Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 september 2021

Parlement Texas keurt omstreden kieswet goed

Parlement Texas keurt omstreden kieswet goed

Het parlement van de Amerikaanse deelstaat Texas heeft dinsdag een omstreden kieswet goedgekeurd.

Lees verder

Wat staat er in de audit over vroege vaccinatie van Veerle Heeren?

Wat staat er nu precies in de forensische audit over de vroege vaccinatie van de Truiense burgemeester Veerle Heeren en haar entourage? Grote geheimen? De redactie van 'Het Belang van Limburg' kon het rapport inkijken. Dit zijn de voornaamste vaststellingen.

Lees verder

Dermine tekent belgicistisch manifest

PS-staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine tekende samen met tal van anderen het 'Pact voor België' van de belgicistische vereniging B Plus.

Lees verder

Jennifer Heylen: 'Echte parels vind je in tweedehandswinkels, maar je moet wel urenlang door opeengepakte rekken gaan'

Actrice Jennifer Heylen is dit jaar het gezicht van het filmfestival van Oostende. Ze is momenteel te zien in Glad ijs en Loslopend wild en schittert dit najaar in de nieuwe film van Jonas Govaerts. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Lees verder

Texas verbiedt abortus na zes weken zwangerschap: 'Abortus is nu vrijwel illegaal'

In de Amerikaanse staat Texas is een nieuwe wet in werking getreden die het onmogelijk maakt om abortus uit te voeren na zes weken zwangerschap. Pro-abortusgroepen probeerden het verbod tevergeefs via het Amerikaanse Hooggerechtshof tegen te houden.

Lees verder

Amerikaans leger laat voor miljarden aan legermateriaal achter in Afghanistan

Het is officieel, de laatste Amerikaanse troepen zijn vertrokken uit Afghanistan. Het werd een snel nachtelijk vertrek na 20 jaar Amerikaanse aanwezigheid. Waarna de taliban de luchthaven binnenstroomden om zich te vergapen aan al het achtergelaten legermateriaal.

Lees verder

Kanye West breekt records met nieuwe album 'Donda'

Het nieuwe album van Kanye West breekt records in de Apple Music store en op Spotify. In één dag tijd slaagde het erin het meest gedownloade album te worden in 152 landen. Op Spotify werd 'Donda' het op één dag meest beluisterde album van dit jaar.

Lees verder

Scholen openen opnieuw hun deuren: 'De mooiste 1 september van mijn leven'

Woensdag gingen de schoolpoorten opnieuw open voor 1,2 miljoen Vlaamse leerlingen. De meesten onder hen moeten tijdens de les geen mondmasker meer dragen. Dat is volgens de koepels al een enorme stap vooruit. De impact van de coronacrisis blijft echter nog steeds aanwezig. Uitdagingen dit schooljaar zijn een zo normaal mogelijk schoolleven organiseren en de leerachterstand verder wegwerken.

Lees verder

Kaart | Bekijk hoeveel scholieren zijn gevaccineerd in uw gemeente

Het nieuwe schooljaar gaat van start met heel wat gevaccineerde scholieren, toch in Vlaanderen. Volgens cijfers van Zorg en Gezondheid is vandaag iets meer dan 60 procent van de Vlaamse middelbare leerlingen tussen 12 en 17 jaar volledig gevaccineerd, en bijna 80 procent van de scholieren kreeg al minstens 1 prik. Bekijk hier hoe de situatie in jouw gemeente is.

Lees verder

Geen paralympische medailles voor Team Belgium woensdag

De Belgische para-wielrenners konden woensdag in Tokio de succesvolle dag daarvoor niet evenaren. Handbikers Jonas Van de Steene, Maxime Hordies en Jean-François Deberg moesten zicht tevredenstellen met respectievelijk een vierde, vijfde en zesde plaats in hun disciplines.

Lees verder

Man raakt vermist na aanval van alligator in eigen tuin na orkaan Ida

Een 70-jarige man uit het Amerikaanse Louisiana is vermist nadat hij maandag in zijn overstroomde tuin werd aangevallen door een alligator. Hij wilde enkele spullen in het schuurtje checken na de overstromingen die werden veroorzaakt door orkaan Ida, maar zag niet dat de alligator zich daar had verborgen.

Lees verder

Activisten veroordeeld voor rol in pro-democratie protesten Hongkong

Woensdag zijn zeven Hongkongse pro-democratie activisten veroordeeld voor hun rol in de protesten van 2019. Ze kregen een gevangenis straf van tussen de 11 en 16 maanden.

Lees verder

KMI: Zomer van 2021 was de natste ooit

De zomer van 2021 was de natste ooit. In de drie zomermaanden viel er meer neerslag dan gemiddeld. Dat meldt het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) woensdag.

Lees verder

Live | Minister Verlinden over hulpverlening na de watersnoodramp: 'Beslissingen maken met slachtoffers in het achterhoofd'

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) spreekt in de commissie Binnenlandse Zaken over de hulpverlening tijdens en na de watersnoodramp in België.

Lees verder

Gebruik Italiaanse coronapas uitgebreid naar trein, bus, vliegtuig en ferry

Italianen en toeristen zullen vanaf 1 september hun coronapas nog iets vaker mogen bovenhalen. Die is voortaan ook verplicht bij reizen op lange afstand met de bus, trein, het vliegtuig of de ferry.

Lees verder

Piers Morgan krijgt gelijk na officiële klacht van Meghan Markle

De Britse presentator Piers Morgan heeft gelijk gekregen in zijn strijd met Meghan Markle. De hertogin van Sussex en haar man, prins Harry, dienden een officiële klacht in tegen Morgan nadat hij fikse kritiek op haar leverde tijdens een live-uitzending.

Lees verder

Grootste sociaal net ooit ving coronacrisis op

Door de pandemie hebben overheden hun sociale vangnet op 'ongeziene' manier uitgebreid, stelt de Internationale Arbeidsorganisatie vast. Toch blijven 4 miljard mensen onbeschermd, en bezuiniging loert om de hoek.

Lees verder

Australische stad verbant 'duikende ekster' na tragische dood van baby

De stad Brisbane in het oosten van Australië bindt de strijd aan met wat het zelf 'gevaarlijke, duikende vogels' noemt, nadat een aanval door een ekster onrechtstreeks de dood van een vijf maanden oud meisje heeft veroorzaakt.

Lees verder

Vroege vluchter Taco van der Hoorn wint derde etappe Benelux Tour

De Nederlander Taco van der Hoorn (27) van Intermarché - Wanty-Gobert heeft de derde etappe van de Benelux Tour gewonnen. Hij was de snelste van een kleine groep vroege vluchters die net uit de greep van het peloton bleef. De Zwitser Stefan Bissegger (22, EF Education) behoudt zijn leiderstrui.

Lees verder

Cyprus bereidt zich voor op komst grote olievlek

Cyprus heeft Europese hulp gevraagd in verband met een olievlek die het eiland nadert vanuit Syrië. Volgens de Commissie is er al een speciaal uitgerust schip op weg, maar de geopolitieke situatie bemoeilijkt de voorbereidingen.

Lees verder

Roglic trekt Vuelta naar zich toe in loodzware bergetappe

Primoz Roglic heeft in de zeventiende etappe zijn derde ritzege van deze Vuelta gepakt. Samen met Egan Bernal reed hij op zestig kilometer van de streep weg van de rest. Op de slotklim buiten categorie reed de 31-jarige Sloveen daarna Bernal uit het wiel. Hij pakt ook de rode leiderstrui en heeft zichzelf op weg gezet naar een derde eindzege op een rij in de Vuelta.

Lees verder

Taliban houden militair parade met veroverde Amerikaanse voertuigen

De taliban bereiden woensdag in Kandahar, in het zuiden van Afghanistan, een militaire parade voor waarin ze defileren met het militair materieel dat ze hebben buitgemaakt. Het gaat vooral om materieel dat de VS aan de verslagen Afghaanse regering hadden geschonken.

Lees verder

Rode Duivels gehavend richting Estland: liefst negen EK-gangers ontbreken

Donderdag spelen de Rode Duivels een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Bondscoach Roberto Martinez zag nu ook Jan Vertonghen en Thomas Meunier afhaken voor dat duel. Zo ontbreken intussen al negen EK-gangers bij de Rode Duivels.

Lees verder

Te koop: triceratops

'Big John', het grootst bekende, vrijwel intacte skelet van een triceratops, komt onder de hamer. De toekomstige eigenaar moet er niet alleen zo'n 1,5 miljoen euro, maar ook wel wat ruimte voor over hebben: de schedel van 'Big John' alleen al is 2,26 meter lang.

Lees verder

Hazard en Martinez willen EK-teleurstelling achter zich laten: 'We kunnen zeker nog grote toernooien winnen'

De Rode Duivels zijn vandaag aangekomen in Tallinn waar ze morgen tegen Estland zullen aantreden. Zowel kapitein Eden Hazard als bondscoach Roberto Martinez laten uitschijnen dat de kwalificatie de prioriteit is.

Lees verder

De meteorologische zomer is voorbij, het wordt mooi weer

De meteorologische zomer (juni, juli en augustus) is voorbij. De natste sinds het begin van de tellingen. 'Deze zomer is nog voer voor vele en lange studies', zegt weerman David Dehenauw, die voor de komende dagen trouwens heel mooi weer voorspelt.

Lees verder

Massale ontvoeringen in Congo en Nigeria

Zo'n 80 mensen in het oosten van Congo en een grote groep scholieren in Nigeria zijn ontvoerd. In Congo zouden islamistische rebellen achter de aanval zitten.

Lees verder

Mertens stoot door naar derde ronde US Open

Elise Mertens (WTA 16) heeft zich woensdag geplaatst voor de derde ronde van de US Open. Ze versloeg de Griekse kwalificatiespeelster Valentini Grammatikopoulou (WTA 234) in twee sets: 6-2 en 6-2 na 1 uur en 19 minuten.

Lees verder

Conner Rousseau (Vooruit): 'Wie coronavaccin kreeg, mag vrijheid niet opnieuw verliezen'

Bij een nieuwe corona­uitbraak mogen alleen niet-gevaccineerden restricties opgelegd krijgen, vindt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. 'Het is voor mij onbespreekbaar dat mensen die gevaccineerd zijn, zich moeten opofferen voor wie egoïstisch is geweest.'

Lees verder

Miljoen huizen nog steeds zonder stroom door orkaan Ida

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Louisiana waarschuwen inwoners die gevlucht waren voor Ida om nog niet meteen terug te keren. Behalve de massale stroomuitval is ook de toevoer van drinkwater nog te onzeker.

Lees verder

Paal behoedt Van Gaal voor nederlaag bij rentree als bondscoach van Oranje

Nee, Louis van Gaal is na twee trainingen aan het hoofd van Oranje (nog) geen wonderdokter. Met een beetje pech was hij zijn derde periode als bondscoach van Nederland met een nederlaag in een belangrijke WK-kwalificatiematch begonnen, maar de paal hield Erling Haaland en zijn Noren van de 2-1.

Lees verder

Paralympiër Joachim Gérard met spoed opgenomen in ziekenhuis

Rolstoeltennisser Joachim Gérard (32) is woensdagavond met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Tokio. Eerste onderzoeken wijzen in de richting van een cardiologisch probleem. Dat meldt het Belgisch Paralympisch Comité (BPC).

Lees verder

Kersvers priester Paul breekt lans voor vrouwelijke collega's

Het gebeurt tegenwoordig niet vaak meer, maar zondag vond er in de Antwerpse kathedraal nog eens een priesterwijding plaats.

Lees verder

Twitter lanceert 'Super Follows': betalen om tweets te zien

Twitter geeft eigenaars van populaire accounts voortaan de mogelijkheid om volgers te laten betalen om bepaalde tweets te lezen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Lees verder

WK-voorronde om kater van het EK door te spoelen

Eindronde EK, Nations League, WK-voorronde. Het is een kluwen waarin een voetballiefhebber nog nauwelijks weet waarover het gaat. Vanavond gaat het over de voorronde voor het WK in Qatar. Estland is de tegenstander.

Lees verder

Mertens dartelt naar derde ronde

Elise Mertens (WTA 16) versloeg gisteren vlot de Griekse Grammatikopoulou (WTA 234) op de US Open: 6-2, 6-2.

Lees verder

Roglic met ouderwetse stunt

Zonder tegenslagen heeft Primoz Roglic gewonnen spel. Hij won niet alleen majestueus een derde etappe in deze Vuelta, als nieuwe leider zit hij ook in een zetel voor een derde eindzege op rij. 'Dit is veruit de mooiste show die ik de voorbije drie jaar opvoerde.'

Lees verder

Cristiano Ronaldo verbreekt record interlandgoals

De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo (36) heeft woensdagavond het mondiale record voor meeste interlandgoals verpulverd. Dat deed hij in het WK-kwalificatieduel van Portugal tegen Ierland. Hij maakte er zijn 110de en 111de doelpunt.

Lees verder

Rode Duivels openen kwalificatiedrieluik met verplaatsing naar Estland

De Rode Duivels staan donderdagavond (20u45 Belgische tijd) in hoofdstad Tallinn tegen Estland voor hun eerste duel in het drieluik in de WK-kwalificaties van september. Nadien volgen er in groep E nog duels met Tsjechië (zondag in Brussel) en Wit-Rusland (8 september in Kazan).

Lees verder

Amerikanen beloven Oekraïne 60 miljoen dollar extra militaire steun

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski extra steun toegezegd in het conflict van Oekraïne tegen Rusland. De Amerikanen trekken opnieuw miljoenen uit.

Lees verder

Cristiano Ronaldo breekt record interlandgoals

De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo (36) heeft woensdagavond het mondiale record voor meeste interlandgoals verpulverd. Dat deed hij in het WK-kwalificatieduel van Portugal tegen Ierland. Hij maakte er zijn 110de en 111de doelpunt.

Lees verder

Geen nachttrein tussen Malmö en Brussel

De plannen om volgend jaar een nachttrein te laten rijden tussen de Zweedse stad ­Malmö en Brussel gaan (voorlopig) niet door, omdat er geen enkele ­gegadigde is om de lijn uit te baten. Dat heeft het Zweedse ministerie van Infrastructuur woensdag aangekondigd.

Lees verder

Vier Belgische universiteiten in top 200 wereldranglijst

Er staan dit jaar vier Belgische universiteiten in de top 200 van de jaarlijkse ranglijst van Times Higher Education (THE). KU Leuven blijft met haar 42ste plaats de hoogst gerangschikte Belgische universiteit. De universiteit van Oxford komt opnieuw als beste uit het onderzoek.

Lees verder

Tweede medaille voor Tim Celen op de Paralympische Spelen

Tim Celen (MT2) heeft op de Paralympische Spelen in Tokio de zilveren medaille veroverd in de wegrit. Het goud ging naar de Chinees Chen Jianxin (MT1). Het is al de dertiende Belgische medaille op de Paralympische Spelen, en de tweede voor Celen, die eerder brons haalde in de tijdrit.

Lees verder

Somers wil prijzengeld Olympische en Paralympische atleten gelijkschakelen

De beloning die de Paralympiërs krijgen, ligt een stuk lager dan het prijzengeld van onze Olympische atleten. Daar wil Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) iets aan doen. Somers gaat in gesprek met het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) en het Paralympisch comité om de beloning gelijk te schakelen.

Lees verder

Aantal coronabesmettingen blijft voorlopig hangen op 2.000 per dag

Er worden dagelijks gemiddeld nog 2.005 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Sciensano.

Lees verder

Amerikaans Hooggerechtshof blokkeert abortuswet Texas niet

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in spoedzitting geweigerd om zich uit te spreken tegen de wet die abortus vanaf zes weken verbiedt.

Lees verder

Francis Ford Coppola waagt nieuwe poging om droomfilm te maken

Al meer dan twintig jaar droomt hij van 'Megalopolis', Francis Ford Coppola. En daarvoor heeft de 82-jarige regisseur wel iets over, zoals honderd miljoen dollar van zijn eigen geld.

Lees verder

Olympisch kampioen Thomas Briels stopt als Red Lion: 'Afscheid nemen hoort bij het leven'

Hockeyspeler Thomas Briels (34) stopt als international. Dat heeft zijn management woensdag bekendgemaakt. Briels, die 359 caps achter zijn naam heeft, behaalde op de afgelopen Olympische Spelen de gouden medaille met de Red Lions. In 2018 hielp hij de Lions ook aan de wereldtitel, een jaar later gevolgd door de Europese titel. Met de nationale ploeg won hij tevens de laatste editie van de Hockey Pro League.

Lees verder

Ex-wereldkampioen Kimi Raikkonen kondigt afscheid Formule 1 aan: 'Tijd voor nieuwe dingen'

Kimi Raikkonen stopt met Formule 1 na dit seizoen. De Fin debuteerde in 2001 bij het team van Peter Sauber en werd in 2007 wereldkampioen. De nu 41-jarige coureur is de meest ervaren F1-rijder op de grid, maar maakt geen denderend seizoen mee bij Alfa Romeo in 2021. 'Het was geen makkelijke beslissing.'

Lees verder

New York roept noodtoestand uit door hevige regen

Na de burgemeester van de stad New York heeft ook de gouverneur van de gelijknamige staat de noodtoestand uitgeroepen wegens de zware regenval door tropische storm Ida. 'Blijf alstublieft van de wegen af.'

Lees verder