gaan betalen aan de premie volksverzekeringen. Het komt zelden voor dat de Conservatieve Partij een belasting verhoogt. Partijgenoten zijn ziedend.
Lees verder

Johnson verhoogt belasting voor Britten om coronarekening te betalen
De Britse premier Boris Johnson presenteert vandaag een omstreden belastingverhoging aan het parlement. Om de achterstanden in de zorg weg te werken, zal een modale Brit 5 pond (net geen 6 euro) per week meer gaan betalen aan de premie volksverzekeringen. Het komt zelden voor dat de Conservatieve Partij een belasting verhoogt. Partijgenoten zijn ziedend.
Lees verder

Filmwereld en fans rouwen om 'The Wire'-acteur Michael K. Williams: 'Een immens getalenteerde man'
'Het kan niet waar zijn', tweette Moonlight-regisseur Barry Jenkins gisteren, maar dat was het wel: Michael K. Williams, die onsterfelijk werd als Omar Little in The Wire, overleed maandag op 54-jarige leeftijd.
Lees verder

Nabestaanden MH17 krijgen zelfs de rechter stil: 'Al mijn woorden schieten hier tekort'
Drie weken staat het strafproces over de MH17, het vliegtuig dat in 2014 werd neergehaald boven Oost-Oekraïne, in het teken van de nabestaanden. Ruim negentig van hen gebruiken hun spreekrecht in de rechtbank op het Nederlandse Schiphol. 'Vaderdag is een verschrikkelijke dag geworden.'
Lees verder

Langere staarten, grotere snavels: dieren veranderen van vorm als gevolg van klimaatopwarming
Muizen met langere staarten, konijnen met forsere oren of vogels met grotere snavels: sommige dieren veranderen van vorm als gevolg van klimaatverandering. Dat toont het aanpassingsvermogen van dieren, maar is ook een waarschuwing dat deze soorten onder druk staan.
Lees verder

De derde prik: wie krijgt hem? Is het een goed idee? En welk vaccin wordt gebruikt?
Vanaf maandag krijgen mensen met een verzwakt immuunsysteem een uitnodiging in de bus voor een derde vaccinprik. Maar is zo'n prik, nu er steeds meer doemberichten over verminderde effectiviteit tegen de deltavariant opduiken, wel verstandig?
Lees verder

Derde prik: verstandige zet tegen het virus of overbodige luxe?
Vanaf maandag krijgen mensen met een verzwakt immuunsysteem een uitnodiging in de bus voor een derde vaccinprik. Maar is zo'n prik, nu er steeds meer doemberichten over verminderde effectiviteit tegen de deltavariant opduiken, wel verstandig?
Lees verder

Omgevingsminister Demir zet gecoördineerde actie tegen 3M in gang: deurwaarders naar 3M België en hoofdzetel in VS
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) schakelt opnieuw een versnelling hoger in haar strijd tegen 3M: vandaag werden deurwaarders gestuurd naar 3M België, de hoofdzetel in de Verenigde Staten en naar de individuele bestuurders. Demir wil de chemiereus daarmee dwingen eindelijk haar verantwoordelijkheid op te nemen voor de historische vervuiling. Tegen 1 oktober moet 3M over de brug komen. Zo niet overweegt Demir het bedrijf aan te klagen wegens onopzettelijke slagen en verwondingen.
Lees verder

Omgevingsminister Demir zet gecoördineerde actie in gang: deurwaarders naar 3M België en hoofdzetel in VS
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) schakelt opnieuw een versnelling hoger in haar strijd tegen 3M: vandaag werden deurwaarders gestuurd naar 3M België, de hoofdzetel in de Verenigde Staten en naar de individuele bestuurders. Demir wil de chemiereus daarmee dwingen eindelijk haar verantwoordelijkheid op te nemen voor de historische vervuiling. Tegen 1 oktober moet 3M over de brug komen. Zo niet overweegt Demir het bedrijf aan te klagen wegens onopzettelijke slagen en verwondingen.
Lees verder

Slaande ruzie binnen lhbti-organisatie VS: voorzitter ontslagen door steun aan Cuomo
Amerika's grootste lhbti-organisatie Human Rights Campaign (HRC) heeft voorzitter Alphonso David op staande voet ontslagen. De beweging, die ook strijdt tegen seksuele intimidatie, stuurde David maandag plotseling de laan uit omdat hij oud-gouverneur Andrew Cuomo van New York had geadviseerd in diens seksuele intimidatie-zaak.
Lees verder

Klopjacht op Palestijnse gevangenen na ontsnapping in ware 'Shawshank Redemption'-stijl
De film 'Shawshank Redemption' is nog nooit zo vaak genoemd in de Israëlische media als deze week, nadat zes mannen door een zelf gegraven tunnel uit de zwaar beveiligde Gilboa gevangenis in het noorden van het land zijn ontsnapt.
Lees verder

Taliban benoemen interim-regering met onbekende premier, zonder vrouwen
De taliban hebben drie weken na hun machtsovername in Afghanistan een nieuwe regering bekendgemaakt. Premier wordt Mullah Hassan Akhund. Zijn benoeming is verrassend, omdat hij vrij onbekend is.
Lees verder

Coronapas kan binnenkort breder ingezet worden: 'Invoering in Brusselse horeca vanaf 1 oktober'
De federale overheid en de deelstaten hebben dinsdagavond een samenwerkingsakkoord goedgekeurd dat een breder gebruik van het Covid Safe Ticket mogelijk moet maken. Dat meldt Le Soir en wordt uit goede bron bevestigd aan onze redactie.
Lees verder

Brussel voert coronapas in: verplicht vanaf 1 oktober in bars, restaurants en discotheken
De coronapas, of Covid Safe Ticket, krijgt groen licht in Brussel. Vanaf 1 oktober moet iedereen die 16 of ouder is een coronapas tonen in bars, restaurants en discotheken. Voor massa-evenementen, ziekenhuizen en verpleeghuizen zal de pas verplicht zijn vanaf 12 jaar. Dat meldt Le Soir en wordt bevestigd aan onze redactie.
Lees verder

Brussel zet deur open voor coronapas vanaf 1 oktober: 'Verplicht in bars, restaurants en discotheken'
Brussel maakt zich op om de coronapas, of Covid Safe Ticket, in te voeren in verschillende sectoren. Vanaf 1 oktober zou iedereen die 16 of ouder is een coronapas moeten tonen in bars, restaurants en discotheken. Voor massa-evenementen, ziekenhuizen en verpleeghuizen zal de pas wellicht verplicht zijn vanaf 12 jaar. Dat meldt Le Soir en wordt uit goede bron bevestigd aan onze redactie.
Lees verder

Vindplaats Jürgen Conings mag rouwplek blijven: 'Voor de nabestaanden, maar we willen geen politieke boodschappen'
De boom in het Dilserbos waar Jürgen Conings zichzelf van het leven beroofde, is stilaan uitgegroeid tot een gedenkplaats voor de man en dat mag zo blijven. De foto's en kaarsen zullen niét worden verwijderd, uit respect voor de nabestaanden. 'Zolang er geen inbreuken worden vastgesteld', zegt burgemeester Sofie Vandeweerd (Open Vld).
Lees verder

Een coronapas invoeren is noodzakelijk geworden maar de Brusselse regering verdient er geen applaus voor
Bart Eeckhout is hoofdredacteur van 'De Morgen'.
Lees verder

Spanje opgeschrikt door homofoob geweld: acht gemaskerde daders kerven scheldwoord in lichaam van jongeman
De Spaanse overheid heeft de gewelddadige aanval op een homoseksuele man (20) veroordeeld. De zware mishandeling vond vorige zondag plaats, in het centrum van Madrid. De politie zoekt nog steeds acht gemaskerde daders.
Lees verder

Brussel zet deur open voor breder gebruik coronapas. 'Een middel om aan risicobeheer te doen'
Vanaf 1 oktober wordt de coronapas in Brussel waarschijnlijk ook verplicht in horeca, ziekenhuizen en woon-zorgcentra. De Brusselse regering heeft daarover een akkoord gevonden, al moet de finale beslissing nog afgeklopt worden op het Overlegcomité.
Lees verder

Coronapas in Brussel zo goed als rond. 'Een middel om aan risicobeheer te doen'
Vanaf 1 oktober wordt de coronapas in Brussel waarschijnlijk ook verplicht in horeca, ziekenhuizen en woon-zorgcentra. De Brusselse regering heeft daarover een akkoord gevonden, al moet de finale beslissing nog afgeklopt worden op het Overlegcomité.
Lees verder

20 verdachten, 300 advocaten, 1.800 burgerlijke partijen: proces aanslagen Parijs gaat vandaag van start
Het assisenproces over de terreuraanslagen van Parijs dat woensdag start, zal zo'n negen maanden duren. Er zijn 20 verdachten, zo'n 1.800 slachtoffers en 300 advocaten.
Lees verder

Gastarbeider (m/v), die vacature vervul je niet voor je plezier
Frederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: Kinderen van de migratie.
Lees verder

Huiseigenaars wapenen zich massaal tegen overstromingsrisico: is dat zinnig?
De enorme wateroverlast in Verviers en omstreken heeft heel wat huiseigenaars wakker geschud. Gerichte aanpassingen, zoals schotten voor deuren en garages, blijken erg in trek. Is dat een zinnige investering?
Lees verder

Waarom vrouwen telkens weer de pineut zijn op de arbeidsmarkt
De federale regering wil 80 procent van de Belgen op arbeidsleeftijd aan het werk. Maar hoe raken we daar? Op een conferentie georganiseerd door minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) bleek niet voor het eerst hoe de traditionele recepten vooral vrouwen benadelen – tijdens en na de loopbaan.
Lees verder

'Vrouwen die elkaar met hulpstukken bevredigden moesten dood. Vandaar die dildo'
Bijna dertig jaar na Basic Instinct weten de films van Paul Verhoeven nog altijd te prikkelen. In Benedetta, over een lesbische non in een zeventiende-eeuws klooster, maakt niet het kruis van Sharon Stone maar wel een Maria-vormige dildo veel ophef.
Lees verder

Daar is het spinnenseizoen weer: 'Paniek is nergens voor nodig'
Op de keukentafel, in de badkuip of in de hoekjes van je slaapkamer: overal in huis duiken deze dagen spinnen op. Spinnenkenner Koen Van Keer van de Belgische Arachnologische Vereniging (Arabel) legt uit hoe dat komt.
Lees verder

Twee nieuwe slachtoffers van terreuraanslagen 9/11 geïdentificeerd
Enkele dagen voor de herdenking van de jihadistische terreuraanslagen van 11 september zijn dankzij DNA-sequencing opnieuw twee slachtoffers van de aanslagen in New York officieel geïdentificeerd. Dat meldt de stad dinsdag.
Lees verder

20 jaar later: twee nieuwe slachtoffers van terreuraanslagen 9/11 geïdentificeerd
Enkele dagen voor de herdenking van de jihadistische terreuraanslagen van 11 september zijn dankzij DNA-sequencing opnieuw twee slachtoffers van de aanslagen in New York officieel geïdentificeerd. Dat meldt de stad.
Lees verder

Medische apps zorgen voor paniek bij patiënten
Door het veelvuldige downloaden van gezondheidsapps worden huisartsen de laatste tijd overstelpt met vragen van ongeruste patiënten, zo meldt Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

Vele medische apps zorgen voor paniek bij patiënten
Door het veelvuldige downloaden van gezondheidsapps worden huisartsen de laatste tijd overstelpt met vragen van ongeruste patiënten, zo meldt Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

Gilkinet start overleg over vluchten boven Brussel op
Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft de gemeenten uitgenodigd tot een dialoog over de vluchten boven Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant. Dat meldt L'Echo vandaag.
Lees verder

35-jarige fietser overleeft val op Gentse tramsporen niet
Een op het eerste zicht banale val na een schuiver op de natte tramsporen in Gent heeft het leven gekost aan een 35-jarige fietser. De man gleed op een zondagavond eind augustus weg en botste met zijn borst tegen een ijzeren verkeerspaaltje. Twee uur later was hij overleden. Jaarlijks maken de Gentse tramsporen zo'n 500 slachtoffers.
Lees verder