Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 september 2021

Minstens 41 doden bij brand in overbevolkte jeugdgevangenis in Indonesië

HLN
Minstens 41 doden bij brand in overbevolkte jeugdgevangenis in Indonesië
Een brand in een jeugdgevangenis nabij de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft woensdag aan zeker 41 mensen het leven gekost, onder wie twee buitenlanders. Dat heeft Rika Aprianti, een woordvoerster van de gevangenisafdeling van het ministerie van Justitie, gemeld. De brand is inmiddels geblust.
Lees verder

INTERVIEW. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck trekt 5 lessen uit de coronacrisis: "Hoe kan je als expert nog ernstig genomen worden als je voortdurend alle aandacht opzoekt?"
Wat kunnen we leren uit anderhalf jaar coronacrisis? Op die vraag probeert professor en moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UGent / UAntwerpen) in een nieuw boek antwoorden te geven. Dat levert verrassende inzichten op, én een compliment "We mogen onszelf een pluim geven. We hebben hier tijdens één van de zwaarste crisissen in onze geschiedenis geen grote conflicten of manifestaties gehad." Vijf lessen na corona.
Lees verder

Joris Hessels en Dominique van Malder helpen asielhondjes aan baasjes: "Coup de foudre met een Husky"
Als matchmakers. Zo zag u Joris Hessels en Dominique Van Malder nog niet. In 'Viervoeters' organiseren ze blind dates tussen mens en hond. "Ik was geen hondenmens, maar nu kan ik er niet meer cynisch over zijn", zegt de een. Terwijl de ander na de opnames nét geen asielhond mee naar huis nam. "Een tip: je hebt de 'klik' vaker als je een hond op zíjn tempo naar jou laat komen."
Lees verder

Aardbeving met kracht van zeker 7,0 schrikt Mexico op: minstens één dode, schade aan gebouwen
In de omgeving van het Mexicaanse vakantieoord Acapulco heeft zich dinsdagavond een krachtige aardbeving voorgedaan. Er is voorlopig nog niet veel informatie over eventuele slachtoffers of schade. De eerste foto's na de beving tonen wel schade aan sommige gebouwen. Volgens Reuters is er ook zeker één dode te betreuren. Een man kwam onder een gevallen paal terecht.
Lees verder

Jens Dendoncker laat zich na klein jaar weer zien: "Ik voel me elke dag beter"
Komiek Jens Dendoncker (31) is gisteravond voor het eerst in het openbaar verschenen sinds hij zich eind vorig jaar liet opnemen op een psychiatrische afdeling. Samen met zijn vriendin Lauren Versnick (27) woonde hij de 'launch party' bij van de kledingcollectie van Olga Leyers voor ZEB.
Lees verder

Een op drie kopers stelt aankoop uit: waarom de Belg zich niet waagt aan een nieuwe wagen en voor een occasie kiest
De Belg heeft zich helemaal bekeerd tot de occasie. Er werden vorige maand dubbel zoveel tweedehands wagens ingeschreven als nieuwe, en 10 procent meer dan in 2019. En ook de komende maanden verwacht de autosector een grote verkoop van occasies. De Belg waagt zich niet meer aan een nieuwe wagen. Een op drie mensen die van plan zijn een nieuwe auto te kopen, stelt die aankoop uit. En daar zijn verschillende redenen voor - en het is niet alleen door de lange levertermijnen.
Lees verder

Voorlopig laatste kans op nazomeren met stralende zon en temperaturen tot 29 graden, morgen slaat het weer om
Net als de voorbije dagen wordt het ook vandaag/woensdag nog zonnig en warm. De temperaturen kunnen lokaal 29 graden bereiken. Donderdag slaat het weer om en wordt het wisselvallig met buien en mogelijk onweer. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Vlaamse showbizz rouwt om Stefaan Fernande: "Je voelde dat hij heel wat ballast uit het verleden meesleurde"
De Vlaamse showbizz verliest een icoon. Liedjesschrijver Stefaan Fernande, die nummers schreef voor zowat alle grote namen, is op 54-jarige leeftijd overleden. "Wat een verlies, voor de hele muziekwereld", reageert een aangeslagen Niels Destadsbader. Hij en andere collega's en vrienden halen herinneringen op aan Fernande: "Anderhalve week geleden heb ik hem nog gehoord. Hij zei dat de leegte aan hem knaagde."
Lees verder

COLUMN. Ga thaiboksen, Karine Lalieux. Ga de straat op voor Samusocial. Maar speel niet de minister van Pensioenen
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Karine Lalieux, minister van Pensioenen
Lees verder

"Hoe meer ik koers, hoe beter ik word": Remco Evenepoel trekt belangrijke conclusie uit moeilijk wederopbouwseizoen
Remco Evenepoel (21) durft weer dromen. Aan de vooravond van het EK in Trento spreekt hij de vurige hoop uit op "nog één sterke maand." Om dan, via een feilloze winter, helemaal de oude te worden in 2022. 2021 leerde hem alvast één wijze les. "Laat me koersen, zoveel mogelijk. Dan ben ik op mijn best."
Lees verder

1.200 Nederlanders krijgen per ongeluk te hoge uitkering maar moeten die niet terugbetalen
De Nederlandse uitkeringsinstantie UWV heeft in 2019 en vorig jaar ongeveer 1.200 mensen per ongeluk een te hoge uitkering verschaft. Dat kwam naar boven bij een steekproef. De ontvangers hoeven het te veel ontvangen geld niet terug te betalen, meldt UWV.
Lees verder

Voormalig president Donald Trump wordt gastcommentator van bokswedstrijd
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump geeft zaterdag het commentaar bij een aantal bokswedstrijden waaronder de 'Legends'-wedstrijd tussen Evander Holyfield en Vitor Belfort. Volgens ESPN hebben Trump en zijn oudste zoon Don jr. getekend voor de klus.
Lees verder

Kylie Jenner bevestigt tweede zwangerschap met filmpje op Instagram
Kylie Jenner is inderdaad zwanger van haar tweede kind. De realityster maakte het nieuws dinsdag zelf bekend via een video op Instagram. In de clip is te zien hoe de 24-jarige Kylie samen met vriend Travis Scott (30) en dochter Stormi (3) naar een dokter gaat voor een echo.
Lees verder

Nooit meer een glurende ex: WhatsApp werkt aan optie om online status per persoon uit te zetten
Chatapp WhatsApp test een nieuwe privacyinstelling, waarmee je zelf bepaalt wie jouw online status kan zien. Daarmee krijg je meer grip op wie jouw online gedrag in de gaten kan houden.
Lees verder

Auto waarin rapper 2Pac werd vermoord is te koop voor 1,4 miljoen euro
De BMW waarin Tupac Shakur (2Pac) in 1996 werd neergeschoten in Las Vegas staat voor een flink bedrag te koop. De verkoper, Celebrity Cars Las Vegas, wil zo'n 1,7 miljoen dollar (ruim 1,4 miljoen euro) zien voor de auto waarin de rapper onder vuur werd genomen. De schietpartij werd 2Pac fataal.
Lees verder

Eerste lading Belgische vaccins voor Senegal
Woensdag zal een eerste lading Belgische vaccins toekomen in Senegal. In totaal zullen de komende weken zo'n 1,2 miljoen dosissen van Belgische Covid-19-vaccins hun weg vinden naar Afrikaanse landen. Dat meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir. De Vooruit-minister kiest bewust voor landen waar de toegang tot vaccins sterk tekortschiet.
Lees verder

Geldexpert geeft tips om extra te sparen voor je pensioen: "Met maandelijkse stortingen profiteer je ook van forse dalingen op de beurs"
Met de voorstelling van het pensioenplan van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) tonen heel wat mensen zich ongerust over hoeveel ze later zullen overhouden. "Gelukkig zijn er nog heel wat manieren om je pensioenpotje zo groot mogelijk te maken", aldus onze geldexpert Pascal Paepen. Hoe en wanneer begin je eraan?
Lees verder

Wil je werkzekerheid? Ga voor een van deze studierichtingen
Het nieuwe academiejaar staat voor de deur, dus als je (opnieuw) achter de schoolbanken gaat kruipen is het hoog tijd om een studiekeuze te maken. Je hart volgen is daarbij het belangrijkste. Maar verlies ook je toekomstperspectieven niet uit het oog. Jobat.be zocht uit welke diploma's het meeste kans bieden op werk, zodat je dat mee in beschouwing kan nemen.
Lees verder

Kleine lettertjes kosten onze olympiërs veel geld: "Vrijdag kregen ze nog vrolijk hun premie uitgereikt op de Memorial, dat smaakt nu zuur"
Van gouden Nina over de Red Lions tot topachtzwemster Fanny Lecluyse: dat zij hun olympische premies in België belast zouden zien, zorgt voor ophef. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) sust door te werken aan een uniforme wet die vrijstelling kan bieden. De timing voor de Tokio-atleten lijkt wél krap. "Anders zullen het meubeltjes van Ikea worden."
Lees verder

Louis (15) en Mieke (38) overleefden wel ternauwernood een trap van hun paard
Jaarlijks geraken er zo'n 26 ruiters gewond na bij een ongeval met paarden, weliswaar geregistreerd. Gemiddeld vier van hen raken zwaargewond en jaarlijks overleeft één ruiter het niet. Na het ongeluk van Marlies De Brandt (29) afgelopen weekend waarbij ze overleed na een trap van haar eigen paard, spraken we twee ruiters die wel ternauwernood een slag overleefden.
Lees verder