Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 30 september 2021

Nederlandse wetenschappers ontrafelen eindelijk deel van het mysterie van eeneiige tweelingen

HLN
Nederlandse wetenschappers ontrafelen eindelijk deel van het mysterie van eeneiige tweelingen
Hoe komt het dat een bevruchte eicel zich soms splitst in twee embryo's. Tot voor kort had men er maar het raden naar. Maar na dertig jaar lijken enkele Nederlandse onderzoekers eindelijk een deeltje van het mysterie ontrafeld te hebben. Identieke tweelingen hebben een uniek epigenetisch profiel dat bepaalt welke genen zwak of sterk tot uiting komen.
Lees verder

Vertonghen ziet een terugkeer naar Ajax niet gebeuren: "Denk dat ik carrière zal afsluiten bij Benfica"
Benfica, met Jan Vertonghen (34) centraal achterin, won vlotjes met 3-0 van FC Barcelona. De Rode Duivel speelde een secure match en zei achteraf dat hij zich prima in z'n vel voelt in Portugal. Voor de Ajax-fans had hij slechter nieuws.
Lees verder

Vlaamse jurist reageert tevreden op beslissing over Britney Spears: "Dit is fantastisch nieuws"
De 'Free Britney'-activisten mogen opgelucht ademhalen - net zoals de zangeres zelf. Papa Jamie Spears (69) is na dertien jaar niet langer de bewindvoerder van dochter Britney (39). Jurist en Britney-fan Jonas Van Giel is heel tevreden met het nieuws. "De beslissing die genomen is, is precies waarvoor de advocaat van Britney gepleit had."
Lees verder

KOERS KORT. Tour Down Under vindt opnieuw niet plaats
De Tour Down Under vindt begin volgend jaar opnieuw niet plaats. De Australische etappekoers is normaal de openingswedstrijd van het seizoen in de UCI WorldTour, maar als gevolg van de aanhoudende beperkingen vanwege het coronavirus heeft de organisatie besloten de Tour Down Under net als dit jaar van de kalender te halen. Dat heeft de organisatie bevestigd.
Lees verder

Oud-lid Europese Rekenkamer Karel Pinxten verliest twee derde van pensioenrechten
Karel Pinxten (69) heeft gehandeld in strijd met zijn verplichtingen als lid van de Europese Rekenkamer. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag geoordeeld. De vroegere Belgische minister verliest twee derde van zijn pensioenrechten.
Lees verder

Shakira aangevallen door wilde everzwijnen
Bange momenten voor de Colombiaanse zangeres Shakira (44). Tijdens een wandeling in Barcelona met haar zoontje Milan stootte ze namelijk op enkele wilde everzwijnen.
Lees verder

Beursklap voor Colruyt na winstwaarschuwing
Supermarktgroep Colruyt gaat donderdag meer dan 7 procent lager op de Brusselse beurs. De klap komt er na een winstwaarschuwing van voorzitter Jef Colruyt.
Lees verder

96-jarige vrouw op de vlucht vlak voor start proces over haar rol in concentratiekamp
Irmgard Furcher, een 96-jarige voormalige secretaresse die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het nazi-concentratiekamp Stutthof bij Gdansk heeft gewerkt, staat vandaag terecht op beschuldiging van medeplichtigheid aan meer dan 11.000 moorden. Vlak voor de start van het proces is ze op de loop gegaan.
Lees verder

96-jarige vrouw voor rechter in Duitsland wegens rol in concentratiekamp
Een 96-jarige voormalige secretaresse die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het nazi-concentratiekamp Stutthof bij Gdansk heeft gewerkt, staat vandaag terecht op beschuldiging van medeplichtigheid aan meer dan 11.000 moorden.
Lees verder

Wij beantwoorden alle vragen over uw energiefactuur. Stel ze nu hier
De gas- en elektriciteitsprijzen gaan door het dak: de gasprijs steeg woensdagavond nog eens met 10 procent tot een nieuwe recordkoers. Vraagt u zich af of u die factuur voor gas en elektriciteit nog wel zal kunnen blijven betalen? Is het plafond in zicht, en wat kun je als consument doen om de schade te beperken? Onze experts beantwoorden de komende dagen al uw vragen over de stijgende energieprijzen. Stel uw vraag via onderstaand formulier.
Lees verder

Zus Kim Jong-un krijgt functie binnen machtige staatscommissie
Kim Yo-jong (34), de invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un (37), is toegetreden tot een machtig overheidsorgaan van het stalinistisch geregeerde land. Staatspersbureau KCNA meldde dat Kim Yo-jong lid is geworden van de Commissie voor Staatszaken, waarin de belangrijkste beleidsmakers van Noord-Korea zetelen. Negen commissieleden zijn volgens het staatsmedium vervangen.
Lees verder

Volg hier de persconferentie van De Croo en Di Rupo over steun aan Wallonië na de overstromingen
Premier De Croo en Minister-president Elio Di Rupo geven een persconferentie over de federale steun bij de wederopbouw na de overstromingen.
Lees verder

Federale regering geeft lening van 1,2 miljard aan Wallonië voor wederopbouw
De federale regering geeft het Waals Gewest een lening van 1,2 miljard voor de heropbouw na de overstromingsramp van juli. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open VLD) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Lees verder

Bert neemt drastische beslissing over zijn relatie in 'Temptation Island': "Ik heb het gevoel dat mijn Temptation nu echt begint"
Na de onthullingen van Delphine in de vorige aflevering van 'Temptation Island' lichtten de tablets in beide villa's op. Zowel Bert als Delphine zocht na de ingrijpende kampvuurbeelden de mogelijke connecties met de andere singles op.
Lees verder

Supporters Frankfurt marcheren door centrum Antwerpen: politie houdt extra toezicht
Donderdagavond speelt Antwerp tegen Frankfurt in de Europa League voetbal. De eerste Duitse supporters kwamen woensdag al aan in Antwerpen. De politie treft maatregelen zowel in en rond het Bosuilstadion als in de binnenstad.
Lees verder

Zonnepanelen mogelijk duurder als gevolg van stroomtekorten in China
De prijzen van zonnepanelen kunnen stijgen door het besluit van de Chinese overheid dat producenten van grondstoffen voor zonnepanelen de productie fors moeten verlagen vanwege de nijpende stroomtekorten in het land. China is 's werelds grootste producent van die grondstoffen.
Lees verder

Telefoonnummer dat in 'Squid Game' te zien is, bestaat echt: "Ik krijg dagelijks 4000 oproepen"
De dramaserie 'Squid Game' staat nog geen twee weken op Netflix, maar scheert nu al hoge toppen. En dat voelt vooral een Zuid-Koreaanse zakenman. Zijn telefoonnummer werd in de serie gebruikt zonder dat hij hiervan op de hoogte was. Dagelijks krijgt hij nu duizenden oproepen en sms'jes van vreemden.
Lees verder

Marissa (40) probeert al heel haar leven de familiale cirkel van armoede en verslaving te doorbreken. "Ooit vond ik met mijn zus een drugsdode in huis"
De band die je met je broers en zussen hebt, is bijzonder. Uniek, vaak, en hecht. Dat is zeker het geval voor Marissa (40) Zij groeide namelijk op met een drugsverslaafde moeder in een ­onstabiele en ongezonde omgeving. "Dat mijn thuissituatie niet rooskleurig was, is een understatement." Toen ze op zeer jonge leeftijd ­onverwacht mama werd van Elias (nu 26), zag ze dat als kans om ­zichzelf en haar broer en zussen uit het milieu te redden. De recente dood van haar zus Sabrina haalde oude wonden open. Omdat 30 september de Nationale Broer en Zus Dag is, vertelt ze haar verhaal.
Lees verder

Voetbalnomade Manuel Benson is eindelijk belangrijk: "Supersub? Dat hoor ik niet graag"
Time to Die of Time to Shine? Antwerp gaat vanavond tegen Frankfurt op jacht naar die eerste groepszege in de Europa League. De Great Old rekent daarbij op special agent Manuel Benson, supersub tegen wil en dank.
Lees verder

Benzine op duurste niveau sinds 2014, diesel op nieuw record
De brandstofprijzen blijven hoge toppen scheren. De prijs voor een liter diesel breekt vrijdag het absolute record, dat nog maar enkele dagen in de tabellen stond. Een liter benzine bereikt intussen het hoogste peil sinds medio 2014.
Lees verder