Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 september 2021

Proces tegen kunstenaar Jan Fabre vandaag ingeleid

HLN
Proces tegen kunstenaar Jan Fabre vandaag ingeleid
Vandaag is in Antwerpen het proces tegen kunstenaar Jan Fabre (62) ingeleid. Er werd met alle partijen overeengekomen om het dossier op 25 maart en op 1 april te behandelen. Er worden twee volledige zittingsdagen voor uitgetrokken. De kunstenaar kwam in 2018 in opspraak. Verschillende (ex-)medewerkers van Fabre beschuldigden hem onder andere van pesterijen, intimidatie en seksueel overschrijdend gedrag. Wat wordt hem in Antwerpen juist ten laste gelegd? En welke straf riskeert hij daarvoor? VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens geeft uitleg in HLN Live.
Lees verder

Europese en Amerikaanse beurzen veren weer recht na zwaarste verlies in maanden
De Europese en Amerikaanse beurzen veren voorlopig weer recht, na het zwaarste verlies in maanden. Oorzaak voor de terugval was het dreigende bankroet van de grote Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Wereldwijd heerst er wel nog onrust. De Japanse beursindex Nikkei eindigde met het grootste dagverlies in drie maanden. Het aandeel ging ook verder omlaag in Hongkong. En ook de bitcoin verloor verder aan waarde (meer dan 7 procent tot een niveau van bijna 40.000 dollar), daarna volgde wel weer licht herstel. Mocht Evergrande zijn schulden niet kunnen afbetalen, dan is dat ook een probleem voor honderden financiële instellingen die leningen hebben uitstaan bij het concern en dreigt een nieuwe schuldencrisis.
Lees verder

LIVE. Wie pakt het goud bij junioren meisjes? En bezorgen ook Segaert en Uijtdebroeks ons land een medaille?
Dag 3 van het WK wielrennen in Vlaanderen. Voor de laatste individuele tijdritcompetities zijn vandaag de junioren meisjes en jongens aan de beurt. Vooral bij de jongens maken we kans op extra medailles, want elf dagen geleden veroverden Alec Segaert en Cian Uijtdebroeks nog goud en zilver op het EK in Trento. Alle actie kan u hier LIVE volgen!
Lees verder

16-jarige jongen doodgestoken in Franse gemeente Les Lilas
In de Franse gemeente Les Lilas (departement Seine-Saint-Denis) is een 16-jarige jongen gisteravond gedood met een messteek in de borst. Dat hebben parket en politiebronnen bekendgemaakt.
Lees verder

Opponent wordt na 2 minuten al uit lijden verlost: de opgemerkte boksentree van 'The Mountain' uit 'Game of Thrones'
Hafthor Julius Björnsson, wereldwijd bekend als 'The Mountain' uit HBO-reeks 'Game of Thrones', is prima aan zijn bokscarrière begonnen. De IJslander van 32 stapte in de ring voor een kamp tegen de Canadese armworstelaar Devon Larratt en in de eerste ronde klaarde hij de klus al.
Lees verder

"De eerste veranderingen in de hersenen zijn er al vijftien of twintig jaar voor je dement wordt" : neurowetenschapper geeft advies
Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een themadag om meer aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Ook in Vlaanderen krijgen we steeds meer te maken met dementie. In 2060 zouden er dubbel zoveel dementerenden zijn als vandaag, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. "Doel is om de hersenziekte zo snel mogelijk op te sporen én af te remmen", stelt neurowetenschapper Rosa Rademakers (Universiteit Antwerpen), die er jarenlang onderzoek naar voerde in de VS.
Lees verder

Wat zijn de symptomen van dementie en kan je er dan nog iets tegen doen? neurowetenschapper beantwoordt 10 vragen
Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een themadag om meer aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Ook in Vlaanderen krijgen we steeds meer te maken met dementie. In 2060 zouden er dubbel zoveel mensen met dementie zijn als vandaag, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. "Doel is om de hersenziekte zo snel mogelijk op te sporen én af te remmen", stelt neurowetenschapper Rosa Rademakers (Universiteit Antwerpen), die er jarenlang onderzoek naar voerde in de VS.
Lees verder

Sollicaties om nieuwe bondscoach Belgian Cats te worden stromen binnen, maar zijn ze betaalbaar?
Gezocht: nieuwe coach (m/v) voor de Belgian Cats. Kandidaten zijn er genoeg. Manager Koen Umans geeft zich tot 30 september om een opvolger te vinden voor Philip Mestdagh, die zijn contract als bondstrainer niet verlengd zag.
Lees verder

Japanse vrouwen (107) uitgeroepen tot oudste tweeling ter wereld
Twee Japanse vrouwen zijn uitgeroepen tot de oudste tweeling ooit. Dat meldt Guinness Book of World Records. De twee zussen zijn maar liefst 107 jaar oud.
Lees verder

Is het een strandhuis of een bunker? Kanye West koopt artistieke villa in Malibu voor bijna 50 miljoen euro
Nu hij de echtelijke woning die hij met Kim Kardashian (40) deelde moet verlaten, heeft Kanye West (44) een nieuw optrekje in Californië gekocht. Volgens de New York Post legde de rapper 57,25 miljoen dollar (een kleine 49 miljoen euro) neer voor een strandhuis in Malibu. Voor West is het een artistiek pand waar hij zijn kinderen in wil grootbrengen, maar sommigen zien er meer een militaire bunker in.
Lees verder

Kanye West koopt artistiek strandhuis in Malibu voor bijna 50 miljoen euro
Nu hij de echtelijke woning die hij met Kim Kardashian (40) deelde moet verlaten, heeft Kanye West (44) een nieuw optrekje in Californië gekocht. Volgens de New York Post legde de rapper 57,25 miljoen dollar (een kleine 49 miljoen euro) neer voor een strandhuis in Malibu. Voor West is het een artistiek pand waar hij zijn kinderen in wil grootbrengen, maar sommigen zien er meer een militaire bunker in.
Lees verder

Rwanda en België onder diplomatieke hoogspanning na veroordeling Rusesabagina: "Dit bewijst de minachting voor Rwandees rechtssysteem"
Een geplande ontmoeting tussen minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) en haar Rwandese collega gaat niet door. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rwanda is niet opgezet met het Belgische standpunt over de veroordeling van Paul Rusesabagina, meldt het op Twitter.
Lees verder

Werkgevers bestellen minder griepvaccins dan vorig jaar
Werkgevers hebben voorlopig minder griepvaccins besteld dan vorig jaar, toen er uitzonderlijk veel vraag was. Dat blijkt uit gegevens van de externe preventiedienst Liantis.
Lees verder

"Google werkt aan tweede opvouwbare Pixel-telefoon"
Al meer dan een jaar kijken we enthousiast uit naar het moment dat Google zijn eerste opvouwbare Pixel-telefoon, codenaam 'Passport', op de markt brengt. Google zou momenteel al bezig zijn met de ontwikkeling van een tweede opvouwbare Pixel-telefoon. Dat meldt 9to5Google op basis van een verwijzing in de broncode van Android 12.1, een aankomende versie van het besturingssysteem.
Lees verder

Ongezien: berggeit doodt grizzlybeer met scherpe hoorns
Opvallend dierennieuws uit Canada: een grizzlybeer is daar begin deze maand om het leven gekomen, nadat ze werd doorboord door de hoorns van een berggeit. Het gaat vermoedelijk om een defensieve reactie van de geit. "Dit hebben mijn collega's en ik nog nooit gezien", zegt ecoloog David Laskin.
Lees verder

"Als we de eendjes brood gaven, staken we dat eerst in alcohol want zo werden de eendjes zat." Essentiel Antwerp-frontvrouw Inge Onsea over haar wilde jeugd
"Ik zat aan de andere kant van de wereld en ik vóélde dat er iets was. Toen ik belde, was men de begrafenis van mijn papa al aan het regelen." Journalist Anke Michiels praat elke week met een bekende Vlaming over het nest waarin die geboren is. Over ouders en opgroeien. Over vertrekken, maar altijd weer aanmeren. Een gesprek over hun ankerpunt. Vandaag neemt Inge Onsea (51), frontvrouw van Essentiel Antwerp, ons mee naar Edegem. "Dan bleef ik 'zogezegd' bij dat vriendinnetje slapen, maar ging ik de hele nacht uit."
Lees verder

Football Talk. "Standard-voorzitter Venanzi zoekt nieuwe investeerder" - Cercle Brugge rouwt om oud-speler Jacques De Caluwé
Standard-voorzitter Bruno Venanzi heeft consultancybureau PwC ingeschakeld om een nieuwe investeerder te vinden voor de club. Dat meldt L'Echo dinsdag. Volgens de krant wil Venanzi het grootste deel van de aandelen van de club behouden en gesteund worden door een andere investeerder.
Lees verder

"Verboden te voetballen": kerk tolereert geen voetballende kinderen op speelpleintje
Met een groot spandoek maakt de kerkfabriek duidelijk dat voetballen verboden is op het speelpleintje naast de kerk in de Zottegemse wijk Bevegem. "Dat is toch te zot voor woorden. Als kinderen zich al niet meer mogen amuseren op een speelpleintje", reageert Louie Van Rijsseberge van oppositiepartij Vooruit.
Lees verder

Tessa Wullaert viert haar honderdste cap bij Red Flames: "Een WK als ik 34 ben, dat kan nog"
Na de wedstrijd van vanavond tegen Albanië hebben drie vrouwen 100 of meer interlands. Janice Cayman (32) zit dan aan 114. Aline Zeler (38) is gestopt en komt aan 111. Tessa Wullaert (28) is onze jongste voetbaleeuweling. Wullaert verbloemt niks. Wat je ziet is wat je kan krijgen. Hier zijn honderd interlands, én 50 doelpunten, in een paar mijlpalen.
Lees verder

'The Voice'-finalist Wannes Lacroix is nieuw in 'Thuis': "Wat Stan Van Samang en Mathias Vergels doen, wil ik ook kunnen"
Het nieuwe seizoen is nog maar pas begonnen, maar 'Thuis' kampt al met een leegloop. Maar liefst zes personages verlieten intussen de reeks, maar hun plaatsen raken stilletjesaan opgevuld. Eén van die nieuwkomers is Wannes Lacroix (19), die in 2019 de finale van 'The Voice' verloor tegen Ibe. Voor de rol van Niels in 'Thuis' moest hij opboksen tegen maar liefst 200 concurrenten om uiteindelijk als overwinnaar uit de bus te komen. Hij vertelt over het sollicitatieproces, de ontvangst op de set, zijn personage en z'n ambities. "Als ik eerlijk ben, is de drang om muziek te maken er nog steeds."
Lees verder