Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 28 september 2021

Nederlandse premier Rutte krijgt extra beveiliging

Nederlandse premier Rutte krijgt extra beveiliging

De Nederlandse ontslagnemende premier Mark Rutte krijgt extra beveiliging omdat hij mogelijk het doelwit is van een aanslag of ontvoering door de georganiseerde misdaad.

Lees verder

DS Vandaag nog niet overal beschikbaar

Door een probleem bij onze technische provider is onze dagelijkse nieuwspodcast Vandaag nog niet beschikbaar in iTunes, Spotify of via onze app DS podcast.

U vindt de podcast over één jaar regering-De Croo wel al terug in onze nieuwsapp en via onze website.

Lees verder

Vlaanderen maakt eerste woning goedkoper, tweede duurder

De registratierechten op de eerste woning zakken van 6 naar 3 procent. Wie een tweede of volgende woning koopt zal in de toekomst 12 in plaats van 10 procent registratierechten moeten betalen.

Lees verder

Zwitsers verwerpen 'Robin Hood-taks'

De Zwitsers hebben in een referendum een wetsvoorstel om de rijkste 1 procent extra te belasten verworpen.

Lees verder

Patrick Lefevere heeft vragen bij aanpak van Belgen: 'Evenepoel heeft in dienst van Alaphilippe gereden'

Dan toch één gelukkige Belg. Nog maar eens heeft Patrick Lefevere de volgende twaalf maanden de wereldkampioen in zijn rangen rijden. Met een dikke dank u wel richting… Belgen. 'Ze hebben de rode loper uitgerold voor Julian.'

Lees verder

Cherkaoui grijpt naast Tony Award, Moulin Rouge is grote winnaar

De Belg Sidi Larbi Cherkaoui was genomineerd voor zijn choreografie voor de musical Jagged little pill, maar uiteindelijk was het Moulin Rouge dat met de meeste prijzen ging lopen op de Tony Awards.

Lees verder

Vader van Gabby Petito neemt afscheid: 'De hele planeet kent nu haar naam'

Talloze mensen hebben tijdens een herdenkingsdienst in de buurt van New York afscheid genomen van de vermoorde Gabrielle 'Gabby' Petito. Haar vader Joseph Petito beschreef zijn dochter in een grafrede als 'de meest fantastische persoon in zijn leven'. Hij had ook een oproep voor iedereen aanwezig: 'Ik wil dat je je laat inspireren door Gabby.'

Lees verder

Dieselprijs stijgt naar recordniveau

De dieselprijs stijgt voort naar een recordniveau. Vanaf dinsdag moet voor een liter diesel (B7) aan de pomp maximaal 1,652 euro betaald worden, een toename met 3,1 eurocent.

Lees verder

Zware aardbeving treft Kreta

Een aardbeving van 5,8 op de schaal van Richter heeft maandagochtend het Griekse eiland Kreta getroffen. Daarbij viel zeker één dodelijk slachtoffer.

Lees verder

Mediahuis zet eerste stappen in Duitsland

Uitgever Mediahuis, uitgever van onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad, is in vergevorderde gesprekken voor de overname van de uitgever van de Aachener Zeitung.

Lees verder

Live | Hoe de energiefactuur drukken? Al uw vragen beantwoord

Voor aardgas ligt de prijs op het hoogste peil in bijna tien jaar en ook de elektriciteitsfactuur wordt almaar duurder. Nu de koelere herfst- en wintermaanden in aantocht zijn groeit de bezorgdheid of de energiefactuur betaalbaar blijft. Onze economiejournalist Pascal Sertyn legt uit waarom de prijzen zo hoog zijn en wat je eraan kan doen. Volg hier live vanaf 12.15 uur.

Lees verder

Wildcamera filmt doodsstrijd tussen wolf en edelhert in Nederlandse Veluwe

De wolf is niet alleen terug in België, ook in Nederland werden in 2019 de eerste welpjes geboren in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. In het gebied hangen tientallen wildcamera's en één daarvan kon recent opmerkelijke beelden vastleggen. De beelden tonen hoe een wolf een edelhert verwikkeld waren in een dodelijke strijd. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Halve ton cocaïne ontdekt aan boord van schip in Gentse haven

In de Gentse haven is vorige week 500 kilogram cocaïne ontdekt op een boot uit Brazilië, verstopt in containers met printpapier. De straatwaarde van de drugs bedraagt ongeveer 25 miljoen euro. Dat meldt de federale politie.

Lees verder

Column Wouter Deprez: lofzang op een knelpuntberoep

Wouter Deprez heeft een idee om knelpuntberoepen aan meer belangstelling te helpen: de VDAB moet vaker de lof zingen van de schoonheid van het werk. Wervende copywriting en werknemers die getuigen over de vervulling die ze ervaren bij het uitoefenen van hun knelpuntberoep. Dat is de oplossing. Hoe dat precies gaat klinken, vertelt Wouter Deprez u zelf.

Lees verder

Live | Septemberverklaring: Jambon licht verlaging registratierechten toe

Vlaams minister-president Jan Jambon houdt vandaag de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement. Daarin spreekt hij traditiegetrouw de plannen en ambities van de Vlaamse regering voor het nieuwe parlementaire jaar uit. Volg zijn toespraak hier.

Lees verder

De laatste twaalf uren van Chovanec

Twee dagen heeft de onderzoeksrechter in Charleroi uitgetrokken om van minuut tot minuut de doodsstrijd van de Slovaak Jozef Chovanec (38) te reconstrueren.

Lees verder

'Machoman' Poetin al jagend gefilmd op vakantie in Siberië

De Russische president Poetin (68) houdt ervan om foto's van zichzelf te verspreiden in stoere settings, zo wil hij benadrukken hij dat hij een sterke, viriele leider is die voor niks terugdeinst. Deze keer, terwijl de president nog in quarantaine is vanwege tientallen coronabesmettingen in zijn entourage, loste het Kremlin videobeelden van zijn vakantie in Siberië waarin Poetin al jagend en vissend te zien is. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

De kalme kapitein die de SPD naar de overwinning leidde

De sociaaldemocraten hebben meer dan 200 zetels in het parlement behaald en zijn de grootste partij in de Bondsdag geworden. Olaf Scholz heeft zijn SPD weer op de kaart gezet.

Lees verder

Trans jongen Finn van Batenburg: 'Ik hoef niet langer verstoppertje te spelen'

De Warmste Week vaart dit jaar onder de vlag 'kunnen zijn wie je bent'. Eén van de ambassadeurs die mee zijn schouders onder de actie zet is Finn van Batenburg (16) uit Wommelgem. 'Ik ben geboren als meisje, maar wist al vroeg dat er iets niet klopte met mij.'

Lees verder

Wat hebben Jambon & co. voor u in petto?

Lagere registratierechten, de kinderbijslag die minder snel stijgt, een afgeslankte jobbonus en bedrijven die meer zullen betalen voor hun afval. Dit heeft de Vlaamse regering in petto.

Lees verder

Een van de drie rechters in het Reuzegom-proces trekt zich terug

Een rechter van de drieledige rechtbankzetel, die vrijdag bij de inleidingszitting zetelde in het proces over de fatale studentendoop met Sanda Dia, heeft zich teruggetrokken. Dat meldt de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt maandag.

Lees verder

Audiëntie van Belgische renners met Koning Filip in laatste instantie afgelast

De Belgische medaillewinnaars op het WK wielrennen van de voorbije week zouden oorspronkelijk maandagnamiddag op het kasteel van Laken ontvangen worden door koning Filip. Op het laatste moment werd de audiëntie echter afgeblazen. Niet alle renners konden aanwezig zijn, ze zullen daarom gehuldigd worden op een ander moment.

Lees verder

Franse president Macron bekogeld met ei

De Franse president Macron is maandagmiddag het doelwit geworden van een aanval met een ei. Op videobeelden is te zien hoe het ei op Macrons schouder belandt en daarna onbeschadigd terugkaatst. Het incident gebeurde nadat de president een toespraak had gehouden op een horeca-evenement in Lyon.

Lees verder

Uber-chauffeurs protesteren donderdag in de straten Brussel en leggen app plat

Via de app van Uber zal op donderdag 30 september in Brussel drie uur lang geen rit geboekt kunnen worden. De Uber-chauffeurs protesteren donderdag voor een hervorming van de taxisector en zullen gaan aankloppen bij Brussel minister-president Rudi Vervoort.

Lees verder

Vertraging voor coronapas in Brussel: 'Ten laatste op 15 oktober'

Omdat het Brusselse Gewest nog wacht op een aantal adviezen, blijkt het onmogelijk om het Covid Safe Ticket (CST) al in te voeren op 1 oktober. Enkel voor de nachtclubs luidt 1 oktober het begin van de coronapasverplichting in.

Lees verder

Einde aan buitenspeldiscussies? Pro League voert na interlandbreak 3D-lijn in

De Pro League wil een einde maken aan de vele buitenspeldiscussies en voert na de interlandbreak een 3D-lijn in. Vanaf speeldag 11 zal de VAR dus niet enkel een 2D-lijn bij buitenspelfases kunnen trekken, maar ook een 3D-lijn. Zondag zorgde die 2D-lijn nog voor discussie na een afgekeurde goal van Lior Refaelov van Anderlecht tegen KV Oostende.

Lees verder

China wil abortussen 'die niet medisch noodzakelijk zijn' terugdringen

Peking heeft maandag opgeroepen om abortussen, 'die niet medisch noodzakelijk zijn', terug te dringen. Zo wil het land met het grootste aantal inwoners ter wereld het geboortecijfer optrekken en stellen aansporen om meer kinderen te krijgen.

Lees verder

Carrefour kampt met lege winkelrekken door staking

De sluiting van de site in Nijvel van de logistieke groep Kuehne+Nagel belemmert de activiteiten van de franchisenemers van Carrefour. Ze vrezen onder andere voor omzetverlies. Dat zegt de Beroepsvereniging van de Zelfstandige Voedingswinkels (Aplsia) maandag.

Lees verder

BASF verlaagt ammoniakproductie in Antwerpen door hoge gasprijs

Het Duitse chemieconcern BASF heeft de productie van ammoniak in zijn vestiging in Antwerpen teruggeschroefd wegens de hoge prijzen voor aardgas in Europa. Dat heeft BASF maandag aangekondigd.

Lees verder

Overzicht | Hoe zit onze energiefactuur in elkaar?

Slechts een derde van het totaalbedrag van uw elektriciteitsfactuur zijn werkelijke energiekosten, bij gas is dat meer dan 60 procent. Maar waar gaat dan de rest van de factuur naartoe? Een overzicht op basis van het gemiddelde verbruik van een doorsnee gezin.

Lees verder

Nieuwe lavastroom op La Palma dreigt oceaan te bereiken

Uit de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma stroomt opnieuw lava, nadat de stroom maandag eerder op de dag twee uur gestopt was. De lavastroom die acht dagen geleden is ontstaan op de vulkaan Cumbre Vieja in het zuiden van het Canarische Eiland La Palma dreigt nu ook stilaan de oceaan te bereiken. Er wordt gevreesd dat er giftige gassen zullen vrijkomen als de lava in het zeewater terechtkomt.

Lees verder

Herkansing voor Måneskin in Vorst Nationaal

Optreden voor een Vlaams publiek deed Måneskin nog niet, na hun winst op het Songfestival in mei. Begin volgend jaar is het dan toch zo ver: op 10 februari speelt de Italiaanse groep in Vorst Nationaal.

Lees verder

Oostende organiseert in 2027 opnieuw het WK veldrijden

Na de editie van begin dit jaar zonder publiek zal Oostende in 2027 opnieuw het WK veldrijden organiseren. De Internationale Wielerunie (UCI) wees de organisatie vrijdag toe aan de kuststad. Maandag maakte Oostende het nieuws officieel bekend in een persbericht.

Lees verder

Jumbo opent 200 'kletskassa's' tegen eenzaamheid

Ondanks dat we massaal aan het zelfscannen zijn geslagen omdat het niet snel genoeg kan gaan, missen sommige mensen het praatje aan de kassa. Tegelijk rukt eenzaamheid op. Jumbo wil binnen het jaar 200 nieuwe 'kletskassa's', waar het niet zo snel hoeft te gaan en de kassier(ster) tijd heeft voor een babbeltje.

Lees verder

Rectoren reageren: 'Zelfcensuur mogen we nooit normaal vinden'

In een interview in deze krant waarschuwde Luc Sels, rector van de KULeuven, voor polarisatie die academische vrijheid in de weg staat. Onder meer extreme fracties van woke zijn volgens hem nefast. Andere rectoren reageren. 'Toen ik het interview las, knikte ik instemmend.'

Lees verder

Leent Vlaanderen Wallonië geld? 'We wachten op voorstel'

De Waalse regering verwelkomt het aanbod van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om haar bij te staan met een 'lening' of 'borgstelling' na de overstromingen. 'Maar onze prioriteit blijft federale steun voor het reconstructiefonds van 1,2 miljard euro.'

Lees verder

Facebook pauzeert plannen voor kinderversie van Instagram

Na een reeks onthullingen in The Wall Street Journal zit Facebook in het defensief. De plannen voor een kinderversie van Instagram worden alvast stilgelegd.

Lees verder

CIA had plannen om Julian Assange te ontvoeren of zelfs te vermoorden

Tijdens het presidentschap van Donald Trump had de CIA plannen om Wikileaks-oprichter Julian Assange te kidnappen of zelfs te vermoorden. Dat blijkt uit een nieuwe rapport.

Lees verder

Slechts 1 op de 3 Waalse leerlingen kiest voor Nederlands in het eerste middelbaar

Het Nederlands als vak in het middelbaar onderwijs verliest in het zuidelijke landsdeel de strijd met het Engels. Slechts 34 procent van de Waalse leerlingen kiest voor Nederlands, terwijl 64 procent voor Engels kiest en 2 procent voor Duits.

Lees verder

Kim Clijsters onderuit in Chicago

Kim Clijsters heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Chicago. Ze verloor in drie sets van de Taiwanese Hsieh Su-Wei (WTA-97), de dubbelpartner van Elise Mertens.

Lees verder

Uitbreiding Vlaamse coronapas laat op zich wachten door juridische twijfels

De kogel is nog altijd niet definitief door de kerk voor de uitbreiding van de coronapas. De Vlaamse regering wil juridische klachten vermijden.

Lees verder

De kleintjes zijn aan zet bij de Duitse coalitievorming

De vorming van de nieuwe Duitse regering hangt af van de vraag of de groenen en de liberalen een compromis kunnen vinden. Beiden zijn nodig om of de SPD of de Union van CDU/CSU aan een meerderheid te helpen.

Lees verder

De postenpakker | Snackmasters, de reclamespot die vreetbuien uitlokt

Mijn arme lijf. De bloedvaten kreunen onder de cholesterol. De vetcellen zetten uit. De suikerspiegel vergt zo veel insuline dat mijn alvleesklier ei zo na een vakbondshesje aantrekt en op een trein naar Brussel stapt.

Lees verder

Zanger R. Kelly veroordeeld voor mensenhandel en seksueel misbruik

Een volksjury in New York heeft zanger R. Kelly schuldig bevonden aan de negen federale misdrijven die hem ten laste werden gelegd, waaronder mensenhandel, seksuele uitbuiting van minderjarigen, ontvoering en omkoping. Hij kijkt aan tegen tientallen jaren gevangenisstraf.

Lees verder

Brits leger stand-by om brandstofcrisis op te vangen

Het Verenigd Koninkrijk heeft maandag het leger gevraagd stand-by te zijn om indien nodig te helpen bij de aanhoudende brandstofcrisis in het land. Afgelopen weekend stonden langere rijen aan de tankstations omdat er een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs is om brandstof te leveren.

Lees verder

Noord-Korea vuurt opnieuw projectiel af in zee

Noord-Korea heeft opnieuw ten minste één ongeïdentificeerd projectiel in zee afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger dinsdag aan persbureau Yonhap.

Lees verder

Geschrapt duikbotencontract toont dat Frankrijk nauwelijks meetelt

De VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië blazen hun militaire samenwerking nieuw leven in met een veiligheidspact. Het eerste gevolg: een miljardencontract tussen Australië en Frankrijk voor de bestelling van onderzeeërs werd geschrapt. 'Een mes in de rug', klonk het in Parijs.

Lees verder

Veertigtal mijnwerkers zitten al 24 uur vast in Canadese mijn

In het oosten van Canada zitten sinds zondag 39 mijnwerkers ondergronds vast nadat de toegang tot de hoofdingang door een incident afgesloten geraakte. Dat heeft de Vale-groep, eigenaar van de mijn, maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Tiktok overschrijdt kaap van 1 miljard actieve gebruikers per maand

TikTok heeft maandag aangekondigd dat het de kaap van één miljard actieve wereldwijde gebruikers heeft overschreden.

Lees verder

Ruim 500 migranten aan boord van oude vissersboot aangekomen in Lampedusa

Meer dan 500 migranten zijn maandagavond met een oude vissersboot aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Dat melden lokale media.

Lees verder

Canadese kerk steunt slachtoffers internaten met 30 miljoen dollar

De Canadese bisschoppen hebben maandag 30 miljoen Canadese dollar (20,3 miljoen euro) toegezegd ter ondersteuning van initiatieven voor overlevenden van internaten voor inheemse kinderen.

Lees verder

Ford bouwt nieuwe fabrieken in VS: 11.000 extra jobs tegen 2025

De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat samen met zijn Zuid-Koreaanse partner SK Innovation drie accufabrieken en een elektrische assemblagefabriek bouwen in de VS. De investering, die kadert in het elektrificatieplan van Ford, moet tegen 2025 zorgen voor 11.000 extra jobs.

Lees verder

Besmettingen en ziekenhuisopnames dalen, overlijdens stijgen

Zowel het aantal besmettingen als het aantal hospitalisaties nam de afgelopen week lichtjes af, maar het aantal sterfgevallen steeg wel met ruim een kwart. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopig cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Deadline verstreken: ziekenhuizen New York schorsen niet-gevaccineerd personeel

Ziekenhuizen in New York zijn begonnen met het schorsen en zelfs ontslagen van werknemers die nog geen eerste prik tegen covid-19 hebben gekregen. Het zorgpersoneel had daarvoor van de staat tot 27 september de tijd gekregen. Door personeelstekort zullen nu ingrepen uitgesteld moeten worden.

Lees verder

Eerste 'shutdown' onder Biden dreigt nadat Republikeinse senatoren stemming blokkeren

Amerikaans president Joe Biden ziet het doemscenario van gesloten overheidsdiensten dichterbij komen. De Republikeinen blokkeerden maandagavond een stemming in de Senaat over een voorstel om donderdag overheidsfinanciering veilig te stellen na het einde van het begrotingsjaar. Een nieuwe regeling moet afgeklopt worden voor de start van het nieuwe boekjaar op 1 oktober.

Lees verder