Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 25 september 2021

OPROEP | Welke vragen heeft u over uw stijgende energiefactuur?

OPROEP | Welke vragen heeft u over uw stijgende energiefactuur?

Voor aardgas ligt de prijs op het hoogste peil in bijna tien jaar en ook de elektriciteitsfactuur wordt almaar duurder. Bovendien zijn de koelere herfst- en wintermaanden in aantocht en dus groeit de bezorgdheid of de energiefactuur betaalbaar blijft.

Lees verder

OVERZICHT | Overal gratis kijken naar WK wielrennen, maar hoe geraak je er? En waar mag je parkeren?

Zondag weten we of Wout van Aert in eigen land wereldkampioen op de weg wordt. Maar ook vrijdag en zaterdag wordt er al gekoerst tussen Antwerpen en Leuven. En dat gaat serieus wat verkeershinder veroorzaken. Daarom vragen organisatoren en politie om de wagen thuis te laten en met het openbaar vervoer of met de fiets te komen supporteren. Dat kan overal gratis, als je er geraakt. Een overzicht van de afgesloten wegen, welke parkings open zijn en hoe je er via het openbaar vervoer kan geraken.

Lees verder

Eerste emoticons geveild voor meer dan 200.000 dollar

De eerste computerafbeeldingen van een smiley en een triestig gezichtje hebben donderdag op een veiling 237.500 dollar (202.360 euro) opgebracht. De emoticons werden in 1982 uitgevonden door Scott E. Fahlman, een professor computerwetenschappen aan de Carnegie Mellon University, in Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Dat zegt het in Texas gevestigde veilinghuis Heritage Auctions.

Lees verder

India verbrandt 2.500 illegale neushoornhoorns tegen stroperij

De autoriteiten van de staat Assam in het noordoosten van India hebben op 'Wereld Neushoorn Dag' zo'n 2.500 neushoornhoorns verbrand. Dat deden ze om de aandacht te vestigen op de illegale handel ervan. 71% van de eenhoornige neushoorns op aarde leeft in de staat en ze doen er alles aan om de dieren te beschermen.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Een op de tien patiënten met verkoudheid test positief op corona'

Als je verkouden bent of andere symptomen hebt van het coronavirus, moet je je laten testen. 'Jammer genoeg horen we dat steeds minder mensen dat doen, zeker bij milde symptomen', zegt viroloog Van Gucht.

Lees verder

Start proces Reuzegom: advocaat stelt zich vragen bij mogelijke banden rechter met KU Leuven

Bij de start van het proces rond de dood van Sanda Dia stelt de advocaat van een Reuzegommer zich vragen bij de mogelijke banden tussen een rechter en de KU Leuven. Daarnaast raakte ook bekend dat de Universiteit van Antwerpen zich burgerlijke partij stelt.

Lees verder

Noorse Hagenes (18) nieuwe wereldkampioen junioren

Per Strand Hagenes is de nieuwe wereldkampioen bij de junioren. De Noorse favoriet schudde een verschroeiende demarrage uit de benen, niemand kon hem volgen. Zilver is voor Fransman Romain Grégoire, de Est Madis Mihkels wint de sprint van het peloton en grijpt de bronzen medaille.

Lees verder

Federale regering lanceert fietsactieplan met 52 maatregelen

Voor het eerst komt een federale regering met een 'Actieplan ter promotie van de Fiets', onder de naam Be Cyclist. Centraal staat onder meer de strijd tegen diefstal. 'Fietsen moet voor iedereen mogelijk, toegankelijk, veilig en vanzelfsprekend zijn. '

Lees verder

'Wonderhuis' ontsnapt aan lavastroom op La Palma

De vulkaan Cumbre Vieja op het Spaanse eiland La Palma blijft lava spuwen. En met een slakkengangetje van ­ongeveer 4 meter per uur baant de lavastroom zich nu een weg door het eiland en verwoest alles wat hij tegenkomt. Mensen op sociale media hebben een woning op La Palma een 'wonderhuis' genoemd, nadat het aan de lava is kunnen ontsnappen. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Haas verrast jagende arend door erover te springen

De 37-jarige Danny Carter traint al jaren steenarenden en kon donderdag deze indrukwekkende ontsnapping vastleggen op beeld. Toen hij met een van zijn vogels op verkenning was in het Britse Lincolnshire kwam een haas iets te dichtbij en werd hij bijna gegrepen door de arend. Maar de roofvogel werd verrast door zijn prooi die op een spectaculaire manier kon ontsnappen aan zijn lot.

Lees verder

'Sex and the city'-acteur Willie Garson stierf aan pancreaskanker

Sex and the city-acteur Willie Garson, die enkele dagen geleden overleed, had pancreaskanker. Dat blijkt uit een overlijdensbericht dat in de Amerikaanse krant The New York Times werd gepubliceerd.

Lees verder

Luxemerk Saint Laurent bant bont

Het luxemerk Saint Laurent zal vanaf zijn herfstcollectie 2022 bont bannen, zo kondigt moedermaatschappij Kering vrijdag aan. Andere merken van de groep zoals Gucci, Balenciaga, Bottega Veneta en Alexander McQueen kondigden eerder al aan niet langer met bont te zullen werken.

Lees verder

Winter wordt test voor energieleveranciers

In Groot-Brittannië zijn de afgelopen weken al zeven energieleveranciers op de fles gegaan waardoor al anderhalf miljoen gezinnen op zoek moeten naar een alternatief. Dreigt dat scenario ook bij ons?

Lees verder

Zo klinkt Kristen Stewart als prinses Diana in nieuwe trailer van 'Spencer'

In de nieuwste trailer van 'Spencer', de biografische film over prinses Diana, geeft Kristen Stewart nu écht gestalte aan de iconische prinses. De film, die zich afspeelt tijdens een weekendje op Sandringham tijdens kerst, vertelt het verhaal van het moeilijke huwelijk tussen Diana en Charles.

Lees verder

Relschopper Overpoort krijgt allereerste Gentse 'plaatsverbod': 'Spuwde naar agenten en stookte massa op'

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft een van de relschoppers die vorige week vrijdag amok maakte in de Overpoortstraat een plaatsverbod opgelegd. De politie duidde hem aan als een aanstoker van de rellen. Een maand lang mag hij niet in de buurt komen van de Overpoortstraat.

Lees verder

Telefoon van vijf Franse ministers gehackt met Pegasus

De telefoons van zeker vijf Franse ministers en een diplomaat verbonden aan het Elysée zijn aangevallen met Pegasus-software. Dat meldt de nieuwssite Mediapart en bevestigen twee bronnen aan persagentschap AFP.

Lees verder

Negen mannen in Eindhoven opgepakt voor voorbereiden van terroristisch misdrijf

De Nederlandse politie heeft donderdag in Eindhoven negen mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf

Lees verder

Vandenbroucke reageert op vernietigende audit: 'Bevestiging van nood aan omslag'

De federale regering voelt zich gesterkt door de vernietigende conclusies van het Rekenhof over de aanpak van langdurig zieken. Nochtans blijft het uit alle hoeken kritiek regenen dat ook de nieuwe aanpak niet volstaat.

Lees verder

Drugsdealer gooit cocaïne op speelplaats van school in Antwerpen

In de Antwerpse wijk Kiel heeft de lokale politie een vermoedelijke drugsdealer gevat na een korte achtervolging te voet. De verdachte werd betrapt toen hij met een andere man een deal aan het sluiten was ter hoogte van een speeltuin bij het Kielplein. Tijdens zijn vlucht gooide hij de cocaïne die hij op zak had op de speelplaats van een school.

Lees verder

Volvo bant lederen zetels uit elektrische auto's

Als u een Volvo C40 Recharge op het oog heeft, zult u geen lederen zetels meer op de optielijst vinden. De Zweedse constructeur schakelt in zijn elektrische voertuigen over op niet-dierlijke, duurzamere alternatieven.

Lees verder

Familie in Kroatië opent vijfsterrenhotel voor bijen

Wie van bijen houdt, maar zelf de middelen niet heeft om er te houden, kan sinds kort terecht bij een imkerij in Garešnica in Kroatië. Tatjana en Domagoj Balja verkopen bijenkorven en zullen ze voor jou verzorgen. Wie een kast koopt heeft recht op de helft van de honing en mag zelf kiezen hoeveel ze aanwezig zijn. Kom meer te weten in de video hierboven.

Lees verder

Bijzitter op proces-Reuzegom verbonden aan KU Leuven : 'Geloofwaardigheid van justitie staat op het spel'

Meteen consternatie bij de officiële start van het Reuzegom-proces: een van de twee bijzitters is al elf jaar verbonden aan de KU Leuven. En dat in een proces dat draait rond een student van die KU Leuven, Sanda Dia (20), met een universiteit die de Reuzegommers als betrokken partij eerder al tweemaal tuchtstraffen oplegde. 'De geloofwaardigheid van justitie staat hier op het spel', zegt de advocaat van de preses.

Lees verder

Thibau Nys wordt zesde op WK voor beloften, Italiaan Filippo Baroncini pakt wereldtitel

De Italiaan Filippo Baroncini heeft vrijdag op het WK wielrennen in België de wereldtitel op de weg bij de beloften (U23) veroverd. De Eritrees Biniam Girmay greep in de sprint om de tweede plek het zilver, voor de Nederlander Olav Kooij. De Belgen, met Europees kampioen Thibau Nys, konden hun stempel niet voldoende op de koers drukken. Nys eindigde in de sprint om de tweede plek als zesde.

Lees verder

Chinese centrale bank verklaart alle cryptotransacties illegaal

Alle handelingen die met cryptomunten te maken hebben, zijn illegaal. Dat heeft de Chinese centrale bank verklaard en daarop tuimelde de waarde van de bitcoin en co naar beneden.

Lees verder

Kunstdief krijgt acht jaar cel

De rechtbank in het Nederlandse Lelystad heeft een 59-jarige Nederlander veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding wegens de diefstal van twee kostbare schilderijen uit musea in Laren en Leerdam.

Lees verder

Het covid-slot gaat eraf in Noorwegen

Zaterdag 16 uur vervallen alle nationale covid-maatregelen in Noorwegen. Dat meldt de Noorse regering vrijdag.

Lees verder

Rode mars tegen liberalen en werkgevers: 'Laten we een vuist maken'

Duizenden militanten van de socialistische vakbond hebben vrijdag in Brussel betoogd tegen de loonnormwet. Na de moeilijke loononderhandelingen van afgelopen juni, willen ze de druk opdrijven bij de federale regering. De top van het ABVV haalde zwaar uit naar de rechtse partijen in de regering en naar de werkgevers. Ze ontzagen de ministers van de socialistische partijen.

Lees verder

Vooruit wil fiscaal voordeel voor personen met handicap uitbreiden

Vooruit wil voor personen met een handicap de leeftijdsgrens om te kunnen genieten van een belastingvrije som schrappen. Het voorstel kadert binnen de voorstelling van het Federaal Actieplan Handicap in de Kamercommissie van Sociale Zaken.

Lees verder

Taliban grijpen terug naar amputaties en executies: 'Handen afhakken is noodzakelijk voor de veiligheid'

Nooruddin Turabi, een van de oprichters van de taliban, heeft laten weten dat het nieuwe bewind in Afghanistan opnieuw executies en amputaties zal uitvoeren. Of deze straffen zoals in het verleden in het openbaar zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Elon Musk en Grimes gaan 'deels' uit elkaar

SpaceX-oprichter Elon Musk (50) en de Canadese zangeres Grimes (33) zijn na een relatie van drie jaar uit elkaar gegaan, meldt Page Six. 'We zijn deels uit elkaar, maar houden nog steeds van elkaar' vertelde Musk.

Lees verder

Hasseltse binnenstad wordt groot woonerf: 'Een forse investering in levenskwaliteit'

De Hasseltse binnenstad wordt één groot woonerf. Dat betekent volgens de wegcode dat je maximum nog maar 20 kilometer per uur mag rijden of fietsen. Maar ook dat voetgangers en fietsers de hele breedte van de openbare weg mogen gebruiken. En dat je niet meer parkeert waar je wilt.

Lees verder

Mathieu van der Poel voor WK: 'Het is sowieso een risico om met Wout van Aert naar de streep te rijden'

Mathieu van der Poel is naar eigen zeggen klaar om 'een rol van betekenis te spelen' tijdens de WK wegrit van zondag. Dat het een lange en zware koers zal worden en dat van Aert de topfavoriet is, ziet ook hij. Maar ook andere namen maken kans.

Lees verder

Duurdere dienstencheque om Vlaamse begrotingsgat stukje dicht te rijden

Gesleutel aan de jobbonus en dienstencheque, gecombineerd met reeks kleinere maatregelen, liggen op tafel om de Vlaamse begroting stutten.

Lees verder

'De PVDA verdedigt ons nog echt'

De socialistische vakbond ABVV trok vanmiddag door Brussel tegen de loonnormwet. De vakbondstop neemt de socialisten in de federale regering nog niet in het vizier, maar bij de achterban is een ander geluid te horen.

Lees verder

'Tegen verwachtingen in' bleef PFOS binnenskamers

Tot twee keer toe, in 2017 én 2018, vielen plannen om over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht te communiceren op een koude steen. Mailverkeer bevestigt dat het kabinet van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege daarbij betrokken was.

Lees verder

Optocht tegen Limburgse wolven trekt veel volk

In de Limburgse gemeente Oudsbergen vond gisteren een 'Grote boze wolven fakkeltocht' plaats, en die trok veel geïnteresseerden – naar schatting meer dan 1.000.

Lees verder

Leider Club Brugge speelt 1-1 gelijk tegen Oud-Heverlee Leuven

Club Brugge blijft aan de leiding van de Jupiler Pro League na een moeizaam bevochten gelijkspel tegen OHL. Clinton Mata wiste met een persoonlijke actie de 0-1 van Cenk Özkacar uit. Zondag kan Union Sint-Gillis mits winst tegen Antwerp weer over de Bruggelingen springen. Club weet dat er tussen zijn Champions League-opdrachten door geen makkelijke wedstrijden meer zijn.

Lees verder

Doet Martin Parr aan uitlachfotografie?

Deze week in Radar: Martin Parr, de Magnumfotograaf die niemand spaart, en pianist Víkingur Ólafsson, de nieuwe IJslandse god van de klassieke muziek.

Lees verder

Ongehoord | 'Het is maar een lichaam, we hebben er allemaal eentje.'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Magnette wil treinen gratis maken

De PS blaast zaterdag verzamelen in Bergen voor een ledendag rond ecosocialisme. Een logisch thema voor de PS, vindt voorzitter Paul Magnette.

Lees verder

Weinig beweging in aantal coronapatiënten op intensieve

Er liggen in de Belgische ziekenhuizen nog 210 coronapatiënten die intensieve zorgen nodig hebben. Er zit weinig beweging in dat cijfer. Dat blijkt uit gegevens van Sciensano.

Lees verder

Van Peteghem gaat (voorlopig) voor taxshift van 1,2 miljard euro

Financieminiser Van Peteghem (CD&V) wil de bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid laten uitdoven. Voor de financiering kijkt hij naar een afschaffing van het gunstregime voor profvoetballers en het fiscale voordeel op tweede woningen.

Lees verder

Zacht weekend

Buiten enkele hoge wolkensluiers wordt het volgens het KMI overwegend zonnig en zacht weekend.

Lees verder

Vlaamse regering heeft begrotingsakkoord

De Vlaamse begroting voor volgend jaar is klaar. De ministers zijn vannacht tot een akkoord gekomen. Dat laat minister-president Jambon weten.

Lees verder