Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 29 september 2021

Met deze elf wil Club Brugge iets rapen bij RB Leipzig

Met deze elf wil Club Brugge iets rapen bij RB Leipzig

Club Brugge gaat vanavond op bezoek bij RB Leipzig op zoek naar tweede puntenwinst in deze groepsfase van de Champions League. Terwijl zijn collega Jesse March met blessurezorgen zit, kan Philippe Clement rekenen op een nagenoeg fitte selectie. De verwachting is dan ook dat hij kiest voor dezelfde elf die PSG op een punt hielden.

Lees verder

Ex-Germinal Beerschotspeler Sezer Öztürk verdacht van dodelijk geval van verkeersagressie

Ex-voetballer Sezer Öztürk (35), in 2005 nog speler van Germinal Beerschot, zou de dader zijn van een extreem geval van verkeersagressie in de Turkse hoofdstad Istanbul. Volgens lokale media schoot hij vanuit zijn wagen één persoon dood en raakten er vier anderen gewond.

Lees verder

Simone Biles: 'Had niet mogen deelnemen aan Olympische Spelen, maar wilde hem dat niet van me laten afnemen'

Turnster Simone Biles (24) had beter niet kunnen meedoen aan de Olympische Spelen van Tokio. Dat verklaarde de viervoudig olympisch kampioene van Rio 2016 zelf in New York Magazine.

Lees verder

Explosieven gevonden bij huiszoeking na geweld in Antwerpen, broers aangehouden voor terrorisme

Twee broers zijn aangehouden op verdenking van terrorisme. Bij een huiszoeking in de woning van een van de mannen in Roeselare werden explosieven gevonden. De broers takelden eerder hun 'te Westerse' zus en schoonbroer toe in Antwerpen.

Lees verder

Machtigste militair van de VS opnieuw onder vuur

De beschuldigingen dat generaal Mark Milley cavalier seul speelde toen hij China waarschuwde voor toenmalig president Donald Trump komen ongelegen, nu de voorzitter van de stafchefs dinsdag en woensdag moet getuigen in het Amerikaanse Congres. Sinds zijn aanstelling lijkt de meest invloedrijke militair van de VS van de ene storm in de andere terecht te komen.

Lees verder

Katholieken in New York demonstreren tegen film over lesbische nonnen van Paul Verhoeven

In New York hebben tientallen katholieken gedemonstreerd tegen Benedetta, de nieuwste film van de Nederlanse regisseur Paul Verhoeven. 'We protesteren fel tegen de godslasterlijke lesbische film Benedetta, die de heiligheid van katholieke nonnen beledigt.'

Lees verder

'Ongewoon licht' boven Vlaanderen doet ufomeldingen binnenlopen

Maandagavond kreeg het Belgisch Ufo-meldpunt verschillende berichten binnen over een 'ongewoon lichtverschijnsel' boven Vlaanderen. Onder andere in de Antwerpse Kempen konden beelden gemaakt worden van een helder, driehoekig licht aan de hemel. Het leverde echter geen bewijs van buitenaards leven op, want er bleek al snel een verklaring voor het fenomeen. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Honderd lijnbussen beschadigd door vandalen in verschillende stelplaatsen: busverkeer Limburg ernstig verstoord

In Limburg is het complete busvervoer van De Lijn dinsdagochtend danig in de war gestuurd nadat vandalen ventielen van de buswielen sneden in de stelplaatsen van Hasselt, Winterslag en Beverlo. Daardoor stonden een honderdtal bussen letterlijk aan de grond. De Lijn probeert ze zo snel mogelijk weer rijklaar te hebben.

Lees verder

Leerlinge wordt onwel tijdens les LO en overlijdt in het ziekenhuis

In de secundaire school Virgo Plus in Vilvoorde is maandag een leerlinge uit het tweede jaar overleden. Het meisje werd onwel tijdens de les LO en stuikte even later in elkaar. Ondanks reanimatiepogingen overleed ze later op de avond in het ziekenhuis. In de school heerst een algemene verslagenheid.

Lees verder

Biden stroopt de mouwen op voor derde prik

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag een inenting gekregen met een derde dosis van het Pfizer-vaccin. Met zijn booster shot hoopt Biden zijn landgenoten te overtuigen om zich te laten vaccineren, want miljoenen Amerikanen hebben het vaccin tot nog toe geweigerd. Luister naar zijn statement in bovenstaande video.

Lees verder

Ministerieel besluit gepubliceerd: deze maatregelen gaan vrijdag in

Het ministerieel besluit met de coronamaatregelen is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De meeste maatregelen treden in werking op 1 oktober 2021. Hieronder een overzicht.

Lees verder

Drastische ingreep op Turnhoutsebaan: drukke verkeersas wordt fietsstraat met zone 30 en inhaalverbod

Het zal even wennen worden: binnenkort is niet langer de auto, maar wel de fiets koning op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De drukke verkeersader wordt een fietsstraat. Auto's zullen fietsers dus niet meer mogen inhalen en er komt een zone 30. 'Dit is nodig voor de verkeersveiligheid', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). De nieuwe regels zullen streng worden gecontroleerd.

Lees verder

Australische raast met kind in stuurloze auto over acht rijvakken

De Australische politie heeft indrukwekkende videobeelden gedeeld van een verkeersincident. Een vrouw was de controle over haar pick-uptruck verloren en raasde met hoge snelheid dwars over acht baanvakken vol verkeer. De Toyota slaagde er evenwel wonderbaarlijk in om op geen enkele ander voertuig te botsen. De twee passagiers, de bestuurster en een jong kind, werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Lees verder

Mega-investering in Gentse ArcelorMittal-fabriek doet Vlaamse CO2-uitstoot met bijna 5 procent dalen

ArcelorMittal investeert 1,1 miljard euro in zijn Gentse staalfabriek. Die zal ervoor zorgen dat er jaarlijks tot 3,9 miljoen ton CO2 minder uitgestoten wordt, of zo'n 4 procent van de totale CO2-uitstoot van Vlaanderen.

Lees verder

Wat betekent de lastenverlaging van Van Peteghem voor uw inkomen?

De afschaffing van de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid komt vooral de hogere inkomens ten goede. Maar dat is ook de groep die in het vizier komt om die kostelijke maatregel langs een andere weg te financieren.

Lees verder

Yves Kieffer en Marjorie Heuls blijven ook na heisa hoofdcoaches van Nina Derwael en co

Yves Kieffer en Marjorie Heuls, sinds 2009 verantwoordelijk voor het vrouwenturnen bij Gymfed, blijven aan de slag bij de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. De twee Franse topcoaches kwamen eerder dit jaar nog in opspraak over grensoverschrijdend gedrag.

Lees verder

Energieprijzen stijgen met 10 procent in paar uur tijd

De prijzen voor elektriciteit en aardgas in Europa gaan dinsdag volledig door het dak. In enkele uren tijd is er 10 procent bijgekomen. De minste marktbeweging zorgt voor paniek, klinkt het bij traders.

Lees verder

Man beschuldigd van moord op lerares Sabina Nessa

Het Britse gerecht heeft dinsdag een man onder voorlopige aanhouding geplaatst op beschuldiging van de moord op Sabina Nessa. De vrouw werd vorige week dood aangetroffen in een park in Londen. De zaak deed het debat over de veiligheid van vrouwen heropleven.

Lees verder

Brit ontdekt netwerk van tunnels en achterkamers in 500 jaar oude woning

Een 23-jarige Brit heeft op Tiktok populariteit verworven met filmpjes over zijn woning uit de zestiende eeuw. Freddy Goodall merkte op historische foto's van het landhuis een verborgen doorgang in de bibliotheek op en hij besloot te onderzoeken wat zich achter de oude muren bevond. De Brit filmde zijn ontdekkingen en verzamelde met zijn videoverslagen inmiddels bijna zeven miljoen likes. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Politicus Van Doorn aangehouden op verdenking van voorbereiding moordpoging op Mark Rutte

De Nederlandse politie heeft zondag Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een moordpoging op demissionair premier Mark Rutte.

Lees verder

Zieke Vlaams Parlementsleden zien loon afnemen

Een Vlaams Parlementslid dat langer dan een maand ziek is, valt voortaan terug op zestig procent van zijn of haar vergoeding. Dat beslisten de Vlaamse partijen naar aanleiding van de langdurige afwezigheid van Sihame El Kaouakibi.

Lees verder

Ook fitnesscentra worden voortaan gecontroleerd op CO2-meter

Bevoegd minister van economie Pierre-Yves Dermagne stelt nu toch 60 controleurs vrij om in fitnesscentra de aanwezigheid van CO2-meters in fitnesszaken na te gaan. Tot nu waren er nauwelijks controles.

Lees verder

Greta Thunberg haalt uit naar wereldleiders: 'Blabla is alles wat we horen'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft dinsdag vierhonderd jongeren toegesproken op een klimaatconferentie in Milaan. Ze hekelde de 'dertig jaar aan blabla' van wereldleiders over het klimaat en beschuldigde hen ervan 'de hoop van jongeren te verdrinken in hun loze beloftes'.

Lees verder

Twee Nederlandse journalisten opgepakt in Turkije

Twee Nederlandse journalisten van RTL-Nieuws Olaf Koens en Pepijn Nagtzaam zijn maandag opgepakt in de Turkse stad Edirne. Daar werkten ze aan een reportage over vluchtelingen, vertelt hun advocaat.

Lees verder

Taliban passen tijdelijk grondwet daterend van Afghaanse monarchie toe

De taliban hebben dinsdag aangekondigd dat zij tijdelijk een grondwet zullen toepassen die van 1964 dateert en die vrouwen in Afghanistan het recht gaf te gaan stemmen. Tegelijk sluiten ze de elementen van de tekst, die zondigen tegen hun interpretatie van de sharia, uit.

Lees verder

RTBF maakte reportage over operatie Propere Handen: 'Het voetbalmilieu heeft alle kenmerken van de maffia'

'Een milieu dat alle kenmerken heeft van een maffieuze organisatie.' Dat beeld schetst de documentaire 'Le milieu du terrain' die woensdagavond wordt uitgezonden op de RTBF. Een passage die stof zal doen opwaaien is wanneer ex-bondsvoorzitter Mehdi Bayat reageert op vragen over zijn broer Mogi Bayat. De zaak-Propere Handen lijkt de reden waarom de jongste Bayat drie maanden geleden verrassend een stap opzij zette bij de KBVB.

Lees verder

Coronamaatregelen in Brussel: regering zet puntjes op de i

Na de aankondiging dat de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) op 15 oktober ingaat in het Brussels Gewest, zet het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort in een mededeling de verschillende covid-maatregelen op een rijtje, als ook wat er op 1 oktober verandert.

Lees verder

Philippe Gilbert krijgt zitje in Atletencommissie van UCI

Philippe Gilbert is tijdens het voorbije WK wielrennen in Vlaanderen door zijn collega-renners verkozen tot nieuwe vertegenwoordiger van de renners in de Atletencommissie van de Internationale Wielerunie (UCI), zo maakte de UCI dinsdag bekend. Hij kreeg een mandaat van vier jaar.

Lees verder

Cassatie geeft fiat aan wettelijke basis coronamaatregelen

Het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank van het land, zegt dat de omstreden wet civiele veiligheid volstond als basis voor een reeks coronamaatregelen die tijdens de crisis van toepassing waren.

Lees verder

Zestien gewonden bij explosie in Göteborg, kwaad opzet niet uitgesloten

Zestien mensen zijn dinsdag gewond geraakt bij een explosie in een gebouw in het Zweedse Göteborg. Vier van hen raakten zwaargewond. De autoriteiten sluiten kwaad opzet niet uit.

Lees verder

Doe de dialectenquiz

Dialecten zijn levende talen, en dus veranderen ze voortdurend. En als je een dialect niet voldoende documenteert, dan is dat gewoon weg. Dat proberen de makers van de Atlas van het dialect in Vlaanderen te vermijden. Maar hoe goed bent u zelf thuis in de Vlaamse dialecten? Doe de test.

Lees verder

Opgeluchte reacties na veroordeling R. Kelly: 'Ik wil geloven dat zwarte slachtoffers gehoor blijven vinden'

De veroordeling van zanger R. Kelly zorgt voor opluchting bij zijn slachtoffers, voornamelijk zwarte minderjarige meisjes, die wanneer ze de moed hadden om melding te maken, soms tot 25 jaar na het misbruik bestempeld bleven als leugenaars, aandachtshoeren en goudzoekers. Ze hopen dat dit een keerpunt is voor de geloofwaardigheid van zwarte meisjes en vrouwen in zedenzaken.

Lees verder

Gasprijs op record: tarieven verviervoudigd sinds begin dit jaar

De gasprijzen in Europa bereikten vandaag recordprijzen. De TTF-future, een referentieprijs voor aardgas, steeg met 10 procent tot 84 euro voor een megawattuur. Ook de olieprijzen bereikten het hoogste niveau in drie jaar tijd met een prijs van 80 dollar.

Lees verder

Oproep | Botst u op de limieten van de vastgoedmarkt?

Is een eigen woonst nog betaalbaar? Bent u in uw zoektocht naar een huis steevast overboden? Hoopt u dat uw ouders financieel kunnen bijspringen? Hebt u uw verwachtingen al naar beneden bijgesteld? De Standaard zoekt diverse verhalen van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woonst, maar daarbij botsten op de realiteit van de vastgoedmarkt anno 2021. Wilt u uw verhaal daarover delen, mail dan naar binnenland@standaard.be met uw gegevens.

Lees verder

Sans-papiers stappen zondag in Brussel op voor algemene regularisatie

Komende zondag wordt een grote nationale optocht georganiseerd van sans-papiers. De start is om 14 uur aan het Noordstation in Brussel. De deelnemers vragen een uitgebreide regularisatie op basis van nieuwe criteria.

Lees verder

Zwaar verkeersongeval na race op Antwerpse Ring: koppel zwaargewond, bestuurder op de vlucht

In Antwerpen heeft dinsdagmiddag een zwaar verkeersongeval plaatsgevonden. Twee wagens waren aan het racen op de Antwerpse Ring en reden in op een derde voertuig. Een koppel is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Een van de twee snelheidsduivels heeft zijn wagen achtergelaten en is op de vlucht geslagen.

Lees verder

Elise Mertens neemt eerste horde in Chicago

Elise Mertens (WTA 18) heeft zich dinsdag gekwalificeerd voor de derde ronde (achtste finales) van het WTA-toernooi in Chicago (hardcourt/565.530 dollar).

Lees verder

Antwerpse probleemstraat wordt fietsstraat

Omdat plannen voor een heraanleg al jaren spaak lopen, kiest Vlaams minister Peeters de vlucht vooruit: de Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt een fietsstraat. Tot ongenoegen van het stadsbestuur.

Lees verder

Armin Laschet verontschuldigt zich bij CDU/CSU voor tegenvallend resultaat

Armin Laschet, kanselierskandidaat van de conservatieve CDU/CSU, heeft dinsdag tijdens een fractiebijeenkomst van de twee partijen zijn verontschuldigingen aangeboden voor het tegenvallende resultaat bij de Duitse parlementsverkiezingen. Volgens ingewijden gaf hij toe dat hij als lijsttrekker fouten had gemaakt tijdens de verkiezingscampagne.

Lees verder

Kim Clijsters en Kirsten Flipkens ook in dubbelspel meteen onderuit in Chicago

Na haar nederlaag maandag in de eerste ronde van het enkelspel is dinsdag ook in het dubbelspel de eerste ronde het eindstation gebleken voor Kim Clijsters op het WTA-toernooi van Chicago (hardcourt/565.530 dollar).

Lees verder

Veljkovic en parket naderen akkoord in 'Propere Handen'

Het onderzoek 'Propere Handen' zit in de eindfase. Veel voetbalclubs en bestuurders hebben boter op het hoofd.

Lees verder

IJzersterk Club Brugge wint op het veld van RB Leipzig

Twee wedstrijden, twee stunts. Club Brugge voert 'de groep des doods' aan na een 1-2-zege in Leipzig die de Belgische kampioen vleugels geeft. Hans Vanaken - met zijn vierde goal in vier Champions League-wedstrijden - en Mats Rits - een eerste Europese goal in 25 wedstrijden - legden de wedstrijd in de plooi in een zinderende eerste helft.

Lees verder

Jongeman overleden na steekpartij aan station van Hemiksem, verdachte opgepakt

In de Delvauxstraat in Hemiksem is dinsdagavond een jongeman om het leven gekomen bij een steekpartij. Een verdachte kon kort na de feiten worden opgepakt.

Lees verder

Wie heeft er gefaald in de zaak-Dutroux?

Na de zaak-Dutroux komen politie en justitie onder vuur te liggen. Zó onder vuur, dat op 20 oktober 1996 300.000 mensen de straat opgaan in de Witte Mars om hun ontevredenheid te uiten, en dat er een parlementaire commissie wordt opgericht.

Lees verder

Hoe de kopie van Merkel de partij van Merkel verslaat

Olaf Scholz van de SPD heeft de beste kaarten om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier van Duitsland. Hij heeft de verkiezingen dan ook slim aangepakt. Duitsers houden niet van te veel veranderingen en daarom speelde Scholz dan ook de perfecte kopie van Merkel. Een beetje gooien met euro's deed de rest.

Lees verder

James Bond bereikt eindpunt

Na twee jaar uitstel is het eindelijk tijd voor No time to die. Daniel Craigs afscheid als James Bond is er een in mineur. Ondanks Daniel Craig.

Lees verder

YouTube haalt Duitse versie van Russisch staatsmedium RT offline: 'Mediaoorlog'

YouTube heeft twee kanalen van de Duitse versie van het Russische staatsmedium RT van zijn platform verwijderd. Die actie is niet in goede aarde gevallen bij het vroegere Russia Today. De hoofdredacteur van het in Moskou gevestigde medium spreekt op Twitter van een 'mediaoorlog'.

Lees verder

'Als Zuid-Korea en de VS vrede willen met Noord-Korea, moeten ook zij zich aanpassen'

De lancering van een nieuwe raket door Noord-Korea werd snel veroordeeld door de VS. Zuid-Korea, dat recent had opgeroepen tot een Koreaanse vrede, hield een crisisvergadering. Maar, stelt Noord-Korea-experte Jenny Town 'eigenlijk doet Noord-Korea net hetzelfde als Zuid-Korea'.

Lees verder

Medewerker doet boekje open over de Trumps: toneeltje met Poetin, driftbuien en 'alles in orde daar beneden'

Donald Trump was als Amerikaans president een seksist met driftbuien die vrienden wilde zijn met Poetin, first lady Melania een bedrogen vrouw uit op wraak. Dat schrijft althans hun voormalig medewerkster Stephanie Grisham in een boek over haar tijd in het Witte Huis.

Lees verder

Frisse herfstdag met buien, wolken en wind

We krijgen woensdag een echte herfstdag met wolken, wind en buien. Het blijft fris met temperaturen tot 16 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames licht gedaald

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is de afgelopen week opnieuw lichtjes afgenomen, terwijl het aantal sterfgevallen stijgt. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Voka wil ziektebriefje volledig herzien

De Vlaamse werkgeversorganisatie wil een 'fitnote' waarop staat wat de zieke werknemer nog wél kan doen.

Lees verder

Manny Pacquiao stopt met boksen en mikt op presidentschap

De Filipijnse bokser Manny Pacquiao, tevens presidentskandidaat in zijn land, heeft het einde van zijn bokscarrière aangekondigd. 'Dit is de moeilijkste beslissing van mijn leven', zei hij.

Lees verder