Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 16 september 2021

Negen zwemmers verdronken voor Franse kust

HLN
Negen zwemmers verdronken voor Franse kust
Voor de Franse kust zijn gisteren negen zwemmers gestorven in de Middellandse Zee. Een persoon is nog vermist en twee anderen raakten zwaargewond, meldt de krant La Depeche du Midi.
Lees verder

Meer dan 100 Vlaamse scholen werken met nieuw online portaal van Imec en KU Leuven
Vanaf dit schooljaar werken 112 Vlaamse lagere en secundaire scholen met het online portaal i-Learn MyWay. Dat hebben het Leuvens onderzoekscentrum Imec en KU Leuven, die het portaal ontwikkeld hebben, vandaag bekendgemaakt. I-Learn MyWay bundelt verschillende digitale, educatieve tools die leerkrachten kunnen inzetten voor leertrajecten op maat van de leerling.
Lees verder

Franse handlanger van veroordeelde zedendelinquent Epstein opnieuw aangeklaagd voor verkrachting
Jean-Luc Brunel, voormalig medewerker van de overleden Amerikaanse miljonair en veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein, is in Parijs opnieuw aangeklaagd in een onderzoek naar verkrachting en seksuele agressie. Dat meldt een gerechtelijke bron.
Lees verder

KIJK LIVE. Deze vier schrijven ruimtegeschiedenis: bemanning met enkel toeristen
Vier ruimtetoeristen neemt Inspiration4 straks mee in een baan rond de aarde. En alléén hen. Géén professionele astronauten aan boord dus, al kwam één reiziger wel erg dicht bij zo'n brevet. SpaceX van miljardair Elon Musk organiseert de driedaagse ruimtereis, die als het weer meezit vannacht begint met de lancering op Cape Canaveral in Florida. Meteen ook de start van de commerciële ruimtevaart, volgens het bedrijf van Musk zelf. Maar wie zijn de vier gelukkigen die mee mogen?
Lees verder

SpaceX-raket met alleen burgers aan boord succesvol in baan om aarde voor driedaagse ruimtereis
Ruimtevaartuig Inspiration4 van SpaceX is rond 2 uur 's nachts Belgische tijd succesvol gelanceerd en brengt vier ruimtetoeristen in een baan rond de aarde voor een driedaagse ruimtereis. En alléén hen. Géén professionele astronauten aan boord dus, al kwam één reiziger wel erg dicht bij zo'n brevet. SpaceX van miljardair Elon Musk organiseert de ruimtereis, die begon met de lancering op Cape Canaveral in Florida. De reis is volgens het bedrijf van Musk zelf meteen ook de start van de commerciële ruimtevaart. Maar wie zijn de vier gelukkigen die mee mogen?
Lees verder

Vermiste jongen (10) uit België terecht in Nederland
Een 10-jarige jongen uit België die als vermist was opgegeven in Nederland is terecht. Aan het begin van de nacht werd voor de jongen een Vermist Kind Alert verstuurd. Niet lang daarna meldde de politie dat hij gevonden is.
Lees verder

Franse strijdkrachten doden leider van Islamitische Staat Sahara
Het Franse leger heeft de leider van de Islamitische Staat in de Sahara, Adnan Abu Walid al-Sahrawi, gedood. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt.
Lees verder

Nederlandse politie schiet op agenten inrijdende automobilist dood
In het dorp Boelenslaan in de Nederlandse provincie Friesland heeft de politie deze nacht een automobilist neergeschoten die op agenten was ingereden. De man raakte ernstig gewond en is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Volgens een woordvoerder van de politie zijn de betrokken agenten ongedeerd gebleven.
Lees verder

Afghanistangezant VS: "Deal met taliban mislukte door vlucht president Ghani"
Doordat de Afghaanse president vorige maand halsoverkop wegvluchtte uit Afghanistan, mislukte een deal die op het laatste moment was gesloten met de taliban. Dat zegt de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad in de krant Financial Times.
Lees verder

Parket opent onderzoek naar bedrijven achter Pukkelpop
Het parket van Limburg opent een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de ­bedrijven rond Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine. Dit na een artikel van de satirische website 't Scheldt waarin sprake is van verduistering en belangenvermenging. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Strafpleiter Pol Vandemeuelbroucke veroordeeld tot 1 jaar gevangenis: alleen cassatie kan hem nog uit de cel houden
De bekende strafpleiter Pol Vandemeulebroucke (57) is veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf omdat hij heeft bemiddeld in een conflict over een verdwenen lading van 400 kilo cocaïne. Hij handelde niet als advocaat maar wel als volwaardig lid van de drugsbende, oordeelt het hof van beroep. Als beloning vroeg hij "een dikke enveloppe". Alleen cassatie kan Vandemeulebroucke nog uit de cel houden.
Lees verder

Corona laat zich voelen in onze uitgaven: voeding en woning nemen nog grotere hap uit huishoudbudget
Waar heeft u uw huishoudbudget vorig jaar aan besteed? Voor elke 5 euro die in een Belgisch huishouden werd uitgegeven, ging gemiddeld bijna 1 euro naar voeding, drank en tabak. De woning, sowieso al de grootste slokop in het budget, kostte ons eveneens meer. Maar er werd ook bespaard. Finaal gaf een gezin gemiddeld zo'n 500 euro minder uit. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse enquête van StatBel.
Lees verder

Testevent in Versuz met 1.500 feestvierders bestudeert speekseldruppels: hoeveel (fuif)beestjes vliegen door de lucht?
Er lang bij stilstaan is nefast voor de feestvreugde, maar hoe zit het eigenlijk met die minuscule speekseldruppeltjes die door de lucht zweven tijdens een feestje? Morgenavond in Versuz verandert de disco in het labo: ventilatieprofessor Bert Blocken (KU Leuven) gaat samen met 1.500 fuifnummers de rol van aerosolen in het nachtleven bestuderen. "Het rookkanon is slecht voor onze apparatuur, maar voor de rest: alle remmen los, graag."
Lees verder

ONZE OPINIE. De MR van Bouchez is geen haar beter dan de PS van Magnette als het om overheidsuitgaven gaat
Het eerste openingsbod voor de begrotingsonderhandelingen is binnen nu de stroomfactuur in het rood gaat. Het uitgebreide sociale energietarief, een steunmaatregel in deze pandemie, moet worden uitgebreid tot begin 2022. Dat bepleit federaal energieminister Tinne Van der Straeten (Groen). Het kan ook een permanente regel worden. Kostprijs: 176 miljoen euro per jaar.
Lees verder

Twee mannen zonder papieren ontsnappen uit celwagens op E40 en E411: "Wij eisen meer veiligheid. Onze chauffeurs staan bont en blauw"
"Stop nu. Anders maak ik jullie kapot." Dreigend met een zelfgemaakt mes op de keel van de bestuurder, kon een man zonder papieren tijdens een transfer uit de celwagen wegvluchten op de E411. De chauffeurs van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) konden de ex-gedetineerde enkel maar laten gaan: ze hadden namelijk niet de middelen om hem te arresteren. Eerder maakten twee andere chauffeurs hetzelfde mee op de E40. Zij eisen nu meer veiligheid, maar volgens de directie hielden de bestuurders zich zelf niet aan de afspraak.
Lees verder

Staking bij twee grote Antwerpse Texaco-tankstations
Er wordt vandaag gestaakt bij twee grote tankstations van Texaco in Antwerpen. Het personeel is niet tevreden over de werkomstandigheden. Meer stakingen dreigen indien de directie niet over de brug komt.
Lees verder

Elio Di Rupo vraagt solidariteit van federale niveau voor heropbouw na overstromingen
Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) heeft twee maanden nadat het zuiden van het land zwaar getroffen werd door de overstromingen de federale regering opgeroepen om meer solidariteit te tonen. Dat deed hij in een brief aan premier Alexander De Croo (Open Vld) , schrijft L'Echo vandaag. "Gezien de omvang van het probleem vragen wij om solidariteit", aldus de minister-president.
Lees verder

Hackers stelen gegevens en resultaten van 1,4 miljoen coronatests in Parijs
Hackers zijn er in Frankrijk vandoor gegaan met de persoonlijke gegevens van 1,4 miljoen Parijzenaars die een coronatest deden. Ziekenhuizen in de regio doen aangifte en melden dat de gegevens al in de zomer gestolen werden.
Lees verder

Wat denken jonge superfans écht van kandidaten 'K2 zoekt K3'? "Hij zingt een beetje vals"
De eerste auditieshow van 'K2 zoekt K3' zit erop en die zorgde online al snel voor gemengde reacties. Maar hoe vallen de kandidaten nu écht in de smaak bij de kinderen? Enkele jonge superfans van Basisschool De Wereldreiziger in Antwerpen geven hun ongezouten mening aan Daniël in deze nieuwe Showbits.
Lees verder

"Vaccinatiebereidheid even groot bij psychiatrische patiënten"
Er is geen reden om aan te nemen dat mensen met een psychiatrische aandoening niet even gewillig ingaan op het aanbod om zich te laten vaccineren als andere Vlamingen. Dat blijkt uit recent onderzoek aan het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) KU Leuven, dat vandaag in de Artsenkrant staat.
Lees verder